Okullara Cinsel Eğitim Dersi

İlköğretim 2. kademede (6-7-8) Cinsel Eğitim Dersi konmalı mıdır?


  • Toplam oy veren
    1,093
Aslında başlığa bakanlar, la AKP böyle bişey mi yapmış? ne zaman yapmış diyeceklerdir. Ama bu akp'nin değil benim önerdiğim ve sınırlılıklarını ve boyutlarını tartışmak istediğim bir konu. malumunuz diğer bir başlıkta geçen tartışma içerisinde bu fikir benim tarafımdan önerilmişti. ve şimdi bunu ayrı bir başlıkta konuşma gereği hissettim.
Sizce ilköğretim 2. kademeye cinsel eğitim dersi konmalı mıdır?
bunu yapacak öğretmenlerin ve işlenecek dersin niteliği ne boyutta olmalıdır?
Bu ders ile hedeflediğimiz aslında nedir?

d.n: Rica ediyorum, bu başlığa la gel sex dersi konusuyorlar zihniyeti ile gelecek, ve bu tür absürd yorumlarda bulunacak arkadaşlar konuyu bi kaç kere daha okusunlar.
d.n: Bu dersin olabilirliğini düşünürken lütfen, çocuğun cinsel istismarı, aile içi ilişki, çocuğa veya ergene yönelik cinsel taciz-tecavüz, psikoseksüel gelişim bozuklukları gibi konuları göz önüne alın.
d.n: Bu ne işime mi yarayacak? Ben Program Geliştirme ve Öğretim Yüksek lisans öğrencisiyim. Öyle bi işime yarayacak ki :)
 
-cinsellikle ilgili bişeyler anlatıyorlardı sanırım ortaokulda mı ne ben hatılıyorum "bunlar ne diyo lan acaba" modunda geçmişti
akp bizim din dersimiz var o bize yeter mantığıyla koymaz zaten ders mers.
-tabiki konmalıdır itiraz olacağını sanmıyorum önemli olan kaçıncı sınıfa konacağıdır bence
 
...

Bu tip bir ders kesinliklen şarttır daha düzgün bir hayat için,utancından bu işi iyibilen büyüklerine soramayan çocuklar arkadaş ortamında çok garip fantaziler kuruyor vede çoğu şu an garip eğilimler içerisinde,büyüyüncede dişi kuş görünce arkasından uçmaya kalkıyor,sonra kafese giriyor...
Bu ders en az din dersi kadar gereklidir bence,okumak farzdır...
 
Ya konmali tabii ya.. Ben kücükken bu isi ögrenene kadar öyle bi organim oldugunu öyle bi deligin bulundugunun falan farkinda bile degildim. Cogu kiz da böyle. Ki birakin bence 6. sinifi falan, yurt disinda(bilmem dogrusu bumudur) daha cocuk 6-7 yasindayken annesi babasi önüne oturtur uzun uzun konusur anlatir durumu. Ki 6. sinif dediginiz dönemlerde cocuklar coktan karsi cinsle ilgilenmeye basliyolar. Yani en azindan 6-7-8 inci siniflarad kesinlikle olmali böyle bi ders. Hele de böyle bi ülkede, ailenin bu konuda pek bi utangac suskun olup cevrenin pek bi ayiplanasi rezillik oldugu bi ülkede..

Baska bi acidan bakiyorum, daha kucukken bu konuda bilgilendirilmeli herkez cünkü;
okadar garip olaylar yasamis insanlara sahit oluyoruz ki.. Kücükken bi arkadasim vardi, öz babasi tarafindan 7 yasindayken tecavüze ugramis. Kiz anlatti bana, diyo o benim babam, ne yaptigini anlamadim bile cok büyük aci hissettim sadece. Kötü bisey yaptigini anlamistim ama ne yaptigi konusunda en ufak bi fikrim yoktu..
Ya da kücükken uzun süreler boyunca öyle ya da böyle illede direk iliski olmadan cinsel tacize ugrayan cocuklar var. Cogu kendilerine ne yapildiginin farkinda bile olmuyolar. Hadi bunlar cok kücük yasta diyebiliriz belki tamam, ama yine de biraz olsun bilinci olabilselerdi belki daha bi koruyabilirlerdi kendilerini, ya da gider " anne, baba, bu amca bana böyle böyle yapti.." diyebilirlerdi belki..
Her cocuk bunu ilk ögrendiginde bi garip olur, sasirir üzülür belki, aa annem babamda yapiyolar falan diye kafasina da takar belki, ama kisa bi dönem kafaya takildiktan sonra gecer bu durum normal hayata devam edilir(daha bilincli bi sekilde)
Cok uzattim pardon; bence yani en azindan 6. sinifta kesinlikle evet..
 
Bencede konmalıdır ve bu ders ortaokul 1 den başlamalıdır çünkü o dönemlerde yetişme çağında olan öğrencilerin sık sık merak ettikleri konular oluyor bunları'da ailelerine sordukları zaman sen çocuksun biraz daha büyü öğrenirsin cinsinden sözlerle karşılaşıyorlar... O zamanda çocuk ne yapıyor çevreden birşeyler öğrenmek zorunda kalıyor e tabikide öğrendikleri saçma sapan konular olabiliyor...Bu tür dersler konmalıdır bencede... :idea:
 
Elbetteki konmalıdır!Hatta 1.kademede dahi konulabilir.Bahsettiğin gibi (darthseth)bunun psikosexuel gelişimi olumlu yönde etkileyebileceğine ve ergenlik cagındaki cocuklarımızın yanlış cinsel birikim edinme problemini de ortadan kaldırıp,ergenlerin ufkunu genişletebileceğine inanmaktayım.
Çocuk ilk önce kendi cinselliğini tanımalıdır sonrasında ise empati kurabilmeyi öğrenmelidir.
Öncelikle devlet müfredata böyle bir konuyu eklemeden önce gerekli altyapı oluşturulmalı.Bir defa velilerden gelecek tepkiler irdelenmeli ve değerlendirilmeli.İkincisi bu eğitimi verecek kişilerin altyapısı saglam olmalı.İşin içine ahlak gibi herkese göre doğruluğu tartışılır olan olgular sokulmadan,temel amacı insana hizmet olan bir düzenleme yapılmalı ve öncelikle sosyolojik,biyolojik,psikolojik bakımdan acıklayıcı temeller oturtulmalı ve sonrasında bu işe girişilmelidir.Eğitim-ki özellikle bu bahsedilen yaş ortalamasındaki bireylerin eğitimi-ince eleyip sık dokunarak eyleme geçirilmesi gereken bir konudur.
Dersin niteliği konusuna gelince de;
Ders öncelikle cinselliğin "kaka" ayıp" "öcü" birşey olmadığını aşılamalı,insan doğasının bir parçası olduğunu en ayrıntılı biçimde anlatabilmeyi amaçlamalıdır.
Kanımca böyle bir eğitim dersinin müfredata koyulmasını bırakın,böyle bir faaliyetin tartışımına bile henüz ülke olarak hazır değiliz.Öğretmenine regl olduğunu söyleyemeyip,5 saat boyunca sırada kımıldamadan oturan kız cocuklarının varolduğu bir ülkedeyiz biz.Namahrem kavramlarıyla hareket etmeyi marifet blen topluluğun coğunlukta olduğu bir toplum bu yazık ki..
 
Kesinlikle konmalıdır.Hatta ben lise 1 deyken bir kaç hafta ders vermek amaçlı prof. gelmişti.Şaşırmıştım.Çok fazla da şey öğrenmiştim bildiklerimin yanında.Bir ara ilkokullarda cinsellik dersi veriliyordu ve sanırım hükümet değişince geri alındı.Artık bahsedilmiyor.Aile içinde de bu konular konuşulmalı.Bilindiği kadarıyla evlatlara anlatılmalı diye düşünüyorum.Çünkü bu hükümetle bu iş zor, bari aileler eğitsin,anlatsın tabular yıkılsın artık 'şşş ayıp! çarparım ağzına cinsellik te neymiş yaşın kaç daha senin' denmesin, aşalım bunları.Saygılar..
 
Toplum olarak böyle birşeye hazır değiliz. Onu geçtim bu eğitimi verecek alt yapıda insan eğitimci yok.Olsa iyi olur diyemem çünkü bunların olmadığı bir ortamda verilecek eğitimin yarardan çok zararı olacağını düşünmekteyim. Önce eğitimciler ve toplumu eğitmek gerekiyor.
 
olur mu ya öyle şey,çocuk eve karne gösterecek derse bak cinsel sağlık eğitim vs diye bi ders,lan seni bunun için mi okula yolluyoz biz diyecek ,cinselliğin de eğitimi mi olur muş,yakında sağda solda fuhuş yapmaları için çocukları zehirleyorlar diyecek anne babalar,ha komik gibi görünebilir ama bu tanımda insan görünümlü varlıklar var ve de o kadar da çoklar ki
 
Çok önceden verilmeliydi bu ders insanımıza.. Ailelerin çocuklarını bu konuda eğitmemeleri ve konu hakkındaki görüşlerini onlarla paylaşmamaları ve ailenin bu derse verebileceği tepkide bundan dolayı zaten cinsel eğitim almamış olmamalarından.. Yeni nesil bu eğitimi kesinlikle almalı çok geç olmadan.. Yakında sokağa da çıkamayacağız...
 
''Bir sabah bir kalktık ve baktık ki; okullarda cinsel eğitim başlamış. Peki sen bunun hocasını ne zaman eğittin? Olayın nasıl olduğu konusunda bir fikir yürütecek olursak: Okul müdürleri sabahları masalarında bir zarf bulur. İçinde 'Bundan böyle haftada ... saat cinsel eğitim dersi verilecektir.' yazar. Müdürler tam kendilerine 'E peki, hocası?' diye sorarken alt satırı okurlar: 'Onu da siz ayarlayın. Her şeyi devletten beklemeyin.'

Akabinde öğretmenler odasına giden müdür; kimyacı Kamil'i yanına çağırır ve 'Kamil'cim sana yakışır diye düşündüm.' der. Kamil hocada bunun şaka olup olmadığı konusunda muallakta kalır, ancak sonra işin ciddiyetini kavrayınca sorar: 'Gireyim de, ne anlatacam; müfredatı bilmiyorum ben.' Çok geçmeden müdür cevabı verir: 'Canım, öğretmenler odasında anlatmıyormusun hergün, onları anlatıver işte.'

Derse giren Kamil hocanın önünde iki seçenek vardır. Ya 'Çocuklar, attım karıyı eve, ama görseniz taş ha taş. Önce kapıda olmazlandı ama ittim içeri. Buraları not edin sınavda mutlaka sorarım' üslubunda bir ders; yada bilgisizlik ve ciddiyetin verdiği salaklıklarla dolu bir ders.

Korkarım ki böyle cinsel eğitim olmaz, ama sen bunları okulda öğretmez, evde anlatmazsan; biz de bir arkadaşın evinde tatbik etmek zorunda kalırız.''

Konuyla ilgili olduğuna ve çok güzel mesajlar verdiğine inandığım için Yılmaz Erdoğan'ın Cebimde Kelimeler adlı oyunundan bir bölümü aklımda kaldığı kadarıyla buraya yazdım. Bu konuda benim de anafikrim oyunla ilgili son paragraf ile paralellik gösteriyor. Öncelikle ''öcülükten'' çıkarılmalı; ve bilimsel olduğu kadar anlaşılabilir bir seviyede harekete geçirilmeli diye düşünüyorum. Aksi takdirde, yukarıda yazdığı üzre;

''Bunları okulda öğretmez, evde anlatmazsan; biz de bir arkadaşın evinde tatbik etmek zorunda kalırız.''
 
Bu ülkede cinsel eğitim dersinin verilebilmesi, bunun son derece içine kapalı, muhafazakar aileler tarafından benimsenebilmesi için, öncelikle toplumun genelinde cinselliğe bakışın düzelmesi (evet bilerek "düzelmesi" diyorum, çünkü toplumun cinselliğne bakış açısı mutlak bir "yanlış") gerekir. Bu da sanırım yüzyıllar alır.

Yukarıdaki arkadaşın da değindiği gibi, tamam koy dersi yarın... eee.. sonra?
 
akinu demiş ki:
Bu ülkede cinsel eğitim dersinin verilebilmesi, bunun son derece içine kapalı, muhafazakar aileler tarafından benimsenebilmesi için, öncelikle toplumun genelinde cinselliğe bakışın düzelmesi (evet bilerek "düzelmesi" diyorum, çünkü toplumun cinselliğne bakış açısı mutlak bir "yanlış") gerekir. Bu da sanırım yüzyıllar alır.

Yukarıdaki arkadaşın da değindiği gibi, tamam koy dersi yarın... eee.. sonra?

Koymasalar bile şu anda bir çok öğrenci merak ediyor ve cevreden öğrenmeye çalışıyor... Öğrendiklerinin çoğuda saçma sapan yalan yalnış şeyler oluyor... Bu dahamı iyi sence ?
 
DaYs_oF_PuRGaToRY
sana bir çok noktada katılıyorum. ama bir eğitim bilimci olarak(program geliştirmeci*), elimizdeki imkanları göz önüne alıp değerlendirmek, nerede neler olması gerektiğine ilişkin fikirler ve savlar öne sürmek durumundayız.

Elbetteki böyle bir dersi bir gün içinde hazır edip herşeyiyle sunacak değiliz. Elbetteki buna yönelik eğitimlerin verilmesi, öğretmenlerin buna uygun yetiştirilmesi gerekli.

Burada bu başlığı açmamdaki sebep de bu. Şu anki durumun insanlar tarafından nasıl göründüğünü, nasıl anlaşıldığının farkına varmak.
bu başlığı üye olduğum bir kaç foruma daha açmayı ve değişik tarzda insanların katılımıyla ne noktada olduğumuzu belirlemeyi amaçlıyorum

Tüm fikir sahiplerine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum..

*Aha o dandirik eğitim programını hazırlayanlardan birisi de benim.. buldunuz kaçırmayın...
 
Zihniyetin degismeden pek zor bu isler. Hatirliyorum yillar önce milli egitim bakanligindan bir kadin ve bir erkek egitimci gelmisti cinsel egitim vermek icin ve bu olay ta ortaokul zamanlari. Sinif kizlar ve erkekler olarak ayrildi ve erkek olan erkeklerin oldugu gruba girdi ve kadin olan kizlarin grubuna. Hatirliyorum da grupta herkes "penis" kelimesinin gectigi anda kahkahalar icinde. Adam o yuzden hic bir halt anlatamamisti ve öyle gitmisti. Kizlara orkid dagitilmisti ama sonra bu da okulda cok buyuk olay olmustu nedense. Hani ayip bir sey ya. Cocuklar ulkede böyle seyleri arkadas cevresi haric biriyle konusmanin ayip oldugunu ögrenerek buyuyor. Arkadas cevresinde ise ne ögrenebilirsin o da malum. Iki porno filmi izleyerek erkekler cinselligi ögreniyor ulkede. Kadinlarin ise cogunun penisin vajinaya sokulmasindan ibaret bir seks hayati dusunuyor. Erkekler ise guya porno filmden ögrendikleri hareketi yapmaya calisarak cinsel hayatin icine ediyorlar.

Egitim kesinlikle sart ama toplumun zihniyet duzelmeden ne kadar egitim isteselerde zor. Adam bir kere kafayi degistirmedikten sonra. Kucuk cocuk olsa bile evde bir kere bir sey ögrenmis ya onu degistirmek icin 40 yil calisman lazim.

Burda ise hatirliyorum 1 yil daha ortaokula gitmistim ve o yil heteroseksueller icin cinsellik ve homoseksueller icin cinsellik olarak ögretmislerdi. Turkiye artik normali yapamamis homoseksuelligi konusmalarina daha bir uzun yillar var. Sonucta yine burdaki isvecliler cok daha fazla olgun davraniyordu. Öyle kikirdemeler falan hic bir sey olmadan birer yetiskin gibi dinliyordu. Bazilari belki o zamana kadar bilmedikleri seyleri ögrendi, bazilari ise yaptiklari seyi daha iyi yapmasini belki...
 
Koysunlar bence hemde hemen lazım .Valla daha ne olduğunu bilmeden ve geleceklerini hiç düşünmeden o kadar çok genç var ki ülkemizde artık bir şeyleri bilmeleri lazım..
 
Aslında 6-7-8 değil de 7-8de bence daha başarılı olur.Tabi bu Türk Milleti için geçerli değil.Bizde hangi yaş grubuna cinsel eğitim verirsen ver,onlar gülüşmekten geri kalmayacaklardır.
 
slayerbodom demiş ki:
akinu demiş ki:
Bu ülkede cinsel eğitim dersinin verilebilmesi, bunun son derece içine kapalı, muhafazakar aileler tarafından benimsenebilmesi için, öncelikle toplumun genelinde cinselliğe bakışın düzelmesi (evet bilerek "düzelmesi" diyorum, çünkü toplumun cinselliğne bakış açısı mutlak bir "yanlış") gerekir. Bu da sanırım yüzyıllar alır.

Yukarıdaki arkadaşın da değindiği gibi, tamam koy dersi yarın... eee.. sonra?

Koymasalar bile şu anda bir çok öğrenci merak ediyor ve cevreden öğrenmeye çalışıyor... Öğrendiklerinin çoğuda saçma sapan yalan yalnış şeyler oluyor... Bu dahamı iyi sence ?

Bence beni biraz yanlış anlamışsın.

Ben olmasın demiyorum. Tabi ki olsun. Ancak bu eğitimin sürekliliği önemli. Bugün o dersi müfredata koyarsan ertesi gün muhafazakar kesimden tepki gelir ve hemen bu iş iptal edilir.

Bu derslerin müfredata sorunsuz entegre olabilmesi için, öncelikle toplumsal mantalitenin dünya görüşünün liberal olması gerek. Bu da bizde pek mümkün değil. Milletçe cinsellik anlayışı bu kadar arızalı iken bu dersin ücra köylerde kasabalarda nasıl anlatılabileceğini düşünemiyorum bile. Kaldı ki İstanbul-Ankara gibi yerlerde bile birçok sakatlığın çıkacağı ortada.

Öte yandan Digitürk'de erotik yayınlara yasak geldi. Yani bu derece bağnaz bir zihniyet kesinlikle cinsel eğitimi okullara taşımaz.
 
Ya herşeyi geçtim bir çok kez karşılaşıyorum eşi hamile olan bir adam eşini kolay kolay erkek doktora götürmez arar tarar bayan doktur bulur karısının orasını burasını görcek diye bu zihniyette olan insanların çocuklarına verilecek eğitimde bu adamların tepkisini düşünemiyorum bile kızlarımızı orospumu yapacaksınız falan dediklerini duyar gibiyim
 
Geri
Üst