müzik ve futbol konusunda (Caner Erkin hariç 🙂 ) hemen hemen aynı şeyleri söyleyebilirim, güzel başlıklar ve isimler olmuş, eline sağlık Kenan Başkan 😉
2014 yılına siyasal ve sosyolojik yönden birçok şey damgasını vurdu, hepsine teker teker değinebiliriz ama şimdi yılın son günü burda kafa şişirmeyelim, ülkece kötü günler geçirdik, katliam gibi iş cinayetleri, yolsuzluklar, hırsızlıklar, doğa ve yeşilin yok edilmesi, polis şiddeti, v.s. hepsini zaten tüm yıl konuştuk. bugün hiç olmaz güzel şeylerden konuşalım.
bence yılın olayı - olumlu yönden yılın olayı, yoksa yılın olayı olmayı hakecek çok başka şeyler var, insanlar öldü neticesinde, bunu sadece olumlu yılın olayı diye ayırıyorum) - Nuri Bilge Ceylan'ın "Kış Uykusu" filmi ve bu filmle beraber ilk defa Türkiyeli bir yönetmenin Cannes'da Altın Palmiye ödülünü kazanmasıdır. Ödülü alırken de sarfettiği söylemler de bir o kadar güzeldi üstadın.
Bu filmi vakit kaybetmeden tüm sinemaseverlerin izlemesini şiddetle öneririm, kesinlikle Türkiye sinemasının başyapıtları arasına çoktan girmiştir.
3 saat 16 dakika süren Türkçe çekilmiş, bol diyaloglu bir filmin yabancıların jüri üyesi olduğu çok önemli bir festivalde Altın Palmiye'yi kazanması müthiş birşey. NBC ilk defa bu kadar bol diyaloglu bir film çekiyor.
Filme bu kadar önem vermemin ve sinema başlığına değil de buraya yazmamın bir sebebi de işlediği konudur, gerçekten bu ülkede küçük gibi gözükse de bana göre ülkenin büyük sorunlarından biridir bu konu, fazla değinmek istemiyorum spoiler'a girmesin.
Şu kadarını söylicem, filmin alt metninde NBC'nin eleştirdiği - bence eleştiriyor yoksa ne anlatmak istesin ki bu filmle - kesim anlatıldığı şekilde olmasa ülke olarak çok başka yerlerde olabilirdik diye düşünüyorum. Birilerinin birşeyler bilmemesi, bilenlerin büyük burunluluk ve kibir yapıp onları es geçmesinden, "alt kesim" veya "cahil" diye niteleyip bildiklerini paylaşmıyor oluşundan da kaynaklanıyordur.
her neyse izleyiniz ve düşününüz diyorum.
yılın ikinci olayı da - daha olmadı ama kısmetse olacak 🙂 - Beşiktaş'ın dünya futbol tarihine geçecek şekilde her hafta turne yapar gibi binbir farklı stadda maç yaparak, hatta zaman zaman stadı bırakın maç saatinin bile maça 1 gün kala belli olduğu maçlara çıkarak oynadığı güzel futbolla şampiyon olacağıdır. top yuvarlak, olmayabilir de, bunu şimdilik "temenni", olduğu zaman da "yılın olayı" diye niteleriz 😉 🙂
yılbaşıya fetiş düzeyde aşırı manalar yüklenmesine hiçbir zaman anlam veremesem de adet olmuş işte insanlar değişik hislere kapılıyorlar, biz de insanların heveslerini kırmayalım, herkese sağlıklı mutlu yıllar, memlekete de eşit, adil, insanların birbirini yemediği, halkın hoşgörü içinde kardeşçe yaşayıp gittiği, halk düşmanlarının alt edileceği, mazlumun kazanacağı, zalimin kahrolacağı güzel günler dileyelim.
Saygılar...