Goethe

isim ofsayt ama tarzı guzel. ama dunya edebıyatı yerıne bizim romancılarımızı denemecılerımız i tercih ederım
 
goethe nin genç werther ın acıları kesinlikle çok güzel bir eser..
"bu dünyada bir gezginim yalnızca bir yolcu,sizler bunun ötesinde misiniz??"
daha pek çok düşündürücü sözü vardır..
 
Faust'un tiyatro şeklinde yazılmış olanını okudum. Gerçekten çok güzel. mefistofeles'in sözleri çok mantıklı gelmişti bana :)
 
Goethe'nin Türk olduğu iddia ediliyor araştırmaya göre Anadoludan götürülen Türk kölelerin arasında Goethe nin dedesi varmış... bugün hala Goethe nin soyu devam ediyor ... Almanya da yaşatan bir ailenin onun soyundan geldiği kanıtlanmış bir gerçek...
 
Ne kadar doğru bilmiyorum ama bi ankete göreydi sanırım almanların Micheal Schumacher'le birlikte en çok gurur duydukları insan johann wolfgang von goethe'ymiş...

Faust gerçekten taktire şayan ve herkesçe okunması gereken bir eser bence...

Ayrıca ölürken söylediği son sözlerini ilk duyduğumda "vay be" deyip kendisine olan saygıma +20 daha eklemiştim...

"Işık", daha çok "ışık"

Hele bir de "Seni seviyorsam bundan sanane" diye bir sözü daha vardır ki pek çok sanatçıya ilham olmuştur heralde...
 
gothenin genç wartnerin acıları kitebını okudum ama o kdr da etkilenmedim ne biliim yaşanılan olaylar davranış biçimleri fln bizim yaşadıımız devirlere pek uygun deil hem zaten dini yaşayış olarak olsun veya yaşadıı yer olarak fln bizden çok farklı o yüzden pek anlayamadıım için etkilenemedim
 
Gençtim,hisli ,romantik adamdım:)Genç werther'in acıları bir hayli içime dokunmuştu,tam da karşılıksız aşk acılarından muzdarip'tim,Yarama tuz bastı bu eser:)Şimdi yaşlandık,romantizm günleri geride kaldı koyu realizm günleri geldi oturdu hayatımıza,Kim bilir o hatun'da neler yapıyor şimdi,benim değil ellerin oldu gitti(Ümit besen'e selam olsun:)Bu arada bu eserin çıktığı zamanlarda,Almanya'da genç yaşlarda Werther'i okuyup intahar eden bir çok genç yüzünden,Psikoloji'de werther sendromu diye bir hastalık tanımı da çıkmış,biz yırttık anlayacağınız:)
 
Necrophilisma demiş ki:
Bir Musliman Sairlerin Siir kitabini bakarak onun da bir siiri gordum. Kitabin sahibini Goethe burada ne yaptigini sordum, o da Goethe islamiyete gectigini demisti... hmm... 8O

Evet aslında Geothe, yakın arkadaşı Herder'in ona Kur'an okumasını tavsiye edip, okuduğu andan itibaren etkilenmiştir. Bunu da en çok kanıtlayan sanırım; Faust'tan sonra bilinen en önemli eserlerinden biri olan "West-Östlicher Divan" da kafaları karıştıran bir cümle bulunmaktadır:

"Doğu-Batı Divanı'nın yazarı, kendisinin bir Müslüman olduğunu şüphesiz reddetmez."


Kaynak: Faust kitabının son sayfalarında yer alan bir araştırma içinde gördüğüm bir yazıydı. Şaşırdım ancak, Faust'ta çok fazla Hristiyanlık'a ilgi ve alaka görürken. Belki aralarında zaman vardı, kimbilir?

----------------------

Ben de Genç Werther'in Acılarını ve Faust'u okudum. Gerçekten gelmiş-geçmiş gördüğüm en iyi kalemlerden biri. Akılcılık, kelime oyunları ve yazıya olan ihtişamı okunmaya değer. Bütün kitaplarını bir şekilde bitirmeye karar verdiğimi söyleyebilirim.

Bir de Genç Werther'in Acıları kitabının yeni "popüler" olduğu dönemlerde; yanılmıyorsam 1700 ve ya 1800'ler arasında; gençler bir "Wether" akımı içinde bir çok intihara sebep olup, Wether gibi konuşan, yazan ve giyimine sahip olan bir dönem geçirmiş Almanya. Monolog gençlik akımı. :)

Başlık içinde bir de Türk olduğuna dair bir takım söylentiler var; onların da kaynağı soyunun anne tarafından "Sadık Selim Sultan" adında bir Selçuk Beyi'nin soyundan geldiğidir.

Gerçi o her zaman Alman olduğunu söylemiştir. Bunu da (yine Faust'tan) şu satırdan anlayabiliriz;

"(..)Paskalya demek barış demek... Varsın Osmanlı Ülkelerinde millet birbirini boğazlasın... Hatta isterlerse bütün dünya yansın yıkılsın; umurumda değil(...)"
 
Gothe'de hidayete ermiş hemde Türkmüş ha?Biraz daha araştırın arkadaşlar,kafka,tolstoy,turganyev,bukowski,orwell bunlar da Türk çıkabilir belki o zaman daha da fazla severiz bu adamları,bir de müslüman çıkarlarsa çifte katmerli sevinç olur,bizim için:)
 
Böyle gereksiz ve "sevinç" olarak nitelendirdiğiniz kurgularını kendinize de saklayabilirsiniz. Bir yazarın kimliği ve nelerle yaşadığı da önemlidir genel olarak bakarsak. Açıklanması gereken bir şeyler varsa paylaşıyoruz "forum" dahilinde. Kimi için sevinçtir ya da değildir. Bu da ama kimse yargılama hakkına sahip olduğu anlamına gelmez; bir de dalga geçmesine.

:!:
 
giggle demiş ki:
Böyle gereksiz ve "sevinç" olarak nitelendirdiğiniz kurgularını kendinize de saklayabilirsiniz. Bir yazarın kimliği ve nelerle yaşadığı da önemlidir genel olarak bakarsak. Açıklanması gereken bir şeyler varsa paylaşıyoruz "forum" dahilinde. Kimi için sevinçtir ya da değildir. Bu da ama kimse yargılama hakkına sahip olduğu anlamına gelmez; bir de dalga geçmesine.

:!:
Mesaj alınmış,özel'de cevap verilmiştir.Kendinizi tekzip etmeyerek,konuyu noktaladığınızı düşünüyorum.Son olarak,maksadımın dalga geçmek olarak algılanmasından duyduğum üzüntüyü belirtmek istiyorum.
Saygılar.
 
Geri
Üst