Amatör Gitaristlere Bir Not: Ton Kopyalama Mevzusu

Bir süredir forumda sürekli gördüğüm başlıklar: "Şu tonu nasıl yaparım/kopyalarım, hangi pedalları dizmem lazım, hangi amfileri alacağım?"
Açıkcası bu konuları fazlasıyla gereksiz buldum. "Neden?" derseniz:
Herkes bir grubun tonlarını çıkartma peşinde. Doğru düzgün çalmayı beceremeden sadece "ton" mevzusuna odaklanan o kadar çok kişi var ki, insan şaşırmadan edemiyor. Mesela Stevie Ray Vaughan. Bu adamın tonunu da kopyalasak onun çıkarttığı sesleri almak güç. Adamın tonunda ekipmandan çok parmaklarını kullanışı, tuşesi etkili. Aramızda iyi çalanlar da olsa birşeyler özgün olmalı. Kimse öyle tamamen Metallica, Megadeth cart curt tonunu rahatça çıkartamaz. Çıkartsa bile ton yapısı canlı performansta arada kayboluyor mutlaka(hadi bakalım ateistler bunu da açıklayın) :) Yıllardır gitar tonlaması, efektleri üzerine uğraştım ve bizzat tanık oldum kopyalama yapamayacağıma. Kopyaladıysam bile kayıtlarım haricinde, canlı performanslarımda kayboldu gitti yığınla ses arasında. En çok üzüldüğüm nokta ise, "Keşke tonlamaya ayıracağım zaman ve aklı, doğru düzgün gitar çalışmaya harcasaydım!" demem oldu. Zaman boşa geçti yani. Ekipman olayına o kadar çok takmışım ki nota ve gamları doğru düzgün öğrenemedim hala. :)
Neyse çok uzattım galiba; herkese tavsiyem: Kendi tonunuzu yaratın. Sizin ve dinleyicinin kulağını tatmin edecek şeylere yönelin.
Saygılarımla...
 
Adamın tonunda ekipmandan çok parmaklarını kullanışı, tuşesi etkili.

Tavsiye iyi hoş güzelde, bu cümle zaten o dediğiniz başlıkların hemen hemen hepsinde söyleniyor. Yani o başlıkların neredeyse tümünde bu muhabbetler dönüyor. Ama arkadaşlar vazgeçmiyor, yani gereksiz buldum açıkcası. :)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Bu konuya sizin de belirttiğiniz gibi birçok arkadaşımız bu cevabı vermiş ama ben yine de bu konuyla alakalı bir başlık açma isteği duydum. Umarım okurlar.. ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Dediğine katılıyorum ama cover grubu veya tribute band olabilir, kopyalamaya çalışmak isteyen çalışsın, n'olacak.
Cover-Tribute Grubu olsa bile yakın tonlar "üretilebilir". En çok aynısını kopyalamak isteyen kişilere ithafen bir yorum yaptım. Kendilerine özgü tonlar yapsalar eminim daha verimli olacaktır.
 
Evet, buna katılıyorum. Ama yine de öğretici olabilir insan eğer bilgisi varsa. Metallica soran adam herhalde bir şeyden haberi olmadığı için soruyor. Başlangıç seviyesindedir. Belli bir örnek üzerinden gitmek çok daha makul. Geçen mesela RATM dinlerken bastaki ton acayip hoşuma gitti. Büyük ihtimalle fuzz veya od/dist kullanmış ama bu konuları çok iyi bilmediğim için hangisi olduğunu bilemem. Bunu sorabilirim mesela, yani "şu şarkıda, hatta şu dakkadaki ton". Bu öğrenmek içindir, illa ben RATM tonu yakalayıp aynısını yapmaya çalışıyorum değil. Zaten ekipmanın mistik bir tarafı var. Evde çalıyorsun, süper geliyor. Bir iki değişiklik yapıyorsun, veya stüdyo/konsere götürüyorsun, berbat geliyor. Ya da bir ton bulmaya çalışırken şunu peşinen kabul ediyorsun: Evet, bu civarlara yaklaşmak istiyorum ama zaten ben n'apsam da tıpa tıp aynısını yakalayamam, o kadar çok parametre var ki (evine gelen elektriğin kalitesinden tut....). O yüzden ister istemez kopyalamaya çalıştığımdan farklı bir şey çıkacağını peşinen kabul ediyorum ve hayat zaten bu sürprizlerle güzel. Bunu diyemeyenin gerçekten yardıma ihtiyacı var herhalde.
 
Aynı ton, olmasa bile yakın ton nasıl alınır=

Begenilen parçanın gitar trackleri allınır.

EQ spektrum programları ile görsel olarak EQ tablosuna bakılır.

Kaydettiğiniz tondaki EQ tablosu, track'dekine olabildiğince yaklaştırılır.

---

Sadece EQ ile bitmiyor tabi, EQ değil, tınıyı etkiliyen faktörleride hesaba katmak lazım, ama mix içinde bunlar kendini pek belli etmez.
 
SRV denmiş, adam 0.13'ten aşağı tel kullanmıyordu çalışmadan zaten o ton mümkün değil :D
SRV aslında biraz daha farklı bir set kullanırdı. yani 0.13 ile başlıyor fakat Ernie Ball 11 setine bakarsan içlerinde daha kalın teller var.

Arkadaşım kusura bakma ama herşeyi yiyip bitirmiş usta biri gibi konuşuyorsun koy bir iki mükemmel ton da ton görelim :)

adam gayet mantıklı bişey söylemiş bence, kendi ton yazma becerisiyle bi ilgisi yok. hatta tam aksine, uğraşıp ton yazamadığını verdiği zamana pişman olduğunu söylemiş açık gönüllülükle.

cover tribute grubu konusuna gelince, zaten böyle bir grup kurulacaksa örnek alınan gitaristin tuşe tekniği de çalışılır, o yüzden aynı tonun bile alınabileceğini düşünüyorum ben.
 
abi tuşe kadar ton da önemli bence daha doğrusu ayarlamayı bilmek önemli satriani abimiz veya ola abimiz nasıl çıkarıyor o dandik amfilerden o tonu :D
 
abi tuşe kadar ton da önemli bence daha doğrusu ayarlamayı bilmek önemli satriani abimiz veya ola abimiz nasıl çıkarıyor o dandik amfilerden o tonu :D

işin o yanı da var ama şimdi SRV'nin gitarını atıyorum Billy Gibbons çalsa (ki kendisi çok kibar dokunur tellere) o ses öyle çıkmaz :D Twin Reverb, TS9 ve Fender Strat olduktan sonra bir de öyle tokatlamak lazım o gitarı. Bu arada Stevie Ray Vaughan'dan çok bahsettik şu da bi kaynak olsun: http://www.gitarpedal.net/forum/content.php?442-Stevie-Ray-Vaughan-ın-ekipmanları
 
abi tuşe kadar ton da önemli bence daha doğrusu ayarlamayı bilmek önemli satriani abimiz veya ola abimiz nasıl çıkarıyor o dandik amfilerden o tonu :D

Dandik amfiler mi? Yapma lütfen... :) Ayrıca yazımda "herşeyi yiyip bitirmiş bir usta" ağzıyla konuşmadım, tam tersine bu işlerin peşinden ne kadar sürüklenip başarısız olduğumu fazlasıyla belirttim. Öncelikle şurada anlaşalım: "Mükemmel Ton" diye bir şey yok. ;) Bir de şu var; ton konusunda ne zaman usta olmadım ama başarılı oldum? Kendi kulağıma güvendiğim zaman, kendime özgü birşeyler yapmaya çalıştığım zaman başarılı oldum. Forumdaki yazıları dikkatlice okuman ve anlaman dileğiyle müzisyen kardeşim..
 
bence eq olarak dengesiz ve dijitalliği dandik bir mp3 kulaklığında bile rahatsız edici bir sound. mid karakteri fazla kaçmış. ayrıca çok cansız bir ton var. ama güzel çalmışsın :)

not: dijital olduğu kanısına da videonun sonunu görmeden varmıştım. sonra öyleydi böyleydi olmasın.

anti-dijital efekt mücahidi satiwa brükselden bildirdi.
 
http://www.evhgear.com/blog/2012/09/jeff-waters-of-annihilator-qanda/

I had an experience a few years ago when we were touring with Judas Priest a few times in Europe. I remember an album they did called Painkiller in 1991, and we toured for about three months with them. I had the opportunity to go onstage and play K.K. Downing’s amps. I asked him at one point if I could try his guitar through the rig thinking it would sound just like Painkiller. It actually sounded just like me.


Demek ki neymiiiiiiiiiş?





İngilizce öğrenmek çok önemlidir, derslerinizi aksatmayın.
 
Geri
Üst