Dip Gürültüsü

Selamlar.

Yakın zamanda aldığım M-Audio Delta 1010LT kartıyla gene yakın zamanda bir kayıt projesine giriştik. Hem mixing konusunda deneyim kazanmak hemde demo çıkarmak isterken biriki sorunda bizi takip etti. Karttan -70db seviyesinde dip gürültüsü alıyorum. Bu normalmi emin değilim, ki zaten normal dinlemede fazla belirgin değil, ama özellikle bilgisayardaki efektleri, basit gainerlardan amp simulatörlerine, kullanınca bu hışırtı inanılmaz şekilde ortaya çıkıyor. Bunu gidermenin yolları konusunda fikirleriniz varsa paylaşmanız beni mutlu eder. :)
 
Ses kartı veya speakerlardan birinin kalitesiz olması ya da yaptığın mix'leri destekleyecek teknolojiyi bulundurmamaları dip gürültüsüne neden olabilir.Ama ses kartın çok iyi.

Ayrıca kullandığın kayıt programını da yazmalısın.Dip gürültünün bir çözümünü bulamazsan, bu sesleri kullandığın program üzerinde silebilirsin.Ama eklemeliyim ki, kayıt kalitesi düşebilir.
 
-70db lik bir dip gürültüsü normalde bir sorun yaratmasa da, kaydedilen ses herhangi bir plugin yardımı ile drive edilince sorun yaratıyor. cgurleyuk da ona değinmiş zaten. bu kartın durumunu bilmiyorum ama, en dandiğinden bir sblive! ın atıl durumdaki dip gürültüsü -65db civarlarında(speakerlar ile falan alakası olmayan bir değer bu, kartın kayıt yaarken ses eklediği dip gürültüsü, line in e hiç bir şey takmadan alınan). bu kartın(delta) -70 den çok daha iyi bir performans vermesi gerekir diye düşünüyorum... ama bilemiyorum nedir.
 
5 db büyük bir farktır. Çokda kötü bir değer değil.

Burda birkaç arkadaşın yaptığı testler vardı, makineye bağlı olan çevre birimleride dip gürültünü arttırıyor ( örneğin kablo modem) Onlarada dikkat et
 
Benim sblive imin S/n r si bile 76db Bizzat ölçtüm.. Ki senin delta 1010 unun kat kat aha iyi olması lazım delta 1010 a girdigin aletlerin arasındaki level staging i iyi ayarla..
 
Bilgisayarda ve de kayıt yapılan ortamlarda o kadar çok gürültü yaratabilecek alet ve de ekipman var ki hepsi neden olabilir bu tip gürültülere.diye düşünüyorum.

En basitinden odadaki fluoresan lambalar, eğer varsa dimmer, CRT monitor, RF kablosuz mouse ve klavye, PCI slotundaki herhangi başka bir kart, skatheistin dediği gibi kablo modem, kötü bilgisayar güç kaynağı vs vs. yani eleyebildiğin kadar gürültü kaynağı olabileceğini düşündüğün herşeyi ele, sonra tekrar dene bence...(burada ses gürültüsünden bahsetmiyorum Elektromanyetik gürültülerden bahsediyorum)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Bende tekrar daha sağlıklı bir ölçüm yaptım. Karta hiçbirşey takılı değilken dip gürültüsü özellikle asio driverları kullanırken -118db civarında. Ancak, tam terimi kullanamıyorum, windows driverlarını kullanırken -70db'ye kadar çıkıyor. Aslında bu dip gürültüsü (-70db olan bile) fazla değil gibi düzgün bir sinyal seviyesi alabilsem ama ancak gitarları ve basları direkt olarak bağlıyorum. Sanırım bir preamp kullanmak sorunu tamamen kaldıracak.

Ayrıca biraz araştırmada yaptım bu konuda. Bu gürültü yüksek voltaj çeken kartların yanında olmaktan (mesela grafik kartı, benimkinin pozisyonu gibi) gayet fazla etkileniyorumuş. Sanırım yeni bir bilgisayar konfigurasyonu yaparken buna dikkat edeceğim. Ayrıca makinamın düzgün topraklanmadığınıda farkettim. Şimdilik uzatma kablosyula topraklı bir prize bağladımsada gecekte dikkat edeceğim başka birşey bilgisayara sağlam bir toprak sağlamak olacak. Su tesisatına giden bir kablo bu olay için ideal diyorlar.

Merak ettiğim şey ise kablo modem (ben adsl kullanıyorum ama..) vey dimmer nasıl düzgün topraklı bir bilgisayarı etkileyebilirki?

Cevaplarınız için teşekkürler bu arada.
 
Nekadar düzgün toprakta olsa şebeke elektriğine kadar herşey birbirini etkiliyor. Ben audio kayıt yaparken evde çamaşır yıkatmıyorum, insanların ışıkları açıp kapamalarını yasaklıyorum :)

Enstrumanları direk girememenin bir sebebide empadiansların birbirini tutmaması. DI box kullanarak girmeyi denedinmi?
 
skatheist söylediklerini takip edemiyorum. bilgilenmem açısından impedans nedir, neden önemlidir? DI box nedir, ne iş yapar, nerde bulunur?
 
Fazla detaya girmeden elektiriksel bir değer. DI box da farklı iki değere sahip aletin arasında köprü görevç gören bir cihaz. Bütün software gitar ampli simulatörleri DI box ile kullanımı öneriyor. Hatta native instruments guitar rig ile gelen pedalımsı zımbırtıda DI box görevi görüyor.

Bunlar 30-40 dolara edinilebilecek ucuz aletler
 
Geri
Üst