Uzun süre, sanki amfide uzaylılar varmış gibi sabit ve bazen dalgalı gürültü sorunu yaşadım. Sonunda bu konuda ciddi masrafa girmem gerektigini anladım.
Şu an board'umda 13 pedal var. Bunlardan 4'ü overdrive. Ve bu 4 pedalı, kompresörle aynı anda çalıştırsam bile, sıfır gürültü (Az değil, sıfır). Bu arada single coil pickup ve lambalı amfi ile aldığım sonuç bu.
Yöntemim şu:
1- İzole olamayan power supply'ları unutun. Daisy chain'e de hiç girmeyin. Bu noktada izole supply'ları seçmek önemli. Izole çıkışlı güç kaynakları iki çeşit. Biri Linear olanlar (voodoo lab vs gibi), digerleri switch-mode. Linear olanlar, doğası gereği manyetik alan yaratırlar. Bu sebepten pedallardan uzak konumlanırmanız doğru olur. Switch-mode olanlarda (Strymon veya CIOKS) bu sorun olmaz.
2- Patch kablolar soldered yani klasik bildiğimiz lehimli tiplerde olmalı. Ve olabildigince kaliteli olmasına özen gösterin.
3- Hem girişte, hem çıkışta, "1 M ohm giriş, 100 ohm (mumkünse de daha altı) çıkış" bir buffer koyun. Sadece sinyali değil, doğru empedansı koruyun.
4- AC elektrik çıkışlı pedallarda, bu kablolar, patch kablolardan ayrı tutulmalı ve yanyana veya çapraz gelmemeli. DC'lerde bu sorun yok. Onları, audio kabloları ile yanyana bile yürutebilirsiniz. Ona da bir bakın.
Özetle; Ekipmanlarınızı tanıyın. Pedalınızın özelliklerini, power supply'ınızın tipini ve kalitesini, kablolarinızın kalitesini iyice öğrenin. Giris ve çıkışa kaliteli bir buffer (veya yukarıdaki ohm değerlerine yakın bir dual-buffer) edinin.
Bu yatırım bir kere yapildıktan sonra, kaç pedalı, nasıl bağlarsanız bağlayın, topraklı bir hat kullanıyorsanız cam gibi berrak ve gürültüsüz ses alırsınız. (İnanın deneysel olsun diye distortion'un üstüne iki tane high-gain OD açtım. Mis gibi sessizlik).
UPS de yukarıda tavsiye edilmiş. Doğru. Bu da, regüle bir akım alabilmek için oldukça iyi bir destek.
Noise gate gibi pedalları şahsen sevmiyorum. Gürültüyü götürüyor evet. Ama çok daha fazlasını da götürüyor.
Yazdıklarım, pahalı, ama doğru ve kalıcı yatırımlar (en azından kendi bilgim ve tecrübem bu yönde). Farklı ortamlarda, farklı gitarlarda, farklı pedallarda her zaman kesin sonuç verecektir.
Zor yol. Kolaylıklar diliyorum 👍