2. el gitarın eski olması sorun çıkarır mı?

Baktığım iki adet gitar var. Birisi 2 yıllık jackson kvxmg diğeri 2011 endonezya yapımı jackson kvxt. Fiyatları aynı sadece kvxt nin yanında fazladan çanta var. Benim tercihim aslında sabit köprü olan yani kvxt ama 2011 yapım olduğu için gitar kısa ömürlü mü olur veya bir sorun yaşar mıyım. Alırken luthiere göstererek almayı düşünüyorum, adam sorunu yok dedi ama o zaman görürüm. Sorunu yoksa yılı önemli midir?

Gitarın ne kadar çalındığına ve nasıl saklandığına bağlı olarak fretleri ve kozmetiği dışında üretim yılı bir şeyi etkilemez(eskiden kullanılan bazı ağaçlar şuan kullanılmıyor veya aynı ağacın "kalitesiz" olanı kullanılıyor.). Hareketli köprülerde zamanla saddle aşınmaları artıyor, fakat 300 400tlye yenisiyle değiştirilebilir. Bunun dışında 2010lu yıllarda jackson kvler yanlış hatırlamıyorsam 3 farklı fabrika tarafından üretilmiş, seri numarasından bakabilirsiniz. Seri numarası IWJ ile başlayanların önerildiğini görmüştüm.

Seri numarasını istedim, sadece rakamlardan oluşan bir numara verdi. Jackson seri no sorgulamasında çıkmıyor. Sorduğumda Endonezya'da üretilenlerin gözükmeyebileceğini söyledi, Jackson'un sitesinde de öyle yazıyor.

Düzgün şartlarda muhafaza edildiyse eski uzakdoğu menşeili gitarların yeni çin üretimi muadillerine görece ciddi oranda işçilik ve malzeme kalitesinden ötürü tercih edilmesini daha mantıklı buluyorum.Ancak alacağınız gitar hareketli köprüsü olan ve görece üst düzey komponentlere sahip değilse çok baş ağrıtabiliyor.Ibanez'in rg serisi endonezya üretimi ve eski sayılabilecek bir gitarımda komple sabitlemek zorunda kalmıştım.Genelde bu tip köprülerin bakımı da pek yapılmadığından dikkatli fayda var derim.Fakat her duruma rağmen eski gitarlar çok abartılı bir durum olmadıkça yahut çok alt segment değilse(js serisi vb.) bir şekilde yola geliyorlar.

Geri