Yurt dışında okumak (Norveç)

P

Pentaxian

Öncelikle iyi akşamlar :)

Lys sınavına 20 gün kala aklıma girdi bu konu.Olay ise şöyle;

Bizim ****den arkadaşlar (10 kişi) Rusya'da okuyorlar.Bu arkadaşlar genelde pek çalışkan tipler değiller :D

Sanırım 5000 dolar vererek gittiler.Şuan döndüler ve facebooktan gözlemlediğim kadarıyla harika bir seçim yapmışlar.

Ben sözel öğrencisiyim 2. kez üniversite sınavına gireceğim.Ygs de 280 ortalama bir puan aldım.(Genele bakarsak)

Fakat çalışmadan girmiştim ve genelde mantığa dayalı sorular olduğu için ve heyecan yapmadığım için böyle bir puan aldım.Lys'ye biraz bakmaya çalışıyorum ama ders çalışmaya uygun bir yapım yok.Bütün gün ya gitar çalıyorum yada müzik dinliyorum.Onun dışında zaten sezonluk güzel bir işte çalışıyorum.

Norveç sevdiğim ülkelerin başını çekiyor.Sanırım beni Norveç'e çeken o puslu hava melankolik doğa ve metal müziğin en deli şekilde icra edilmesi.

Şu siteden öğrendiğim kadarıyla dönemlik masraf 5.600 euro civarı. 5 aylık demişler sanırım okul 5 ay sürüyor o kısmı pek anlamadım.

http://www.iskandinav.net/sayfa/yasam_kosullari_ve_giderler_1

Sizden ricam tecrübesi bilgisi olanlar bana yardımcı olabilir mi?

norwegia01111nx8.jpg
 
Şu siteden öğrendiğim kadarıyla dönemlik masraf 5.600 euro civarı. 5 aylık demişler sanırım okul 5 ay sürüyor o kısmı pek anlamadım.

http://www.iskandinav.net/sayfa/yasam_kosullari_ve_giderler_1

Bir dönem 5 ay kadar sürüyor, yani okulun toplam süresi yılda yaklaşık 10 ay. (http://www.uio.no/english/studies/about/academic-calendar/)

Burada da benzer bilgiler mevcut (http://www.uio.no/english/student-life/budget/), aylık 9,000 Kron (yani 1,200 Euro) gibi bir masraftan bahsediliyor.

Not: Norveç'le bir alakam yok, konuyu görünce merak edip baktım.
 
Dönem başı 5600 euro vericeksen Istanbul'daki onlarca özel üniversiteden birine de rahatlıkla girebilirsin zaten. Asıl soru, soğuğu ne kadar seviyorsun?
 
Çeşitli İskandinav ülkelerinde neredeyse 40 seneden fazla bir süredir akrabaları bulunan biri olarak benim 'subjektif' değerlendirmem budur;

Casablanca'nın da belirttiği gibi,

'Soğuk hem de öyle böyle değil, iliğini kemiğini donduran cinsinden. Öğle vakti saat 3'ten sonra hayat duruyor, bilesin. Havanın o dondurucu, insana yaka silktiren buzul soğuğuna bir de sözde medeni-özde cahil o insanlarının 'soğukluğu', küstahlığı, gördükleri hemen hemen her yabancıya karşı (bir de bu yabancı sarışın, renkli gözlü değilse vay haline) son derece antipatik bir tutum sergileyen, soru sorarmış gibi yapıp çarpık zihniyetleri gereği geldiğin ülke ile alakalı ileri geri bir sürü çirkin yorum yapan-yargılayan-hakaret eden, depresif ve IRKÇI, zenofobik insanların bolca bulunduğu bir memlekete gideceğini unutma.'

Bir de bütün bu rezilliklerin üzerine tonla para da ödeyeceksin.

Dakika bir, gol bir hesabı sen daha Oslo Gardermoen Havaalanı'na ayak bastığın an potansiyel suçlu muamelesi göreceksin, ıncığını cıncığını çıkartıncaya ve hastalıklı ruhlarını tatmin edene kadar 'güya ulusal güvenlik bahanesiyle' sana bir ton soru soracaklar, elin mahkum tek tek hepsine yanıt vereceksin. Meşhur İskandinav nezaketiyle hemen orada tanışacaksın yani.

Negatif ve irkiltici bir portre çizdiğimin farkındayım ama realist ve dürüst olarak bakarsan söz konusu ülkenin vaziyeti aynen böyle. Şu son dönemin Norveç'i ve diğer İskandinav ülkeleri maalesef aynen bu durumda. Yabancı düşmanlığı had safhada ve halkının geneline Norveç nazisi-terörist 'Anders Behring Breivik' kafası hakim.

Son kertede şunun altını da özellikle çizeyim: 'Para senin, zaman senin, gelecek senin. Nerede istersen, gider orada okursun.' Ya riziko alıp, bizzat kendin deneyimleyerek neyin ne olduğunu öğreneceksin ya da bu işlerin erbabı olan bir yurtdışı eğitim kurumunun rehberine danışacaksın. Ki, seni aydınlatsın, kafandaki soru işaretlerini gidersin.'

Forum ortamlarında bu tür konuları kimse sorarsan sor, herkes nihayetinde kendi kişisel ve taraflı görüşlerini ya da tecrübelerini ortaya koyacaktır. Bu da sana derece ne katkı sağlar, seni ne kadar aydınlatır ya da bilgilendirir, işte orası muallak. Ve tabii saydığım bütün bu olumsuzluklar illa ki, aynen senin de başına gelecek manasına da gelmiyor elbette.

Bilenlere, usulü dairesinde ne nedir, ne değildir sorarak-danışarak, iyice ölçüp biçerek isabetli ve güzel bir seçim yapman dileğiyle, iyi şanslar dilerim.
 
Bir Norveçli'nin kendi ülkesi hakkındaki görüşleri (topix forumundan alınma).

Erik
Nordfjordeid, Norway - Apr 7, 2011


''Norway is not interesting, it`s boring. And yes, Norwegians are very racist, anti semitic and anti American. But as a tourist you should be fine. But I warn you, Norwegians are rude, bigoted, unhelpful and hard to communicate with. They basically believe they are the master race on earth and that they are superior to all other people. And Norway is very expensive and has very much bad weather, a multitude of mountains, bad roads and fjords. That`s all you`ll see, and boring architecture of course.

They say Norway is an ok place to visit but not to live (for the majority of westerners), but I disagree. I couldn't even recommend Norway as a place to visit either.

Just yesterday a prolific Norwegian politician and candidate for mayor of Oslo called colored people criminals on national TV. He said openly that he believed colored people love living in garbage and that they spread filth and trash all around. This is very offensive and racist.

Go somewhere interesting, almost all countries are more interesting than Norway.''

http://www.topix.com/forum/world/norway/TTRQ7DMAS2KC7BH5C

***
 
Teşekkür ederim bilgiler için soğuğu severim ama o kadar masraf bize koyar sanırım her sene, her sene..


Bir arkadaş..


Ben zamanında araştırmıştım. Norveç'ten uygun ve orada alacağın kadar kaliteli eğitim alacağın yerler: Almanya ve Avusturya var.

Avusturya'da üni. için harç ödersin.
Almanya'da çoğu eyalette harç kalkmış durumda.


Böyle dedi işten geldiğimde araştıracağım.
 
Geri
Üst