15 Bin Tl Bütçe Ile Kayıt Ve Yalıtım Malzemesi ?

Ben de bu standartlara karşıyım. Davul için neden 8 kanal? Ya da neden taşınabilir kayıt cihazlarıyla albüm kaydedilmesin. Alanis Morissette - jagged Little Pill albümü Alesis - Adat ile kaydedildi ve 33 milyondan fazla sattı. Albümün toplam maliyeti bu yazdığınız rakamın çok daha altındaydı. Eğer ki az bütçeyle birşeyler başarmak istiyorsanız, önce size öğretilenlerden uzaklaşın ve ortaya yeni birşeyler koyun, yapın, üretin. İnsanların size neyi yapamayacağınızı anlatmasını dinlemeyin.

Siz bir fikir sormuşsunuz, insanların %99u bunun nasıl olacağını anlatmak yerine nasıl olamayacağını yazmış.

Siz yapmak istediğinizi yapın. İnsanların da size neden böyle olmayacağını anlatmasına izin vermeyin.
Sevgili @Yetgin kardeşim ,
Bu işler 70-80 yıldır denenmiş ve günümüzde belirli standarda kavuşmuş işler.
Ringo Star'ın ( Beatles ) 60'lı yılllarda davul kaydı yapılırken dört adet mikrofon kullanılmış. Çünkü o dönemde kullanılan teyp makinası dört kanallı imiş. Eğer o günlerde; teknolojik açıdan 8 kanallı makina mümkün olsa idi herhalde 8 mikrofon ile kayıt edilirdi. Çünkü ( özellikle günümüzde ) bir davulun bileşenlerine ait tüm harmoniklerinin , ideal anlamda kayıta yansıtılmasının yolunun min. 12 mikrofon ile yapıldığı deneyimlenmiş ve ciddi stüdyo uygulamalarında uygulanan bir yöntem bu. Sekiz mikrofonla olmaz mı ? Olabilir. Bu tamamen o case'in şartları ve ne yapmak istediğiniz ile ilgili bir durum.
Taşınabilir kayıt cihazları ile albüm kayıt edilebilir mi ? Evet edilebilir. Önemli olan o mobil cihazla kayıtın doğru yapılması ve doğru bir şekilde mix&mastering'inin yapılması. ( Bu arada verdiğiniz örnekteki Alesis-Adat ; taşınabilir cihaza bir örnek değil. Bildiğimiz rack standardında bir cihaz.)
Günümüzün bir gerçeği şu : Eğer ürettiğiniz bir demo ile bir yapımcının önüne gidecekseniz ; o demonun dinlenebilir/kabul edilebilir bir kaliteye sahip olması lazım. Dikkatinizi çekerim ; burada pro düzeyde stüdyo kalitesinden söz etmiyorum.
Bu arada benim oğlumun da içinde bulunduğu bir grubun güncel deneyiminden bahsetmek istiyorum :
22-24 yaş aralığındaki bu gençler ; kendi bestelerini yaparak yol almak adına harekete geçtiler. Grup ; gitarlar, davul, klavye , nefesli enstrümanlar ve vokalden oluşuyor. Önce kendilerine bir yer tuttular. Orada bir yıla yakın bir sürede zaman zaman bir araya gelerek çalıştılar. Hem bestelerini hem de çalımlarını geliştirdiler ve bilahare stüdyo aşamasına geldiler.
Stüdyo aşamasında ; geçtiğimiz ilk baharda , Türkiye'nin ilk üçünde yer alan bir stüdyo ile anlaşıp , yaklaşık bir ay boyunca albüm kayıt ettiler. Bu iş için de o stüdyoya mix & mastering dahil 25000.-TL para ödediler. Yapımcı aşamasında ne yaptılar bilmiyorum ama şu anda iTunes vbg. platformlarda parçaları yer alıyor.
Yani bu işler o kadar basit ve ucuz işler değil maalesef.
Şu olabilir mi ?
Bir beste ve icraat yaparsınız ve bunu cep telefonu ile kayıt edersiniz . Bilahare bir yapımcıya götürürsünüz. Adam havada kapar ve eser patlar.
Olabilir tabii.....
Bu arada üstüme alındığım için ; ben bir işin nasıl olamayacağını anlatmaktan uzak duran ancak bu arada gerçekçi olmaya çalışan bir insanımdır.
 
*2. secenekte mix ve mastera gonderme de iptal edilmis oluyor onun yerine sadece prova studyosuna donmus oluyor onu eklemeyi unutmusum hocam.

Yani anladigim kadariyla dijital mixer de olsa dusuk ucretli ses karti da olsa sadece kayit icin dusunursek mikrofonlari kaliteli preamplere girmedikten sonra mix master a gonderebilecek bi kayit kalitesi elde etme imkani olmuyor. Saglam bir studyoya ugramak mecburi 🙂

Peki orta seviye ve taslak bi kayit yapma acisindan dusunursek dijital mixer veya dusuk butceli cok kanalli ses kartlari yine de verimli olmaz mi ?
en azindan youtubedaki cover videolari kalitesinde kayitlar alinabilir mi kalitesiz preamplerle ?
Mix ve mastering yapilmayacagi dusunuldugunde ne derece bir bilgisayar is gorur ?
Zoom r16 gibi aletler is gorur mu ?

Suan temel istegimi ve beklentimi kanal kanal calisma secenegi olmasi ve orta seviye ses kalitesiyle bir taslak olusturmaya dusurmus bulunmaktayim 🙂 Profesyonel bir studyoya gidildiginde hangi kanallara neler kaydedecegimize iliskin elimizde veri olmasi.
 
Anladığım kadarıyla, sizin için öncelikle kayıt değil de rahatça prova yapabileceğiniz kendinize ait bir alana ihtiyacınız var. Öyleyse, ilk olarak alanın izolasyonunu en efektif şekilde halletmeye bakın ki biran önce birarada çalışmaya başlayabilin. Ardından elinizde kalan bütçeyi kayıt donanımına mı yatırırsınız yoksa stüdyo mu kiralarsınız ona karar verirsiniz. Bir donanım almadan önce kesinlikle en küçüğünden en büyüğüne kadar farklı stüdyoları gezip kullandıkları donanımları inceleyin ve ses kayıtlarını dinleyin, oldukça yol gösterici olacaktır. Eğer demo seviyesinde kayıt yapacaksanız, Roland UA-1610 Studio Capture gibi ucuz bir interface işinizi görür diye tahmin ediyorum; 16 giriş ve 12 üst sınıf mic. pre-amp. mevcut. Yalnız bu 16 girişten sadece 2 adedi Hi-Z giriş ona da dikkat edin. Sizin grupta 1 elektro ve 1 bas olduğu için yeterli ama hücum kayıtta 2 elektro + 1 bas kullanamazsınız. Eğer bu tip bir interface alacaksanız Thomann gibi büyük firmalardan birinden almanızı öneririm, çünkü bu firmalarda ürünü aldıktan sonra en azından 14 gün içinde koşulsuz iade edebiliyorsunuz. Ürünü alıp en az 1 hafta deneyip, (hatta bu arada birkaç parçanın kaydını bitirip =)), işinize yaramayacak gibi görünüyorsa iade edersiniz, gümrük vergisi ve kargo haricinde bir kaybınız olmaz.

https://www.thomann.de/intl/roland_studio_capture.htm?ref=search_prv_11
 
Son düzenleme:

Geri
Üst