Bu Dünyanın Gerçek Olduğu Açıklanabilir Mi?

Yaşadığımız dünyanın bu dokunabildiğimiz,hissedebildiğimiz dünyanın gerçek olduğu doğrumu sizce? Ya bu da gördüğümüz bir rüyadan ibaretse?
Hayat gibi nefes alıp verdiğimiz,dokunabildiğimiz,hissedebildiğimiz,doğabildiğimiz,ölebildiğimiz ve bunların getirdiği acıyı ya da mutluluğu hissedebildiğimiz rüyaları hiçe sayamayız.Uyandığımızda bunun bir rüya olduğunu söylüyoruz.Ya bu yaşadığımız dünya da bir hayal bir rüyaysa???
 
işte güzel kardeşim gerçeğin farkıııııı

gerçeğin ne olduğunu yüzyıllardır tüm filoflar araştırmış.ancak
sana bu konuda hume kadar iyi bir gerçeklik tanımı yapan olmadığını söyleyebilirim.gerçek çok merak ediyosan hume herhangi bir kitabını bul ve oku.şimdi sana okumadan önce modern bilimin ışığında bazı
açıklamalarla gerçeği rüyadan yada hayalden yada kafamızda oluşturduğumu diğer düşüncelerden ayıran şeyi söyleyim . ve bunu gözlemle doğru olup olmadığını bana yaz.nesneleri algılayan bizim duyularımız.yani duyu organları nesnenin gerçekliği hakkında en kesin çözüm değil.ancak bunu diğerleriyle (hayal,rüya,idea ,)gibi şeylerden ayıran ayrıntıların bariz çok fazla oluşudur.rüyada hiç nesneyi tam olarak göremez duyamaz yada diğer duyularınla deneyimleyemessin .ancak gerçekte aynı nesneyi görme duyunla bi süre izlediğin de rüyadakinden çok daha fazla şey görceksindir.işte bu gerçeği kısmen belirler.
 
tüm dünyanın aynı anda gördüğü bi rüyaya inanmaktansa dünyanın gerçekte var olduğuna inanmak daha mantıklı bence.
 
kısmi gerçek bi dunyada yasıyoruz. bazı seyleri görmek istediğimiz gibi goruyoruz duymak istediğimiz gibi duyuyoruz. yani gerçeklerde yada hayallerde yasamak bizim secimimiz. ama en iisi hayallerde yasamak. yalandan da olsa mutlu olabiliyorsun.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Ben bu bir yere varılamaz görüşüne katılmıyorum.İcatların bile var olması yoktan var etme kavramı altında geçiyorsa bu yaşadığımız olayları çevremizdeki insanlarla konuşup tartışmak en mantıklı şeydir.
 
belirrtim

zaten her çağın değişmesi felsefik görüşlerdeki köklü değişimler sayesinde olmuştur.(misal ortaçağdan yeni çağa geçiş)ve o çağdaki en güçlü ve uygar toplumlar felsefede gerçek söz sahibi olanlardır.sözün kısası asıl bunları konuşursak ve insanların bugibi konularda konuşmasını sağlarsak o zaman çoğu sorun hallolur.konuyla ilgili bir örnek:gerçeğin olmadığını düşünen bir insan nasıl olsa herşey sahte diye kuralların dışına çıkar hatta nasıl olsa gerçek değil diye kendini öldürebilir.bu bizi çok ilgilendirmez ama gerçek yok diye beni seni yada sevdiğin insanları da öldürebilir. bunu istemessin değilmi . ben kesinlikle istemem .
 
Hayatta neyin doğru neyin yanlış olduğu bile tamamen özneldir.Bu kanı tabiyki sana,bana ya da başkalarına göre değişebilir.Sahte blduğun tüm olaylar bir başkasına göre gerçek olabilir.Ben de bu hayatın belki de bizim ir hayal ürünümüz olabileceğini savunuyorum.Gördüğümüz rüyalar bazen o kadar can alıcı gerçekliğe sahip oluyorki gerçek dünyayamı uyandığımızı yoksa asıl olan dünyadan rüyaya daldığımızı algılamak çok zorlaşıyor.
 
işin gerçeği herkesin kendine göre bu soruya cevabı vardır. daha önce yazılan mesajlar bi cevaptır. okuduklarımda veya görduklerimde bu soruya ve bu sorunun sonucunda çıkan sorular cevaplar verildiğini gördum. zaten bilimsel çalısmalar bu sorunun cevabı içindir. yada felsefi çalısmalar. her zaman insanlar gerçekleri arar. kimine göre şu veya bus ebepten bu dunya sahte kimine göre su veya bundan dolayı gerçek. ama hiçbirini aklımda tutmadım veya bi yere not etmedim, o yuzden kusura bakma paylasamayacağım.
 
O zaman iddiada bulunurken biraz daha dikkat et bi dahaki sefer. Ayrıca bilimsel çalışmalar bu sorunun cevabı için değildir. Bilim, doğanın işleyişi, nasıl çalıştığı ile ilgilidir. Bu soru bilim sorusu değil, felsefe sorusudur.
 
Eğer her şey bir rüyadan ibaretse uyandığımızda ne olacak???Belki bitkisel hayattayımdır ve hala yaşadığımı sanıyorumdur.Belki ailem başımda bekliodur.Fişimin çekilip çekilmemesine karar veriolardır 8O
 
Geri
Üst