Cubase Vs Adobe Audition vs Logic

Aslında çok daha fazla program var ama ben
Cubase - Adobe audition 1.5 ve Logic programlarının aralarındaki
temel farkları merak ediyorum.
Aranızda Adobe Audition kullanan var mı ?
Reason'un ekstra olarak virtual sampler işlevi gördüğünü de öğrendim.
Bir sürü kayıt programı var.Bazıları daha komplike ve daha çok plug-in e sahip ama daha detaylı şekilde bu programların avantajları ve dezavantajlarını merak ediyorum.
Adobe Audition sizce ne kadar profesyonel bir program ?
 
Adobe Audition'u bilemiyorum ancak tecrübelerime göre Cubase ile Logic arasında işlevsel olarak pek bir fark yok, ancak yaklaşım olarak mantık farklılıkları var. Logic'i Apple'ın Emagic'i henüz satın almamış olduğu dönemde PC için olan 5. versiyonunu kullanmıştım, o zamandan aklımda kalan çok kapsamlı bir program olduğu idi. Sonra Apple Emagic'i satın alınca PC desteğini kesti, dolayısı ile Logic artık sadece Mac ortamı için üretiliyor. Prodüktör arkadaşım Ümit Kuzer ve onun Murat Uncuoğlu adında (tanımadığım) bir DJ arkadaşına Logic Platinum 6 alıp getirmiştim Amerika'dan bu geçtiğimiz Şubat ayında, o zaman Ümit bana bir demo yapmıştı Logic'i bilgisayarına yükledikten sonra da oradan hatırlıyorum, Logic gerçekten uçuk kaçık birşey, ancak ne istediğini, programın sana ne verebileceğini ve programdan istediğini nasıl alacağını bilirsen tabii. Yoksa eline hangi programı verirseler versinler, bir anda harikalar yaratmaz.

Ümit Cubase'i 1989-90'dan beri kullanır, ta Atari 1040ST zamanlarından, MIDI olayını yemiş bitirmiş bir insandır, zaten Electronica türünde uzman bir prodüktördür. Logic'e geçtikten sonra "oh be kurtuldum sonunda o b*ktan şeyden" demişti, oysa ben Logic'den "bu ne ya?!!" diye kaçıp önce Sonar'a ve oradan da hardware sorunlarım yüzünden Pro Tools' a geçtim, gerisini var sen tahayyül et. Bu çalışma tarzı, mantığı ve ihtiyaçları meselesi.

Ama yine dediğim gibi, programlar müziğini profesyonel yapmaz, BİLGİN, BECERİN ve YAKLAŞIMINdır çıkardığın müziği profesyonel yapan. Yoksa hâlâ 1989-90'da aldıkları Hybrid Arts benzeri bugünkü standartlara göre taş devri ürünü sayılabilecek MIDI sequencer programları kullanıp aklına hayaline sığmayacak müzikler çıkaran insanlar var, ki bunlardan birisi efsanevi klavyeci Joe Zawinul'dur, diğeri de meşhur Jazz Rock/Fusion grubu Steely Dan'ın klavyeci solisti Donald Fagen. Ayrıca Britanya'nın Nezih Ünen'i, en çok kazanan jingle müziği yapımcısı Tot Taylor da öyle nuhnebiden kalma bir programla çalışır ki ısrarla yenilemez, ama çıkardığı müzikleri görsen uçarsın. Sound On Sound'un Articles kısmında her üçü ile yapılmış süper röportajlar var, ingilizcen de var, onları mutlaka okumanı tavsiye ederim, ufkun açılır.

http://www.soundonsound.com/sos/Jun03/articles/joezawinul.asp
http://www.soundonsound.com/sos/aug03/articles/steelydan.htm
http://www.soundonsound.com/sos/aug03/articles/tottaylor.htm

Bir de http://www.muziktek.com 'da yayınlamaya başladığım Charles Dye makaleler serisini de takip et, bilginin her zaman ekipmandan önce geldiğini anlayacaksın.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Charles DYE'ın Hard Disk Life 2 isimli makale çevirini okudum.
Bu kadar mı olur , inanmayacaksın ama prodüktör adayı arkadaşımla
konuştuğumuz birçok şey orda harfi harfine yazıyordu. (performansın önemi , kendi kulağımıza inanmak , ne büyük imkanı olan adamlar var birşey yapmayı beceremiyorlar gibi..vs...kısacası demolarımızın sound'una bazı ismini vermek istemediğimiz prodüktörünkinden daha fazla inanıyoruz.)

Bilgiler çok aydınlatıcı. teşekkürler
Evet zaten yaratıcılığın herşeyden daha önemli olduğunu savunan bir insanım.Sonuna dek savunacağım tek şey varsa o da budur.
Steve Vai'nin ilk albümlerinden birini dinletti arkadaşım.
Sadece 4 kanallı bir fostex ya da tascam ile kaydedilmiş.
dağıtım sorunlarından dolayı da bir dergi bedava vermiş kaset formatında.
Kendime dedim ki : " Güzel aletler alamıyorum diye üretmemek OLMAZ "
Şimdi o adam imkanı az diye hiçbirşey yapmasaydı o harika kaseti dinleyemeyecektim ( harika demem tabi ki sübjektif bir görüş olabilir ama adam yaratıcılığını sergilemek için elindeki imkanı maximum kullanmış...)
 
logic, cubase, cakewalk sequencer programlarıdı.yrıntılı bilgi bkz. forum.Adobe ise cooledit in son versiyonudur.Daha doğrusu adobe firması tarafından satın alınmış hali.Bu ise multi track recorder oluyor.Gerçekten çok kullanışlı bir program.Ben adobeyi parçalarıma sona hallerini vrmek için kullanıyorum.Özellikle efekt yönetimi ve mixseri çok rahat...forumda bu konu daha önce tartışıldı bir arat bakalım..

daha ayrıntılı sorularını bekliyorum

kolay gelsin...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
adobe un cool edit in yeni versiyonu olduğunu biliyorum.
Syrintillium firması batınca Cool Edit programını Adobe firması satın aldı ve ismi değişti sadece.Biraz daha geliştirilip yine piyasaya başka bir adla sürüldü.Yakın zamanda ise version 1.5 çıktı.
Cool Edit a.k.a Adobe Audition'da bir sequencer programıdır.
Sequencer ile multi-track recorder birbirinden çok da farklı anlamlara gelmiyor zaten.Ben daha detaylı cevaplar bekliyorum.
Henüz Mahcem'den başka detaya inebilene rastlamadım.Bu da biraz üzücü.
 
dostum ne yapmamızı istiyorsun şimdi sana burada programın manualini im anlatayım .......!

bence soru soraraken ne istediğini bilmiyor olman üzücü...

adobe her türlü müzik parçanı editleyebileceğin, bunları video dosyaları ile senkronize edebileceğin bir multi tracker.Jingle jungle yapmak için kullanabilirsin.Bence gayet güzel.
 
Ciddi bir albüm kaydına girişirken kullanacağın programın hangisi olduğundan daha önce ve önemli yığınla sorunun üstesinden gelmek durumundasın. Onu anlatmaya çalışıyorum kaç gündür. Kullandığın program müziğini "ciddi" yapmayacak, zihnini o düşünceden arındır, öyle düşün.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
biliyorum aslında bu işin hem çok kuralı var hem de hiç kuralı yok.
Paradoxal bir cümle ama doğru.Belki de sadece ipuçları almak hoşuma gidiyor ondan sordum böyle genel bir soruyu.ya da merakımdan :)
 
Geri
Üst