Teller nekadar aralıklarla değiştirilmelidir?

Ben 2 ay kadar önce bir elektro gitar aldım,daha tellerini hiç değiştirmedim çünkü tellerden hiç şikayetçi değilim, fakat tellerin uzun süre değiştirilmemesi paslanma gibi şeylere neden olacağını biliyorum, bunların gitara ne gibi zararı olabilir? Ve nezaman değiştirmeliyim? Tel olarak ne tercih etmeliyim, oturduğum yerden dolayı internetten almayı düşünüyorum ( olayı ammada büyüttüm altı üstü bir set tel :) ) çünkü gitarıma çok titizleniyorum ve iyi kullanmak istiyorum :)
 
Daha gider o teller 1 ay falan daha sanırım. Tabi 2 hafta bir değiştiren bile var telleri. Ben 3 ayda bir falan değiştiriyom yetiyo. Valla Elixir teller var oldukça güzel senkop.com da vardı. Azcık pahalılar ama kalitelilr. Ernie ball tell satıyo srvmüzik onlarda gayet iyidir. Tabi bide klasik D'Addrio var ben mecbur kullanıyom bizim burda başka bulunmuyo pek ama şikayetimde yok açıkcası gayet güzel onlarda.

Titizlenmen güzel gitarına bence. Bende ilk 3 ay falan baya titizlendimde sonra bi parçam oldu çıktı ehe benimle aynı düzende yaşayıp gidiyo alet arada bakımını falan yaptırıyom öyle işte.

Paslanınca işte ton sönükleşir azcık bend falan yaparken zorlanırsın. Yeni tel taktığında farkedersin çok daha temiz gelir ses , bend falan yaparken çok güç harcamadan iyi bendler yaparsın falan bi süre sonra eski haline döner yavaştan
 
Floyd rose'lu sistemlerde 2 yada 3 ayda bir standart tremelolu sistemlerde ve les paul kasalarda ise ayda bir değişmeli.
bu tahmin günde 2-3 saat gitar çalan biri için geçerlidir!!telin kalitesi parlaklığını koruması ve tınısınıda kaybetmemeside çok önemlidir bu yüzden bu aralıklar içinde kesinlikle değişim yapılmalıdır.
Ben 2 ayda bir değişirim...
 
telleri söküp tencerede suda kaynatınca ilk günkü gibi oluyor parlaklık ve tını olarak, ben denemedim de ark. bas gitarda denedi bunu harbiden oldu yani ve süper oldu..
belki elektroda da tutar o işlem :)

bu arada ben de 6 aydır değiştirmiyorm.. aslında tel kopmadan değiştirmem pek :D
sık değiştirmeye gerek yok, kayıt, konser gibi işiniz yoksa...
 
Valla herkese göre değişir bence.Ben de aslında Galthor'un mantığını uyguluyorum :) son 1-2 aydır vizeler zart zurt derken günde 1 saatten fazla çalamıyorum zaten 3 aydır aynı teller bir yıpranma yok taş gibiler.
 
peki piyasadaki en kaliteli teller hangisi 9-15$ potasında? ben d'dario kullnıyorum açıkçası korkuyorum farklı bi set almaya satıcı bunu al kesinlikle d'dariodan daha iyidir diyo ama güvenemiyo insan malum tüccar zihniyeti:)
 
floydrose'lu gitarda yeni tel değiştirdiğimizde akordun daha çabuk tutması için püf noktaları var mı?yoksa elimiz mahkum tutana kadar akord mu edicez...
 
Valla biraz kasmak gerekiyor :D Ama cash bilir kolay yolu varsa.Cash var mı kardeş biz de öğrenelim.Ulan bu floyd rose la uğraşmak da amma meşakkatli iş.
 
Elixir Çok iyi teldir... Normal tellere oranla 5 kat daha uzun ömürlü sustaine sahip.... Tavsiye ederim.... 3 ayda 1 değiştirmek en iyisi (buarada 5-6 aydır değiştirmiyorum :) )
 
Kesinlikle dadario yada martin falan gibi ürünleri denemeyin beyler standart tremolo sistemlerde iyiler ama floyd rose'da rezaletler şu ana kadar denediğim en hızlı adapta olan ve en iyi akord tutan teller ''sit'' markasının özel floyd rose için tasarlanmış kesik başlı olanlarda 0.9 gibi bir formda bile en esnek ve sert bendlere imza atabilirsiniz...
Floyd rose akord konusunda çok gıcıklık çıkaran bir sistemdir :x teli taktığınızdan 2 gün boyunca hiç boşu boşuna kilitleri kapamayın %99 akord kaçıracaktır bide bir sakatlık daha var sakın ama sakın hepsini aynı anda çıkarmayın sinsi sinsi sapınız atar anlamazsınız bile.
bir tavsiye;
tellerimizi sırasıyla alttan üste doğru taktıktan sonra akordu teller iyice gerilip oldukça gergin bir noktaya gelene kadar(fazla abartmayın ama koparmayın telleri)bi güzel sıkın bu şekilde bekletin gevşedikçe gün içinde 1 yada 2 kez daha aynı şekilde iyice gerin ve uzun bir süre bekletin(takım olarak yapılan değiştirmeler için)
yapıcağınız bu işlem telin tansiyonunun daha sağlıklı kalmasına ve daha uzun ömürlü olmasına vesile olacaktır.

Benim folyd roseda en sevmediğim olay özellikle canlı performans sırasında tel kopması :!: tüm akord bok oluyor yapacak hiç bir şey kalmıyor gitarı kenara koymaktan başka...
yanı sıra yapılan iki yada üç sesli özel bendlerde koma ve entonasyon hatası verir folyd rose :? bide bend lerde standart tremolo sistemlerine göre daha şefkatlı olmalıyız yoksa hayalet ses oranı oldukça artıyor bu yüzden bluesla , jazzla , acidle fazla içli dışlı olan kardeşlerimize kesinlikle önermem...
 
Tabiiki güzel yanlarıda var canım ;) floyd rose devrim gibi bişeydir gitarda...
hiç merak etme vanin'kide kaçırıyor okunmuş üflenmiş değil anlayacağın :)
 
floyd rose da önce eski telleri tam akord edin bir güzelce
köprü açısı falan herşey tam olmalı
sonra ince mi telinden başlayın sökün teli yenisini takın ve akortlayın cash in dediği gibi teli gerdirin iyice (dikkat diğer eski tellerin akordunu ellemiyoruz sadece yeni takılan tel her seferinde)
sonra si telini aynı şekilde söküp yenisini takın akortlayıp gerdirin
böyle böyle tüm telleri değiştirin ama kilitleri takmayın arkadaki yayları da hiç ellemeyin bu şekilde çalın tüm telleri gerdirin falan
sonra ertesi gün falan tüm tellerin akordunu kontrol edin tam olarak akortlayın köprü açısı büyük ihtimalle değişir ama ellemeyin gene bu şekilde kilitlemeden çalın gerdirin (gerdirin derken çok abartmayın ama ha)
ertesi gün tekrar akortlayın artık teller oturmuş olmalı köprü açısına bakın gereken ayarı yapın sonra akort kaçacak tabii tekrar akort vs.

yeni teller aynı kalınlıkta olsa bile başka marka tel kullanmak bile köprü açısını değiştirebiliyor
köprü açısının yamuk olması da tremolonun (0) noktasına dönmesini zorlaştırır
 
Valla Herkes bişeyleyler söylemiş
Bana Kalırsa tellerden sıkılınca, tellerin rengi atmaya başlıyınca değiştir.
GHS Almanı öneririm ben gayet mutluyum.
10 numara seni ilk planda zorlar ama 9 la başlayabilirsin.
Bend açısından kolaylık sağlar.
Senin şimdi eller de pamuk gibir :)
 
çok teşekkürler arkadaşlar :)

Yok eller pamuk gibi değil :) 5-6 yıldır gitar çalıyorum(akustik), fakat elektro gitar çalmaya başlayalı daha 1 yıl falan oldu, 1-2 ay kadar öncede elektro gitar aldım sonunda :)
 
Geri
Üst