Necrophilisma demiş ki:
Bir Musliman Sairlerin Siir kitabini bakarak onun da bir siiri gordum. Kitabin sahibini Goethe burada ne yaptigini sordum, o da Goethe islamiyete gectigini demisti... hmm... 8O
Evet aslında Geothe, yakın arkadaşı Herder'in ona Kur'an okumasını tavsiye edip, okuduğu andan itibaren etkilenmiştir. Bunu da en çok kanıtlayan sanırım; Faust'tan sonra bilinen en önemli eserlerinden biri olan "West-Östlicher Divan" da kafaları karıştıran bir cümle bulunmaktadır:
"Doğu-Batı Divanı'nın yazarı, kendisinin bir Müslüman olduğunu şüphesiz reddetmez."
Kaynak: Faust kitabının son sayfalarında yer alan bir araştırma içinde gördüğüm bir yazıydı. Şaşırdım ancak, Faust'ta çok fazla Hristiyanlık'a ilgi ve alaka görürken. Belki aralarında zaman vardı, kimbilir?
----------------------
Ben de Genç Werther'in Acılarını ve Faust'u okudum. Gerçekten gelmiş-geçmiş gördüğüm en iyi kalemlerden biri. Akılcılık, kelime oyunları ve yazıya olan ihtişamı okunmaya değer. Bütün kitaplarını bir şekilde bitirmeye karar verdiğimi söyleyebilirim.
Bir de Genç Werther'in Acıları kitabının yeni "popüler" olduğu dönemlerde; yanılmıyorsam 1700 ve ya 1800'ler arasında; gençler bir "Wether" akımı içinde bir çok intihara sebep olup, Wether gibi konuşan, yazan ve giyimine sahip olan bir dönem geçirmiş Almanya. Monolog gençlik akımı.
🙂
Başlık içinde bir de Türk olduğuna dair bir takım söylentiler var; onların da kaynağı soyunun anne tarafından "Sadık Selim Sultan" adında bir Selçuk Beyi'nin soyundan geldiğidir.
Gerçi o her zaman Alman olduğunu söylemiştir. Bunu da (yine Faust'tan) şu satırdan anlayabiliriz;
"(..)Paskalya demek barış demek... Varsın Osmanlı Ülkelerinde millet birbirini boğazlasın... Hatta isterlerse bütün dünya yansın yıkılsın; umurumda değil(...)"