BIOS Güncelleme

Selamlar,

Bu BIOS güncelleme tam anlamıyla elimi kolumu bağladı. Karşılaştırmalı testlerde PIII 700 cihazım, MMX166 lardan bile daha kötü performans sergiliyordu. Son BIOS güncellemesi ise 2000 tarihli idi. Bende güncellemeye karar verdim. Gerekli verileri diskete kaydettim ve başladık işleme...Ama işte kem talih, oldukça hassas olan bu süreçte disket sürücüm bozuldu=>dolayısıyla sistem kilitlendi :(

Şu an ise (ilgiçtir) ekran kartına ulaşılabiliyor açlışta ama gerisi yok...

2 tane potansiyel yöntem var tamir için;
Biri aynı BIOS'a sahip bir anakart bulup çalışırken değişim yapmak, ikincisi ise eeprom programlayıcı ile BIOS çipini tekrar programlamak. (aslında bir de hotflash denen bir yöntem var ama...)

Bunlardan şimdilik bir çıkar yol bulamadım. 2.El PIII anakart bakıyorum bir yandan ama...
Bu konu için bilgisi, tecrübesi olan var mı?
 
Pili çıkarmak kesinlikle sorunu çözmeyecektir.Çünkü o sadece genel bios bilgilerini sıfırlar supervisor password vs gibi. Varsa eski biosunun yedeği onu yükle bence.En azından eski haline çevirmiş olursun .
 
Bazı intel anakartların bioslarında Boot Block Area denilen bir bölüm var.(eğer seninkide intelse) Bu bölümde bios yazılımında bir sorun olduğunda anakartın üzerinde Flsah recovery jumper ı recovery mode konumuna takacaksın (onuda artık anakartın kitapçığı falan varsa ordan bakarsın yada internetten anakartın manuelini yükleyip ordan bulabilirsin)Daha sonra o önceki temin ettiğin ve oluşturduğun bios upgrade disketini yeniden sağlam bir diskete oluştur birinden de bi disket sürücüsü ödünç al.Ve o disketle sistemi başlat. burda dikkat etmen gereken nokta açıldıktan sonraki beep sesi ve disket sürücüsünün ışığının yanıp sönmesi bu durumlar normalse biosu yendien güncellemeye başlamıştır demektir. Işık sönünce işlem bitmiştir. Jumperi eski konumuna getir. Pcyi başlat.. Çok önceden denediğim bir taktiktir.
 
Belki yeni anakart almışsındır baya önce yazmışsın sorunu :) neyse artık başkasının başına gelirse belki bu bilgi işine yara :)
 
Yav bu performans olayının BIOSla ne alakası olabilir ki. Çok gereksiz bir güncelleme olayına girmişin. BIOS güncellemeleri hele ki P3 gibi çoktan oturmuş bir platformda ancak yüksek kapasiteli diskleri sisteme tanıtmak veya BIOS la alakalı stabilite sorunları varsa yapılır. Fakat P3 platformu dediğim gibi zaten artık performans ve stabilite bakımından olabileceği en uç noktada. Yeni sistemlerde de çok bariz hatalı ROM lar dışında Hiçbir BIOS güncellemesi performans olarak makinayı canavar yapmaz. Evet çok sık BIOS güncellemeleri çıkıyor yeni sistemlerde ama piyasa çıkışından sonraki ilk bir kaç güncelleme dışında bunlar daha çok Presscott desteği, Microcode güncellemeleri, component sıcaklıklarını düzgün monitörleme gibi kıldan tüyden şeyler.

Evet Boot Block olayı Intel anakartların güzel bir özelliği. En dandik modellerde bile vardı. Yalnız burada Intel anakarttan kastedilen, Intel chipseti kullanan herhangi bir anakart değil. Direk Intel tarafından üretilmiş anakartlardır. Bir de Gigabyte'ın dual bios olayı süperdi:) Hala da var gerçi.

Eğer aynı model anakarttan bulma ihtimalin yoksa ki bulsan da sahibi okey verir mi bu işleme orası da meçhul. Bence git 2. el bir anakart al.Bundan sonra da durup dururken BIOS update'i yapmazsın herhalde:)

Bu arada testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur ama yeni modellerde çoğu Windows üzerinden hatta otomatik olarak yapılabildiğinden eski model sistemlerin BIOS güncellemelerinde bir ipucu vereyim. BIOS güncellemeye başlamadan önce disketteki imaj ve flash programlama dosyasını diskinize atın ve oradan çalıştırın. Floppydeki herhangi bir okuma sorunu varsa kopyalamada belli olur zaten. Ayrıca işlem çok daha hılzı ve gürültüsüz (malum disketin kafa sikme olayı) gerçekleşmiş olur. Tabi bu işlem için FAT veya FAT32 dosya sistemine sahip bir disk lazım. Başlangıç disketinde de Autoexec.bat dosyası bazen direk yazma işlemini başlatıyor kullanıcı müdahalesi olmadan. Bunun olmamasına dikkat edin. Ben hep bu şekilde yapardım. Ha diskiniz de bozuktur ya da elektrikler falan gider o zaman artık çöldeki bedeviyle akrabalığınız olup olmadığını araştırmak size kalmış:)
 
Geri
Üst