Pena Vuruşu Yaparken

Penayı tuttuğum parmaklar tellere sürtüyor hafiften. Örneğin bir alt tele vururken baş parmağın köşesi hafiften üstündeki tele sürtüyor. Birde özellikle power chord ritimlerde birden fazla tele vurunca işaret parmağımın ucu pena vurmadan hemen önce tele değiyor. Bunlar normal midir?
 
Normal gibi durmuyor. Parmakların farklı tellere değmesi ses kirliliğine yol açar ve temiz çalmamış olursun. Belirli bir pena tekniği yoktur. Her gitarist nasıl rahatsa öyle tutar penayı, fakat kendi kendinize bu sorunu halledemiyorsanız youtube'dan birkaç gitariste bakın penayı nasıl tutuyor diye. Hangisi size rahat geliyorsa öyle tutun ve diğer parmaklar tele değmeyecek şekilde pena tutun. Tamamiyle elinizin alışmasıyla ilgili bir şey, birkaç basit egzersizle de sağ el sorununu aşabilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Yeni değilim ama şimdi farkettim bunu. Bir çok gitaristle aynı tutuyorum rahatta geliyor bu şekilde ordada sorun yok, hafiften surtuyor ama. Penanın yarısını dışarda bırakıyorum öylede çok garip geliyor. Sorun nerde anlamadım
 
Metalcafe,
Bu durum;
a) yeterince çalışmamış olmandan (acemiliğinden[?]),
b) yanlış pena tutuşundan (ve elinin/bileğinin açısından),
c) parmaklarındaki ve/veya elindeki anatomik bir anomaliden,
d) yukarıdaki seçeneklerin kombinasyonlarından kaynaklanıyor olabilir.
Benim anladığım kadarıyla, hem penayı fazla içeride tutuyorsun, hem de yeterince çalışmıyorsun. 'Guitar pick hold' şeklinde Google'da görselleri ara, sana fikir verecek pek çok resim, video, sayfa çıkacaktır. Yukarıda söylendiği gibi, Youtube'dan da araştırabilirsin.
Tabii en güzeli, iyi bir hocadan ders alman olur.
İyi çalışmalar...

Edit: "Ben bu konuda uzmanım," edasında yazmışım. :) Öyle bir durum yok; sadece aynı durum benim ya da bir öğrencimin başına gelseydi, bunları yapardım/önerirdim.
Bu arada, şimdi gitar çalışırken şunu farkettim: Tel geçişlerinde sağ el - sol el önceki telin tınlamasını durdurmak için küçük dokunuşlar yapabiliyor. Bunlar doğal olsa gerek. Belki de senin kastettiğin buydu. Ben ağır tempoda çalışarak bu tip 'sorun'ları çözüyorum -ki bu konuda uzmanım. :D Ağır tempoda çalış. O zaman sorunları daha rahat görür, daha rahat aşarsın. Yavaşlık /ağırlık, hızın özüdür.
 
Kesin öyle böyle olacak diye birşey yoktur. Ben işeret parmağımı avcumun içine doğru kıvırıp (bir nevi yumruk şeklinde )penayı parmağın 2. boğumunda tutuyorum misal benim için tel hakimiyeti daha kolay oluyor, daha güçlü tuşe sağlıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Beyler diğer penam (Dadi Passion 3.0mm) ile çalınca neredeyse hiç değmiyor birazda dikkat edince. Asıl penamda JazzIII XL. Bu 3.0mm olan penanın altında ustunde parmak yeri var o yuzden penanın ön yüzeyi daha fazla kalıyor. JazzIII'ü o şekilde tutmaya çalıştım garip geldi. İkisinde tutuşum farklı oluyor. Ama Dadi'de o parmak cukurları oldugu için penanın ucu daha fazla kalıyor. Ne yapsam dadi passion 3.0mm ile mi devam etsem yola yoksa normal penam JazzIII ile düzeltmeye mi çalışsam? İkisindede rahatım sadece tutuşum değişiyor ikisinde JazzIII'te parmaklarım hafiften sürtüyor işte tellere baş parmak kullanmadığım bir üst tele işaret parmağıda birden fazla tele vurunce pena vurmadan hemen önce hafif dokunuyor. Ne diyorsunuz? JazzIII penayı çok seviyorum ama bu kalın pena sıkıntı yaratmicaksa hiç JazzIII'le kasmadan Dadi ile mi yola devam edeyim?
 
Paul Gilbert saolsun sorunu çözdüm! Ben penayı tellere yönelttiğimde penanın ucu saat 7 yönünde duruyor. Ama Paul abimiz direk olarak anlatmasada tutuşunu gösterirken 1 saat tekrar tekrar izleyince anladım neredeyse benle aynı tutuyor ama 2 fark var. 1i işaret parmağını biraz daha içeri çekiyor. Öbürü daha önemlisi Pena ucu telle saat 6 yönünde vuruyor. Benim pena ucu saat 7 yönünde işaret parmağımın ucuda saaat 5 yönündeydi soldan pena değerken sağdan parmak değiyordu. SAOL PAUL BABA :D
 
Geri
Üst