Ups Mi Regulatör Mü

Şimdi şöyle birşey var, topraklı prizin mantığı, fazla gelen akımı direk cihazlara yollamayıp toprağa gönderir böylece güvenli bir ortam sağlar.
Biz onu kalerifer borularına bağlarsak şayet bu sefer fazla akım elektrik yolu ile kalerifere gidecek bu durumda çarpılma olayı az olsa dahi komple bir elektrik yüklenecek. o iş güvensiz.
Komple eve toprak hattı çekmek ise şöyle oluyor; sigorta girişinden bir kabloyu dışardaki toprağa kadar çekiyorsunuz
Sonra o kablonun ucunu 30-40 cm kadar toprağa gömdüğünüz bakır çubuğa bağlıyorsunuz. Bununlada bitmiyor, Daha sonra yine sigorta girişinden çekmiş olduğunuz kabloya ek olarak; sigorta girişine en yakın prize bir kablo daha çekiyorsunuz buda size toprak hattı oluyor ve evin geri kalanına dağıtılıyor.

Eğer bu konuda deneme yanılma yapacaksak paramız çöpe gidebilir. Biz bu parayı çöpe atmamak için deneme yanılma yöntemine başvurmadan daha önce deneyen yada şahit olanlardan yardım istiyoruz.
Bu arada belirteyim; toprak hattı için uygun olan kablo, normal elektrik tesisatında kullanılan kablolardan olması gerekiyor hatta daha kalın olmasında fayda var. Buda kablonun metre fiyatını arttırıyor. Bunun dışında birde bakır çubuğa ihtiyacınız var ki buda 30-40 lira falan. Sonuç olarak en uygun işlemle dahi 100 liradan aşşağıya patlamaz.

900 lira benim evimin 2 aylık kirası. ben o paraya tüm evin ihtiyacını karşılayacak bir regulatör alırım.
Zaten maksat bu parayı vermemek.
 
Bütün evi topraklamak biraz daha fazla tutabilir. Bu sigorta girişi'nin toprağa (bildiğin bahçedeki toprağa) uzaklığı ile doğrudan alakalı. mesafe uzadıkça daha çok kablo gerekcek.
Bunun birde dezavantajı var. Elektrik tesisatını baştan yenilemeyeceğin için mevcut kablolar evin içinden geçecek, evin dışına çıkması için birde delik açman gerekecek.
Ben 1. kattayım. Sistemi kullandığım prizin hemen altında toprak var. Arada sadece balkon var ve buna rağmen ihtiyacım olan kablo uzunluğu kafadan 15 metre.
 
eskiler derki ''dereye gireyim ama ayaklarım ıslanmasın'' bu örnek neye benziyor. okadar analog pedala alacağıma bir zoom505 alırım. geçici bir çözüm. maddiyat tabiki önemli ancak regülatör tek başına topraklama sağlayan bir alet değil. kirada oturma kısmına katılıyorum ancak dediğim gibi evde kalorifer borusundan bir kaçak olma durumu, yada techizatın hasar görmesi durumu daha yüksek hasarlara sonuç verebilir. mesela kerem 900 tl pahal gelebilir ama bugera anfinin yanması paha biçilemez :)
 
benim başımdan şöyle bi olay geçti anlatayım hemen. Evde toprak yok sanıyordum prizleri sökeyimde sıfırlama yapayım belki fayda eder dedim sıfırlama denedim olmadı. Ama odadaki 1 tane prizde toprak varmış prize verilmemiş hemen toprağı bağladım sorunu hallettim :D
 
Evet 10 gün öncesine kadar bu sorunun cevabını bende merak ettim.Hemen şuna açıklık getirelim.Dip gürültüsünden kastınız,preamp üzerindeki gain ve level ayarlarını yarıdan fazla ya da sonuna kadar açınca açınca oluşan,hum-hıs seslerimi? Eğer sizin şikayetiniz buysa aynı şikayet bende de var.Oturduğum bina 2012 model,binaya daha kimseler taşınmadan önce elektrik mühendisine binanın komple toprak hattını kontrol ettirdim.Gayet güzel ve standartlara ve de yönetmenliklere uygun yanıtını aldım.Kendi ölçümlerinden ve binanın genel elektrik hattını kontrol etti ve ölçtü üstelik.Evimi taşıyınca ilk iş özenle home studiomu yeniden kurmak oldu.Ne de olsa eski binanın toprak hattı şüpheliydi ve cihazlarım dip gürültü yapıyordu.Bu dip gürültüsüne boss ns-50 stereo noise suppressor ile çözüm buluyordum.Yeni binanın da eski bina ile bir farkı olmadığını gördüm.Yani yeni binada da cihazlarımda dip gürültüsü vardı.Konuyu internetten araştırmaya başladım.
http://turkrock.com/members/1933/#profile-post-2797 linkindeki yazıları okudum.Online ups lerin çalışma mantığını okuduktan sonra bin bir ümitle online ups aldım.Maalesef umduğumu bulamadım.Aynı dip ses halen var ve boss ns-50 ile işimi görmeye devam ediyorum.Regulatör denemedim.Online ups almadan önce size sadece şunu söylemek isterim.Eğer evinizde line interactive ups cihazınız varsa şunu deneyin.Ups cihazınızın çıkışına sadece dip gürültü yapan cihazınızı takın.örneğin preamp.Ups iniz şehir şebekesine takılı olsun.Preamp gain ya da line seviyesini yarıdan fazla ya da sonuna kadar açın.Preamp out çıkışına bağladığınız monitör ya da kulaklığınız sürekli açık olsun.Bu şekilde preamp iniz çalışırken ups cihazınızın şehir şebekesine bağlı olan fişini çekin ve preamp cihazınız ups in aküsünden beslenmeye devam etsin.Eğer dip gürültüsü kesilirse problem elektrik şebekesindedir.Kesilmezse preamp cihazınızdadır.Ben bunu hem online hem de normal ups ile denedim.Farkını göremedim.Belki siz görürsünüz.Bu arada şunu da söyleyeyim.3 farklı preamp te denedim sonuç aynı.Ayrıca usb ve firewire besleme ile çalışan harici ses kartlarında gürültü biraz daha az ama onlarında mikrofon beslemeleri zayıf.Oysa ki onlarda pc den besleniyor.direk şehir şebekesine maruz kalmıyor.Son olarak şunu söylemek isterim.Preamp gibi analog devreleri olan bütün cihazlarda dip gürültüsü var.Condanser ve diğer mikrofonlarında çalışma mantığı analog zaten.Dijitali varsa bilmiyorum.Normal ups ile dediğimi denemeden online ups almayın.Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.Regulatör kullanan varsa ya da online ups ile bu soruna çözüm bulmuş olan varsa buyursun.Şunu söylemeyi unuttum.Preampiniz ile söylediğimi denerken mikrofon takmayın.Sadece preampiniz boşta çalışsın ve sadece out çıkışını dinleyin.
 
Şimdilik deneme amaçlı mevcut ses sistemimdeki kabloları değiştireceğim. Munitörlerim olmadığı için elimdeki 70 cm yüksekliğinde iki ayrı kabinden oluşan toplama hoparlörlerim ve bunları çalıştırmak için kullandığım subbofer amfim var. Ses kartı ile bağladığımda, ses kartı üzerindeki gain potunu yükselttiğimde gürültüde yükseliyor haliyle. Fakat gain potunu kısım volume potunu yükselttiğimde ise ses azalıyor. Anladım ki bu çözüm değil. Ses sistemimin, ses kartına bağlamak için kullandığım kablo ve konnektörleri (çevirici) değiştireceğim. Altın kaplamalı ucu olan kablolar alacağım (vatanda %30 indirim varken kaçırmayayım diyorum:) ) Bunların dışında param kalırsa şayet birde ups almayı planlıyorum. Evdeki 4-5 prizi kontrol ettiğimde toprak hattı görmediğim için evin tesisatının topraksız olduğunu düşündüm. Yakın zamanda evdeki tüm prizleri kontrol edeceğim.

Geçen gün, acaba bu dip gürültüsü kayıtlara nasıl etki eder diye düşündüm, kayıtta da normalde olduğu kadar gürültü yapar mı yoksa gürültü kesilir mi diye...
kullandığım porgramlar bozulduğu için kayıt yapamadım, tekrar silip yüklemeyi deneyeceğim.

Bir ihtimal efektör'de problem olabileceğini düşünüyorum yada efektörün adaptöründe... Bunun içinde deneme yanılma yöntemi kullanmalıyım yine :)

Tüm bunları denedikten sonra deneyimleri paylaşacağım.
 
Yağmurlar arttığından beri elektrik sık sık kesilmeye başladı. Desktop bilgisayarla çalıştığım için sorun oluyor. Online UPS almayı düşünüyorum. Oturduğum evde benden önce eskiden direkt sigorta kutusundan Klima cihazı için çekilen bir kablo vardı. O topraklıdır dendiği için müzik odama getirip priz taktım o kabloya (şu ana kadar amfi kullanımında bir sıkıntı olmadı, dip gürültüsü sorunum da yok). Online UPS için topraklı priz şart mı? Zira o kablo topraklı değilse aldığım UPS elimde kalacak eğer topraklı şartsa.
 
Geri
Üst