Röportajlar Pegasus & Critical Mass Röportajı

Yazı dizimizin ikinci konuğu Pegasus olacaktı ve sonrasında Critical Mass yer alacaktı ama iki grubun öyle büyük bir kader bağı var ki ayrı tutmak imkansız. Bu yüzden iki grubu bir yazıda anlatmak en güzeli olacak sanırım. Elimde Pegasus’un bir konser kaydı ve Critical Mass’ın da Dark Colour demosu vardı ve kayıtlardan yola çıkarak biyografilerini yazacaktım ama grupların ruhunu yazıma aktarmak istiyordum ve bu bağlamda en iyi yazıyı sanırım röportaj yaparak çıkarabilirdim ve ortaya aşağıdaki röportaj çıktı.Röportajı her iki grubunda gitaristliğini yapan Burak ÖZCÜ’yle yaptım. Tüm konuşulanlar röportajın devamında...

Mahir: Merhaba, röportaja Pegasus’un kuruluşundan başlamak istiyorum, grup kaç yılında ve kimler tarafından kuruldu?
Burak: 1987 yılının başlarında kuruldu. Gece yatağımda düşünürken aklıma bir grup kurmak geldi.Gözümün önünden de uçan bir at geçti ve daha grubu kurmadan adını bulmuş oldum. Kafamda böyle bir proje oluştuktan sonra bunu lise arkadaşım Savaş’a *****ürdüm O’da kabul etti ve eleman aramaya başladık. Başlarda kadro sadece lisedeki arkadaşlarımızdan oluşuyordu. Basçı, davulcuda bizim lisedendi. Sonraları 1989 yılına kadar kadro değişti ve son 1989’da oturmuş halini aldı. Bir çok çalışma ve uğraştan sonra Aptül’ün de el vermesiyle bu çevrede bir yere geldik. İlk başlarda müziğimiz çok kötüydü ancak çalıştıkça ve kadro oturunca iyiye doğru gitti.

Mahir: Her şey iyiye giderken neden Pegasus dağıldı?
Burak: Lisedeki başarısızlıklarım yüzünden ve hayatımda müzikten ve Pegasus’tan başka bir şey olmamasından dolayı ailemle aram açıldı ve bu sorunlar grup arkadaşlarıma da yansıyınca grubu terk etmek zorunda kaldım. Ben ayrıldıktan yaklaşık 1-2 ay sonra Pegasus dağıldı. Kurduğum gruptan ayrılmak bana çok kötü koymuştu, yavrumu kaybetmiş gibi olmuştum. Bundan sonrada grup çözüldü.

Mahir: Sanırım 2 yıl sonra Critical Mass kuruldu. Ve sende sonra gruba girdin. Neden Critical Mass’ın ilk kadrosunda yer almadın?
Burak: Pegasus dağıldıktan sonra 2-3 yıl hiçbir yerde çalmadım. Bu arada bir takım sorunları çözdüm. Ancak artık bir yerlerde çalmak istiyordum. Pegasus gibi derli toplu, disiplinli bir grup edinmek istiyordum. Pegasus dağıldıktan sonra yaklaşık 1 yıl sonra gibi diğer Pegasus gitaristi Kaan, Kronik’ten ayrılan Levent ile yeni bir grup kurdu. Bu kadroya Lords’tan gitarist Jan ve yine Lords’tan davulcu Ayhan ile Pegasus’tan Savaş dahil olmuştu. Böylece birinci Critical Mass kurulmuş oldu.

Mahir: Araştırmalarıma göre Ayhan’ın Metallium’a geçişi grubu sonlandırdı, ve seninde kadroda yer aldığın ikinci perde açıldı..
Burak: Evet, grup çok başarılı olmasına rağmen ve bir çizgi oturtmasına rağmen, Ayhan’ın grubu hazin bir biçimde satışa getirip Metallium’a geçmesi ve Kaan’ın şahsi sorunları yüzünden grup en performanslı zamanlarında dağıldı. Aradan 1 yıl kadar bir süre geçti ve ben artık iyice sıkılmaya başladım. Jan’da benim gibi bir grup istiyordu, O’nunla birlikte bazı besteler yaptık ve çalışmaya başladık. Yeni bir grup kurma aşamasındayken Critical Mass’e çok haksızlık edildiğini düşünerek grubu yeniden kurma kararı aldık.Yeni bir kadro ve daha gelişmiş, güçlü bir sound ile Critical’ı yeniden yarattık.

Mahir: Critical Mass’ın yeni kadrosunu kimler oluşturuyordu?
Burak : Gitarlar ben ve Jan, vokal Savaş, bas eski Lords basçısı Savaş BİRGÖREN, davulda Fatih. Yeni kadro Critical Mass Death’e kaydı gibi bir takım eleştiriler aldıysa da biz Thrash yapıyorduk ve hemen yeni besteleri hazırlatıp bir demo çıkardık. 4parçalık demoda ki 2 şarkı eski Critical Mass parçasıydı. Demo bayağı talep gördü ve Türkiye’nin her yerinden mektup geldi.

Mahir: Gerçek anlamda Rock yapmak şimdilerde de pek kolay değil, o yıllarda durum nasıldı?
Burak: Yani, bilemiyorum ama, gruplar arası yıkıcı rekabet çok fazlaydı, kimse birbirini çekemiyordu,özellikle Pegasus döneminde. Ayrıca bu günkü gibi Rock müziğe değer verilmiyordu. İmkanlar kısıtlıydı.Zannediyorum bu güne gelinmesinde bizim gibi grupların büyük etkisi oldu. Temel zorluklar bunlar. Bu müziğe Rocker’lardan başka inanan yoktu, türevler tanınmıyordu. İkiye bölünmüşlük vardı, zannediyorum bunlar önemli zorluklardı.

Mahir: Alman Thrash’inin ağılıkta olduğu dönemde Thrash yaptığınız halde müziğinize Death denmesinin nedeni sanırım daha sert ve komplike bir sounda sahip olmanızdan dolayı. Pegasus ve Critical Mass yan yana gelince ne gibi müzikal farklılıklar çıkıyor ortaya?
Burak: Pegasus’u tam bir Thrash grubu yapmaya çalıştım ve öylede olduğunu zannediyorum. Yani tam bir Thrash yapmaya çalıştık, Speed bile değil. Critical Mass’e gelince ilk dönemki hali dediğin gibi dönemin modası Alman tipi Thrash’ti. Jan’la beraber yeniden kurduğumuzda, tür Thrash kalmaya devam etti ama biz soundu daha güçlendirdik, Alman tarzı gibi tek düze olmaktan çıkarıp, Amerikan varı, daha sert ve sanatlı yani detaylı, çift sesli rifler katarak ustalaştırmaya çalıştık, birazda baharat katar gibi Death rifleri kattık.

Mahir: Critical Mass’in konser tarihini anlatır mısın?
Burak : Birinci dönem Critical Mass ilk olarak Antalya’da sahne aldı. Ardından Bodrum Rock Festivali’ne katıldı.Bu ikinci konser tam bir öyküdür.

Mahir: Lütfen anlat rahat, rahat detay yapabilirsin çünkü yazının okuyucuları o döneme taşıması için röportajı seçtim, ilk kararım size dair bir biyografi yazmaktı yoksa...
Burak : Sağ ol, Critical Mass’in benden önceki elemanları tesadüfen Bodrum’da tatilde bulunuyordu(1991 yazı). Festivale çıkacak diğer grup gelmedi ve onların yerine 2 aydır prova yapmamış ve tatilde bulunan Critical Mass çıktı. Ben o zamanlar grupta değildim, stage crew olarak onlara yardım etmiştim. 2.dönem Critical Mass’le de bir çok konser oldu. Ancak bu zamanlar artık bar konserleri devriydi. Tek büyük sahne aldığımız yer Gülhane oldu. Onun dışında hep barlarda çıktık.

Mahir: Her şey iyi giderken Critical Mass’in dağılış nedeni neydi?
Burak: Ortamın iyice yozlaşması. Ayrıca biz Critical Mass’i kendimiz için kurmuştuk iddiamız yoktu,kendimizi tatmin ediyorduk. Tatmin olunca da dağıldık.Konser verecek yerler kalmamıştı ve tam tükeniş dönemi yaşanıyordu. (93-94 yılları) Seyirci kalitesi.

Mahir: Savaş’ın gruba etkisi neydi, vokal olmanın dışında?
Burak: Savaş grubu ateşleyen, bizleri gaza getiren bir elemandı. O ateşli olduğu zaman grup doruğunda çalardı, o moralsiz olduğu zaman bu bize de yansırdı heyecanlı, canlı çalamazdık ve bu grubun tüm ruhunu etkilerdi. Müzikal açıdan ise çok etkisi yoktu,sözleri yazar verirdik söylerdi. O’na karışmazdık bildiğini yapardı, memur gibi çalışırdı, etliye sütlüye pek karışmaz verileni yapardı ama onsuzda olmazdı. O’nu çok özledim!

Mahir: Critical Mass logonuzu kim hazırladı, oldukça sıkı bir logo?
Burak: Tabi ki Aptüllica. Bizde çok beğendik logoyu,sende beğenmişsin sağ ol.

Mahir: Critical Mass elemanları şimdilerde neler yapıyor?
Burak: Jan PERIDAR; şu anda Bilgi Üniversitesi burslu caz okulu öğrencisi. Daha önce okula girmeden Kurban’ın elemanı Deniz ile Coackrocke isimli bir bar grupları vardı. Bu okulu bitirince iyi bir caz gitaristi ve müzik adamı olacağından eminim. Yani Jan seçimini müzikten yana yaptı. Ben; 1,5 yıllık evliyim.İzmir’e yerleştim. Hukuk sonda okuyorum. Okul bitti sonuçları bekliyorum. Avukat adayıyım, eşim avukat.İşte böyle yaşıyoruz. Fatih; Garanti Bankası’nın genel müdürlüğünde çalışıyor. İyi bir maaşı var. Aynı zamanda Marmara İletişim sonda okuyor. Bu 3 eleman yüksek tahsiline müzik yüzünden 24-25 yaşlarında başlamıştır. Şimdi yaşlar 28, yani hayata geç başlıyoruz. Özellikle ben. Savaş BİRGÖREN hakkında hiçbir bilgim yok. Savaş DEMİRKAYA; o şimdi mutlu ve orada yaşıyor!

Mahir: Peki müzik senin için bitti mi, sanki hayata geç başlamanın suçlusu gibi konuştun da bir ara?
Burak: Hayır, İzmir’de birkaç bar grubundan teklif aldım ama değerlendirmedim. Sorumluluklarım ağır okul, evlilik vs. Ancak ben hala evde tek olarak çalışıyorum. Arada İstanbul’a geldikçe eski tayfa ile de takılıyoruz. Evde kendime sistem kurdum. Aletlerim var, kayıt falan yapıp kafama göre takılıyorum. Ayrıca ileride 1-2 gece için bir barda belki çalabilirim. Bunun dışında iyi bir dinleyici olarak arşivimi devamlı geliştiriyorum. Benim için müzik asla bitmez ve hiçbir zaman müzikle uğraştığım için pişman değilim.

Mahir: Teşekkür ederim, umarım bir gün karşılaşırız.
Burak: Beni o günlere götürdüğün için çok teşekkür ederim. Aptül’e ve dergi çalışanlarına selam. Bir gün karşılaşmak dileğiyle. Sağ ol...

PEGASUS are;
Gitar : Kaan PERİDAR
Gitar : Burak ÖZCÜ
Vokal : Savaş DEMİRKAYA
Davul : Hakan GÜVEN
Bas : Hakan SAVAŞER

CRITICAL MASS ‘ demo’ are;
Gitar : Burak ÖZCÜ
Gitar : Jan PERİDAR
Vokal : Savaş DEMİRKAYA
Davul : Fatih BÖREKÇİ
Bas : Savaş BİRGÖREN

DEMO songs;
1- Nuclear Wind
2- War In The Gulf
3- Dark Colour
4- Catatonia
Evet arkadaşlar görüldüğü gibi Rock müzik her dönem heyecanı ve tutkuyu yaşatıyor. Önemli olan vazgeçmemek, düzene uymamak.

Tarih: 13.07.2005
 
Geri
Üst