grafik equelizer 'dan nasıl verim alınır??

İki gün önce boss marka 7 band graphic equelizer aldım kendimce birşeyler yapmaya çalıştım fenada olmadı :)
bu yada buna benzer equelizer'lardan kullanan arkadaşlar üzerindeki rakamsal değerler ve bunların nasıl verimli kullanılıcağı hakkında bilgi verebilirmi??
 
sansamp gt-2 ile trı-ac beraber kullanılırmı demişsin onuda buraya yazıyımda diğer arkadaşlarında bilgisi olsun.
evet kullanılır çok iyi bir ikili oluyorlar ve herşeye yatkın şekilde en kullanışlı hali alan iki başlı canavar oluyorlar bu kombinasyonla.
ne distortion'a nede equelizer'e gerek kalmaz hemde bir tane delay alındımı ek olarak kusursuz tonu yakalarsın
zaten ben biraz şaşkınım drive'ın yetersiz kalmasına sana bu aletle death bile yaparsın ;) neyse senin seçimin :roll:
 
Boss'un 7 band GEsi footpedal değil mi? Gitarda kullanıyorsan amacını en iyi alternatif renk vermek için kullanmaktır derim. Yani, ritm için varolan tona ek olarak soloya geçerken kullanabileceğin bir renk.

EQların çok geniş versiyonları var.

Sana gerekli olan ton ne ise onu ayarlamak için kullanıyorsun tabi ki ama tam olarak ne istediğini bilemiyorum.

Kısaca üzerinde frekanslar yazar ve solda baslar ve sağa doğru tiz frekanslar bulunur. Bunları deneyerek te bulmuşsundur.

Bunları verimli kullanmak sadece ne amaçla kullanacağını bilmekle başlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
cash demiş ki:
sansamp gt-2 ile trı-ac beraber kullanılırmı demişsin onuda buraya yazıyımda diğer arkadaşlarında bilgisi olsun.
evet kullanılır çok iyi bir ikili oluyorlar ve herşeye yatkın şekilde en kullanışlı hali alan iki başlı canavar oluyorlar bu kombinasyonla.
ne distortion'a nede equelizer'e gerek kalmaz hemde bir tane delay alındımı ek olarak kusursuz tonu yakalarsın
zaten ben biraz şaşkınım drive'ın yetersiz kalmasına sana bu aletle death bile yaparsın ;) neyse senin seçimin :roll:

ben böyle bir şey gördüm zaten dolaşırken nette şansıma :D doğrumu diye düşündüm banada mantıklı geldi demekki doğruymuş.
gt-2 ile trı-ac kullanılıyormuş beraber.

Atalay abi bu işin herhangi bir kuralı varmı?? mesela mıd bir ses elde etmek istiyorum ve çok parlak olcak nasıl bir işlem yapılacak??
ben kendimce güzel bir şeyler yaptım ama fazla tatmin olmadım doğrusu :)
 
Equalizer

Biraz önceki mesaj eksik gelmiş. Bir daha yolluyorum. Moderatör sanırım silebilir o mesajı.

Merhaba. En azından equalizer parametrelerinin anlamları hakkında biraz fikir edinmeniz için şunları söyleyebilirim:

Öncelikle equalizer' da birkaç hertz değeri seçmen gerekiyor. Gitar üzerindeki 5. tel ile seslendirilen LA notasının frekansı 220 hz dir. Bundan bir oktav ince olan LA ise 440 hz dir. Bundan da bir oktav ince olan LA sesi ise 880 hz dir. Gördüğün gibi oktav arttıkça frekans değerleri logaritmik artıyor. Dolayısıyla belli bir oktav aralığının sesi daha baskın olsun isteniyorsa, bu değerleri kullanarak daha baskın hale getirebilirsin.

Örneğin, yukarıdaki örneğe göre 220 hz (ya da yakın hertzler) gitarın bas tellerine tekabül eder. Dolayısıyla 220 hz değerini 1 oktav aralığında arttırırsan, gitarının bas karakteri ön plana çıkar. Eğer 440 hz (ya da yakın) yi benzer şekilde arttırırsan kalın mid tonlarını arttırmış olursun. Bu mantıkla çok kaba olarak 500-2000 hz aralıklarının kalın mid'e ve 2000-4000 aralıklarının ince mid' e tekabül ettiğini söyleyebiliriz.

Gitarın oktav aralığını incelediğimizde kabaca 2000 hz' den daha ince notaların mevcut olmadığını görürüz. 2000 hz'nin üzerindeki hz değerleri, tellerden çıkan harmoniklere ve distortion efektinin sahip olduğu ince midlere etki eder. Dolayısıyla 1000hz ile 5000 hz arasında yapılan ayarlamalar, tonun tarzını direk olarak etkiler. İşte bu noktada denemeler yaparak tarzını yakalayabilirsin. Tabii ki tarzı etkileyen tek frekanslar bunlardır diyemem. Örneğin bir heavy metal tonu için çok kalın 110 hz' in bile yükseltilmesi gerekebilir.

5000 hz'in üzerindeki değerler ise (kimileri daha yüksek alabilir) tiz seslere tekabül eder. Burada yapacağın ayarlar ise gitarın tonunun kalitesini etkiler. Örneğin 8000 hz'nin biraz yükseltilmesi, modern bir distortion tonu sağlayabilir (Standart DS pedalları ile). Bu çok tiz seslerin kısılması ise eski boğuk hard rock soundlarını yakalamak için idealdir.

Ayrıca sololar için de bu tiz seslerin (>5000) oldukça kısılması gerekir. Çünkü solo dar bir frekans aralığında duyulmalı ve öne çıkmalıdır. Diğer türlü müziğin içine girer ve kaybolur. Solo tarzı için daha çok mid ayarı yapılır. Örneğin 500hz arttırıldığında daha bas ve koyu bir solo tonu elde edilir. Ama 2000 hz arttırıldığında ise daha çiğ ve çığlıklı bir solo tonu elde edilir.

Son olarak da desibel değerlerini özel bir durum olmadıkça uçuk değerlere almamanı tavsiye ederim. Genellikle -4 ile 4 db arasında arttırma ya da eksiltme yap. Ancak temiz bir giriş almıyorsan DB değerlerini etkin kullan. Mesela kalın bir bas tonunu gitara eklemen ilk başta güzel gibi gelebilir. Ama grup içinde çalarken bas karakter önde olduğu için gitarı duyurmak istersin ve sesi açarsın. Bu amfiyi daha da boğacağından gitarın sesi iyicene kaybolur. Dolayısıyla başka enstrumanlarla beraber frekansları biraz deneyimlemelisin.

Umarım bu bilgiler az da olsa işine yaramıştır. Tüm notaların hertz değerleri matematiksel bir metodla hesaplanabiliyor doğal olarak. Ama şimdi bu metodu anlatmam maksadı aşar sanırım. Eğer ilgilenirsen yollarım.
 
Geri
Üst