Sahnede çok yüksek ses varken senin önünde olduğun anfinin sesi ne kadar yüksek olursa olsun diğer enstrümanlar senin anfinin sesini muhakkak bastırır. Bu nedenle bir monitörden kendini duyman, ne yaptığını bilmeni sağlar. Ayrıca bu monitörden sadece kendi sesini değil istediğin diğer enstrümanların da seslerini alabilirsin. Mesela ritim gitar çalıyorsan koşmamak ya da çekmemek için davulun bas'ını biraz daha yüksek tutulmasını isteyebilirsin ki bu son derece etkili olur gittiğin ritim açısından. Aynı şey davul içinde geçerli, mesela bas gitarı ya da vokali biraz daha yüksek isteyerek parçanın neresinde olduğunu kaçırmazsın.
rockforever demiş ki:
Tabiki yer değiştirmiyolar ama normalde sahnenin ortasında çalan gitaristin monitorüde ortada olduğu için çalarken sağ veya sol taraflara gittiği zaman nasıl duyuyor acaba
Bu durum şu şekilde açıklanabilir. Sahnede sadece monitörler yoktur. Bunların dışında, özellikle büyük sahnelerde veya açık hava konserlerinde, sahnenin yanında veya biraz ilerisinde yukarı asılmış head'ler vardır,bunlar küçük sahneler için 2-3 hoparlörden oluşabilirken büyük ya da açıkhava sahneleri için oldukça büyük 4-6 kabinden oluşur. Bunlar monitörlerden ziyade parça parça ses almak yerine grubun bütününü verir, yani seyircinin duyduğunun aynısıdır. (Monitörlerde ise duymak istediğin enstrümanın sesini ayarlatabilirsin.) Bu head'ler sayesinde parçanın tamamını duyar ve monitörden alamasan bile kendini sahnenin neresinde olursan ol duyabilirsin.
Aslında bana kalırsa küçük sahnelerde, barlarda vs. çalarken monitöre pek gerek yok. Çünkü zaten bar sahneleri (Özellikle Ankara'dakiler) pek büyük olmadığından bir de her elemanın kendine göre ayarladığı bu monitörler sahne içinde karışıklık yapıyor. İyi bir performans için sahne içindeki ses önemli olduğunda karışıklık da olumsuz bir etken. Sahnenin dışı bir şekilde hallolur ama içeriyi iyi bir soundcheckle halledemezsen karman çorman olur. Benim küçük mekanlarda tercihim her zaman monitörler yerine head'lerden yanadır bu sebeple.
Saygılar...