Gutemensch demiş ki:
Deliden deliye fark var tabi.Benim yücelttiğim kendi ahlak sistemini oluşturan bunun için mücadele veren insan.Buna deli denmiyebilinir ama delilik oluyo hafiften.Mesela zevk için insan öldüren biri delidir, değil mi?Ama kendine göre yanlış yapmıyordur.Şimdi ulan sen insanların öldürülmesini mi yüceltiyorsun tutarsız herif diyebilirsiniz.Hayır benim saygım; kendine olan saygısı,yaptığına ve yapacaklarına olan saygısı, ifade şekli,mücadele biçimivs.
Sözcüğe fazla takmamak lazım sonuçta o bir kelime.Yukardaki gibi kavram olan şey; -senin dediğin- sempatik.Gerçi sempatik bunun için biraz fazla hafif meşrep oldu.Doğru olan ama yapılamayan gibisinden birşeylerde denilebilir.Nasıl özenilemeyecek olduğunuda anlayamıyorum; her aklı başında,çevresinde olup bitenleri anlamlandırabilen insan bunun mücadelesini vermez mi zaten?Adı deli olmuş homofobik olmuş ne farkeder?Cüzzam olmak gerekmez heralde anlamak için..
Valla gerekir, ben şahsen anlamıyorum..Yani bir dahidenmi, aşırı yetenek patlaması yaşıyan bir ustadanmı, düşünen bir filozoftanmı,dilediği gibi özgürlüğünün, hesap vermeme aşamasında olan birinden mi, neyden bahsediliyor,nasıl birşeyden??
Tamam herkesin içinde bir cinnet geçirme potansiyeli var,yada delirme potansiyeli diyelim ama bahsedilen deliliklerin sadece dış yüzünü biliyoruz,delilikle dahilik arasına sıkışmış birinin görüntüsü hoş gelebilir ama ben eminim ki kimse onların yerinde olmak istemez, istememli zaten..
Delilden deliye fark var tamam,ama örnekte yazılanı güncellişrirsem..Yani benimde bu dünyada yaşamayı haketmediğini düşündüğüm bir insan var,ve kendi ahlak sistemim doğrultusunda gerçekten onu öldürmek istiyorum,istiyodum daha doğrusu,ve bu zevk için değildi,ve onu öldürseydim kendime olan saygım hiç de azalmicaktı.. ne yani ozaman ben deli olacaktım ve bana saygı duyan insanlarmı olacaktı etrafımda, ya da içinizden hanginiz buna saygı duyacaktı...
Demeye çalıştığım şu, büyük konuşuyoruz, hepimiz,herşeyimiz lafta,Saygı falan palavra,mücadeleye saygı palavra,düüşünceye saygı palavra..