Kaç Numara Ve Hangi Marka Tel ?

Merhaba arkadaşlar sabit köprü ltd gitarım var 2.el aldım ve tellerin ne olduğunu bilmiyorum , çaldıktan sonra parmaklarım ciddi anlamda parçalandı ve kan topladı...Daha çok metal türevleri yapıyorum gerçekten çok yumuşak kaliteli aynı zaman da istediğim tonu verebilecek hangi marka ve numaraları önerirsiniz , elixir dışında muhtemelen o teller var parmakları o yüzden parçaladık...
 
Dostum öncelikle gecmis olsun :)

Parmakları parcaladıysa kalın tel kullanaman gerekir diye düsünüyorum . 0.10 gibi (Gitarın üzerideki büyük ihtimal 0.09'dur ) .. Ama tel kalınlastıkca bazı hareketleri yapmak zorlasır . Onu göz önüne alırsan ne 0.09 gibi elini kesecek , ne de hareketlerini 0.10 gibi zorlastıracak bir tel lazım . Daddario'nun 0.095 telleri var ona bakabilirsin .

Ama dersen ki baska bir telin aynı numarasını deneyeyim , o zaman Ernie Ball'dan vazgecme derim . 0.09 tel takımını kullanıyorum ve cidden cok kaliteli teller . Belki elinş kesmesiin tel ile alakası vardır . ErnieBall'u al bir dene . Olmadı Daddario'ya gecersin :)
 
kalın telle asıl çalım zorlaşır. Asıl ozaman parmaklar parçalanır.
0.11 jazz / blues gitaristleri yüksek action ile kullanırken sustain ve dolgun tonlar elde etmek için kullanır genelde.

Size tam tersi bence 0.9 ernie ball gibi yumuşak bir tel lazım.
hele ltd 'ye 0.11 takmak standart akort düzeninde çok mantıksız bence.
 
saka bir yana
ben elixir nano super light kullaniyorum
cok memnunum
malum floyd rose lu gitarlarda tel degisimi biraz daha fazla zaman aldigi icin uzun omurlu telleri tercih ediyorum
 
Benim düşüncem, siz tellerden önce gitarınızın klavyesini ve fretlerini bir kontrol ettirin. Sıkıntınız büyük ihtimalle tellerden değil, donanımdan kaynaklı. Yıllardır 9-46 takım kullanıyorum, kendimi hiç jiletlemedim.
 
Fretler ve klavye ile olduğunu düşünmüyorum olay bence sadece tellerin gerçekten çok sert olduğu çünkü bir parmağımın içinde hala kan kaldı diğeri su toplayıp iğrenç bir şekilde patladı falan , o yüzden yumuşak tel almalıyım numarası çok önemli değil diye düşünüyorum...
 
şu an gitarının üzerindeki teller çok eskimiş ve deformasyona uğramış olabilir. paslanma falanda vardır muhtemelen. yoksa kan toplama parçalanma kolay işler değil saatlerce çalsan yine olmaz ben 10 luk tel kullanmama rağmen başıma hiç buna benzer bi durum gelmedi. elixir sert derler mesela ben elixir kullanıyorum ama ona rağmen su toplamadır şudur budur yok öyle bi durum sen tarzına göre 9 luk yada 10 luk her hangi bi tel taktırabilirsin sorunun çözülecektir.
Yumuşak tel diyosan ernie ball iyidir ama çabuk deforme olur 1 haftada tonunu kaybettiği olmuştur bende roto sound yellow R10 iyi teldir çok kullandım şu an bulamadığım için elixir kullanıyorum şiddetle tavsiye ederim roto sound tellerini hem uzun ömürlü hem de tonları iyidir.
 
Keşke 1 haftada tonunu kaybeden tel olsa,1 hafta tel değişmek için gayet ideal bir zaman,Ernie Ball teller genelde saatler içinde ambalajından çıktığı tonunu kaybediyor.
 
tabiki yoğun çalmalarda aynı gün içinde kaybeder özellikle eli terleyen bi gitaristsen ama iyi bakarsan 1 hafta gidebiliyo tonu. diğer açıdan elixir i konuşacak olursak iyi bakıldığı zaman haftalarca kaybetmez tonunu, elixir iyidir tabi biraz sert olabilir ama onun sevenide çok ayrı bi hissiyet veriyor.
 
Kendimden örnek verecek olursam Pop-Rock,Jazz, ve bilimum sakin şeyler için sabit köprü Stratta 0.9, Rock,hardrock,metal,blues vs için sabit köprü ve Les Paul'de 0.10, Standard D (DGCFAD) tuningde Metal için 0.11 tel kullanıyorum. Marka olarak Dean Markley, Earnie Ball derim Dadario'dan uzak dururum :) Para varsa ve diğer arkadaşların da belirttiği gibi Floyd Rose varsa Elixir nanoweb derim :)
 
İnce teller daha çok jilet görevi gördüğü için ve dolgun bir ses istediğim için kalın tele yönelmek istiyordum haksızmıyım ?
ton olayi okadar derinki
sadece tellede ilgili degil etki eden belki yuzlerce faktor bulabilirsin
tuning den tut, tuseye, kullangigin gitarin agacindan, manyetiklerine, amp modeline, pedal siralamasina, pedallarin fx girisinden mi amp in onunden mi girdigine
stereo amp yada mono amp kullanmana....... daha yuzlerce
jilet olayina gelirsek dunyaca unlu bir suru gitarist 0.08 kullaniyor jimi page gibi
ustelik gibson les paul kullaniyor adam ki 0.11 hard tansiyon tel kullanabilecegin yegane gitarlardan biridir
 
hangi teli kullanırsanız kullanın telin parmaklarınıza zarar vermemesi lazım. Şahsen yeri geliyor 27" skalalı gitarda 0.10 tel kullanıyorum, hiç böyle bir sıkıntı yaşamadım, action olması gerekenden yüksek ve tuşeniz sert ise böyle böyle bir şey olabilir.
 
Gitarın sap ayarı düzgünse, sapta veya tuşede herhangi bir sorun yoksa o zaman tel işine yönelmek lazım.

Her ihtimale karşı sen gitarını bir bakıma gönder, güzelce silsinler süpürsünler.

Tel seti olarak da hacimden ve kalınlıktan ödün vermek istemezsen Dean Markley Blue Steel serilerini öneririm. 0.11'leri bile yumuşacık teller, bend'ler slide'lar falan son derece kolay, ağrısız sızısız. Ben eski telecaster'ımda 0.11 kullanıyordum, son derece de memnundum, diğer gitarlarımda da 0.9 ve 0.10 olmasına rağmen 5 dakikalık bir alışmadan sonra aynı şekilde kullanmaya devam etmiştim.

Ernie Ball'lar da güzel teller, 0.11'i sert gelebilir ama.

Elixir Nanoweb 0.10 numara teller beni de jiletliyor bu arada, 3 yıl boyunca ölümüne Elixir'ciydim, artık evime sokmuyorum.

En iyisi kaplamasız teller alıp, düzgün bir disiplinde çalmak ve çalma işleminden sonra telleri tek tek kuru bir bezle silmek. String Cleaner'lara falan bile gerek yok esasında.
 
Geri
Üst