İnce mi teli klavyenin dışına kayıyor!

Ben bu sorunu Yamaha Pacifica 'da yaşamıştım. Belli bir süre sonra alışıyor insan ama, yine de arada bir kayıyordu.

Kolay gelsin.
 
benim eski gitarda da aynı sorun var dı ve birine gösterdim adam direkt imalat hatasi dedi bende nasıl yaparım diye düşünmeye başladım ve ince mi teli hafiften klavyenin son sınırında yani dısarı cıkmaya müsait ve kalın mi teli biraz daha dısarda yani bi hata var ben de bütün telleri cıkardım ve isimlerini tam bilmiyorum işte tel taktıgımızda bir şey varya sıkıstırıyoruz işte o sistemi komle açtıpm onun arkasında küçük bi delik var ordan telleri geçirdim ve tam hizada o topcugun tam ortasında degilde topcugun solundan teli geçirdim ve sıkıstırdım bütün tellere aynı işllemi yaptım bi kaç ayardan sonra fbu fabrika hatasını düzeltim ne kadar saglıklı oldu bilmiyorum ama hiç bir sorun yasamadım bi deneyin bu sorunu yasayan arkadaslar...
 
bazı gitarlarda da fretlerden birisinin alt tarafında bir çıkıntı yahut klavyeden biraz kalkmış olmasından dolayı bu tel kayması telin frete takılıp kalmasıyla tam bir kabus oluyor. benim başıma gelmişti bir kere.
 
Fevri cevap: arkadaşlar deli misiniz, ne alakası var arızayla ayarsızlıkla vs. ile? sol el tuşenizi geliştirmeye bakın önce.

Normal cevap: ince mi telinin aşağı kayması normal bir durumdur, bu olay özellikle ince tel kullanılıyorsa daha kolay ortaya çıkar, asıl problem olabilecek olan (zamanında benim başıma gelen) telin aşağı kaymakla kalmayıp yerinden oynamış bir fretin altına girmesidir ki, aman diyim.

Ama gerçekten bazı gitarlarda dış teller nispeten daha kenarda olabiliyor, dikkatli çalmaya çalışmakla (ve daha kalın teller kullanmanın da yardımıyla) halledilebilecek bir durum.
 
çözüm çok kolay :)

telleri kendiniz takıyorsanız unutmamanız gereken bir konu son 2 telin, string trees den geçerek kulağa bağlanması gerektiğidir.

eğer buna rağmen telde kayma yada klavye dışına çıkma gibi bir olay varsa string tree in açısını ve sıkılığı kontrol edin
 
secks demiş ki:
aslında üst eşikle alakalı bir problemdir ve hiç bir gitarda istediği kadar ince tel olsun, teller klavyeden kaymamalıdır.

secks'e katılıyorum.Aynı problem benim gitarımda da var.Gerçi artık düzgün çalıyorum alt telde.Üst eşiğe dikkatli bakınca alt mi telinin oyuğunun fazla kenarda olduğunu gördüm, üstteki mi teli ise daha içeride birazcık.Eşik değiştirilerek düzeltilebilir ama Rıfat usta baktı eğişin iyimiş değiştirme bunun için dedi ben de öyle kullanmaya devam ettim.Sorun yaratmıyor.
 
Şaşırdım valla bu ilanın durmasına.Ben açmıştım 2 sene önce.Arkadaşlar o problem o zamanki gitarımda sap ile gövdenin birleştiği yerin tam olarak sağlıklı bir açı ile birleşmemesinden kaynaklanıyormuş.Yüksel ustaya götürdüm ve çok güzel yapmıştı gitarı problem falan kalmamıştı.Şimdi başka bi fenderim var.Bi tane 52 resiue telecaster problemsiz gayet güzel bi gitar tabi alırken baya inceledim.
 
esatburak demiş ki:
çözüm çok kolay :)

telleri kendiniz takıyorsanız unutmamanız gereken bir konu son 2 telin, string trees den geçerek kulağa bağlanması gerektiğidir.

eğer buna rağmen telde kayma yada klavye dışına çıkma gibi bir olay varsa string tree in açısını ve sıkılığı kontrol edin

bunun konuyla pek alakası yok, çünkü her gitarda "string tree" yok, olsa bile tel önce eşikte sabitleniyor, senin dediğin eğer tel "string tree"den geçirilmemişse ortaya çıkabilecek olan telin eşikten çıkması durumu, çıkacak kadar yüksekteyse zaten doğru düzgün ses de vermeyecektir.

secks'in dediği de doğru, ama bazı gitarlarda dizayndan ötürü teller nispeten daha dışarıda olabiliyor, o zaman eşiğin düzeltilmesi pek fayda etmez, özellikle tiz pozisyonlara doğru.
 
aslında biraz çalana da bağlı,onu kontrol edebilirsen cıkmaz bana kalırsa dışarı,abi bir kere ince mi mecbur baya bi dışarıya yakın olması lazım,bence kontrol edilince sorun olmaz,ama bundan başka köprü ilede alakalı olabilir,ustaya götürmek gerekebilir,Kahler köprü olsaymış hemen biraz yukarı cekip istediğin gibi ayarlardın :p
 
aynı sorun bendede vardı gitarı bakıma götürdüm ve bu sorunu ustaya anlattım oda önce fretlerin yan kısmı kalkmış olabilir dedi sonra saplada alakalı olabilir dedi ve gitarı bakımdan çıkardıktan sonra öğrendimki fretlerin yanları kalkmış ve fretlrin yanları kalktığı içinde bent yaparken tel ister istemez klavyeden çıkıyor ve çok gülünç bir durum yaratıyor bu sorunu yaşayan arkadaşlar varsa bende fretlerine tesviye yaptırsın derim
 
Geri
Üst