ses geliştirme

MagiC_Of_HazeL;

kötü ses yoktur eğitimsiz ses vardır cümlesinin kısmen doğru olduğunu düşünüyorum, zira her ses eğitilerek belli bir seviyeye gelir ama ses tonu ve tam sesin -göğüs sesi, full register da denir- maksimum sınırları (oktav olarak) yapısaldır, her insanda farklıdır, bazılarının ses tonu güzeldir, doğuştan avantajlıdır onlar.

bu bağlamda, senin de doğal bir ses sınırın var ve onun son noktasına gelene kadar sesini genişletirsin. göğüs sesiyle rahatça 3 oktav veren insanlar var, normal bir vatandaşın ortalama ses sınırı 1.5-2 oktav civarıdır bildiğim kadarıyla.
şarkı söylerken gırtlak zorlamak çok gerekmedikçe doğru vokal tekniklerini (şan tekniklerini) kullanırsan da gelişmen hızlanacaktır ayrıca sesine verdiğin zararı minimuma indirirsin.

sesini sanki bir kas gibi düşün. bir vücut geliştirme sporcusu nasıl çalıştıkça ve doğru beslendikçe gelişir ama genetik yapısı onu bir yerde frenlerse senin de çalışıp gelişben böyle bir yol izleyecektir ama genetik sınır çok yükseklerde bir yerdedir, bunu da unutmadan yılmadan çalışmak lazım. mikrofona da 2-3 seferde alışırsın merak etme.

imza: şarkı söylemeye çalışan insan
 
benim yasim 17 ve izmir de oturuyorum bazi sesleri scream(cok fazla deil) ve brutal i rahat cikartiyorum ama grbumdaki kisiler yinede san dersi almam konusunda israr ediyor(cunku bazen sesimi kontrol edemiyorum) bana izmir de san dersi alabilecegim bir yer tavsiye edebilecek biri var mi?
 
"singing voice lessons" ın bir kaç dersini dinledim, iyi iş çıkarmışlar ama belli bir düzeyde ingilizce istediğini belirtmek gerek.

bir de şey diyecektim. limewire diye bi program vardı ne oldu ona ;)
 
şebnem ferah amerikadan seth riggs.in kitap ve cd.lerini almıştıre. bu seth riggs denen şahıs da madonna pavarotti vb. ünlülerin se eğitmenliğini de yapmıştır..

yaa..ya... boyle işte..ama turkiyede aradım şimdilik oyk gibi:S
 
sbs demiş ki:
Arkadaşlar ben 16 yaşındayım ve bir kaç haftadır şan dersi alıyorum.Birşeye dikkat ettim sabah yataktan kalktığımda çok rahat şarkı söylüyor ve konuşuyorum fakat akşamleyin çok rahatsız oluyorum. Bunun nedeni nedir? Bunun dışında hocam bana sesimin kontratenor ve tenor olduğunu söyledi ve beni kontratenor olarak çalıştırıyor.Şimdilik u egzersizleri yapıyoruz. Şanda çevirme diye bişey var (mesela benim çevirme yapacağım yer mi bemol mezzosopranolarda burda çeviriyomuş) buna göre sesin türü belli oluyormuş. Sesimin çok güzel olduğunu söyledi. Şimdilik 3 oktavmış ve bu 3,5 oktav olurmuş fakat şimdiye kadar çok yanlış şekilde şarkı söylediğim için kendimce yanlış teknikler geliştirmişim ve sesimde az da olsa hava varmış.Bir gün içinde mümkün olduğunca az konuşmam ve hiç şarkı söylememem gerekiyormuş.Yoksa yapılan egzersizler bir işe yaramazmış ama ben maalesef şarkı söylemeden duramıyorum. Yine de şarkı söylüyorum :) Unutmadan bu şan çalışmalar yüzün şeklini değiştirir diye bir şey duydum fakat bunu hocama söylemeye çekindim. Doğru mu bu? Hatta bunu söyleyenler bana Sertab ERENER'i örnek verdiler Hocamın bana söylediği bir kaç şey daha var ama bunlar bazı görüşlerle çatışıyor
1-Diyafram nefesi diye bir şey yokmuş şarkı söylerken normal şekilde nefes alıp vermemiz gerekiyormuş.Çünkü havanın rahat hareket etmesi gerekiyormuş
2-"Doğru insan" dan şan eğitimi alanlar opera, pop, rock istediği tür müziği icra edebilirmiş :)

slm ben ses eğitimi konusunda pek fazla bilgi sahibi değilim ama yüz gelişimi hakkında sahip olduğum bilgi kadarıyla cevap vereyim

evet,yüzün şekli değişebilir özellikle gelişim çağında olanlarda...
sertab erener örneği güzel olmuş.tam olarak emin değilim ama sertab erener küçük yaşlarda eğitim almaya başlamış olmalı.
herkesin dikkatini çekmiştir mutlaka alt çenesi üst çenesine göre oldukça geride.bunu da sesleri verirken çenesini geriye çekmesine bağlayabiliriz bence.çene kasları ona göre şekillenmiş olabilir ve alt çene gelişimi durmuş olabilir.

yardımcı olabildiysem ne mutlu...ama şunu belirtmeliyim bunlar sadece teori kesin bilgi sahibi değilim.
 
sound666 demiş ki:
benim yasim 17 ve izmir de oturuyorum bazi sesleri scream(cok fazla deil) ve brutal i rahat cikartiyorum ama grbumdaki kisiler yinede san dersi almam konusunda israr ediyor(cunku bazen sesimi kontrol edemiyorum) bana izmir de san dersi alabilecegim bir yer tavsiye edebilecek biri var mi?

su yazinin uzerinden gecen zamanda studyolara gire cika brutali nasil cikarabilecegimi ogrendim screamleri gelistirdim(sigara yzunden screamlerim berbatlasiyordu sigarayi biraktim su anda eskisinden iyi) ses kontrolunu cozum :D su an da beni dinleyen arkadslarim sesimin iyi oldugunu soyluyor yani kisacasi arkadaslar bu is deneyerek de oluyor ama;
ben yinede bu yaz san dersi almayi planliyorum ben bu yaz san dersi alacaktim ama dershaneden firsat bulamadim su an almaya kalksam cilki cikar kursun mecburen yazin alicam iyi bir vokal olmak icin sigara dan uzak durulmasi gerekiyor bunu cok iyi anladim ve yol yakinken biraktim
 
alpago demiş ki:
öncelikle merhaba ben amatör ve eğitimsiz olarak vokal yapmaya çalışıyorum ama yeterli olduğumu düşünmüyorum tarzımız metal bunun içinde anathemada var iron maiden da metallica da sepultura da sentenced da...bu grupları çalmaya çalışıyoruz.ama dediğim gibi kendimi yeterki görmüyorum ve bu beni rahatsız ediyor.bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olucam.maddi olarak bu konuya malesef bi yatırım yapabilecek durumda değilim ayrıca yaşımda 22 :? şunu gördüm ki kendi kendime sadece parçaları duyduğum seslere yakın söylemeye çalışarak birazda olsun geliştirebildim ama bu yetersiz :( Eğitim şart tabiyki ama bunu ancak okuyarak araştırarak yapabilirim imkan olayı ;) Bu konuda baya tecrübeli ve bilgili arkadaşları gördüm bu forumda bu da beni çok mutlu etti bana yardımcı olursanız çok sevinirim :)

birde sesimi nasıl tanıyabilirim bu çok önemli bir konu benim için :roll:

ayrıca bilgilerini iyi niyetli olarak paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum...

saygılar :elsallaa


Merhaba... açıkası o kadar uzun zaman geçmiş ki;en son bu başlığa baktığımdan beri kaç ay geçmiş acaba...? :) Birkaç arkadaş;sağolsunlar özelden birşeyler sormuşlar...Bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım...

Alpago 'nun mesajına ithafen genel birşeyler söylemek istiyorum...


Çaldığınız gruplar açıkcası birbirinden gerek tarz gerekse vokal açısından son derece farklı gruplar...

Özellikle repertuar seçiminde buna dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum...Çünkü genelde ses hastalıkları sesin yanlış ve bilinçsiz kullanılması sonucu ortaya çıkıyor...Eğer konumuz rock müzik ve vokal ise,iyi vokal yapmak daha doğrusu,ses çıkartmak için önce doğru parça seçimi gerekmektedir...Mesela hepimizin hayali,dinlediğimiz grupların elemanları gibi şarkı söylemek,gitar,bas,davul çalmak...

Ancak bahsettiğimiz ;SESİ doğru KULLANMA konusu biraz daha farklı...Örneğin Metallica...Hetfield'ın en büyük özelliği gırtlağını mükemmel kullanması.Bu,O'nu bir dönem taklit edilen bir insan yapmıştı...Özellikle Black albümündeki vokal tarzı doruk noktası idi...Ancak ne olursa olsun adı üstünde gırtlak kullandığı için bünye biryerden sonra kendini rahatsızlıklara bırakıyor...Sonuç olarak Hetfield gibi söylemeye çalışırken bir sonraki parçada Iron Maiden çalarak Bruce gibi söylemek gırtlağa yapılan en büyük kötülük...Çünkü ikisi birbirinden 180 derece zıt,ayrı pozisyonlarda söylenen,farklı teknikler kullanılan iki ayrı vokal türü...Bir bar programında ortalama 30 şarkı çalındığını düşündüğümüzde,birbirinden alaksız onlarca parçanın ses tellerine nasıl zarar verdiğini varın siz düşünün...

Ben de bu hataya uzun zaman düştüm...Yıllar boyu dinlediğimiz grupları,şarkıları çalabilmek güzel...Ancak vokal için aynı şeyleri yapmak korkunç sorunlar doğurabilir...Çünkü bir davulcunun yada bir gitaristin,Enter sandman ' den sonra,The evil that man do yu çalması ona en fazla zevk verir...Ancak vokal eğer bu şarkılarda ses tellerine gereğinden fazla yüklenirse ki eminim herkes gibi gaza gelip o yüklenme olayını abatabiliyoruz.... Ses hemen kısılır... Birde buna alkol ve sigara eklendiğinde istenilen performans asla olmayacktır...Tabi ben bunları genelleme yaparak söylüyorum...



Bahsettiğin gibi sesini tanımak kuralların başında geliyor...Bunun için özel egzersizler var...(net üzerinden bununla ilgili bilgiler bulabilirsin...)temiz sesle,distorte etmeden,tam ses olarak yapılan bu egzersizler sonucunda;Ses renginin ne olduğu,ne tür bir sesin olduğunu ve bas mı,bariton mu,yüksek bariton mu,tenor mu hatta kontr tenor mu olduğunu anlayabilirsin.
 
telefon_diregi demiş ki:
Selamlar herkese öncelikle, bende soru sorucam üst üste soru silsilesi olcak ama neyse artık:p Ben 20yaşındayım, bir kaç senedir gitar çalıp şarkı söylerim, çok kısa da olsa şan dersi alma imkanım olmuştu. Burda verilen bilgiler genelde teorik bilgiler olmuş, peki biz eğitim almak için yeterli parayı ayıramıyan çoğunluk, sesimizi geliştirmek için pratikte neler yapabiliriz? Bol bol şarkımı söylemeliyiz? Piyanonun başında duyduğumuz sesleri gerimi vermeliyiz?

Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Açıkcası daha öncede belirtmiştim sanrım... Benim düşüncem şu ki;mutlaka ve mutlaka yanında bilen biri olması lazım...yani sana yanlışını anında gösterecek biri gerek.Sonuç olarak yanlış bir pozisyonda sesini yorman ve bunu bilmediğin için tekrarlaman,devam etmen sonucunda sesine zara verebilirisin...
 
Seth Riggs TR'de yok yurtdışından getirtebilirsiniz tabi kaça patlar bilemem.
arkadaş brutal yaptığını söylemiş, vokal eğitimi almak istediğini söylemiş. brutal yapmak için vokal eğitimi istiyorsan boşuna arama brutal için herhangi bir eğitim yok. sigara alkol ve lifli besinler.
 
aysu_ demiş ki:
Seth Riggs TR'de yok yurtdışından getirtebilirsiniz tabi kaça patlar bilemem.
arkadaş brutal yaptığını söylemiş, vokal eğitimi almak istediğini söylemiş. brutal yapmak için vokal eğitimi istiyorsan boşuna Arama brutal için herhangi bir eğitim yok. sigara alkol ve lifli besinler.

Evet çok haklı bir cevap...
Arkadaşlar, brutal vokal filan için ses eğitimine filan gerek yok... Allah ne verdiyse artık bağıracaksınız... Bunun ne şan eiğitimi ile bir alakası vardır,nede başka birşeyle...


Yukarıda bahsettiğim durumlar distorte olmadan şan tekniği ve diyafram işbirliği arasında yapılan vokaller içindi...
 
arkadaşlar benim şöyle bir sorunum var.taklaşık 2 aydır sesim kısık.bunun sebebi sinüzit.bir grupta vokallik yapıyorum fakat istediğim seslere uzun süredir çıkamıyorum.antibiyotik flaan kar etmedi.artık son evrede iş ameliyatlık.İnşallah bi 20 gün sonra ameliyat olacağım.ama o zamana kadar sesimi düzgün kullanmak için neler yapabilirim.daha önce şan ve solfej dersleri aldım.ama sinüs boşluklarım tamemen dolu ve burnum tıkalı olduğu için sesimi tam istediğim gibi oluşturamıyorum.neler yapabilirim???
 
melihbozkurt84 demiş ki:
arkadaşlar benim şöyle bir sorunum var.taklaşık 2 aydır sesim kısık.bunun sebebi sinüzit.bir grupta vokallik yapıyorum fakat istediğim seslere uzun süredir çıkamıyorum.antibiyotik flaan kar etmedi.artık son evrede iş ameliyatlık.İnşallah bi 20 gün sonra ameliyat olacağım.ama o zamana kadar sesimi düzgün kullanmak için neler yapabilirim.daha önce şan ve solfej dersleri aldım.ama sinüs boşluklarım tamemen dolu ve burnum tıkalı olduğu için sesimi tam istediğim gibi oluşturamıyorum.neler yapabilirim???
Bence bu 20 günü bekle... Çünkü sinüslerin açıldığında daha kolay pozisyon yakalarsın...Ancak sesinin devamlı kısık olması iyi birşey değil...
endoskop ile baktırdınmı ses tellerine?Mutlaka baktırmalısın...
 
aslında tma ses kısıklığı değil.sesim doktorların tabiri ile nasal yani böyle genizden çıkıyo. sinüzit ameliyatı olan röprezant bir arkadaşım vardı.oda aynısını ssöylemişti.o ameliyattan önce sinüsleri dolmuş sesi kısılmış ve bir daha geri gelmemiş.zaten bu son evresiymiş sinüzütün.ameliyatsız çözümü yokmuş.ki zaten antibiyotikler işe yaramıyo gerçektende.

bakalım İnşallah ameliyattan sonra sinüslerim ve burnum açılırda biraz rahat ederim.

o güne kadar yapabileceğim bişey varmı başka???
 
melihbozkurt84 demiş ki:
aslında tma ses kısıklığı değil.sesim doktorların tabiri ile nasal yani böyle genizden çıkıyo. sinüzit ameliyatı olan röprezant bir arkadaşım vardı.oda aynısını ssöylemişti.o ameliyattan önce sinüsleri dolmuş sesi kısılmış ve bir daha geri gelmemiş.zaten bu son evresiymiş sinüzütün.ameliyatsız çözümü yokmuş.ki zaten antibiyotikler işe yaramıyo gerçektende.

bakalım İnşallah ameliyattan sonra sinüslerim ve burnum açılırda biraz rahat ederim.

o güne kadar yapabileceğim bişey varmı başka???
Bence 20 gün çok kısa bir süre...Hiç zorlama sesini...Hayırlısı ile ameliyatını ol sonra yavaş yavaş egzersizlere başlarsın...Nasıl olsa biliyorsun egzersizleri...
 
Peki bir ses detone olmuyorsa bu ses için uğraşılmaya değer mi? Yoksa sesin tonu ve regide önemli mi? Yada bir insan kendi sesinin güzel olup olmadıgına karar verebilir mi? Yoksa kayıt yapıp çevreninde yorumunu alması daha sağlıklı mıdır?
 
Şimdi benim yıllardır gözlemlediğim bir durum var...Kulağı güzel olan,bir müzisyen kulağına sahip olan herkes,zaten sesleri mutlaka doğru veriyordur...Bu ilk olması gereken şey bence...
ikinci olarak karşı taraf bu doğru verilen sesi ton içinde duyduğu için de güzel olarak kabul ediyor... Bu da insana vaaay ne güzel sesi varmış dedirtiyor...

Ancak güzel ses kavramı tabiki bir şekilde göreceli bir kavram...Yani şimdi bir anket yapsak kimler kimler güzel sesli olarak adledilir...

Biz akademik olarak düşündüğümüzde güzel ses öncelikle tını ile anlaşılır...zaten bu genelde güzel ses + iyi kulak kombinasyonunda görülür...

Yani güzel bir sesin olduğunu sen de anlayabilirsin...Ancak herzaman dediğim gibi güzel bir ses ham haliyle ne olursa olsun biryere kadar ilerleyebilir...Mutlaka bilen anlayan birilerine dinletmeli ve çalışılmalıdır...
 
Anladım. Peki kayıt cihazlarınn yada ses giriş cihazlarının kalitesi çok önemli mi? Yani anlıyan birine dinletmek için tutup PC mikrofonundan kayıt yapmak yeterli olurmu yoksa bir studyoda kaydı almak daha mı doğru. Elbette daha doğrudurda arada fazla fark yaparmı. Çünkü benim 7 dolarlık mic sesi biraz kalın algılıyor. Yada benim sesim kalın bana öyle geliyor.
 
Anladığım kadarı ile sesini kayıt altına alıp daha sonra dinletmeyi düşünüyorsun...Açıkcası fikrim, eğer yapabilirsen canlı canlı dinletmen...yani kayıt ses bence iyi değil...ancak durumun müsait değil ise tabiki de iyi bir mikrofon ve temiz bir kayıt olması tavsiyemdir...
 
Geri
Üst