Merhaba,
Ben de bugün itibariyle thomann'dan almış olduğum gitarı gümrükten çektim.
Gitar + navlun(kargo) : 306,47 euro
Sigorta emsal bedeli (%3) : 10 euro (bu tutar ödenen bir bedel değildir sadece vergiler hesaplanırken emsal olarak eklenen tutardır.)
A.TR Belgem
bulunmamaktadır. Farkettiğim forumda bilgi karışıklığı olmuş. A.TR Belgesi bulunan bir gitar için üründe ilave gümrük vergisi %10 ödeniyor. Gümrük vergisi ödenmiyor fakat GV için oran (gitar için) %20 değil
%3.7
Ayrıca A.TR belgesine sahipse ürün A.TR belgesi olmayan ürüne göre ek olarak Ek Mali Yükümlülük (EMY) ödemesi gerekiyor. Ek Mali yükümlülük alınmasında amaç vergi kayıbının önlenmesi. EMY oranı da %3.2 (Yanlışım varsa düzeltsin diğer ithalat yapan arkadaş.) Dolayısıyla A.TR belgesi olmaması aman aman bir fark yaratmıyor. Tabiki düzenletmek hakkınız.
Gelelim benim vergilendirme detaylarıma
Beyanname İşlemleri için Ankara Gar Gümrük Müdürlüğünden ekinde nüfus cüzdanı fotokobisi olan bir dilekçe ile BİLGE Sistemi şifre talebinde bulunu şifremi aldım(ücretsiz
🙂 ) Ve beyanı kendi kullanıcı adım ve şifremle doldurup (gümrük müşaviri danışmanlığıyla) beyannameyi tescil ettirip sonra ödemeyi gerçekleştirip ürünü teslim aldım. Belirteyim beyanı eğer müşavire vekalet vermeden kendi şifreniz ile doldurursanız tüm sorumluluk size ait oluyor.
16.12.2022 tarihi beyanname tescil anı döviz kuru (euro : 19.834)
Kaynak Kullanım Destekleme Fonu-KKDF (%6) : 380TL
Damga Vergisi (Maktu) : 176,70TL
Gümrük Vergisi (GV %3.7) : 232,25TL
İlave Gümrük Vergisi (İGV %10) : 627,69TL
Katma Değer Vergisi (KDV %18) : 1420,84TL
Vergiler Toplamı : 2837.48TL
PTT Gümrüğe Sunma Ücreti+Damga Vergisi : 17TL
**KDV hariç diğer vergiler ürün+navlun+sigorta üzerinden ayrı ayrı hesaplanıyor. KDV ise tüm vergiler dahil edildikten sonra hesaplanıyor.
Ek bilgi:
2022/ 9 sayılı Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı Hk. genelgenin 2.Detaylı Beyan bölümünde bir nüans var. igili bölümü ekliyorum aramayınız.
" 2.1. Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen, değeri 150 Avro’yu aşan ancak 1500 Avro’yu aşmayan, ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın serbest dolaşıma giriş beyanı normal usulde detaylı beyan ile yapılır.
2.2. Eşyanın operatör tarafından beyanında BİLGE Sisteminde Detaylı Beyan modülünden “BS20” kodu seçilir.
2.3. BİLGE sisteminde “BS20” kodu ile tescil edilecek gümrük beyannamesinde, operatör tarafından basitleştirilmiş gümrük beyannamesi programında kullanılmakta olan mevcut kullanıcı kodu ve şifre kullanılır.
2.4. Operatörden, Yükümlü Takip ve Kayıt Sistemine (YKTS) kayıt olma koşulu aranmaz.
2.5. Eşyanın serbest dolaşıma giriş beyanında Kararın 112 nci maddesi uygulanmaz; gümrük ve dış ticaret mevzuatının genel hükümleri uyarınca vergileri ödenerek ve diğer yükümlülükler yerine getirilerek işlem yapılır. "
Burada genelge, '150-1500 euro arasında gümrüğe posta yolu ile gelen ticari miktar ve mahiyette olmayan bir ürünün beyanını Hızlı Kargo Firmasına ait operatör kendi şifresi ile detaylı beyan doldurabilir' diyor. Peki neden ben ve diğer arkadaş bu şekilde halledemedi işlemlerini... Şöyleki aslında öncelikle ben bu yoldan gitmek istedim fakat malesef PTT nin şu an için yalnızca yetkili operatörünün İstanbulda olduğunu öğrendim. İstanbulda bulunan arkadaşlar PTT ile görüşerek en azından müşavire vekalet vermeden beyan işini PTT vasıtasıyla halledebilirler. Fakat unutulmasın PTT bu işlem için müşavirlik ücreti talep edecektir. (bknz. soru3
T.C. Ticaret Bakanlığı )
Dip not: Bu açıklamayı burayı okuyup bilenip sabırsızca sipariş vermek isteyen olabilir düşüncesiyle yazıyorum. Muayene memurundan edinilen bilgidir... Gitar yanında case olsa farklı bir belge gerekiyor. Açıklayacak kadar bilgi sahibi değilim. Gitar aldım yanına case ekleyim demeyin.En azından araştırın. Aynı durum amfi için de geçerliymiş.