Sap Ayarı Sorunu

arkadaşlar merhabalar , sap ayarıyla ilgili bir sorunum var..1 ve 22. perdeye basıp 8. fretteki aralıgı yaklaşık olarak 1mm den biraz daha küçük bi değerde ayarladım , teller çok yüksek olmasada yüksek bir vaziyette , fakat kalın mi telinde bazı yerlerde bızlamalar alıyorum , ve nedense bazı fretlerdede tam düzgün bir ses alamıyorum.. Sap ayarındamı bir sorun varsa yoksa tel yüksekliginimi arttırmalıyım?

Teşekkürler
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
telleri biraz daha kaldırdım cızırdama azaldı , ama nedense action birazcık yüksek geliyor . Sap ayarı konusundada kimi 0.4 mm demiş kimi 1mm den az 0.5 den cok demiş bir sürü bilgi var internette , bende buna dayanarak 1 mm den daha az bir değerde yaptım..Tesviye zamanıda gelmiş olabilir belki 2 senedir tesviye görmedi alet :)
 
Dostum bazı yerlerden geliyorsa fertleri kontrol et ilk önce. Perde atmış ve tele çarpıyor olabilir. İkinci olarak sap ayar vidasını fazla sıkmış ve terse bombe oluşturmuş olabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
custom shop ilgine teşekkürler dostum ..Telleri kaldırınca bızlamalar azaldı ama action yüksek geliyor bana.Yok herhangi bir perde atmış degil , sapı fazlamı sıktım acaba? bunu nasıl anlayabılırım , herkes farklı bi rakam söylemiş kafam karıştı..
 
evet net bir veri yok çünkü hisse çok etki eder sap açısı. Ben arkadaşlara ortalama arasından kartvizit geçecek kadar diyorum ama full dist. solo atçam dokunmatik olsn klavye falan diye takılıyorsa daha sıkı, cleanler süper önemli derlerse daha gevşek bırakmalarını tavsiye ediyorum.

Bu aşamadan sonra tel yüksekliği ayarlanır çok ciddi sorun varsa fretlerle ilgili çalışma başlar (gitar kaliteli, fret metali yeterince sertse çalım durumuna göre yıllarsa fretlere dokunulmayabili-yani fretleri en son değerlendirmek lazım).

Diğer bir aklıma gelen her tel markasının kalınlığıda farklı, hele birinden diğerine kalın mi teli boyutları çok değişebiliyor. Ayrıca çok sert pena kullananlar sert çektiklerindende sorun var zannedebiliyorlar. Gitarın sapı yeterince güçlü değilse dalgalanma yapıyor olabilir öyle durumlarda direk ustaya gitmek mantıklı.

Çok deneme-yanılma yapmıyım yazık gitara diyorsanız ustaya götürmek en iyisi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
yok uğraşılır cok zor işler degil : ) Kartvizit geçemez dostum , şu an aralık yarım 0.5mm civarıdır tahminen , şu an dedigim gibi sesler daha temiz ama action yüksek geliyor..

Bu arada bu ayarı yapmadan önce sıkmıştım bir miktar , 18. perdede tel yüksekligi iyi olmasın ragmen bend ler bitiyordu bende gevşettim şu anki halini aldı.. biraz daha gevşetirsem kart vizit geçebilir.. :)
 
Elbette karar size kalmış ama dediğim gibi olasılıklar çok fazla, mesela arkadaşın ibanezinde sap öyle gerginki tel resmen değiyor frete+12 perdeden boş mi tel yüksekliği 1mm var ya da yok ama cızırdama sadece 2 perdede (ince mi teli 3 ve 4. perde) ve mutlu mesut çalıyo herif gitarı...demekki sap dalga yapmıyo mesela...o nedenle forumdan tavsiye ile süper ayarlama yapabilmek bana pek olası gelmiyor.
 
Ben telleri önce iyice alçaltıyor, sonra da en küçük cızırdamada söz konusu teli yeterince yükseltiyorum. Hayatımda hiç tel yüksekliği ölçmedim.. Farklı gitarlarımda özellikle fretlerin tipine ve durumuna göre tel yükseklikleri sonuçta farklı oluyor tabii.
 
yok bencede haklısın tel yukseklıgı degısıyor ama asagı yukarı sap ayarında bi mesafe var diye düşünüyorum tel yukseklıgıne baglı bırsey degıl cunku..Bu arada sapı biraz gevşettim ve şu an çok daha iyi , bızlamalar azaldı , çeyrek turun yarısı kadar döndürdüm
 
evet arkadaşlar çözdüm problemi.. Çözümü şu : Truss rod u 2 çeyrek tur gevşettim ve şu an hem sesler çok temiz hem teller daha aşağıda hemde bend ler gerektigi gibi uzuyor .. Teşekkürler..
 
Geri
Üst