soru: mixajda boyamak güzellemek

stüdyoda yapılan canlı bir kayıtta (tek odada) davul kaydını kanallardan uğraşarak güzel mis bir şekle getirmek mümkün müdür? (mesela overheadler odanın genel akustiğğini dolayısıyla bi parça bass ve gitarı da alıyoru (bass neyse de gitar çok frekanslı enstruman), o odadaki akustiği önlemenin yolu yok mu? tıfıl bi kick ve snare i nasıl canavar yaparız? left ovahed den alınan crash ve hihat'i birbirinden ayırıp nasıl seiyelerini düzenleriz? bi de canlı kayıtta kof bi gitar sound'u mikrofona mı amfiye mi (mixajsız halinden bahsediyorum) yoksa ikisine de mi baalıdır? yoksa illa jmp-1m le 1*12 kabini mi götürmek lazım hamallık yapıp? bass'ı bi şeil halederiz hem comp'lü hem lineout zaten.. teşekkürler..
 
Overhead'lere diger enstrumanlarin sizmasini onlemenin en kolay yolu, bas ve gitar amfilerini baska bir odaya goturup kurmaktir. Butun muzisyenler davulla ayni odada calacaklar, birbirlerini gorerek, guzel guzel, ama amfiler baska yerde oldugu icin sesleri davul mikrofonlarina karismayacak. Tabi bunun icin herkesin kulaklikla calmasi gerekir.

Kof bir gitar sound'u kullandigin telden, penadan baslayarak, amfiye, amfinin ayarlarina, hoparlore, mikrofona ve mikrofonun yerlesimine kadar bircok seye baglidir. Kulagina gelen ses guzelse, ama mikrofonun aldigi sesi begenmiyorsan mikrofonun yeriyle oyna. Genel kabul gormus uygulama, mikrofonu, hoparlorun merkezinin 7-8 santim kadar disina bakacak sekilde (off-axis) ve hoparlorden 10-15 santim kadar uzaga yerlestirmektir. Genellikle dinamik veya buyuk diyaframli kondansator mikrofon kullanilir.
 
Arka direğe orta süper bir soru. Domokun temel prensipleri anlatmış ama bundan daha detaylı cevap için daha fazla veri lâzım.

Kayıtta ve miksajda kullandığın ekipmanı ve içinde kaydettiğin mekânı biraz daha detaylı bir şekilde yazar mısın? Noktaya cevap daha kolay olur.

Sevgiler.
 
Tek odada butun enstrumanlarin oldugu bir kayittan ne sana ne bana hayir gelir. Zaten domokun da yeterince kunkunlamis olayi (anlatmis yani!).

Asla ve asla aciktan gelen ses, kablolardan gecip kayit hoparlorlerinden (monitorlerden) cikan sese benzemez: monitorlerden gelen ses cogunlukla kötü ve kötüdür!

Senın soruna ancak ayrı odada amfıler, ayrı mekanda vokal ve ayrı mekanda davul setı olduğunda akılcı bir mıksaj yanıtı verilebilir. bunun dışında, bütün gün davul soundu ve davul mikrofonlarını, amfi mikrofonlarını vb. yerleştirip, hücum kayıt tarzı bir kayıt yapıp, allah ne verdiyse çıkan toplam sound üstüne çok dikkatli ve ince ayar bir mastering uygulamak dışında sağlıklı bir toplam sound yakalamak pek mümkün değil.
 
Atalay demiş ki:
Zaten domokun da yeterince kunkunlamis olayi (anlatmis yani!).

Kunkunladim bu lafi!

infinity.gif
 
Hehehehe eywallah arkadas. Keyifler yewrindedir umarim. Senlen pek bi zaman oldu gorusmeyeli. Yeri degil ama... hmmm ozeldende yazabilirdim ama coktan bu mesaji yollamistim buraya artik gec kalmisim. :)
 
Geri
Üst