Fret değişim - Fret özellikleri - Yay ekleme soruları

kıyaslayamam çünkü elime alıp deneme şansım yok
yalnız bu 6105 lerde medium jumbo diye geçiyordu sanırım

bence yüksekliği genişiliği ideal daha geniş yada daha yüksek/alçak olsun istemezdim
 
Medium jumbolar 6105 değil de 6130lar bildiğim kadarıyla. Gibsonların fretleri yani. 6105ler jumbolara göre daha dar ve daha uzun sanırım. Şimdi küçük bir araştırma yaptım ve JEMlerin klavyelerinin radius, kalınlık ve genişlik, malzeme olarak tıpkı benim klavyem gibi olduğunu öğrendim. Sanırım gidip bir JEMi uzun uzun deneyerek merakımı giderebilirim. İlgin için sağol :D
 
yok önemli değil
bak gibson perdeleri ile kıyaslayabilirim mesela çünkü bir gibson bir jem var bende
ölçmedim ama 6105 senin de dediğin gibi gibson'ın fretlere göre daha dar
 
bir sürü etmen giriyor devreye
şu kadarını söyleyeyim ama ben yıllardır gibson kullanırım jem'i ilk elime aldığımda çalamadım iyi mi :D

alışana kadar perde aralıkları çok geniş sap çok ince ve tabak gibi düz geldi ama şu anda ikisini de rahatça çalabiliyorum

les paul'un sap kalın tabii ki ama dar olması bunu biraz kurtarıyor onun dışında sap gövde birleşimi zorluyor insanı

sadece perde demirleri açısından bakarsak 6105 derim bana sanki bunlar biraz daha yuvarlak tepeli gibi geliyor , psikolojik te olabilir tabii :)
 
bende jacksonumda jımbo fret kullanıyorum gayet memnunum vala,yay ekleyip eklememek te sana kalmış daha doğrusu kimi zaman kullandığın tel ölçüsüylede alakalı olabiliyor.mesela sap ayarın ve yaylarını 9 numara tele ayarlıdır ama canın 10 numara tel takmak isterse,teller klavyeden uzaklaşabilir buda sana çalmada zorluk yaşatır,yay eklemek bir seçim olabilir.ama bunların hiçibirini ezbere yapma benim tavsiyem.Hele fret olayı çok sakat :)
 
vileshome demiş ki:
ben bikere denedim bu fret çakma işini, bizimkisi çakma diil kakma oldu biraz ve şunu söyliim 1'e 10 bahse girerim bitanesini bile düzgün takamazsın eğer bu konuda yeterli bilgin yoksa.. :) perdeleri sökmek nispeten çok daha kolay bi işlem ama işin asıl zor kısmı elinde fretlerle (bikaç tanesi yamuk) ustaya gidip "abi biz bi bok yedik.." diye söze girmek olur :D allahtan o seviyeye getirmedim olayı.. ;)


valla aynen katılıyorum. aklından gecen arkadaslar varsa bence bi kere daha dusunmeliler. o parcaları cıkarmak ayrı dert. klavye zarar goruyor. hele fretleri esit boyda cakmak ilk defa yapacaklar icin nerdeyse imkansız.

vileshome un getirmediği seviye ile karsılasan bi arkadasım oldu. hatta olay aynen ole cereyan etti..
 
mersinden_ersin demiş ki:
http://www.warmoth.com/guitar/necks/necks.cfm?fuseaction=fretsize

numaralar burada açıklanıyor, üstünde fretin kesiti duruyor, yanında da açıklaması


amrican stratlarda ki fretler tam olarak bu linketki hangi fret oluyor?benim gitarda jumbo fret var ama stratın tüşesi çok rahat gelmişti bana..
 
slm arkdaslar bende bi akustik gitar vardı fretleri çok eskimişti bende hem deneme amaçlı hemde öğrenmek için çıkardıım ama yerine takabilecek fretlerin ölçüsünün hangisi olduğunu bilmiyorum :D ama ölçtümve cort x 11 in fretleriyle aynı boyda bu cortun fretlerini bilniniz varmıı acaba 6130 6105 vb tesekkürler
 
Geri
Üst