Progressive demiş ki:
Uyumsuzluk sağlaması olasılığı var.
Sonuçta, alet fabrika çıkışı belli bir akıma bağlı olarak, belli bir kalitede üretiliyor.Akımı yükseltmek alete zarar verebiliyor.
...demişsin. Al sana söylediğinin ne kadar yanlış olduğunu örneklerle göstereyim.
Bir cihaz eğer, farzı misal, 22W güç tüketiyorsa, şebeke girişi 220 Volta göre ayarlanmışsa 100 mA yani 0.1A akım çeker. (220V x 0.1A = 22W )
Aynı cihazın girişi 110 Volta göre ayarlanmışsa o zaman 200 mA akım çeker (110V x 0.2A = 22W )
Şebekeden çekilen güç ise her iki halde de değişmez, 22 Watt.
Şimdi...
Şebeke voltajın 220V, ama cihazının kabul edebileceği voltaj 110V. Ne yaparsın?
Alırsın bir tane voltaj çevirici transformatör, veya halk ağzı ile trafo. Bu trafonun iki tane sarımı vardır, biri primer, diğeri sekonder. Bu iki sarım arasında elektriksel hiçbir temas yoktur, birbirlerinden elektriksel olarak tamamen yalıtılmışlardır. Aradaki tek etkileşim manyetik alandır. 220V tarafına 220V verirsin, öbür tarafında 110V belirir. Tam tersi de çalışır: 110V tarafına 110V verirsen 220V tarafından 220V alırsın. bir taraftan diğer tarafa aktarılan toplam güç ise yine değişmez (ideal trafodan bahsediyoruz, sıfır kayıplı).
Primer sargısını 220V'da maksimum 100 mA verecek şekilde sararsın, dolayısı ile trafonun şebekeden çekeceği maksimum güç 22 Watt olur.
Sekonder sargısını da 110V'da maksimum 200mA verecek şekilde sararsın (gerçi bu teori, ideal şartlardan bahsediyoruz, gerçekte arada mutlaka kayıplar olur, o yüzden sarımlarda sürekli ideal değerlerin üzerine biraz tolerans eklenir). Dolayısı ile trafonun primer sarımından manyetik alan yolu ile çekeceği enerji yine 22W olur, şebekeden çekilene eşit.
Senin sekonder çıkışına bağladığın cihaz da 110V 0.2A çekeceği için alan razı veren razı, kimseye birşey olmaz.
Burada uyumsuzluk yapacak ne var? Buyur, akım yükseldi, kime ne zarar geldi? Gayet basit, voltaj düşer, çekilen akım da aynı oranda yükselir tabii, bundan doğal birşey olamaz.
Çekilen akımı sen yükseltmezsin, bağladığın cihaz ne kadar ihtiyacı varsa o kadar akım çeker. Sen sadece voltajı yükseltirsin. Boştaki bir prizde 220V Voltaj vardır ama çekilen akım (Amperaj) sıfırdır, çünkü birşey bağlı değildir. O prize 1100 wattlık ütü bağlarsın, 5 Amper akım çeker, 22 Wattlık klavye bağlarsın 100 miliamper çeker. Eğer senin dediğin gibi birşey olmuş olsa klavyeyi bağladığın anda bütün şebekenin akımlarının klavyenin üzerine hücum etmesi lazım. Yok öyle birşey.
Gidin alın dediğim gibi 220Volt'u 110Volt'a çeviren bir trafo, dikkat edin trafonun gücü bağlayacağınız cihazın gücünden %30 ila %50 daha büyük olsun, 220V kısmını prize, 110V kısmını da cihaza bağlayın, bitti. Aynen devam.
Bundan daha ötesi kişisel atışmaya girecek. Daha nasıl izah edeyim?