Six Feet Under

Guzel dizi. Ancak o genc kiz kardeslerine cok kip kapiyorum. Tam bir ozenti rolu oynuyor dizide. Yok uyusturucu almalar vs vs. Yok uyusturucu aldikdan sonra aile'sine karsi triplere girmeler vs.
 
ÖLÜLER ARASINDA HAYATTA KALMA SAVAŞI

Ölülerle dolu bir ev ne kadar canlı olabilir? Evlerinin salonunda cenaze törenleri düzenleyen, bodrum katında da ölülerin makyajını yapan bir ailenin pek normal olması beklenemez zaten, ama bu aile sınırları gerçekten zorluyor. Geçimini cenaze levazımatçılığı yaparak kazanan Fisher ailesi üyelerinin ilk sezonda hep beraber tanıdık. Babaları Nathaniel’ın öldükten sonra denize düşen akvaryum balıkları gibi çırpınan aile fertleri artık huzur peşinde. Ancak anne Ruth’un başkalarında aradığı kendi kişiliği, kızı Claire’ın hayattaki amaç arayışı, oğlu David’in cinsel kimliğiyle barışması ve Nate’in talihsiz kazadan sonra beyninde oluşan hasarla mücadelesi tüm gerilimiyle devam ediyor.

“American Beauty”’nin senaristi Alan Ball’dan, geçimlerini “başkalarının ölümlerinden” kazanan Fisher ailesinin ölüler arasında hayatta kalma savaşını anlatan eşsiz bir dizi. Her bölümünü farklı bir yönetmenin çektiği “Six Feet Under” izleyenleri görsel açıdan da fazlasıyla tatmin ediyor.


RÖPORTAJ

PETER KRAUSE, KENDİ CENAZESİNİ ÇOKTAN KURGULADI
Six Feet Under’ın işlediği konudan mıdır bilinmez, ama Nate Fisher’ı canlandıran Peter Krause cenazesinin nasıl olmasını istediğini kafasında çoktan planlamış. Öldükten sonra mumyalanıp ‘pahalı bir kutunun’ içine konmak istemiyor. Sevdiklerinin bir cenaze evinde toplanıp havasız bir seremoniye katılmalarını da istemiyor. Vasiyeti yakılmak.
Planına göre, çocuklarına bir yığın uçak bileti ve otel rezervasyonu bırakmış olacak. Onun için dünyada anlamı olan yerlere gidip küllerini dökmelerini istiyor. Krause, bugün 40 yaşında ve 4 yaşında bir oğlu var. Henüz 4 yaşında bir oğlu varken bütün bunları düşünmek için biraz erken, ancak Alan Ball’un da dediği gibi; Peter kendi hayatında felsefe ve varoluş konularını kurcalayan biri.

Six Feet Under’daki karakterin çok zorlu bir hastalıkla boğuşuyor. Sence Alan Ball neden böyle bir seçim yaptı?
Karakterim Nate’in, kendi ‘faniliğiyle’ uğraşmayı sevmemesi nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Diğerlerinin ölümlü olmasının üstesinden gelmeyi öğrendi; ama bu hastalığın onun başına gelmiş olması, bence Nate için ölümle başa çıkmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor.
Ama bu sadece ciddi bir durum değil, aynı zamanda ölümcül bir durum.
Sürekli bir durum. Hastalık hakkında yaptığım araştırmalarda, ameliyat olsan bile nöbet geçirme ihtimalin olduğunu öğrendim. İşin sadece şansa kalmış durumda. Tedavi etmenin ve kontrol altında tutmanın yolları var. Nate’in önünde daha uzun bir yol olduğunu düşünüyorum. Henüz romanı yarıladık sayılır.
Dizi bir roman mıydı yoksa bunu bir mecaz olarak mı kullanıyorsunuz?
Ben Six Feet Under’ı bir romana benzetiyorum. Alan Ball diziyi bir roman yazarmış gibi oluşturuyor. Karakterlerin geçen zamanla birlikte yaşadıkları değişimi görüyorsunuz. Bunlar her zaman hoş olmuyor. Bence gerçek hayata sadık kalmak açısından bu önemli. Hayat çılgın bir gezinti ve Six Feet Under da bunu ekrana çok iyi uyarlıyor.
Senin hayatın şu ana kadar çılgın bir gezinti mi oldu?
Benimki kesinlikle öyleydi. Üniversiteye girene kadar hiç oyunculuk yapmamıştım. En son yapmayı düşündüğüm şey bir TV dizisinde rol almaktı. Bir süre tiyatroda oynarım diye düşünmüştüm, ama sonra Carol & Company’yi yaptım ve sonra dizilerin ardı kesilmedi.
Six Feet Under kadar tuhaf bir dizide rol alacağınız aklınıza gelmiş miydi?
Tam olarak yapmak istediğim şey buydu. Bir aktör olmaya gerçekten karar verdiğim sırada Carol Churchill’in Cloud 9 adlı oyununu yapıyordum ve Kate Millet’in Cinsel Politikalar kitabını okuyorduk. Kitap davranış, toplumsal roller ve cinsel roller ve bazen olduğumuz kişinin bilincinde olmamamız üzerineydi. Bu beni çok heyecanlandırmıştı. Aktör olarak insanların fikirlerini değiştirmelerine yardımcı olabileceğimi düşünmüştüm. Bu nedenle Six Feet Under’ın bir parçası olmak bana çok mantıklı geliyor.

kaynak:cnbce.com
 
ÖLÜME DAİR
Her kültürün ölüme dair farklı bir yorumu ve her kişinin de kendi ölümüne dair bir kurgusu vardır. İşte ölüme dair birkaç örnek:

Frizbinin yaratıcısı Ed Headrick, yaşamı boyunca ‘frizbilerin bir tür yaşam tarzını sembolize ettiğini’ savundu. Ölmeden önce, küllerinin, sınırlı sayıda üretilecek frizbilerin içine konmasını vasiyet etti.

Avustralya yerlileri, ölümü doğal kabul etmezler. Ölüm onlara göre, düşmanın sihirli güçleri yüzünden olan bir kötülüktür.

Kaptan Amerika çizgi karakterinin yaratıcılarından Mark Gruenwald, küllerinin mürekkeple karıştırılarak, bir çizgi romanın basımında kullanılmasını vasiyet etti. Eşi, bu vasiyeti 1996’da yerine getirdi. Editörün küllerinin karıştırıldığı mürekkeple, Squadron Supreme’in sınırlı sayıda posteri basıldı.

Aralarında Eski Çin, İskit ve Afrika’nın bulunduğu birçok kültürde, ölen erkeğin karısı, eşiyle diğer dünyadaki buluşmasını sağlamak için öldürülürdü. ‘Kavuşmaların’ çoğu, kadının yakılması yoluyla olurdu.

Eski Mısır’da kediler, kutsal hayvanlar olarak kabul edilirdi ve yerleşim yerlerinin yakınlarında yoğun olarak kedi mezarlıkları vardı.

Ünlü çizgi kahramanlar Bugs Bunny ve Porky’yi seslendiren Men Blanc’ın mezar taşında Looney Tunes’un sloganı, That's All Folks yazıyor; yani Hepsi Bu Çocuklar!

İnkalar, defin işleminden önce, ölen kişinin yanında beklerken bir zar oyunu oynardı. Oyunun sonucuna göre, ölenin eşyalarını paylaşırlardı.

Kelt halk geleneklerine göre, ölüler genellikle kuşların formunu alıyor.

kaynak:cnbce.com
 
ya kımse dızıyı yorumlamıor artık.. ne o yoksa ızlemıyor msnz dızıyı ??? :( :( :(

yazık ne olacak bu nate'e bole ??
 
ya brenda nişan gününden önce neler yaptı ole ?? aslında sasırmamak lazım.. brenda dan beklenecek bı davranıs.. :D
 
ya bu dizinin görüntü yönetmeni kim bilmiyorum ama sinematografik öğeler çok içeriyo - bazı sekanslar sinema filminden fırlamış gibi çok iyi...
 
dizi bence güzel o saatte izlenebilcek en iyi dizi eşcinsel abinin maceraları çok komik çıkmalar filan
 
go_hell demiş ki:
6 feet under ne acaba ya?6 fit aşağısı felan demeyin sakın :D
ne için kullanıldığını bilen var mı?mezarı mı ifade ediyor acaba?

bıras da öyle aslında yanı güvenli gömülme mesafesi gibi bişiyi ifade edio 6 feet under....ya bu arada 3. sezon bitti lisa öldü fln nasıl öldü ya ben kaçırdım aralarda anlatcak olan var mııııı atbi hala diziyi izleyip burda yorumlayanlar kaldıysa ;)
 
bu aşmış dizinin 5. sezon sonuna kadar bekleyemeyip finali merak eden benim gibi sabırsızlar için youtube sağolsun bi güzellik yapmıştır. final görüntülerinde, karakterlerin hayatları bir film şeridi gibi gözümüzün önünden geçiriliyor, süpper etkileyici ve bunda 'sia-breathe me' payı da büyük! 8)
 
diziyi izlemeyi düşünenler okumasın, sonunu bilerek izlemeyin 3.sezonu :!: (tadı kalmaz sonra)

birmanya demiş ki:
ya bu arada 3. sezon bitti lisa öldü fln nasıl öldü ya ben kaçırdım aralarda anlatcak olan var mııııı atbi hala diziyi izleyip burda yorumlayanlar kaldıysa ;)

lisa bi yolculuğa çıkmıştı, ama gitmesi gereken yere gitmemiş, sonra arabasını buldular kapısı açık bi şekilde, işte son bölümde de ölüm haberi geldi,ama lisa'nın nasıl öldüğünü bi sonraki sezon öğrenicez,dizide bu konuyla ilgili bilgi verilmedi, her şey olabilir; cinayet, intihar,.... :?:
 
dizinin 4. sezonu başladı arkadaşlar muhteşemdi ilk bölüm geçtiğimiz pazar yayınlandı çok etkileyiciydi....aranızda izleyen yok mu hiç yahu ben 1 sezon arayı zor beklemiştim valla
 
go_hell demiş ki:
6 feet under ne acaba ya?6 fit aşağısı felan demeyin sakın :D
ne için kullanıldığını bilen var mı?mezarı mı ifade ediyor acaba?

Hristiyanlarin kurallarina göre ölen herkes 180cm topragin altina gömulmeli. Bu da 6 fit oluyor assagi yukari. Dizide ise ne yaparsak yapalim hepimizin sonunun orasi oldugu anlatiliyor.

Diziyi izlemeye basladiktan sonra 1 ay icinde tum bölumleri bitirdim ve final gecen yil yayinlandi Amerika`da. Turkiye`de bir 3 yillik bir gecikme var herhalde :)

Senaryosu ve oyunculuklari ile mukemmel bir dizi. Kurgu ve kompleks insan iliskileri. Gerci dizi Turkiye`de baya bir sansure ugruyormus ama olsun herkes gerisini tahmin etsin artik :) Burda oynayan Michael C. Hall`un Dexter diye bir dizisi basladi simdi Six Feet Under bittikten sonra ve CNBCE`de reklamlari geciyor. Tavsiye ederim herkese ve bu adamin oyunculuguna hayran kalmamak elde degil.
 
bu diziyi izlemeyenler ne kaçırdığını bilmiyorlar, gerçekten cine5'de yayınlanan yine bir HBO TV yapımı olan "Oz - The Emerald City" sonrası izlediğim en güzel dizi Six Feet Under, Dünkü bölümün finalindeki o "eski anıları ateşe verme - yok edip unutma" sahnesine Radiohead'in o şarkısından güzeli seçilemezdi heralde..
http://www.hbo.com/sixfeetunder/?ntrack_para1=leftnav_category0_show11
ep49_nate_brenda_stare.jpg
 
Geri
Üst