David Lynch

david lynch filmlerini beğendiğim,atmosfer yaratmasını bilen iyi bir yönetmendir.Ama benim anlamadığım onun filmlerini seven "bazı" şahıslar(sevdiklerini düşünmüyorum hatta hiçbişey anladıklarını bile düşünmüyorum,sadece bu oldukça farklı filmleri izleyerek insanların ilgisini çekmek,farklı bir insan olduklarını ima etmek isteyen kişiler).Bu arkadaşlar tuhaf bir şekilde kendilerini zeki adlediyorlar ve sinema profesorü olup çıkıveriyorlar.Onları izlerken çok eğleniyorum.Birinin onlara farklılığın filmi izleyende değil yapanda olduğunu anlatması gerek sanırım.Bi de bu filmleri zeka problemi gibi görmekten vazgeçmek lazım bence.Amaç film izlemek mi,birilerine bişey ispatlamak mı?
David Lynch' in en sevdiğim filmi eraserhead ve kayıp otoban.
 
İnsanların bilinçaltını,kabuslarını,mantık,akıl kırılmalarını rahatsız edici bir şekilde beyaz perdeye yansıtıp,ruh sağlığımızla oynayan arıza yönetmen,arıza başyapıtlar(lost highway,elephant man,blue welvet...)
 
Dijital sinema alanında faaliyet gösteren DigiDesign.com şirketi, promosyon faaliyetleri çerçevesinde tüm dünyadan sinemasevelere ücretsiz bir DVD sunuyor.

Room To Dream adındaki DVD içinde David Lynch'in ismi belirtilmeyen son projesinden klipler, yönetmenle röportajlar ve dijital teknolojilerin sinema üzerindeki etkileri konularında bilgiler bulunuyor.

Ücretsiz DVD için başvurada bulunmak için http://www.digidesign.com/lit/lit_request.cfm?lit_group_id=161 kayıt olup adresinizi girmeniz yeterli. DVD'de klipleri bulunan Lynch filminin ismi özellikle belirtilmese de, yönetmen yeni filmi olan Inland Empire'ı dijital olarak çekeceğini daha önce açıklamıştı.

KAYNAK
sinemafanatik.com

Bana dün geldi vallahi.Başvurumdan 10 gün sonra.
 
Bu başlığı yeni gördüm. Süper. Ben de çok severim david lynch'i. Lumiere kardeşler için yaptığı (yanlış bilmiyosam 1 dakikalık) kısa film ve hotel room serisi dışında bütün kısa ve uzun metrajlarını defalarca izlemişimdir. David lynch'i anlamak zor olsa da aslında çok izleyince belli işaretler anlamlandırılabiliyor.
 
açıkcası mulholland dr. yi izledikten sonra elimdeki diğer filmlerini izlemeye korkuyorum..bende bir ara film izleme fobisi yaratmıstı..bilinç altımı allak bullak etmişti..artık saçma sapan filmlerde bile bilinçaltımdan sahneler görüyordum..neyseki şimdi geçti ama yeniden kolay kolay bi lynch filmi izleyebileceğimi sanmıyorum..
 
HornyDevil bana sorarsan "Elephant Man" ve "Straight Story" filmlerini izleyebilirsin. Bunlar(nispeten) daha farklı tarzda filmler. Sanırım ikisini de Lynch yazmadığı için böyle olmuş. :D
 
David Lynch normal bir insan zekasıyla yazmadığına inanıyorum ki zaten bu değerli üstadın zekası normal çalışmıyor:) Üstün zeka.


Aslında kendisinin bir röpörtajında şöle bahsettiğine de şahit olmuştum; bana göre lynch in filimlerinde çok düşünce çıkabilir.


Hatta lynch filimlerini çoklu düşünce sistemine göre yönettiğini ve aktardığını düşünüyorum.Onun filimlerini her bir birey farklı bir şekilde yorumluyabilir.


Binlerce yorum yapılarbilri filimlerinde...


Lost highway ve mulholland drive benim favorilerim.

Ama diğer filimleri de bence harika.Kısacası normal olmayan bu insan,kendini kanıtlamış değerli bir üstaddır.Ben ona sinema perdesinin Sigmund Freud'u diyorum:)
 
David Lynch klişelerden sıyrılmış sayılı yönetmenlerdendir en sevdiğim filmi sinemayı sevmemi sağlayan filmlerden "Blue Velvet" doğru zamanda izlemek lazım tabi filmlerini doğru ruh haliyle
 
Artık Lynch korkumu yendim :) kısa zamanda diger filmlerinide izlemeyi istiyorum..özellikle çok tavsiye edilen kısa filmlerini..hadi hayırlısı bakalım..mutlaka izlenmeli..mutlaka beyin bulaşık süngerine dönmelidir..
 
Silensio...

bu dünyaya düşen en sıradışı yönetmendir..en sevdiğim filmi mulholland drive'dır.kullandığı çeşitli sembollerle flashbacklerle son derece yalın ama çarpıcı bi senaryoyu anlaşılmaz kılar..onu anlamak için belli bir enerji tüketmeniz gerekir :LOL: onun elinden çıkan bi filmi eger sınemada izlerseniz, film bittiğinde o sizle evinize gelir..uzun bir süre unutmazsınız ve tekrar tekrar izlemek istersiniz...
 
diger filmlerinden sadece wild at heart i izledim..mulholland drive ı tekrar izledim..bu arada komik bi anektod.. wild at heart filmini yıllar once show tvde taaa o kırmızı noktalı filmler zamanında kırmızı nokta kusagında izlemisim..gercektende komik geliyor kulaga kırmızı nokta kusagında david lynch...
 
Yapıtlarıyla kara filmlerin(film noir) kuşkusuz en iyi temsilcisi haline gelen Lynch, görünmeyenleri, karanlığı ve geride kalanları vurgulamıştır. Her sahnesinde ayrı bir mesaj saklı olan filmlerinin herbiri "kült" olmuştur.

Filmlerinin geneline hakim olan anlaşılamazlık onu sinema seyircisinden soğutmuş olsada, bir anda vazgeçmemak lazım Lynch sinemasından. Örneğin benim izlediğim ilk filmi "Lost Highway" olmuştu ve izleyeniniz varsa beni anlayacaktır, benim için bir travma olmuştu! Çünkü bu film, yönetmenin en iyi yapıtı kabul edilir ve diğer klasikleşmiş konulu filmlerden sonra böyle bir kara film görmek gerçekten muhteşemdir.
 
İlk başlarda kendisinin ve filmlerinin filmlerinden hiçbirşey anlamayan fakat popüler diye best of filmler arasına sokulmasından dolayı bütün filmlerine saldırdık izledik. Başlarda bana da gizemli ve çarpıcı geldi tabi , Lost Highway deki Mullholland Dr.'daki bilinçaltı olayları psikolojik olaylar falan ama bütün filmlerini izleyince kendisinin gerçek filmlerinin bunlar olmadığını anladım.

David Lynch Elephant Man'deki ustalığıyla gözümde büyümüştür benim. Wild At Heart'ta ayrı bi filmdir sevdirir kendini. The Straight Story'de o basit hikayeyi işleyişi olağanüstüdür.

Dediğim gibi gerçekten Lynch sinemasını sevenler ve filmlerini bilerek izleyenler çok ama sırf popüler diye izleyip bi bok anlamadan filmleri başyapıt yapanlarda. Gerçek severlerine saygım sonsuz tabi. Kimse alınmasın
 
david lynch'in bir de dune diye bir rezalet filmi vardır. ne kadar kötü bir filmi öyle hala aklımdan atamıyorum :D.
 
enchant demiş ki:
ustanın son filmi inland empire'dan kimsenin haberi yok mu? ülkemizde gösterime girmedi. lost highway ve mullholland drive karışımı bir yolculuk.

İzlemeye korkuyorum o filmi :) İlk 5-10 dakikasına baktım, filmi izlerken çok yorulacağımı düşündüm ve vazgeçtim. Sonra da yemedi :):)
 
bütün filmlerini arşiv için edinmeye çalışıyorum. blue velvet,elephant man ve wild at heart izlenmek için bekliyor. seviyorum bu kafayı.
 
Geri
Üst