Mystic River-Gizemli Nehir

Yönetmen Clint Eastwood, başrollerde Sean Penn, Tim Robbins ve Kevin Bacon var 2003 ABD yapımı filmi daha dün gece izleyebildim. Çok başarılı ve sayfa sayfa çözümlenebilecek kadar donanımlı bir film. Hiç bir şekilde görsel efekt şenliğine girilmemiş. Sadece doğal ortamda mükemmel bir senaryoyla oluşturulmuş. Dennis Lehane'nin kitabından Brian Helgeland senaryo oluşturuyor ve Lehane ortaya çıkan filmden oldukça memnun hatta en büyük korkusu kitabında yazdığı karakterlerin ses tonları ve kafasındaki sahnelerde bunları nasıl canlandıracaklarıymış. Ancak çekimler sırasında oyuncularla beraber o da geziyor ortalıkta ve gayet memnun kalıyor hatta şaşırıyor bile kafasından geçenlerin olmasına. Oyuncular için zaten söze gerek yok mükemmeldi hepsi.
Bir çok ayrıntı vardı filmde oturup üzerinde uzun uzun konuşulacak. Benim yakaladıklarımdan bazıları; Dave'in küçüklüğünde yaşadığı olay sanki sadece onun üzerinde bir etki yaratmış gibi gösteriliyor. Oysa 3 arkadaş da birbirinden arızalı. En normal görünen Sean (Kevin Bacon) bile sorunlar yaşıyor iç dünyasında eşi telefonda konuşmadığı halde kendi kendine telefonda konuşup kapatıyor mutluluk duyuyor bundan. Film başladığında asıl katilin Dave olmadığını aşağı yukarı anlayabiliyorsunuz, yok bu kadar basit olamaz diye, yine de sonuç güzeldi, hiç beklenmedik bir adam çıktı. Sean Penn (Jimmy) harikaydı, sürekli olarak Dave'i geçmişteki olaydan dolayı ezik ya da arızalı bulduğu halde asıl arıza kendisindeydi.
Bir diğer dikkatimi çeken şey; Çocuğun katil olduğu anlaşılıyor ancak sebebini sadece Brandon yani abisi bilebiliyor polislere başka bir neden anlatılıyor. Dilsiz çocuk abisini çok sevdiğinden belki de o kızla başka yere gitmesinden korktuğundan öldürüyorlar kızı ama polislere başka bir neden anlatılıyor.
Hayran kaldığım başka bir ayrıntı; Kadın konusunu mükemmel işlemiş. Filmde esas adamların eşleri yani 3 kadın ayrı ayrı çözümleme konusu. Sean'in karısı suskun bir biçimde terkediyor ve sessiz telefonlarla anlaşıyorlar eşiyle. Dave'in karısı; eşini Jimmy'e ispiyonlayarak eşinin ölümüne sebep oluyor diğer taraftan haksız yere adam öldüren Jimmy'nin karısı ise olayın korkunçluğuna rağmen kocasının yanında olarak ona kendini iyi hissettiriyor. Burada 2 kadının arasındaki fark ve sonuç çok güzel anlatılmış. Eşinin saçma bir şüphe yüzünden öldürülmesine neden olan kadın filmin sonunda yapayalnız kimsesiz kalıyor ve o acı insanın içine işliyor, öldüren adamın karısı ise her ne olursa olsun yanındayım diyen kadın ise herşeye rağmen mutlu gözüküyor hatta kocasına kendisini iyi hissetmesini sağlıyor.
Hangisi doğru bilinmez ama ölenle ölünmediği ve hayatın acımasızca devam ettiği gerçeği bu kadar güzel anlatılabilir sanırım.
Clint Eastwood'un John Huston hayranı olduğunu öğrendim (ben tek geçerim John Huston'ı)ki gözümde kat kat büyüdü adam.
Huston derki; "Yönetmenlik doğru insanı bulduğun oranda önemlidir." Clint Eastwood da bu cümleden hareketle bana fazla bir şey kalmadı zaten diyor.
 
Çok güzel bir kadroya yapılmış bir film sadece onlar için izlemek için gitmiştim ama film bana pek akıcı gelmedi yavaş yavaş ilerliyordu ve izlerken sıkıldım doğruyu söylemek gerekirse....
 
En iyi film oscarini bunlarin almasini cok istemistim ve en iyi yönetmen oscarini ama LOTR ye vermeleri ile oscalardan bir kere daha nefret ettim. Bende oyuncularin performanslarini cok begendim özellikle oscar alan Sean Penn ve Tim Robbins harici(Sean Penn in sadece o kategoride tecrubesiz adamlarin bulunmasi ve kendisinin önceden 3 defa aday oldugu icin aldigina inaniyorum)Marica Gay Harden in performansini baya iyi buldum. Muziklerde bence hayet yerinde oturmus filmde ve sonuna kadar katilin kim oldugunu bilememe olayi da cok iyi yapilmis.

Iste Oscarlar in en buyuk hatalarindan biri de bu filme en iyi film ödulunu vermemeleridir ve bu konuda benim gibi dusunen cok insan oldugunu biliyorum...
 
En iyi film oscarını yüzüklerin efendisi'nin olduğu yerde alamaması,son derece normal ve haklı bir durumdu bence...3.senesinde Peter Jackson da,lotr filmi de oscarı sonuna kadar hak etmiştir...

Gizemli nehir'e gelirsek...Bana göre harika bir film ve filmin yavaş akması hiç önemli değildi zannımca,zira oyunculuk o kadar iyiydi ki,insan kendini olayıların içinde hissediyor(özellikle SEAN PENN'in TIM ROBBINS ile konuşması sırasında birden ağlamaya başladığı bölüm çok etkileyici idi...)

Filmin sonu biraz rahatsız ediciydi,çıktığımda oldukça üzülmüştüm gerçekten...Ama gerçekten çok başarılı bir filmdir,herkesin sadece oyunculuk namına bir kere izlemesi lazım...
 
Ben sonuna kadar seviyeli bir sekilde hazirim tartismaya yani bu film mi haketti oscari yoksa LOTR mi diye ve söyliyim kesinlikle bu filmin almasi lazimdir oscari ve nedenlere gelirsek...

Ilk basta akademi butun trilojiyi bir film olarak görerek oscarlari dagitti ve bu kesinlikle yanlistir bence cunku öbur filmlerin böyle triloji gibi bir sansi yoktur ve bu haksizliklardan biridir. Ikinci olarak ise bu filmde affedilmeyecek kliseler vardir.Dolu örnek var isterseniz yazarimda buraya. LOTR de oyunculuk adina bir sey yoktu bence. Sadece Ian Mckellen in Gandalf karakterini canlandirmasi iyiydi ama gerisi pek kendini gösteremedi diyim cunku oyunculuk gösterceklerini pek bir yer yoktu adamlarin.

Bu filme gelirsek ilk basta bu filmde duygu var ve mukemmel oyunculuk performanslari var. Bu filmde bir kere sanat var ve sadece görsel efektler ile yapilmis bir film degil. Bu filmden etkilendigim kadarini LOTR ye 100 defa baksam etkilenmem. Zaten son filmde bazi yerler tam delirtti arkadas cikti gitti sinemadan bende gidiyordum ama bir kere girmisim duruyum dedim ve izledim.

Bu konuda zaten cok okudum ve cok elestirmen bu olayi elestirdi zaten ama akademinin ne oldugunu bilmekteler kendileri ve uzerinde fazla durmadilar cunku ellerinden gelcek bi sey yok. Sadece cok SIKI LOTR hayranlarindan tek istedigim bir seyi severken göz yummayalim olaya ve biraz ayrintilari dusunelim bu ayrintilar cok degisik sonuclar cikarabilir ortaya :D
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
CedriX sakin sakin :)
Sadece görsel efektlerle yapılmış bir film değil zaten hiç görsel efekt falan yok bu filmde (bir kaç flashback dışında ) Filmin yavaş akması konusunda yazılanlara şaşırdım 132 dakikaydı ki uzun bir film normal filmlere göre ama nasıl geçti bitti anlayamamıştım ben. :) Daha önce de dediğim gibi sırf çözümlemek için bile bir kez daha izleyebilirim. Senaryodan oyunculara konuları ele alış tarzına kadar herşey çok yerinde ve başarılıydı. Herkesin rolü oturmuş sinmişti. Oyuncuların herhangi birinin bayrağı taşımamasını, Clint Eastwood'un oyunculuktaki deneyimine bağladım ve hayran kaldım.

Kısa bir not: LOTR için LOTR başlığını kullanırsak iyi olur Oscar ile ilgili düşünceler filmi heba etmesin.
 
HEHE sakinim zaten ya biraz LOTR karistirmisim onun icin özur dilerim ama beni cok sinir etmisti bu oscar durumu ve o yuzden böyle olmus :D

Neyse tekrar filme gelirsek bencede film öyle yavas ilerlemedi ve hatta her dakikasi heyecanliydi yani filmin.
 
Söyleyeceklerim CedriX'in dediklerinden farklı olmayacak oscar hakkında olanlarda dahil.
Bence film hakettiği değeri bulamadı o dönem vizyona girdiğinde ben heyecanla beklerken çoğu kişinin haberi yoktu filmden nedense.
futurist bende yavaş ilerliyor denmesine şaşırdım, günümüz filmlerine göre uzun sayılır ama iki defa izledim ikisinde de ne sıkıldım ne de uzun gibi geldi, hele fransız filmleriyle filan kıyaslarsak ne yavaşı uçuyor film :)
 
Bu film ilk ciktigi zamanlarda aslinda buralarda ve Amerika da baya reklam yapildi yani ama Turkiye de pek önem vermemisler filme kötu olmus. Bu film ve 21 grams herhalde gecen yilin en iyi amerikan filmleri diyebilirim cok rahat bir sekilde.

Bu filmin sonunda benim hissettigimi cogu kisi hissetmistir heralde. O sekilde bitmesi filmin beni nedense cok uzdu ve nedenlerinden biri belki Tim Robbins i baya sevmem olabilir.

Clint Eastwood 74 yasina gelmis ama adam hala kalite...
 
Oscarları kimin hak ettiği üzerine bir tartışmayı çok anlamsız buluyorum,ki böyle bir tartışmayla,futuristin de inceden uyardığı şey gerçekleşir ve mystıc river'da lotr tartışılır:)

Kaldı ki,sayfalarca tartışsak da,ben kralın dönüşünün anasının ak sütü gibi ödülü hak ettiği yönündeki düşüncemi değiştirmeyeceğim,sen de gizemli nehirin kazanması gerektiği yönündeki fikrini...

Bu arada akademinin tavırları filan da umurumda değil,onlara ben de güvenmiyorum zaten,zira ALTINCI HİS ve YEŞİL YOL'un aday olduğu sene ödülü saçma sapan AMERİKAN GÜZELİ'ne veren akademi benim gözümde itibardan yoksundur...Ama hak ettiğini "düşündüğüm" bir filmin,gerçekten en büyük ödül kabul edilen oscarı elinde tutmasına sevinmekten de geri kalmam,çünkü ben bir plaket hazırlayıp gönderemiyorum...:)
 
CedriX e katılıyorum...Filmde bütün karakterler yerli yerindeydi...kimse kimsenin önüne geçmiyordu...yardımcı oyuncu başrol oyuncuyu gölgelemiyordu...Filmde kaybettiren çoğu zaman bu nokta...
Filmde dikkat edilmesi gereken Tim Robbins in oyunculuk kalitesi...Belki sıkılanların gözden kaçırdığı bir noktadır... ;)
 
Mystic River'in bir diger ozelligi de Clint Eastwood'un bir yonetmen olarak ne kadar buyuk bir asama kaydettigini gostermesidir bence. Onceki filmleri "Absolute Power" "Sudden Impact" "True Crime" gibi kliselere bogulmus tipik holivud filmleri... Bir tek "Unforgiven" var aradan siyrilan o da ustadin yillar yili emek harcadigi western turunde bir film zaten... eh bir zahmet iyi ceksin onu da :). Ama Mystic River'da gercekten cok etkileyici bir kompozisyon sunuyor bence. Film sinematografik acidan da gayet basarili ve bence agir akisin aksine surukleyici bile denebilir.
Mystic River arkasindan gelen Million Dollar Baby de her ne kadar oscarlik bir film olmasa da yine basarili bir filmdi bence...
Clint beyin simdiki projesi de "Flags of our Fathers" adli bir 2. dunya savasi filmi... Merak ediyorum nasil olacak... tipik holivud yorumu bir WWII filmi mi yoksa "Thin Red Line" gibi alternatif bir savas filmi mi... Bu adam iki yone de kayabilecegini gosterdi ne de olsa...
 
clint eastwood benim için bir efsanedir. Dolars serisi ile oulaw josey wales ve high plains drifter la zaten oyuncuğuna söyleyecek tek kelime bulamıyorum yönetmenliğine gelince Sergio Leone ile çalışması bir çok filmde meyvelerini vermiş.inanılmaz bir başyapıt kazandırmış sinemaya.Lotr hadisesine gelince akademiyi tınlayan kim zaten sinemasal bir başyapıtla epic bir aksiyonun kıyaslanmasıda çok gereksiz bence.
 
Geçenlerde izledim.Çok çabuk bitti dediğim filmlerdendi.O yüzden güzeldi.Konusunu ben çok beğendim.Biraz da karanlık bir atmosferi vardı filmin;orası da bence çok ilgi çekiciydi.Sean Penn'in oynaması ise filmi iki kat daha ilgiyle izlememe neden oldu.Tim Robbins'te hiç fena değildi.O soğuk rollerin altında çok başarıyla kalkan bir oyuncu.Filmde bundan başka çocukluk dönemleri çok iyi verilmiş.Oscar'ı hakeden bir filmdi bence de.
 
Güzel senaryo, Kaliteli oyuncular, başarılı yönetmen.. Hepsini bir araya getiren bize gizemler sunan aldığı ödülleri hakeden çok güzel bir filmdi.
 
Geri
Üst