Drum Programming

Özellikle kısıtlı imkanlar çerçevesinde (ev kayıtları) sanırım hepimiz bu yola başvuruyoruz. Kimileri, forumdan takip ettiğim kadarıyla, hiç tasvip etmiyor bazıları ise boynu bükük kullanıyor. Bu konuda önerebileceğiniz teknikler, taktikler, samplelar varmı?
 
bence ise fruityloops gerçekçi davul yazmak için kullanılabilecek en son yazılım...
drumkit from hell veya sonic implants blue jay drums kitleri gerçekten inanılmaz gerçekçi. drum kit from hell kitinin gerçekçiliği için şöyle buyrun:

http://www.soundsonline.com/cd_mp3_demos/144219.mp3

bence böyle bir düzenlemeyi fruityloopsun pattern sequencerinde yapmak imkansız, ancak piano rollda falan yapılabilir. tabi ben cubase sx de çok rahat olduğum için böyle konuşuyorum, belki bu programı iyi kullanmasını bilen bu işi orada da yapabilir... ama verdiğim örneği kaçırmayın derim.

bu kitleri herhangi bir samplera(kontakt, ni battery, gigasampler, hangisine sahipseniz) yükleyip, bir sequencer ile davullarınızı yazabilirsiniz.

forumda çok kişinin fruityloops kullandığını biliyorum, ama bana göre bu programın pattern sequenceri ile yazılan davullar çok sentetik durmakta. özellikle snare a ghost notelar vermekteki zorluklar kişiyi çok temel ritmlere zorluyor. ayrıca bayadır fruity kullanmadığım için bilemiycem ama içindeki samplelar çok gerçekçi değil. benim bahsettiğim kitlerde, sırf tek snare için velocitye göre ayrılmış 6 sample bile bulunabiliyor. özellikle düşük velocity hitler için samplelar kitin gerçekçiliğini belirliyor.

ingilizceniz varsa, gerçekçi davul yazımı için çok güzel bir döküman şurada mevcut:

http://www.gigasamplers.com/supportdrumsequence.htm
 
Pyramid bende Drumkit from hell de mevcut ayrıca yaklaşık 150 tane orjinal akai cd si var. Zaten gigastudio kullanıyorum sampler olarak. Sanrıım yanlış anladın ben FruityLoopsu sadece davul yazmak için kullanıyorum. Yazdığım davulları midi olarak export edip giga studio ile sample kullanarak audio yapıyorum. Elim alıştı çok fruity ye ve sanırım baya iyi kullanıyorum (dinleyenler öyle diyor en azından:) ). Fruity loopsun sampleları gerçekten kötü. Sadece araç olarak kullanıyorum FL yi.
 
fruityloopsun pattern sequencerini mi kullanıyorsun yoksa piano rollunu mu? yani mesela ben cubase de perfect time da yazıp sonra gerçekçiliği arttırmak için bir kaç tick etki edicek random quantization yapıyorum, zamanlamayı bozuyorum biraz. ayrıca patternsequencer da snare e arada yapılan ghost vuruşları elde etmek imkansız. bunları ancak piano rollda yapabilirsin değil mi? yanılmıyorum umarım. tabi, her tarzda böyle tarzda bir davula ihtiyacın olmayabilir. benim yukarıda verdiğim örnek mp3 e bakarsanız, neden pattern sequencer ile zor dediğim anlaşılır sanırım :)

alışkanlık konusunda da haklısın, rahatsan ve istediğin sonucu alıyorsan sorun yoktur :)
 
Tabi ki piano rollda yapıyorum. Tuşe olmaz yoksa pattern sequencer kullanırsan. Hihatlerin trampetlerin ghostları olmazsa çok bodoslama olur elbette :) Davul yazmak için çok uğraşmak lazım. Kabaca yazdıktan sonra tuşeleri ayarlıyorum baştan sona. Her pattern için apayrı tuşeler yaratıyorum. Ayrıca midi olarak export edip cubase de Groove Quantize özelliği ile hafiften bir ritm duygusu da ekliyorum tabi ki :) yoksa sırf tuşe ile de olmuyor o iş. Tonlama olayını da iyi yapabilirsem biraz zor ayırt edilir gerçek davuldan. Her vuruşun tuşesi teker teker farklı oluyor çünkü.
Uzun ve zahmetli bir iş. Saatler alıyor. Bir davul seti yarattım kendime yaklaşık 20 parça. Splashler ridelar, 2 trampet, 3 alto 2 tom uzar gider bu böyle :)
 
tamam o zaman ortada buluştuk :)

gerçekten davul yazmak çok zahmetli bir iş. ben davulcu değilim, bu yüzden bazen ortada kalıyorum, varyasyon yaratmakta çok güçlükler çekiyorum. kendini geliştirmek için kullanılabilecek bir yol, kaydedilmiş davulları transcribe edip benzerini yaratmaya çalışmak. bu yolla ben ilerleme kaydettim biraz. inşallah kışın yetenek sınavım geçtikten sonra bunları yazdığım parçalarda pratiğe dökme fırsatım olacak...
 
Selam arkadaşlar,
Sounclick.com'a attığım birkaç şarkı var arkadaşların grubunun şarkıları, hiçbiri benim değil ,ben herhangi bir enstrumanda çalmadım orda aslında ama davulları ben yazdım tonlamalarla da biraz ben ilgilendim.

Ben Fruityloops kullanıyorum davullarıda pattern sequencer ile yazdım ve elimde ki iyi olmayan semplelara rağmen gayet iyi olduğunu düşünüyorum.Fruity'deki metronomumu şarkının metronomundan 2 veya 4 kat daha hızlı açıyorum, bu sayede yazdığım davullara ince tremololar vermem, tuşe ve ghostları eklemem sorun olmuyor, aslında faydalı birşey ama piano roll sevmiyorum bilmiyorum, ama pattern sequencer bence piano rolldan daha kullanışlı eğer dinlemek isterseniz link aşağıda. Benim favori şarkılarım(davul yazımı konusunda) Yalnızım, Yaşananların Ardından ve bazen. Umarım beğenirsiniz.

http://www.soundclick.com/bands/7/akromegalimusic.htm

Sevgiler
 
Reason Kullanabilirsiniz ama Redrum digil nn-xtde tek tek samplelardan Kit oluşturun.. ve factory semleları degilde orchestral da cok iyi snarelar var roller vs vs..
 
Frutly loops da ghost notalar vermek çok basit, hem de pattern squencer de, ayrıca fruitly loops da elinizin altında gerçekçiliği arttırabilecek picth ve shifty parametreleri de mevcut bunları güzelce ayarlamak emek istiyor ama, bence hangi program kullanılırsa kullanılsın davul yazma işi emek , zaman, bilgi istiyor. Zaten temel de bir doğa olayını simule etmek için ne kadar çok parametre doğru girilirse, o kadar iyi sonuç elde edilir.
 
hasictear evet çok haklısın. ben cubase de çok rahat hissettiğim için kapalı baktım sanırım mevzuya biraz.
bu aslında şuna benziyor, piyano çok rahat sample edilebilen bir enstruman olmasına rağmen, gerçekçi bir piyano sesi alma konusunda sıkıntı yaşanıyor. benim herhangi bir piyano eğitimim yok. benim the grand ile yaptıklarım bile bazen sentetik dursa bile, dandik piyano sampleları ile piyano eğitimi almış biri gerçekçi sesler yakalıyor. yani olmayınca suçu sadece samplelara atmamak gerek.

sadece drum programming yaparak para kazanan kişiler olduğunu biliyorum. çok şaşırtıcı değil belki ama ben duyunca şaşırmıştım.
 
Şahsen Native Instruments'ın Battery için çıkarttığı Studio Drums'dan stereo drumları kullandım. İki mikrofonla samplelanmış bu set diğerlerine göre gayet iyi görünüyordu ama genede çıkaracağımız demoda sample kalitesi yetecekmi diye düşünüyoruz kara kara.

Bu arada aranızda groove template kullanmayı bilen varmı? Ne işe yarar bu olay tam olarak?
 
Şimdiiiii,

Hazır davul patternlarıyla çalışmak için Steinberg'in Groove Agent'ı iyi, kullanımı basit, sample'lar yeterli :

http://www.steinberg.net/ProductPage_sb.asp?Product_ID=2015&Langue_ID=2

Sonra Drumkit From Hell'în yeni versiyonu var, 35 GB'lık sample library'siyle :eek: :

http://www.toontrack.com/superior.shtml


BFD'nin de kendi patternları var, iki DVD üzerinde geliyor :


http://www.fxpansion.com/product-bfd-main.php


bir de yeni çıkan expansion seti var, 22GBLik :

http://www.fxpansion.com/product-xfl-main.php


Bunlar davul programlama için kullanılabilecek en son programlar :)
 
Reasondan Redrum veya drum sampleri açıp seçin bir drum seti. ya da yaratın bir set. sonra da aşağıdaki edit bölümünden yazın. Süper oluyor. Standart drumların bile renkleri rock için harika.
 
en zevklisi üzerinde velocity-sensitive tuşlar olan bir davul makinesi. velocity'leri ve timingleri belli sınırlar içinde mesela +/- %10 gibi rastgele şekilde randomize eden bir midi efekt varsa bence gerçek davul havasına daha da yaklaşılabilir. hatta aynı velocity'de çaldığın notayı yine randomize ederek farklı sampleları çaldıran bir program olsa gerçekten harika olur, mesela roll programlarken.
 
Geri
Üst