Amerika - Avrupaşebeke Farkı Sorunu

Çözümü benim vermeme gerek kalmadan zaten verilmiş, bende bunun üstüne akım/ürün kalitesi doğru orantılıdır dedim.Bilmiyorsan belirteyim, bu sadece basit ama önemli bir uyarıdır ve konuyu açan kişiye yardımcı olabilecek nitelikte bir mesajdır.Olay, senin deyiminle "uyumsuzluk olur yakarsın vallaa" olayı değildir.Yani anlayacağın şekilde, insanlara zaten yardımcı oluyoruz.

"Ne yaparsa uyumsuzluk yapmaz ona cevap verin siz de.",demişsin.
Bu saçma bir soru.Alacağı ürün zaten kaliteli ve ben bunun üstüne bir olasılık belirttim.Eğer kesin cevap bilinseydi, olasılık belirtilmezdi.
 
Mahcem demiş ki:
Progressive demiş ki:
Uyumsuzluk sağlaması olasılığı var.
Sonuçta, alet fabrika çıkışı belli bir akıma bağlı olarak, belli bir kalitede üretiliyor.Akımı yükseltmek alete zarar verebiliyor.

...demişsin. Al sana söylediğinin ne kadar yanlış olduğunu örneklerle göstereyim.

Bir cihaz eğer, farzı misal, 22W güç tüketiyorsa, şebeke girişi 220 Volta göre ayarlanmışsa 100 mA yani 0.1A akım çeker. (220V x 0.1A = 22W )

Aynı cihazın girişi 110 Volta göre ayarlanmışsa o zaman 200 mA akım çeker (110V x 0.2A = 22W )

Şebekeden çekilen güç ise her iki halde de değişmez, 22 Watt.

Şimdi...

Şebeke voltajın 220V, ama cihazının kabul edebileceği voltaj 110V. Ne yaparsın?

Alırsın bir tane voltaj çevirici transformatör, veya halk ağzı ile trafo. Bu trafonun iki tane sarımı vardır, biri primer, diğeri sekonder. Bu iki sarım arasında elektriksel hiçbir temas yoktur, birbirlerinden elektriksel olarak tamamen yalıtılmışlardır. Aradaki tek etkileşim manyetik alandır. 220V tarafına 220V verirsin, öbür tarafında 110V belirir. Tam tersi de çalışır: 110V tarafına 110V verirsen 220V tarafından 220V alırsın. bir taraftan diğer tarafa aktarılan toplam güç ise yine değişmez (ideal trafodan bahsediyoruz, sıfır kayıplı).

Primer sargısını 220V'da maksimum 100 mA verecek şekilde sararsın, dolayısı ile trafonun şebekeden çekeceği maksimum güç 22 Watt olur.

Sekonder sargısını da 110V'da maksimum 200mA verecek şekilde sararsın (gerçi bu teori, ideal şartlardan bahsediyoruz, gerçekte arada mutlaka kayıplar olur, o yüzden sarımlarda sürekli ideal değerlerin üzerine biraz tolerans eklenir). Dolayısı ile trafonun primer sarımından manyetik alan yolu ile çekeceği enerji yine 22W olur, şebekeden çekilene eşit.

Senin sekonder çıkışına bağladığın cihaz da 110V 0.2A çekeceği için alan razı veren razı, kimseye birşey olmaz.

Burada uyumsuzluk yapacak ne var? Buyur, akım yükseldi, kime ne zarar geldi? Gayet basit, voltaj düşer, çekilen akım da aynı oranda yükselir tabii, bundan doğal birşey olamaz.

Çekilen akımı sen yükseltmezsin, bağladığın cihaz ne kadar ihtiyacı varsa o kadar akım çeker. Sen sadece voltajı yükseltirsin. Boştaki bir prizde 220V Voltaj vardır ama çekilen akım (Amperaj) sıfırdır, çünkü birşey bağlı değildir. O prize 1100 wattlık ütü bağlarsın, 5 Amper akım çeker, 22 Wattlık klavye bağlarsın 100 miliamper çeker. Eğer senin dediğin gibi birşey olmuş olsa klavyeyi bağladığın anda bütün şebekenin akımlarının klavyenin üzerine hücum etmesi lazım. Yok öyle birşey.

Gidin alın dediğim gibi 220Volt'u 110Volt'a çeviren bir trafo, dikkat edin trafonun gücü bağlayacağınız cihazın gücünden %30 ila %50 daha büyük olsun, 220V kısmını prize, 110V kısmını da cihaza bağlayın, bitti. Aynen devam.

Bundan daha ötesi kişisel atışmaya girecek. Daha nasıl izah edeyim?

Durumun kişisel atışma ile ilgisi yok, sadece bir konu tartışılıyor.

Yazdıkların teoride mümkün ama pratiğin sadece belli bölümlerinde mümkün.
Ama pratikte hiçbir zaman bir kesinlik ibaresi kullanamazsın.Onun için yazdıkların ne kadar anlamlı tartışılır ve haliyle söylediğimi bana örneklerle anlatman önemsizleşir.Dediğim gibi, ortada ürün kalitesi durumu var ve ben bundan da bahsediyorum.Bu durum karşısında, yazdıkların pratik anlamda her zaman işe yaramaz.Kısacası zaman kaybıdır yazdıkların.
 
ben mahcemin yazdığı açıklamadan bir çok şey öğrendim. lütfedip bilgisini yazan insanlara kusur bulmak da ne oluyor anlamadım? burası forum, burada insanlar belli konularda arama yapıp bilgi bulmak için geliyor. şahsen ben gayet bir şeyler öğrendim. buranın da amacı bu zaten.
 
pyramind demiş ki:
lütfedip bilgisini yazan insanlara kusur bulmak da ne oluyor anlamadım? burası forum, burada insanlar belli konularda arama yapıp bilgi bulmak için geliyor.buranın da amacı bu zaten.

Haklısın, insanlar buraya belli konularda arama yapıp, bilgi bulmak için geliyor.
Ama bilgi, diyalektik olmaksızın ortaya konursa ne anlamı kalır.Ya ortaya konulan bilgi yanlış ya da eksikse ne olacak ?

Buranın amacı bilinmeyeni sormak, bilgiyi tartışmak değil midir... :)
 
Buranın amacı bilinmeyeni sormak, bilgiyi tartışmak değil midir...

şu anda bu forumda olanlar için böyle. ancak 5 ay sonra bu foruma kaydolup bu konuda bilgi arayan(ki forumların içinde yazılanları içeren bir arama motoru her forumda mevcuttur) bir kişinin daha önce tartışılmış konuları bir daha sorup cevap aramasını beklemek komik olur.

orada bilgi arayan biri için en saf şekilde, açık açık, çoğu kişinin kafasını karıştıran bir şeyin çözümü yazılmış. bir kişi bunu üşenmemiş ve yazmış cidden. birilerinin işine yarar diye. buna verilen karşı tepkiyi görünce ben kendi adıma utandım.

herneyse tartışılması gereken bir mevzu değil sanırım. her şey ortada, işine yarayan yien gereken bilgiyi oradan alabilir.
saygılar..
 
guzel guzel oynayin kavga etmeyin :)
ikinizde arkadasa yardimci olmaya calisiyorsunuz aldigim elektronik derslerine dayanarak soyluyorum mahcem abinin soyledikleri daha mantıklı (hayir mahcem abi bas caliyo diye torpil yapmadim)
 
ya olmaz olurmu hiç tabiki var tabiki fabrikada sarılıp ticari olanı satılanı var bu ufo falan değilki bu konuya niye bukadar takıldınız anlamadım trabzonda gidiceksin bi elektrikçiye abi deyiceksin benim 110v da çalışan bi aletim var deyiceksin başka hiçbişey söylemesen bile adam anlar derdini :) bide cebinde max. 15-20 ytl olsun tamamdır işte.
 
Yavaş yavaş tarıyorum şehri, bulursam alıcamda bi kaç yere sordum adamlar dedi bobin sardırıcan, yukardaki linkte dediğim aleti kullandım çalıştı açtım içini sarımlı hiç bişe yok o nasıl düşürüyo içinde değişik bi kaç küçük alet var anlamadım bi devre dökmüşler işte küçük ince uzun bi tüp var.
Adama sordum büyüklüğü fazla olmasın bana çok büyük geldi yani baya büyüktü o yüzden dedim o alet gibi varsa rahat olur alırım. Burda kolay bulunmuyo o tür şeyler
 
x7_SlipKnoT_7x demiş ki:
Bu dönüştürücüyü Trabzonda bulma imkanı yok mu? Sardırmayla falan uğraşmadan direk sarılmış hazır satılmaz mı?
mesela şundan var arkadaşta şu anda aldım ben kullanıyorum
http://www.brilliant-electronics.com/power_converters_coby_ca1600.htm
bundan nası bulurum

slipknot, link verdigin converter sadece belirli ev esyalari icin (sac kurutma makinesi, utu, vb.) icin kullanilir. Bu tur aletlerin ozelligi kullanim surelerinin kisa olmasidir. Bir gitar amfisini ya da herhangi bir muzik aletini bu tip bir converter ile uzun sure calistirmaya kalkarsan cok canin yanabilir.
Org, amfi gibi aletler ile "converter" degil, "continuous transformer" denilen urun kullanilmali.

ornek istersen: http://www.voltage-converter-transformers.com/step-down-transformer.html
yaniliyorsam biri beni duzeltsin lutfen.
 
Geri
Üst