MIDI kontrolcülerin(midi controller) farklılıkları hakkında

Şimdi MIDI makinaların birbirleriyle iletişim kurması için yapılmış bir standart. Tamam bu kadarını anlıyorum ama bazı aletler neden midi ile iletişim kuran kontolcüler ile uyum sağlıyamıyor.
Mesela pod2.0 ile podXT'nin midi ile iletişim kuran kontrolcüleri farklı ve birbirleriyle ileşim kuramıyor.(podXT'nin footcontroller'ları pod2.0'a uymuyormuş)
Bunun yanıda digitech rp-20 kontrolcü olarak kullanılabiliyormuş!
Yada Behringer FCB1010 sanırım hepsi ile iletişim kurabiliyor.
v-amp2 kendi iki tuşlu midi tabanlı kontrolcüsü var, ama fbc1010'da kullanabiliyor. Şimdi POD 2.0v'de o iki tuşlu v-amp2 konrolcüsüyle kumanda edilebilir mi?????
Şimdi bunun sebebi ne acaba başka bir standart daha mı var yoksa?
Tek yönlü yada çift taraflı diye birşey mi var?


Bu konular kafama takıldı yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sadece yukarıda yazdıklarım değil midi konusunda da yardımcı olsanız olur. (Yukarda yanlışım varsa lütfen düzeltin.)
 
Şimdi şöyle bir durum Can Line6 Foot Controlelr sadece Line6 ürünlerinde çalışır Midi ile çalışıyor ama arasındaki fark Midi Cable ile bağlanmıyor Line6 nın kendi yaptıgı iletişim Port u diyebilirim RJ45 CAT 5 gibi bir şey kullanıyor yani bu ürünü aldığında Line6 ürünlerinden başka bir cihazda kullanamassın..

Ada, Rocktron,Mesa, Tc Elek. ... gibi üretici firmalarında kendine has Midi Controlleri var yani bu markalarıda başka ürünlerde kullanılmıyor. FCB ise Global Settings ayarı olan tek Midi Foot Controller dır bu yüzden istediğim bütün markalarda kullanabilmen mümkündür.. Örenğin FCB ile Boss, Rocktron,Ada,Mesa.. Aklına gelen bütün midi destekli Pre-amp, Processor, Fx Processor lerde kullanmam mümkündür..

Burdaki tek fark FCB nin Global Settings ayarları olmasından kaynaklanıyor..
Umarım yardımcı olabilmişimdir..
 
Ben işin kompetanı değilim ancak işin içine programlanabilirlik giriyor senin dediğinde sanırım.

Örneğin v-amp'ın iki tuşlu midi tabanlı kontrolcüsünün tuşları sen bastığında v-amp'a bir x sinyali gönderir bu v-amp için anlamlı ancak pod için veya herhangi bir midi ile kontrol edilebilen cihaz için hiçbir anlam ifade etmiyor olabilir.

Programlanabilir kontrolörlerde ise (FCB1010'da buna dağil) midi ile kontrol edilen cihazların kullanma klavuzlarının genelde en arka sayfalarında yer alan, cihaza ait midi kontrol parametrelerini istediğin şekilde istediğin switch ve varsa expression pedalına atayabiliyorsun.

Digitech Rp-20 ve 21 -ki hemen hemen aynı pedallar, sadece rp-20 nin dsp sinde kapalı olan bir takım efektler ve digital çıkış dışında aynılar- çok enteresan aletler, onlarla yapılmayacak iş yok gibi ayrıca lambalıdırlar kendileri.

Yazdıklarımda bir yanlışlık varsa affola,
Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Başka yerden bağlanma olayı gerçekten herşeyi birden aydınlattı.

Bu şirketler kendi ürünleri için ayrı bir kumanda sistemi daha kullanıyor ve bu kontrolcüler oradan bağlanıyor ve bu yüzden başka aletlerde çalışmıyor. Kısacası bunların kullandığı foot controller'lar MIDI tabanlı değil. FCB midi tabanlı kontrolcüler ise hepsini çalıştırabiliyor. Doğru anlamış mıyım?
 
Her cihazın standart MIDI mesajlarına verdikleri standart cevaplar vardır, onun dışında kendilerine has özelliklerini harekete geçirebilmek için Standart MIDI mesajları değil SysEx (System Exclusive) MIDI sinyalleri kullanılır.

MIDI protokolüne göre her cihaz üreticisinin kendine özgü bir SysEx kimlik numarası ve ürettiği her model cihaz için kullandığı o kimlik numarasının ardından gönderilen özel model numarası bilgisi vardır. Bu mesaj MIDI bilgi hattında dolaşırken her cihaz MIDI sinyali içinde kendi kodunu taşıyan bilgiyi tanır ve cevap verir, yoksa vermez.

Dolayısı ile eğer PODXT'nin programında POD2 için hazırlanmış SysEx bilgisine cevap verme özelliği konmamışsa cihaz ona cevap vermeyecektir. Bu kadar basit.

Footpedal olayında ise wareyha'nın dediği gibi firmalardan bazıları kendi özel protokollerini kullanıyorlar, dolayısı ile bırakın başka bir firmanın ürettiği footpedal'ı, bazan aynı firmanın kendi ürettiği başka bir model footpedal dahi diğerine uymayabiliyor.

Behringer FCB1010 gibi universal kontrol üniteleri ise doğal olarak bu işler için programlanabiliyor. Ancak SysEx için her firma ürünleri için kendi SysEx Editörlerini çıkarır, zira MIDI'nin o bölgesi oldukça karmaşıktır, öyle iki butona basmakla programlanabilecek birşey değil.
 
Geri
Üst