3.5 çift hoparlör vs 4.5 tek hoparlör

Merhabalar, genelde bilgisayara bağlayıp gitar çalıyorum, ya da prosesör ile çalıyorum.

Çalarken kendimi duyabilmek için stüdyo monitörü alacağım. Yani amfi gibi kullanacağım. Benim için önemli olan iyi bir gitar tonu duyabilmek ve güçlü ve dolgun bir palm mute sesi çıkması. Palm mute yaptığında zayıf bir ses duyduğum zaman hiç motivasyon kalmıyor doğrusu 🙂Şimdilik kayıt işleriyle falan fazla uğraşmayacağım (belki ileride olabilir) daha çok amfi gibi kullanacağım ona göre tavsiye yaparsanız sevinirim.

Şu anda Logitech Z207 PC hoparlörüm var gitar çalarken bunu kullanıyorum.

Şimdi ben 2 tane ürün arasında kaldım.
Presonus Eris Studio 4 (4.5 inç tek hoparlör) vs M-AUDIO BX3 (3.5 inç çift hoparlör)
Bu iki üründen hangisi benim isteklerime göre daha mutlu eder sizce?
Presonus Eris Studio 4, 4.5 inç olduğu için daha mı tatmin eder gitar tonu ve palm mute gücü açısından? Ya da 6-7 bin TL civarında bu ikisi dışında başka tavsiyeleriniz de var mıdır?
Daha doğrusu ben bu iki ürünü de çoktan Amazon'dan sipariş ettim çünkü indirimdeydi ve 1 tane kalmıştı ama birisini iade edeceğim.

Son düzenleme:
4.5 inç tek bir tane daha iyi bir tercih olur bence kayıt kuyut işi olmayacaksa. Zaten kullanılan amfilerin çoğu monodur. Stereo olması kayıt dışında işinize pek yaramayabilir.

Merhaba,
Bir suredir (mecburiyetten) iki adet M-Audio BX5 kullaniyorum. Bundan once iki adet Yamaha HS7 kullaniyordum.

Yamaha HS7'lerden cok memnundum. M-Audio BX5'lerden o kadar memnun degilim.

Sorunun tam cevabi olmadi sanirim ancak sordugun her iki senaryoda malesef biraz zayif. Bazen 12" speaker'li gercek amfimle caliyorum. O zaman hatirliyorum gitar calmanin nasil bir sey oldugunu.

Senin durumunda olsam stereo efektler (eger kullaniyorsan) vs. dengeli duymak icin 3.5" olan cifti tercih ederdim. Speaker buyudukce hissiyat bir nebze duzelse de aralarinda buyuk ucurum olmayacagindan dolayi dengeli duymayi tercih ederdim.

Harmonikleri hesaba katmazsak; gitar speakerları 80Hz - 5/6kHz aralığında çalışırlar. Dolayısı ile bir amfi hissiyatı için kullanacağınız monitörlerin de en az bu aralıkta çalışması gerekir.

Eris Frekans aralığı 55Hz-20Khz.
M-AUDIO ise; 80Hz-22kHz

M-Audio Düşük frekansta tam sınırda. Eris daha geniş alan sunuyor.
Bana sorarsanız amfi hissiyatına 10"-12"Frfr aktif Stage monitör daha çok yaklaşır.

Son düzenleme:
Harmonikleri hesaba katmazsak; gitar speakerları 80Hz - 5/6kHz aralığında çalışırlar. Dolayısı ile bir amfi hissiyatı için kullanacağınız monitörlerin de en az bu aralıkta çalışması gerekir.

Eris Frekans aralığı 55Hz-20Khz.
M-AUDIO ise; 80Hz-22kHz

M-Audio Düşük frekansta tam sınırda. Eris daha geniş alan sunuyor.
Bana sorarsanız amfi hissiyatına 10"-12"Frfr aktif Stage monitör daha çok yaklaşır.
Merhaba,
Bir suredir (mecburiyetten) iki adet M-Audio BX5 kullaniyorum. Bundan once iki adet Yamaha HS7 kullaniyordum.

Yamaha HS7'lerden cok memnundum. M-Audio BX5'lerden o kadar memnun degilim.

Sorunun tam cevabi olmadi sanirim ancak sordugun her iki senaryoda malesef biraz zayif. Bazen 12" speaker'li gercek amfimle caliyorum. O zaman hatirliyorum gitar calmanin nasil bir sey oldugunu.

Senin durumunda olsam stereo efektler (eger kullaniyorsan) vs. dengeli duymak icin 3.5" olan cifti tercih ederdim. Speaker buyudukce hissiyat bir nebze duzelse de aralarinda buyuk ucurum olmayacagindan dolayi dengeli duymayi tercih ederdim.
Birkaç kişiden şöyle duydum. Eğer amacın gitar çalıp güzel ton duymaksa stüdyo monitörü alma güzel bir HiFi hoparlör çok daha memnun eder dediler. Sizce böyle mi yapmalıyım? Doğrusu ben amatör bir gitaristim. Tek amacım evde çalarken güzel bir ses duyabilmek. Yani yoksa sesi ne kadar detaylı veriyormuş falan bunlara takılmıyorum çünkü kayıtla fazla uğraşmayacağım. Güzel bir ton versin palm mute yapınca güçlü ses çıksın yeter

Birkaç kişiden şöyle duydum. Eğer amacın gitar çalıp güzel ton duymaksa stüdyo monitörü alma güzel bir HiFi hoparlör çok daha memnun eder dediler. Sizce böyle mi yapmalıyım? Doğrusu ben amatör bir gitaristim. Tek amacım evde çalarken güzel bir ses duyabilmek. Yani yoksa sesi ne kadar detaylı veriyormuş falan bunlara takılmıyorum çünkü kayıtla fazla uğraşmayacağım. Güzel bir ton versin palm mute yapınca güçlü ses çıksın yeter
Evet, gitar çalacaksanız size referans sınıfı şeyler gerekmiyor. Aslında hi-fi bile fazla. Uygun frekans aralığında bir multimedia hoparlör / kulaklık yeterlidir.

Evet, gitar çalacaksanız size referans sınıfı şeyler gerekmiyor. Aslında hi-fi bile fazla. Uygun frekans aralığında bir multimedia hoparlör / kulaklık yeterlidir.
Bende zaten Logitech Z207 var şu anda onu kullanıyorum. Aslında ses kötü değil zaten ama daha iyisini alırsam gitarın ton kalitesi çok daha artar diye düşünmüştüm ben. O zaman sizce yeni bir hoparlör almama çok da gerek yok mu? Yani Logitech Z207'den aldığım sesin çok da üzerine çıkamam mı diyorsunuz?

Yanlış bakmadıysam o ürün bluetooth görünüyor. Bu da hem veri kaybı hem de gecikme demek anlamına gelir.
Kablolu ise çalınır elbette, ama siz yukarıya " Amfi hissiyatı" diye bir çıta koymuşsunuz. Ürünün frekans cevabı o beklentiyi karşılamaz.

Son düzenleme:
Yanlış bakmadıysam o ürün bluetooth görünüyor. Bu da hem veri kaybı hem de gecikme demek anlamına gelir.
Kablolu ise çalınır elbette, ama siz yukarıya " Amfi hissiyatı" iye bir çıta koymuşsunuz. Ürünün frekans cevabı o hissiyatı karşılamaz.
Yok hocam bluetooth değil bendeki kablolu. Nasıl bir ürün alayım o zaman ne tavsiye edersiniz 6000-7000 TL civarında? Bu fiyata alacağım hoparlörlerle bendeki Logitech'in çok da üzerine çıkamam mı dersiniz?
Yani amfi hissiyatından çok, güzel ses alabilmek ve çalarken keyif almak istiyorum sadece bu kadar. Bunun adı amfi hissiyatı oluyorsa öyle de diyebiliriz o zaman 😀

5-6.000 TL ye alabileceğiniz hiç bir düzgün monitör göremiyorum.
Bence bütçeniz o ise, 10Watt ikinci el 8"-12" speakerli bir amfi alın. En mantıklısı bu. Ses kartı ile çalacaksanız Amfinin AUX girişine ses kartınızı bağlarsınız.

5-6.000 TL ye alabileceğiniz hiç bir düzgün monitör göremiyorum.
Bence bütçeniz o ise, 10Watt ikinci el 8"-12" speakerli bir amfi alın. En mantıklısı bu. Ses kartı ile çalacaksanız Amfinin AUX girişine ses kartınızı bağlarsınız.
Söylemeyi unuttum. Bende zaten Line 6 Spider Classic 15 watt amfi var. Yapay zekaya falan sorduğumda amfiyi kullanma amfi kendi karakterini katar sesi bozar falan demişti ben o yüzden kafadan onu eledim galiba. Yani kendim denediğimde de Logitech Z207'den çok da fark hissedemedim sesin daha geniş ve daha yüksek gelmesi haricinde. O yüzden yeni bir şeyler almayı düşünmüştüm ama almasam daha iyi gibi duruyor galiba seste çok farklılık hissedemeyeceksek.

Yapay zekaya falan sorduğumda amfiyi kullanma amfi kendi karakterini katar sesi bozar falan demişti ben o yüzden kafadan onu eledim galiba.
Eğer amfinin inputuna ses kartını bağlarsanız öyle olur elbette. Bakın ben ne demişim? 🙂
Ses kartı ile çalacaksanız Amfinin AUX girişine ses kartınızı bağlarsınız.
Amfilerdeki AUX / line in girişleri sese karakter katan Preamp kısmının dışında çalışırlar, bu da eğer siz lambalı bir amfi kullanmıyorsanız sese karakter eklemez.
Yani kendim denediğimde de Logitech Z207'den çok da fark hissedemedim sesin daha geniş ve daha yüksek gelmesi haricinde. O yüzden yeni bir şeyler almayı düşünmüştüm ama almasam daha iyi gibi duruyor galiba seste çok farklılık hissedemeyeceksek.
Portakal / mandalina büyüklüğündeki speakerdan amfi rezonansı almanız mümkün değil. Çıtayı "Amfi hissiyatı" şeklinde koymasaydınız keşke.

Eğer amfinin inputuna ses kartını bağlarsanız öyle olur elbette. Bakın ben ne demişim? 🙂
Yok AUX/Input girişine bağlıyorum zaten. Ama yapay zeka gene de amfi kendi karakterini koyar ses kötü olur falan demişti. Ama yanlış bilgi vermiş de olabilir her dediği doğru olmuyor yapay zekanın da. Ben öyle dediği için amfiyi kafamdan silmiştim direkt söylemek aklıma da gelmedi o yüzden.
Portakal büyüklüğündeki speakerdan amfi rezonansı almanız mümkün değil. Çıtayı "Amfi hissiyatı" şeklinde koymasaydınız keşke.
Dediğim gibi ben amfi hissiyatı istiyorum demedim bu başlıkta herhangi bir yazımda, onu şimdi siz dediniz 🙂 Sadece ses güzel gelsin, çalarken keyif versin, palm mute yapınca güçlü ve dolgun bir ses gelsin bunu istiyorum.

Ama başlıkta bahsettiğim iki stüdyo hoparlörü de bu amfi kadar performans vermez diyorsunuz sanırım. Ya paraya kıy iyi bir hoparlör al diyorsunuz ya da amfiyi kullan diyorsunuz doğru mu anladım 🙂 O zaman siparişi iptal edip yola amfiyle mi devam edeyim?

Son düzenleme:
öncelikle ürünleri bilmediğim için soruna yardımcı olamayacağım, ama senin yaşadığın olay bütün gitaristler için temel bir arayış, ampli hissiyatı diye tanımlandığın o şey maalesef iyi bir ampli ve kabin ikilisi olmadan gerçekleşmeyecek, bunu bizzat deneyerek öğrendim, diğer herşey ile o hissiyatın sadece çevresinde dolaşıyorsun ama asla tatmin olamıyorsun. Ha sen ne yapıyorsun dersen durumu kabullendim, öyle bir ampliyi alıp evde gecenin bir vakti kürketme imkanım yok, kulaklık ve pc ile düşük volümde çalıyorum, bir gün imkan olursa gerçek bir ampli 12" kabin ve birkaç pedal ile sonsuzluğa yürürüyeceğim.

O fiyat bandında refmon vs bence iyi bir yatırım değil. İlla alacaksanız yamaha standardında birşeyler alın. Ama sadece gitar sesi için akıllıca değil bence. Zaten amfi speaker ı dışında diğerleri gerçek gitar deneyimi sunamıyor.

Neden biraz para biriktirip ikinci el bir katana falan almıyorsunuz? Hem değiştireceğiniz zaman çabuk satarsınız.

Amfi hissiyatı böyle kolay alınabiliyorsa kapatalım forumu dağılalım… iyi ses almak başka, amfi başka.
Ben presonus eris 5 kullanıyorum ve ucundan yetiyor. 3.5 hopalör muhtemel bass frekanslarda zorlanır, o beklediğin temiz chug gücünü iyi alamazsın. Ya 5 veya daha büyük inch bak ya da FRFR PA monitör kullan. Mesela bende Alto TX-210 var bu iş için.
Bu arada EQ işine kafa yor. Çözüm sadece ekipman değildir. Mesela o kötü bass frekanslar bazen Cut ve Shelf filter ile ve eq ile temizlenir. Alet yükseltme diye saldırmadan önce bedava yapılabilecek şeyler var.

Geri