Floyd Rose'lu bir gitarı akord etmek

arkadaşlar bende ernie ball musicman john petrucci model var,alet geldiğinde hiçbişeyi yoktu şimdi,şimdi bu aletin değişik bir mekanizması var kilit sistemi yok,üst tarafta korumalı kulakcıklar var,alt tarafta petrucciye ozel tremolo var,su an aynı akort sorununu bende yasıyorum,bi teli yapıp öbürüne geçtiğimde oncekide bozuluyor,ne yapmam gerekir floyd rose yok bende daha değişik yardımcı olursanız sevinirim(teller değisti bu arada sonra cıktı sorun)
 
Tek tavsiye aldığın yere götürüp püf noktasını öğrenmen bence bide yanlış anlaşılmasın sakın , bu tür özel sistemli gitarların (floyd rose vs) püf noktaları ve kaprisleri öğrenilmeden araştırılmadan alınmamalı yoksa sahibi üzen sorunlar çıkarabiliyor...
 
abi amerikaya nasıl gideyim,yani neden olur bu başlıpı açan arkadaşta aynı dertten yakınmış ama bende floyd rose yok sadece yani değişik bi sistem var,yani teller değiştiğinde olurmu bu sorun nedir olay?çözüm ne yani onu soruyorum
 
Scalloped,

Sunu bir dene. Olmazsa haber ver!

Kalin Eden baslayarak bir tuner yardimi ile akorlamaya basla. Kalim E yi akorla, sonra A ya gec, sonra Dye falan falan. Ince Eye gelince cok kasma onu illa Eye getirecegim diye zira telin kopabilir, onu Dye getir ve birak sonra onu yapacaksin. Bundan sonra yine bu islemi bastan yap, cunku kalin E artik E degil daha pes bir sey olmus olacak. Bu islemin 5. tekrarinda falan artik ince Eyi de Eye akorla.

Bunu ust uste dengeyi bulana kadar yap. 10 15defadan fazla olabilir haberin olsun. Sabret yap. Sonra bak kopru govdeye paralel mi diye. Paralelse isin bitti. Yok degilse onun caresini gitarini tam bilmedigimden kesin sekilde soyleyemiyecegim. Ama illa ki arka bir yerde yani yaylarin oldugu bir bolumde govdeye giriste iki yada uc vida olmasi lazim. Onlari sikarak ve gevseterek ve yukardaki butun islemleri tekrarlayarak tam cozum saglayabilirsin.

B
 
köprü dediğin olay alt eşikmi abi yani tremolonun bulunduğu kısımdanmı bahsediyoruz,kusura bakma iyicew anliimki yanlış bişey yapmiim..
 
Bugün 0.10 olan telleri 0.09 ile değiştirdim canım çıktı desem yeridir ne zor şu floyd rose akort etmek yaw ama DrB sağolsun onun söyledikleri doğrultusunda haraket ederk akort edebildim ve tremolo ayarı filan gayet güzel oldu neyse bunuda öğrenmiş olduk
teşekkürler
 
Bu akort yapma olayı araba lastiği değiştirmeye benziyor.Cantı yerine taktıktan sonra vidalar çapraz olarak sıkılır,bunu bilirsiniz.Gitarda da telleri sıkarken Kalın mi,re,la,sol,İnce mi ve si sırasıyla akort etmeyi bir deneyin diyecem ama faydası olur mu bilmem....Öyle aklıma geldi işte :?
 
bıktım bu floyd rose dan..

gitarcıya yaptırdım... akord yapmamış tabi gitarı.

akord suz ken paralel duruyodu....bi akord yaptım hafif kalktı... tremolo takınca akord gidiyo tabi..

ben artık tremolo kullanamıcam.. eğer tekrar yaylardan floyd u indirmeye kalksam akord gidicek.. bu sefer tremolo yu takıp öle denemem gerekecek..

sonra üstteki kilit ayrı bi dert.. kilidi bi sıkıyorum, d akordu oluyo e ....

Bu arada resimdeki S.B. Dreams kelly benim gitar...

bıktım artık gitardan !!!
 
En üst teli akord etmek için tüm akordun içine ettim.Benim de gitar floyd rose'lu.Yazılanları okudum ama bişey anlamadım:) Gitarı yeni aldığım için pek fazla bişeyden anlamıyorum henüz.Şimdi nasıl akord edeceğim gitarımı.
Üst taraftan çevirdim akord etmek için bi de köprünün üstünde vidalar var onları kurcaladım biraz ama onlar tel'in klavyeye olan uzaklığını ayarlamak için sanırsam
 
GKN demiş ki:
Valla benim gitar çok rahat akort oluyor

bir gariplik var zaten tellerin ucunu kesip falan takıyorsun,

Jackson Floyd rose
Ozaman bi zahmet bi yardımda bana lutfen!
Bendede Jackson var.Akord oluyo ama Floydrose tam paralel durmuyor birazdaha iceriye göçük durumda.Ama akordu tam.Tabi Tremoloyla oynayınca akord denen olay kalmıyor :D
 
arkadaşlar sakın panik olmayın. bu akort olmaması; akort olupta köprünün çok kalkık veya içeri girmiş vaziyette olması tamamen denge noktasının ayarlanması icaab ettiği içindir.

drb sağolsun. onun açıklamalarını dikkatlice okuyun ve sabırlı olun. kullandığınız telin kalınlığı sadece denge noktasının değişmesine neden olur. farklı tel kalınlığı demek farklı bir floydrose konumu demektir.

ama floydrose'unuz saçma bir pozisyonda duruyorsa gitarın arkasındaki plakanın altında flyodrose köprüyü dengede tutan yayların mesafesi ile oynayın. yukarı kalkmış bir köprünün yaylarını sıkmak (köprüden sapa doğru çekmek) gerekir. bunu yaparken telleri koparmamaya dikkat edin. eğer köprü gövdenin içine göçmüş ise tam tersini yapın yayları gevşetin (saptarafından köprüye doğru) şunu unutmayın ki floydrose'u gövdeye pararlel iken dengede (dışarıdan herhangi bir kuvvet uygulamıyorken; hareketsizken) ve akortlu olması gerekir. tekrar söylüyorum drb'nin açıklamasını sabır göstererek (belki biraz da inat) yerine getirin.

bu işi birkez yaptıktan sonra aynı numara ve marka yeni teller ile eskilerini değiştirmekten korkmayın. çünkü teller akorlu iken denge noktası aşşağı yukarı yine aynı pozisyon olacaktır.

edit; işin matemetiği şudur (evet matematiksel ukelaıktan zevk alıyorum :twisted: ) ;

köprünün denge noktasını belirleyen etmenler için
1. tellerin köprüye uyguladığı çekme kuvveti = Tç
2. yayların köprüye uyguladğı çekme kuvveti= Yç
3. bu iki kuvvet birbirine zıt ve bağımlıdır. yani yayların çekme kuvveti arttıkça tellerin de üzerindeki gerilme artacaktır. veya tam tersi teller sıkıldıkça yaylar da gerilecektir. problemin kaynağı da bizim 6 adet gerginliği ayrı ayrı değiştirilebilir tele sahip olmamız. oysaki yayların gerginliği topluca değiştirilmektedir.

Tç-Yç=0 (sıfır denge durumudur)
Tç=Yç
bu nedenle Tç'ye yapılan hertürlü müdahalede Tç'nin bileşeni olan diğer tellerin gerginliğini de değiştirecektir. bizim hedefimiz denge durumunda ama doğru akortlu ve köprüsü gövdeye paralel bir sistem kurmaktır...

(şuanda acil işe gitmem gerek matematk dersine kaldığımız yerden devam ederiz ;) )
 
Aslında floyd rose benim için de kabustur ama şu ana kadar gördüğüm en iyi modeli Ibanez'in SA modelindeydi. Aslında Floyd Rose bir markadır ve bu işi başlatan markadır daha sonra ibanez ve başka markalar bu teknolojiyi hem taklit ettiler hem de (özellikle İbanez) geliştirdiler. Ibanez Sa daki floyd sistemde çift taraflı yay sistemi var ve iki ayrı yay ayarı var. Eğer bu ayarı çok iyi yapabilirsen kesinlikle bendlerde ne akort değişiyor ne de diğer tellerin sesi değişiyor hem de istediğin akrobasiyi de yapabiliyorsun. Özellikle benim gibi bluescular için in iyi floyd sistem diyebilirim (Gitar ne kadar blues tonunda olmasa da). Ama mükemmel bir gitar.
 
scalloped benimde başıma aynı durum geldi daha doğrusu floyd benzeri sitemle tanışanların başına geliyor bole şeyler.
Bence teller teker teker değiştirilmeli.
Tel kalınlığı değiştirilmemeli,değiştirilirse yeniden sap ayarı felan gerektirecek ve zor oluyor baya zor oluyor hemde,bence tabi ki.
Telleri değiştirdikten sonra yani aynı kalınlıkla telleri taktıktan sonra hemen akor tutmuyor bende öle oldu ve zamanla kendi kendine düzeldi,1 hafta felan takıl öle :) benimki kendi kendine düzeldi valla.
Bir de akort ederken bir alttan bir üstten akort yap.
Ayrıca da köprünün gövdeye paralelliğide akort tutmasını engelleye biliyor,ibanez'lerde köprünün iki tarafında da delikler var yüksekliği alçaltmak ve ayarlamak için ve bu iki taraftanda eşit şekilde ayarlanması da bu durumu etkileyebiliyor.Ama senin gitarını bilmediğimiz için bu bilgilerden yararlanmanı tavsiye edecem.
 
Geri
Üst