Boyasız gitar gövdesi bakımı

Gitarin finish sirasinda dolgu cilasi ile sathi tamamen duzeltilmemis, ondan baska bir hadisesi yok. Kisacasi gitarin boyali, gitarin cilali, gitarin su gecirmez (tabi abartmadikca), ve yine dolayisi ile diger gitarlara nasil bakiyorsan buna da oyle bak bir problem olmaz. Ara sira gozeneklere giren kiri teri alkol (kolonya) ile silebilirsin, parlayan bir seluloz tabanli cila olmadigi icin parlaklik yok etme gibi bir yan etkisi de olmaz bu islemin. Hem gitarinda misler gibi limon kokar! ;)

B
 
Diğer gitarıma bakmadığımdan kaynaklanıyor sorun zaten 8) Diğer gitara sadece tel değiştirirken limon yağı sürüyordum klavyesine ,manyetiklerini falan temizliyordum gitarı baştan aşağı siliyordum ve çaldıktan sonra telleri siliyordum.

Bunun da tüm metal aksamını,manyetiklerini,gövdeyi,gövde arkasını,gövdenin yanlarını,sap arkasını,sap önünü ve telleri siliyorum çaldıktan sonra :mrgreen: (fazla olmuş azcık ama gerekli diye düşünüyorum)

Instruction Manual inde şu yazıyor cleaning başlığı altında.

(gövde için olan kısmı yazıyorum)
To clean off dirt that has adhered to the finished surface of the body or neck, do not use volatile or abrasive cleaning compounds.Stubborn dirt should be gently wiped off using a musical instrument cleaning cloth with polish formulated specifically for musical instruments.
To clean off dirt adhered to an oil finished body or neck,use a pencil eraser,fine sandpaper of #1000 or finer grade,or #0000 sreel wool. You can prevent drying by polish once or twice a year with a colorless furniture finish oil or gun oil aplplied to #0000 steel wool or cloth.This will prevent drying.

Barlo ,abi burda uçucu temizlik malzemesi kullanmayın diyor?

Bir de metal kısımları ufak bir miktar yağ ile silin diyor.Ne tür yağ olmalı??

Guitar polish denilen aleti alacam , ne kadar sıklıkta kullanmalıyım?

Telleri makine yağı ile siliyordum,teller paketinden yeni çıktığında bile makine yağıyla silince simsiyah bir şey çıkıyor beze,pas gibi bir şey.Biraz olsın tel ömrünü uzatır mı bu işlem?
 
Muazzam gitarın hayırlı olsun. Yazılanları okudum, heyecanını anlıyorum, ama büyüklerimizin dediğini unutma:

"Sakınılan göze çöp batar"

Fazlası zarar. Bence.

Tabi öyle düşünmediğini anladığım için tavsiye etmiyorum, ama kişisel fikrimi söylemeden de geçemeyeceğim. Bana göre gitarın yaşlananı makbuldür. Tıpkı bir insan gibi. Yaşını göstermelidir o alet bence sizinle yaşlanmalıdır.
Bakın clapton'un meşhur(milyon dolara satılan) blackiesi:
Blackie1LARGE.JPG
200_blackie,0.jpg
clapton_blackie.gif


Veya efsanevi bassist jaco ve efsanevi gitarı:
jaco2.jpg
pastorius-0321.jpg


Sağa sola vur, kır demiyorum tabi, ama gitarına gelecekte elinde olursa yaşını gösterebilmesi için bir fırsat ver, sen elinden geleni yap gerisine o karar versin. Yani bu benim görüşüm. Tabi ki sen bilirsin! yanlış olmasın.

Tekrar hayırlı olsun.
Sevgiler
 
abi polish cloth için atlet kesmeye gerek yok bence.
en kolay bulunan ve en çok bilinen çizmeyen bezi kullanacaksın :

gözlük bezi!!!!

tavsiye ederim bayadır kullanıyorum,nasılki gözlükleri çizmiyor gitarıda çizmiyor vallahi =)
 
O bahsettikleri sey kolonya gibi alkol degil, daha cozucu seyler.

Bu arada senin gitarinin oil finish oldugunu sen yazdiktan sonra ogrendim. Tung oil isimli (bauhausda bulunabilecek olan) bu cins oil finishler tabi daha hassas. Ben ceviz gitarimi bu cins bir sekilde yapmistim. Bayagidir da kolonya ile temizlerim ama bir eksisini gormedim.

Bu cins cilalarin bir kurali vardir. Ilk seferinde bir haftada her gun, sonra bir ay da her hafta, sonra ilk senede her ay, ve en sonunda da her sene seklinde gider. Tabi biraz abartili ve sen de ilk asamalari atlamis vaziyettesin, her sene bir sefer alkol ile adam akilli temizlenip (yagi yok edildikten sonra) isi bilen biri tarafindan bir daha tung oil yese en ideali.

B
 
Tekrardan selamlar.Dedikleriniz doğrultusunda sadece Jim Dunlop 65 String Cleaner & Conditioner , Jim Dunlop 65 Lemon Oil ve bir de gözlük silme bezi aldım :)
Gövdeye bir şeye gerek yok anladığım kadarıyla.
Tel koruyucuyu çalmadan önce ve sonra sürecem,lemon oili tel teğiştirirken klavyeye sürecem,gövdeyi de silerim gözlük beziyle arada bir..
Gövde için Kenan Abi'yle konuşurum,tung oil denilen olayı yapabilir mi yapamaz mı,ona göre uygun bir şeyler bulunur herhalde..
Hepinize çok teşekkürler..
 
Evet limon yağının maple klavyede kullanılması tavsiye edilmiyor.

Arkadaşlar bütün sayfayı okudum da, bence muazzam arkadaşımız işi biraz abartmış :) . Benim gitarım yaklaşık 7 yıllık ve şimdiye kadar dunlop' un veya planet waves' in hiç bir ürününü kullanmadım temizlik için (kullanmayın demiyorum, sadece benim deneyimim). Ve gördüğüm kadarıyla da gitarda herhangi bir problem yok.

Ancak benim yaptığım kadar bakımsız bırakmak da hatalı tabi, arada sırada köprüyü ve diğer metal meretleri paslanmaması için temizlemek gerekiyor kanımca (özellikle yazın). Köprü dışındaki bütün vidalarımımn boyaları uçmuş vaziyette çünkü :) . Ayrıca her tel değişiminde klavyeye limon yağı sürmek de yararlı olur sanırsam (yararlarını kesin olarak bilmediğimden kararsız konuşuyorum).
Bunun dışında gitarın boyasının da fiziksel etkiler dışında zarar gördüğünü de hiç görmedim. Kaç yazdır terlerken çalıyorum, bir süre sonra biraz kir birikiyor :oops: , onları da siliyorum ve bir sorun olmuyor. Yani o süreceğiniz parlatıcı&koruyucu meretlerin parlatmaktan başka ekstra bir yararı olacağını düşünmüyorum.

Bunlar kendi düşüncelerim, hata olabilir :) .
 
Arkadaşlar daha önce fast fret kullanıyordum Ankarada ve mydukkanda bulamayınca Dunlop ın bir tel temizleme ürününü aldım. Ancak bu ürün üzerinde yeterli açıklayıcı bilgi yok. Fast frete benzemeyen bir ürün galiba bu. Kullanan biri bilgi verebilirse sevinirim.

Aldığım ürün şu :

http://www.mydukkan.com/urunler_detay.asp?id=1772&gid=389

üzerinde her tele ayrı ayrı sürün fazlalıkları kuru bir bezle silin demiş o kadar. :)

Çalmadan önce ve çaldıktan sonramı sürebiliyoruz? Yoksa sadece çaldıktan sonramı sürebiliyoruz? Bir bilen varsa çok sevinirim.
 
Arkadaşlar gitarımın tuşesi(rosewood) biraz kirli.Perdelerin kenarlarını biraz yağ filan kaplamış.Silmeye çalıştım ama bezle çıkacak gibi değil.Limon yağı da pek kullanmam.Ama limon yağı geçirirmi bu durumu?Yada ne ile temizlenebilir tuşe? Dunlopun ve planetin çeşitli limon yağları var.İkisinide kullanan varsa hanginden daha memnun kalınır. :D :D
 
Planet waves limon yağı kullanıyor(d)um (yeni akça klavyeli strat itibariyle (d) oluyor) gayet de güzel bir ürün, limon yağı işte :)

Kir çıkarma konusunda iyidir, perde köşelerini temizlerken şu pamuklu kulak temizleme çöplerinden kullanmanı tavsiye ederim. Veya eski yöntem kibritin ucuna pamuğu sar sıkıca... :p
 
Bu konuda alkol kullanan varmı? Bugün kenan usta alkolle temizlemenin yararlı olduğunu söyledi.Kenan ustanın bilgisinden süphe olmaz ama yinede deneyen varmı rosewood da? Renkte açılma vs yaparmı?
 
Pamuklu çubuk, kibrit ucu pamuk:) vs yerine diş fırçasıulnıyoru ben perde dipleri için... Limon yağıyla klavyeyi silip kurumadan diş fırçasıyla geziniyorum perde kenarlarında, biraz diş fırçasının üstüne de sürüyorum yağdan...
 
benim düşünceme göre gitar mutlaka ve mutlaka yaşını göstermedlidir.Hatta bu estetik anlayışım o kadar abarttım ki hayallerini kurduğum fender highway one teleyi gün olup aldığımda nasıl eskitirim diye düşünüyorum...
varsa aramızda bu konu hakkında bi bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim...
eskitmede örnek alınabilecek gitar batuhan mutlugilin telesi olabilir.
gitarın rengi muhtemelen özel seri butterscotch blonde olacak.gitarın hiç bir şekilde orj. yaşlanmışa benzemeyeğinin bilincindeyim fakat şöyle elimizden ne gelirse bi uğraşşam diyorum ya da hiç mi bulaşmasan gitarı berbat etmiyeyim sonra...
 
Geri
Üst