gümrük mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz

yolcu beraberi gelen eşyalarda ise ( ki bu olay burda dışardan gelen arkadaş olayı oluyor) eşyanın ithali 300 EUR'a kadar muafiyet ( 0 vergi) 300 EUR-1500 EUR arası %10 vergi 1500 EUR'un üstü ise o malın ithalinde alınması gereken vergilerin tahsili ile olur.

şimdi benim arkadaşım benim siparişimi alıp kutusundan çıkarsa bavuluna koysa ne olacak? bu adam bunun yurtdışından geldiğini nasıl kanıtlayacak ki buna da gerek yok benim bi arkadaşım aldığı eşyaları ki 300 € yu rahat geçiyodu, elini kolunu sallaya sallaya amerikadan getirmişti ve kimse bişey sormamıştı.Onun dediğine göre mal 1 parça olunca kimse bişiy sormuyomuş özel eşyadan sayılıyomuş.. Benim kafam karıştı şimdi tamda arkadaşıma bir şey sipariş etmişken hemde.Lütfen aydınlatınız.Teşekkürler.
 
Bir de bu arada olay sanirim sadece gumruk degil. Mesela bir yakinim warmoth'dan getirdigi govde ve sapa %80 gumruk (her sey icinde) masrafi yapti, havalaninin gumrugunde. Unutmamaniz gereken seyler KDV ve OTV (eger alacaklarsa) zira bu ikisi birden (1+%18 )(1+%30)'li rakamlara cekiveriyor odenmesi gereken paralari. %10 gibi gumrukle toplam rakam (1.10*1.18*1.27) + harc bedeli cart curt iste 300 dolarlik malda %80e cekti.

Acikcasi bunlardan dolayi "kumar bu" dusuncesi bence cok yanlis degil. Hic problem yasamayan cok insanla karsilastim. Ama gitar amfisine illa TRT bandrolu takmak zorunda birakilmis yakin arkadasim da var (bandrol hala amfinin ustunde)ç Sebeb de lambali oldugu icin radyo kategorisine girmesi ve gumruk memurunun bir seyler anlatmaya calisirken benim saf arkadasimin anlamamasi. 200 euro mu ne TRT bandrolu odedi yani!!!

B
 
yakinda yurtdisindan donecegim. 1 senedir yurtdisindayim. donerken yanim da bayagi bir elektronik esya getirecegim. bunlara ilaveten 2 gitar ve bir keman. ucaktan inip gumrukten gecerken bir problem cikarmi. bu sekilde gelirken getirdigimiz urunlerde miktar ve bedel olarak bir sinirlama varmi? yasal prosedur nedir havalanindaki gumruk kontrolunde. tesekkurler.. ( bir arkadasim 2 gitar ve bir anfi + kendi ozel esyalarini getirdi bir problemle karsilasmadi sadece gorevli anfi kutusunu actirip ne diye bakmis. bu sansmidir yoksa herzaman boyle olurmu )
 
ooooffff offfffff!!ne derli başımızvarmışş..aslında forumdaki tüm arkadaşlarla anlaşıp denizden kaçak sokalım olmazsa...başka seçenek kalmadı anasını satiim!!!
 
nienturi

nienturi senin istanbula gitmene gerek yok taşımacığı yapan firma senden bir vekaletname talep eder (senin adına gümrük te beyanda bulunmak için) tabi bunun içnde ücret talep edecektir
bu işlemler ve diğer gümrük işlemlerini de halledip kapına eşyayı teslim eder
 
ialaca eşyanın kıymeti ve bununla ilgili yapına denetimi, ticari eşya mahiyeti ile ilgili açıklamaları daha önce ki yazılarımda yazmıştım dikkatli okursan orada yer aldığını görürsün

bu soruyu sorarken sadece tarife cetvelinde 8000 cins eşyanın kayıtlı olduğunu bunların kıymetlerinin dönem, ülke, özel anlaşmalar vb pek çok etkenle sürekli olarak değiştiğini gözönüne alarak 1 kişinin (muayene memuru) her bavulda yer alan eşyanın kıymetini tek tek bilemeyeceği ve bu şekilde bir kıymet araştırılmasına gidilmesi durumunda ise yolcu işlem yapılan havaalanı limanlar garlar gibi yerlerin halini düşün

bu arada havaalanı vb yerlerde yolcu işlemleri ile ilgili olarak ayrıntılı bir metin hazırlayacağım pek çok soruya cevap olacağını düşünüyorum

kolay gelsin
 
drickustr demiş ki:
yakinda yurtdisindan donecegim. 1 senedir yurtdisindayim. donerken yanim da bayagi bir elektronik esya getirecegim. bunlara ilaveten 2 gitar ve bir keman. ucaktan inip gumrukten gecerken bir problem cikarmi. bu sekilde gelirken getirdigimiz urunlerde miktar ve bedel olarak bir sinirlama varmi? yasal prosedur nedir havalanindaki gumruk kontrolunde. tesekkurler.. ( bir arkadasim 2 gitar ve bir anfi + kendi ozel esyalarini getirdi bir problemle karsilasmadi sadece gorevli anfi kutusunu actirip ne diye bakmis. bu sansmidir yoksa herzaman boyle olurmu )

bende sorun çıkacağını hiç zannetmiyorum.......bende her gidişimde sürüsüne bereket birşey getiriyorum.........müzisyenim de olsun bitsin...
 
ya şimdi ben guitarbargains(belçikada galiba) ordan gitar getirtmeyi düşünüyorum gitar 530$
kargo ücretiyle 590$ oluyo ama ticari değil yani kendim çalıcam nası olucak nelerle karşılaşıcam
%10 vergimi ödicem yoksa daha farklımı ?
 
evet arkadaşlar bende guitarbargainsden processor getirmeyi düşünüyorum nakliyeyle 435 € bi sorun çıkabilir mi usp nin door to door ile diyor site ama siz ne dersiniz?
 
Sevgili esat, bu başlığı açtığın için teşekkürler. Şu yazdığın paragrafla ilgili bir sorum var;

esatburak demiş ki:
kıymeti 0-100 USD arası eşyalara herhangi bir gümrük vergisi uygulanmaz. 100 USD - 300 EUR kıymetli eşyalar ise %10 maktu vergiye tabidir. yolcu beraberi gelen eşyalarda ise ( ki bu olay burda dışardan gelen arkadaş olayı oluyor) eşyanın ithali 300 EUR'a kadar muafiyet ( 0 vergi) 300 EUR-1500 EUR arası %10 vergi 1500 EUR'un üstü ise o malın ithalinde alınması gereken vergilerin tahsili ile olur.

Yolcu ile gelen (ben veya bir arkadaş) mallarda 1500 euro'nun üstünde vergi uygulanıyor demişsin. Diyelim ben ABD'ye gidip 1500 euro'nun üzerinde bir gitar satın aldım ve TR'e dönerken uçakta yanımda getirdim. Gitarı da hard case ile taşıyorum elimde, yani ambalajlı, yeni satın alındığını gösteren herhangi bir indikasyon yok. Bunun havaalanı gümrüğünde takılma olasılığı var mıdır?

Bu eşyayı el bagajı olarak uçağa almasam, direk check-in de uçak bagajına versem bu şekilde bir gümrükleme komplikasyonu olur mu?
 
Tamam gümrük vergisi oranları hakkında bilgi vermişsiniz ama bunları okuyanların %10 vergi ödeyip yırtacaklarını sanmalarına sebep olduğunuzun farkında değilsiniz galiba.

UPS senden mal geldiğinde gümrük işlemlerini yürütebilmesi için bir vekaletname talep edecektir.

Bir de bu arada olay sanirim sadece gumruk degil. Mesela bir yakinim warmoth'dan getirdigi govde ve sapa %80 gumruk (her sey icinde) masrafi yapti, havalaninin gumrugunde. Unutmamaniz gereken seyler KDV ve OTV (eger alacaklarsa) zira bu ikisi birden (1+%18 )(1+%30)'li rakamlara cekiveriyor odenmesi gereken paralari. %10 gibi gumrukle toplam rakam (1.10*1.18*1.27) + harc bedeli cart curt iste 300 dolarlik malda %80 e cekti.

Asıl gözden kaçırılmaması gerekenler bunlar. Ödenecek verginin 100-300$ arası %10 olması, 300$'ın üstünde gümrük vergisi oranında vergi alınması masrafların sadece bir kalemi. Eğer mal UPS ile gelmişse havaalanında ticari gümrüğe takılıyor, böyle olunca kendiniz çekemiyorsunuz, UPS'nin önerdiği firmaya vekalet veriyorsunuz, onlar da sizden gümrük hizmetleri bedeli alıyorlar. Ödediğiniz vergi de sadece gümrük vergisinden ibaret olmuyor, eğitime katkı payıydı, bilmemne fonuydu derken iyice şişen bir rakam oluyor. Sonuçta 1000$'lık alışveriş yaparsanız UPS'nin önerdiği firmaya gümrük hizmetleri için ödediğiniz ardiyeler bilmemnelerle 500$'a yaklaşan bir masrafınız olabiliyor.

Ben size daha önce de yazdığım ayrıntılı bir yazıyı yazayım, katılmadığınız bir nokta varsa onu belirtin:

Biz bir grup arkadaş aşağıdaki siteden alışveriş yaptık (Siparişimiz sanırım 1 ay gecikmeli geldi):
http://www.musicians-gear.com/

Gümrük kuralları biraz esnek hazırlanmış, bir pakedin gümrüğe takılıp takılmayacağı gümrük memurunun insiyatifine bırakılmış. Şimdiye kadar "Değeri 100$'ın altındaki ürünlerde gümrük vergisi ödenmez" dendiğini de gördüm, "Değeri 100€'nun altındaki ürünlerde gümrük vergisi ödenmez", "Üzerinde hediye yazan ve içinden fatura çıkmayan paketler gümrüğe takılmaz", "Sizin paketiniz çok ağır, bu sebeple gümrüğe takılması normal", "Bedeli 100$'ın altında bile olsa pakedin içinde bir üründen çok adet varsa, mesela 50 adet sünger, gümrük memuru bunun ticari amaçla getirtildiğini düşünüp vergisinin ödenmesini isteyebilir" de dediler. Anladığım kadarıyla yasanın esnek olmasının amacı birilerinin yasada boşluk bulup bunu kullanmasını önlemek.

Bir pakedi getirtmek için iki yol var, birincisi Fedex, Ups, Dhl gibi bir firmaya getirtmek. Bu firmaların paketlerine daha toleranslı davranıldığı rivayet ediliyor, 200-300$'lık ufak boyuttaki tek üründen oluşan pakedinin gümrüğe takılmadan kapısına kadar geldiğini söyleyenlere rastladım. Bunlardan FedEx'i tercih etmek lazım çünkü diğer ikisinin kendi bünyelerinde gümrük müşaviri çalıştıran aracı kurumu olduğu için pakedin takılması işlerine geliyor, bu sebeple bu konuda daha az güvenilir oldukları rivayet ediliyor.
Eğer bu yolla getirilen paket gümrüğe takılırsa havaalanındaki ticari gümrüğe takıldığı için bu pakedi gümrükten çekmek için aracı kurumları devreye sokmak gerekiyor. İşlemleri kendin yapamıyorsun, rüşvet gibi geleneksel kurumlarımıza başvuramıyorsun. Aracı kurum paket başına 260 milyon gibi bir parayı kendisi alıyor, devlete de %18 kdv ve malın cinsine göre gümrük vergisi ödeniyor. Malın kdv'si alındığı ülkede önendiyse yanında belge lazım, yok bunu fiyattan düştülerse o fiyat indiriminin iskonto değil kdv indirimi olduğunu belirtmeleri lazım, mal Avrupa birliğinden gelmişse yanında bilmemne belgesi olursa ancak gümrük vergisinden yırtıyorsun... Yani bizden 100$lık bir malı, firmanın faturasında kdv dahil 110$ gözüküyorsa, 100 değil 110$ üstünden, buna bir de kargo masrafını ekleyerek, kdv'sini hesaplayıp üzerine ekleyerek, pul marfası, eğitime katkı payı vs gibi şeylerle rakamı daha da şişirerek gümrük vergisini aldılar (Gümrük birliği sınırları içindeki bir ülkeden geliyor olmasına rağmen) 1000$'lın bir pakedin toplam gümrük masrafı 500$ gibi bir şey oldu ama bunun bir kısmı fiks masraf, yani %50 gibi düşünmemek lazım, 260milyon aracı kuruma, .. milyon eğitime katkı payına, .. milyon pul masrafına falan derken 300$lık bir pakedin gümrük masrafı 300$ olabilirdi.

Biz durumun böyle olacağını biliyorduk, buna rağmen alışverişimizi yurtdışından yaptık çünkü nakit paramız yoktu, kredi kartıyla almak zorundaydık. Kredi kartına Tr'de çektikleri fiyat %100 pahalıydı, biz grup olarak toplu alışveriş yapacağımız için fiks gümrük masrafları parça başına azalmış olacaktı, %50 gümrük masrafıyla aldığımızda bile ciddi miktarda karda olacaktık.

İkinci bir yöntem bu firmalarla değil uluslararası posta yoluyla göndertmek. Bu biraz daha ciddiyetsiz bir sistem, paket ptt'ye geliyor, sana tebligat gönderiyorlar, tebligat eline ulaştığında gidiyorsun postahaneye, paket takılmışsa rüşvetini toslayıp veya %10 gibi bir vergi ödeyip geçip gidiyorsun. Ama hem her firma bu yöntemi kullanmıyor, hem pakedin gelmesi gecikiyor hem de sanırım pek güvenli değil.

Şimdi üçüncü bir yol olduğu söyleniyor. Garanti Bankası doyouwantit.com adlı site ve Ups ile anlaşmış, şöyle bir site hazırlamış:
http://www.garanti.com/e_ticaret/duwi/index.html
Buradan istediğin siteden istediğin ürünü seçiyorsun, sana gümrük masrafını, kargo masrafını falan hesaplayıp garantili bir rakam çıkartıyorlar, o miktarı ödedikten sonra ürünü kapına kadar getiriyorlar. Yalnız burada her istediğini bulamayabilirsin, sadece doyouwantit.com'a üye kuruluşlar vardır ama sanırım en garantili yöntem bu. Biz alışverişimizi yaptığımızda böyle bir sistem yoktu.

Sonuçta internetten alışverişin karlı olması için ya gümrüğe takılmayacak kadar ucuz bir şey almak lazım, ya fiks gümrük masrafları kendi fiyatının yanında önemsiz kalacak büyüklükte bir alışveriş yapmak lazım (Bizim 1000$'lık toplu alışverişimiz gibi) ya da şansına ve kargo şirketinin nüfuzuna güvenip riske gireceksin (Bu arada şahısların yapabildiği alışverişlerde max 1500$ limiti var) Eğer elinizde nakit para varsa ben pazarlık edin derim. Tüneldekiler, sebebini hiç kafam almıyor ama, ciddi alıcı olduğunuzu anladıklarında fiyatı indiriyorlar, nakitle alış veriş yapıyorsanız çok daha büyük indirime gidiyorlar, 700€ dedikleri şeyi 450€'ya falan almanız mümkün olabiliyor. Bir de dışarıdan getirteceğinize ikinci elde bir araştırın derim, ne de olsa ikisinin de garantisi yok:

http://www.sahibinden.com
http://www.turkrock.com/forum8.html
http://www.srvmusic.com/
http://www.garaj.org/pano.php?pano=a

Bu da nispeten uygun fiyatlı olduğu söylenen bir Türk firması:
http://www.tntses.sistemleri.com/

Görüşmek üzere
Epi
http://mat.garaj.org/

Herkesin başına gelir ve mutlaka bu kadar vergi ödenir demiyorum ama ödendi mi bu kadar çok ödeniyor. Bu işi yapanın bunu bilerek yapması ve kumar oynadığını bilmesi gerekir (Veya aldığı ürünün Tr fiyatının zaten bu işe girişecek kadar yüksek olması)
 
epi

anladığım kadarıyla başlığın ne anlama geldiğini pek idrak edememişsin yasa gümrük vergilerini yada bu konudaki yasal kesintilerle firmalarca talep edilen hizmet bedellerini birbirine karıştırmışsın
şöyle ki;

1- Gümrük vergileri devletçe uygulanır ve tahsilatı da ilgili kurum olan gümrük müsteşarlığınca yapılır diğer bahsettiğin komisyon ödemeleri senin aldığın eşyanın eline geçmesi için gerçekleştirilen hizmete karşılık taşıma işlemini yapan FİRMACA gerçekleştirilir

2- burada bu kadar anlatmama rağmen tekrar söyliyeyim ben sadece yasal prosedürü yani olması gerekeni anlatıyorum senin de anlayabileceğin gibi kargo firmalarınca talep edilen meblağlar gümrük mevzuatı içerisinde yer almaz yani yukarıda da bahsettiğim gibi uygulayıcı kamu kurumu ile alakası yoktur

3- tekrar söylüyorum burada cebimden ne kadar para çıkacak şeklinde bir başlık yok ben sadece bu işlemler sonucunda devletçe tahsil edilecek
miktar yada oransal değerleri söylüyorum

senin bu dediğin elma ile armut hesabı oluyor...

biraz düşünürsen ne dediğimi anlarsın
 
esatburak şahsım adına söyliyim, verdiğin bilgiler çok faydalı oldu, gerçekten teşekkür ederim. Çoğu insanın da faydalandığına eminim bu konu başlığından. Eskiden olaya kumar gibi bakarken en azından şimdi olayı bilen birisi tarafından anlatıldığı için nasıl olması ve de uygulanması gerektiğini anladım. Şimdiye kadar 3 tane alışveriş yaptım posta gümrüğüne takılan, üçünde de senin dediğin gibi işledi olay (%10 ve de işlem masrafı 2-3 milyon tutan bişey ödedim), dolayısıyla alacak arkadaşlara düz posta (USPS -> PTT) olayını tavsiye ederim kendi tecrübelerime göre. Bir kere de 300 dolarlık bir paket UPS ile geldi yılbaşı civarında onda da hiçbir sıkıntı yaşamadım, hiçbir extra da ödemedim.
 
ESATBURAK yukarıda bir sorum vardı, bir cevap yazabilirsen çok sevinirim. AYnı mesajı kopyalıyorum.

------


Sevgili esat, bu başlığı açtığın için teşekkürler. Şu yazdığın paragrafla ilgili bir sorum var;

esatburak demiş ki:

kıymeti 0-100 USD arası eşyalara herhangi bir gümrük vergisi uygulanmaz. 100 USD - 300 EUR kıymetli eşyalar ise %10 maktu vergiye tabidir. yolcu beraberi gelen eşyalarda ise ( ki bu olay burda dışardan gelen arkadaş olayı oluyor) eşyanın ithali 300 EUR'a kadar muafiyet ( 0 vergi) 300 EUR-1500 EUR arası %10 vergi 1500 EUR'un üstü ise o malın ithalinde alınması gereken vergilerin tahsili ile olur.


Yolcu ile gelen (ben veya bir arkadaş) mallarda 1500 euro'nun üstünde vergi uygulanıyor demişsin. Diyelim ben ABD'ye gidip 1500 euro'nun üzerinde bir gitar satın aldım ve TR'e dönerken uçakta yanımda getirdim. Gitarı da hard case ile taşıyorum elimde, yani ambalajlı, yeni satın alındığını gösteren herhangi bir indikasyon yok. Bunun havaalanı gümrüğünde takılma olasılığı var mıdır?

Bu eşyayı el bagajı olarak uçağa almasam, direk check-in de uçak bagajına versem bu şekilde bir gümrükleme komplikasyonu olur mu?
 
Geri
Üst