Yepyeni Bir Prosesör Mimarisi

D

Digito

Herkese Merhaba,

Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim. Bölümümden bir iki arkadaş ile uzun vadeli ve zor bir proje üzerinde araştırma yapmaya başlıyoruz. Yeni bir prosesör mimarisi düşünüyoruz. Çünkü artık programlanabilir prosesörlerin üretilmesi gerekli. Programlanabilirden kasıt parametreleri ayarlayıp patchi kaydetmek değil. DSP (Digital Signal Processing) bilen birinin bilgisayarda program yazar gibi kodlama yapması ve bunu prosesörde çalıştırmasını kastediyorum.

Peki neden böyle bir ihtiyaç içerisine girdik?
Çünkü efektör piyasası kullanıcıları kötü bir durumda bırakmakta. Eğer bunun farkında değilseniz biraz düşünün. Bir pedalda olan ton başka pedalda olmayabiliyor, bir pedalda iyi olan ton başkasında iyi olmayabiliyor, bir firmanın ürünündeki bir efekt güzelken başka bir efekt güzel olmayabiliyor. Ayrıca fiyat olarak uygun çözümler de olmasına karşılık iyi ürünler olması gerektiğinden daha pahalı olabiliyor. Ve en önemlisi iyi ürün dediklerimiz yahut, en son çıkan ürünler ses olarak kaliteli olsa bile "özgürlük" konusunda yetersiz kalıyor. Elbette Roland'ın tecrübesi ile yarışıp aynı yada daha iyi kalitede tonlar elde edemeyiz. Yani daha kaliteli ton elde etmek için çözüm bilgi-deneyim ikilisinde. Bu konuda yeni birşey yapamayız. Fakat prosesör arabirimi ve mimarisinde değişiklik yapabiliriz.

Bu yeni mimarinin özellikleri nedir?

1) Programlanabilir olması: Efektler bilgisayar ortamında IDE araçları (yahut başka araçlar) ile hazırlanıp prosesörün hafızasına aktarılabilmeli. Böylece bu konuda bilgili herhangi biri yeni bir efekt geliştirilip az masraflı bir şekilde bunu hayata geçirebilmeli.

2) Kütüphane desteği: Hazırlanacak efekt kütüphaneleri sayesinde yeni çalışmalarda önceden hazırlanılmış efektlerden yararlanılabilmeli.

3) Gelişmiş port desteği: USB gibi standart ve hızlı bir port ile başka cihazlar ile iletişime geçebilmesi. Böylece genişletilebilir cihaz yapılabilmeli.

4) İşletim sistemi ve programlar: Efektler direk olarak çalışmak yerine programların aracılığı ile çalışmalı. Böylece programlanabilir bir arabirim sağlanmış olur.

5) Genişletilebilir arabirim (foot switch v.s): MIDI gibi bir port ile kullanıcının kendi ihtiyaçlarına göre temin edeceği arabirim kullanılabilinmeli. Pod ve Vamp gibi.

6) Bellek: Harddisk gibi yüksek kapasiteli bir bellek kullanılarak tüm programlar ve efektler burada saklanmalı. Bu ve yukarıda saydığımız maddeler sayesinde kullanıcılar programları ve efektleri paylaşabilmeli.


Forum üyelerinden beklentimiz

1) Eğer DSP ve ses efektleri vs konusunda bilgili iseniz, sorularınızı, önerilerinizi, eleştirilerinizi bekliyorum. Belki teknik olarak destek olmak yada bize katılmak isteyebilirsiniz.
irtibat için e-mail adresim: [email protected]

2) Bir kullanıcı/gitarist olarak görüşlerinizi, beklentilerinizi ve sorularınızı merak ediyorum ve bekliyorum.


İlginiz için teşekkürler. Saygılar.
 
Anadol gelişseydi şimdi türkiyede ucuz bir bmw olurdu ben hep bunu düşünürüm. neden olmasın ki? bence çok güzel bir proje ama bunları yapmak o kadar kolay olmayacaktır eminim. yolunuz açık olsun.
 
abi süpersiniz kaç zamandır aklımda olan ve bu işle kim ilgilenir deyip sürekli içimde sakladığım bir konuda çalışmaktasınız...
amacınız şu anda piyasada varolan firmaların tonlarını kütüphanelerde kullanıcıya sunup geniş bir ton yelpazesi elde etmek anladığım kadarıyla...ama şu noktayı tam olarak anlayamadım: DSP bilen kullanıcılardan mı bahsediyosunuz yoksa bu işi yapacak insanlar sayesinde değişik tonlar elde etmek mi?
ve gerçekçi bir yaklaşımınız var.şu halde bilgi ve deneyim açısından zayıfız demişsiniz.hayal kurmadığınız belli.bence iyi düşünülmüş sağlam bir projeye adım atmışsınız.
 
Bu konuda teknik olarak bilgim yok ancak güzel fikir, profesyonelce ele alınacak olursa şayet. Basit bir öğrenci dönem projesi gibi ele alınırsa pek birşey çıkacağını zannetmiyorum, hayatınızı buna adarsanız ancak. Yeterli bilgi düzeyiniz olduğuna inanıyorum, zira olmasaydı bu işe kalkışmazdınız heralde, fakat size bir ya da bir kaç sponsor lazım diye düşünüyorum zira bu işin bayağı bir maddi külfeti olmalı. (Veya var mı diye de sormak lazım. İş teorikte kalacaksa olmasa da olur ama pratiğe dökmek gibi bir amacınız varsa olmalı.) Şunu da düşünmek lazım ki bu baya zor bir iş. Bildiğimiz prosesörler, 10 larca profesyonelin uzun süren takım çalışmaları sonunda oluşturuluyor diye tahmin ediyorum, mesela pod xt veya gt-8 çok karmaşık aletler.

Umarım Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirirsiniz. Başarılar ve bol şans.
 
işin elektronik devre tasarım tarafının değil ama yazılım tarafının baya kasacağını düşünüyorum. ben pod 2,0 ın içini açıp baktığımda gördüğüm devreden şaşırmıştım. elektronik DSP kartlarından hiçbir farkı yok gibiydi, artı çok da dandik bir devre koymuşları (yani elektronik açıdan dandik, bazı lehimler elle yapılmış hatta iyi yapılamamış, bazı hatalı yollar var bypass edilmiş falan...) hatta DSP çipi de bizim lab daki çipin bir iki üst modeliydi de işte işin yazılım tarafı zor olur, ama olacak o kadar da... kolay gelsin...

bu arada eğer istanbuldaysanız, size yardımcı olabilecek birisini tanıştırabilirim. processorlerin çiplerine kod yazıp yeni tonlar ekleyebilen eski bir hocam vardı, nooldu bilmiyorum...
 
Native Instruments Guitar Rig 2
Projeyi tam anlamamakla beraber yukarıdakine benzettim. Anladığım kadarıyla 6 maddelik özellikelrin hepsine uyuyor. Burada ürünle beraber satılmayan tek şey bilgisayar. (Yani işlemci kısmı). Aslında footswitch de opsiyonel ama sonuç olarak üretilmiş o da. Sizin yapacağınız bilgisayar kısmını katmak. Belki bir palm işe yarayabilir?
Bu ürün haberiniz yoksa size fikir verebilir... Eğer konuyu çarptırdıysam, yanlış bilgi verdiysem kusura bakmayın. Yardımcı olabilirsek ne mutlu bize... Kolay gelsin, başarılar...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
proxx demiş ki:
amacınız şu anda piyasada varolan firmaların tonlarını kütüphanelerde kullanıcıya sunup geniş bir ton yelpazesi elde etmek anladığım kadarıyla

Amacımız tam olarak bu değil. Fakat bahsettiğin şey yapmak istediğimiz yeni efektörün/prosesörün yapabileceği şeylerden sadece biri.

proxx demiş ki:
ama şu noktayı tam olarak anlayamadım: DSP bilen kullanıcılardan mı bahsediyosunuz yoksa bu işi yapacak insanlar sayesinde değişik tonlar elde etmek mi?

Bu kısım tam anlaşılmamış. DSP bilsin bilmesin gitar çalsın çalmasın isteyen kişi bilgisayarına gerekli geliştirme araçlarını yükleyip istediği efektleri oluşturup (kodlayıp) bunu efektörün hafızasına aktarabilir. Elbette DSP bilmiyorsa ne yapabilir ki?

gogostar demiş ki:
Native Instruments Guitar Rig 2
Projeyi tam anlamamakla beraber yukarıdakine benzettim. Anladığım kadarıyla 6 maddelik özellikelrin hepsine uyuyor.

Bu programı biliyorum, güzel bir program. Fakat bilindiği gibi PC'lerdeki bu tip efektörlerde çaldığınızla ile çıkan ses arasında bir gecikme olmaktadır. Bir palm bulsak bile bu gecikmeyi engelleyemedikten sonra pek işe yaramaz.
 
Gecikme? asio4all driverı ile gecikme ciddi anlamda aşılıyor onboard ses kartında bile. www.asio4all.com Profesyonel ses kartlarında zaten gecikme olmuyor.
Kaldı ki bu ürünün footcontrollerı aynı zamanda ses kartı oalrak kullanılıyor. Yani aslında bu ürün sahne kullanımı için de kullanılmakta.
Guitar Rig 2 Türkiye için alışveriş sayfası
Sence gecikme yapan bir ürüne 579$ istemek yada vermek mantıklı mı?
Uzun lafın kısası bu ürün gecikme yapmıyor. Saygılar, kolay gelsin...
Edit: Aklıma geldi, projenizin POD XT Live'dan farkı nedir?
 
İlgilendiğiniz ve destekte bulunduğunuz için teşekkür ederim. Yeterince açıklayıcı bir şekilde anlatamadığımdan dolayı yeterince anlaşılmamış, yanlış anlaşılmalar olmuş.

Şimdi bu proje hakkında biraz daha açıklama yapayım:

"Programlanabilir Gitar Efektörü" olarak tanımlayabiliriz. Programlamak demek parametrelerini verip bir patch hazırlamak değildir. Bilgisayar programı gibi bir programlama kavramı sözkonusu burada. Bu basit bir tanım.

Şu ana kadar gördüğüm prosesörlerden yola çıkarak size günümüzdeki prosesörler (efektör diyeceğim bundan sonra) ile yapmak istediğimiz prosesörü kıyaslayayım:
Şu anki efektörler içinde sadece Office programları yüklü, başka program yükleyemeceğiniz, yada bu programları kaldıramayacağınız, klavyesi, monitörü üzerine monte edilmiş bilgisayarlara benzemektedir. Alakayı kurarsanız çarpıcı bir örnek olduğunu göreceksiniz. Bilgisayarlarda işlemci vardır ve yazılım olmadan bu işlemci hiçbirşey yapamaz. Efektörlerde de DSP chipleri vardır ve bunlar da yazılım olmadan hiçbirşey yapmaz. Monitör görsel bir veri çıktısı sayılır. Efektörlerdeki ışıklar (LED), göstergeler de onların monitörü sayılır ve pedala monte edilmiştir, ayriyetten bir gösterge kullanamazsınız. Klavye bilgisayarı kullanmanızı sağlar. Aynı şekilde efektörün üzerindeki potlar, footswitch ve butonlar da pedalı kullanmanızı sağlar ve pedala monte edilmiştir. Neyse ki bazı pedallarda kendi footswitch'ini takabiliyorsunuz. Geldik en can alıcı unsura: Yazılım. İçinde sadece Office yüklü ve başka program yükleyemediğiniz bir bilgisayar alır mıydınız? Maalesef efektörler böyle. İçlerinde belli efektler var, bunların sadece belli parametrelerini ayarlayıp, toplamda belli sayıda efeği belli sıralarına sokup belli sayıda kanaldaki belli sayıda yere belli bir yordam dahilinde kaydediyorsunuz. Herşey belirli. Kim belirledi? Pedalı yapanlar. Özgürlük görebiliyor musun? Oysaki istediğiniz efektleri, istediğiniz parametrelerini ayarlayıp, toplamda istediğiniz kadar efeği istediğiniz sıralarına sokup istediğiniz boyuttaki hafızada istediğiniz yere istediğiniz yordam dahilinde koyabilseydiniz hoş olmaz mıydı? İşte yapmak istediğimiz efektör/prosesör bunu yapabilir ve yapabilecekleri bununla da sınırlı değil. Şu anki efektörlerde bir giriş ve iki (stereo) çıkış var. Bizimkinde programlanabilir olmasından dolayı birden fazla girişi ve ikiden fazla çıkışı olabilir. Öyle ki tek bir pedal ile birden fazla gitarı bağlayıp, her biri için ayrı patch seçebilirsiniz ki bu da iki pedal almak yerine bir pedal almak demek oluyor. Ekonomik değil mi? Sözgelimi bir gruptaki iki gitarist için iki ayrı efektör yerine (amfiyle yetinen grup bile çok) tek bir efektör olsa fena olmaz mı? Ayarlarını yapmak için üzerinde potlar, butonlar bulunan bir arabirim düşünün. Footswitch ve expression pedalından ibaret bir arabilirm daha düşünün. Bunları efektöre bağladığınızı, ayarları yapacağınız arabirimi yüksek bir yere, Footswitch arabirimini de yere koyduğunuzu düşünün. Ayar yapmak için ikide bir yere eğilip kalkmak zorunda kalmazsınız böylece. Gösterge içinde ayrı bir birim bağlayabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre alacağınız bu ekran ile o anda hangi efektlerin devrede olduğunu, hangi patch'in çalışmakta olduğunu, efektlerin paramterlerini görebilirsiniz. Bunlar yalnızca birer örnek, bunlarla kısıtlı değil. Vurgulamak istediğim en önemli unsur programlanabilir olması ve yeni efektlerin bulunup pedala yüklenebilmesi. Efektlerin sadece flanger, phaser, chorus, wah-wah, delay, reverb gibi bilindik şeylerden ibaret olduğunu zannediyorsanız yanılıyosunuz. Efeğin sınırı yoktur. Ama nedense şu anki efektörlerde parmakla sayılacak kadar az efekt var. Hangi pedala sonradan yeni bir efekt yükleyebiliyorsunuz? Hangi pedalda bu kadar esneklik ve özgürlük var? İşte amacımız bunları yapabilen bir efektör tasarlamak. En azından teorik olarak yada bilgisayarda simulasyonunu hazırlamak. Eğer çok fazla uçuk bir fikir olarak geldiyse size PC'leri düşünün derim. Dediklerimden çok çok daha fazlasını yapabiliyorlar. Bilgisayarınızın içini açıp içindeki parçaları bile değiştirebiliyorsunuz üstelik nasıl çalıştıklarını anlamasanız bile. O halde saydığım özelliklere sahip şeyler zaten yapılıyor. Ama her nedense biz gitaristler şu anki efektörler ile yetiniyoruz. Daha iyisi olabilir dedim ve böyle bir proje aklıma geldi, sonra gitar çalan arkadaşlarıma anlattım. Ayrıca bunu nasıl gerçekleştirebiliriz sorusununa cevabını da az buçuk verebilirim.

Umarım yapmak istediğimiz şeyi açıklayabilmişimdir.

Bu hafta içi bana mail atan arkadaşlara (mailler gelmeye başladı) ve sizlerden destek olan arkadaşlara cevap yazmaya çalışacağım. Proje grubu oluşturmamız gerekli. Sizlerden katılmak isteyenler yine benimle irtibata geçmeye devam etsin. Yorumlarınızı ve sorularınızı bu başlık altında yazmaya devam ederseniz seviniriz.

Saygılar.
 
&gogostar;

Gecikme konusunda haklı olabilirsin. Fakat ben yine de genel amaçlı bir bilgisayarı böyle bir iş için kullanmak ile bu işi çözme taraftarı değilim. Eğer CPU'lar yeterince hızlı olsalardı şu anda GPU'ya gerek kalmazdı. GPU çıktığı zaman "ne gerek vardı. CPU da aynı hesaplamaları yapabiliyor, doku kaplayabiliyor, ışık hesaplamaları yapabiliyor." dedin mi? Madem ki CPU bu kadar yeterli idi neden DSP çipler çıktı? DSP çipler çıkmasa idi POD yapılabilir miydi yada diğer pedallar? Demek istediğim bilgisayar sadece bilgisayardır. Genel amaçlı bir şeydir. Spesifik ihtiyaçlar için yeterli sonuç veriyor bile olsa spesifik çözümler her zaman için daha fazla verim sağlar. Sonuç olarak senin ürünün gecikmiyo yapmıyor olabilir ama pek ekonomik ve portatif birşeye benzemiyor.
 
Sanırım yanlış anlaşılıyorum, amacım projeyi baltalamak değil. Bahsettiğiniz örneği, processorlerin çalışma mantığını biliyorum. Sadece verdiğim örneklerin gözünüzden kaçtığını düşünüyorum.
POD v2.0 ile v2.3 arasındaki fark nedir? Yada artık çok ilgilenemediğim için tam bilemiyorum: XT Live için "model pack" oluyor. Bunlar ürünün programlanabilmesi değil mi?
Ben Guitar Rig'i savunmuyorum, hatta birkaç kişiye son iki gün içerisinde bu konudan bahsettim(bilgisayardan gitar çalınmaz gibi bir konu üzerine). Ben zaten guitar rigi kullanmıyorum, ekonomik olmasını ancak kendi projenizi ortaya koyduktan sonra değerlendirirsiniz, çünkü kıyas vardır, fiyat/performans vardır. İnsanlar binlerce dolar vererek de setlere sahip olabiliyorlar.(3000$'lık reverbleri unutmadık.)
Portatiflik konusuna gelince: zaten size yardımcı olmaya çalıştım, guitar rig en küçük olarak bir dizüstü bilgisayardan çalıştırılabilir, ben size daha portatif oalrak Palm örneği verdim, işin teknik kısmı size kalmış. Ayrıca Guitar Rig'de güncelleniyor yani bir nebze programlanabiliyor.
Programlamayı daha derin olarak kastediyorsanız, yani kullanıcının program yazması, bu çok zor bir şey, müzisyenin işine gelmeyecek bir şey. Eğer öyle birşeyi kastediyorsanız kullanıcı POD yada Guitar Rig'i de programlayabilir.
Neyse, dediğim gibi kötü amaçla yazmıyorum bunları, sadece bahsettiğiniz proje ciddi anlamda başkaları tarafından üretilmiş gibime geliyor. Yoksa projenizi baltalayacak kadar yobaz değilim. Umarım başarılı olursunuz ve belki bir gün ben de bu 6 madde ile özetlenmiş şeye* sahip olurum. Saygılar, sevgiler...

*Adını bilmiyorum...
 
Öncelikle bu işi sırf düşünmeniz bile bence çok hoş bir şey, tebrikler.

Kendi adıma konuşuyorum, benim için bir processor'un her şeyi yapabilmesi önemli değildir. Mesela tüplü bir amfi gibi distortion veren, başka bir şey de yapmayan,üstünde eq bile olmayan bir pedala şahsen 300-400 dolar verebilirim (var mı böyle bir alet ya :)) . Ama sizin anlattığınız gibi "ne iş olsa yaparım abi" modunda bir alete 600-700 dolar (ki tahminim en az bu civarda olur fiyatı, anlattıklarınıza göre) vermeye pek sıcak bakmam. Bu yüzden bence ilk olarak tek tek özellikler hakkında uzmanlaşıp, (mesela ilk olarak sırf distortion, sonra amfi simülatörü, sonra şu sonra bu gibi) sonra dediklerinizi yaparsanız bence daha iyi olur. Tabi bu benim naçizane fikrim.

Başarılar...
 
Arkadaşlar çok iyi düşünülmüş bir proje :p
Ama sağlam ekip ister. Kaçıncı sınıfsınız,MP,PIC,DSP (ders olarak) aldınız mı,sonra dijital donanımı Mano'ya yakın olan var mı aranız da :roll: , yazılım da ciddi altyapı ister.. Umarım planladığı gibi ayrıntılı çalışılır ve sonuç alınır. Elimden gediğince ben de yardım etmek isterim. (dsp,mp,assembly,modulation(FM),filter design ne olursa :p )
Gelişmeleri de burdan takip edebilirsek çok güzel olur..
Şimdiden kolay gelsin ;)
 
Yazdığınız şeyler gerçekten çok iştah açıcıcı gözüküyor ama elektronik meraklısı ve bu tarz devrelerle uğraşan biri olarak şunu söyliyeyim elektronikçiye gidipte abi bana şurdan şu parçayı ver diyemiyorsun çünkü Türkiyede yok bulduklarınızında ucuz bir markaysa kaliteli olmuyor tabi acaba daha önce hazır bir proccesor devresi bulup yaptınız mı ?
 
PROJE GRUBU OLUŞTURUYORUZ

Arkadaşlar merhaba,

Projeyi ben yönetmekteyim. Proje grubu oluşturma zamanı geldi kanaatimce. Önce projenin amacı ile ilgili bir açıklama yapmak durumundayım. "Programlanabilir Efektör" en uygun isim gibi şu anda. Amacımız programlanabilir bir efektörün nasıl gerçekleştirilebileceği, gitaristlerin ne gibi ihtiyaçlarının olacağı, piyasadaki ürünler v.s konularında araştırma yapmak. Birincil amacımız bu. Ortaya bir ürün koymak gibi bir amacımız yok. Ama o seviyeye gelirsek yapmayız da demiyorum. Uzun bir süreci kısa parçalar halinde aşabiliriz ancak. Bu kısa adımlarından ilkini direk bir tasarım yapmaya başlamak yerine gerekli bilgi altyapısını sağlayacak araştırma yapmak olarak belirledim. Dökümantasyonu güçlü bir araştırma projesi olmasını diliyorum. Çünkü herhangi sebeplerden dolayı grup üyeleri değişebilir. Yahut proje durdurabilir. Üyelerin kişisel birikimlerini arttırmak olmamalı amaç. Ortaya sonradan kullanılabilir, devamı getirilebilir bir bilgi birikimi sağlamaktır önemli olan. Bir ikincisi ticari olarak beklenti içinde olmamalıyız başlarken. İlk aşamada fazla mesleki bilgiye ve ekonomik kaynağa gerekli yok hak verirsiniz. Yüzeysel bilgiler yeterli olacaktır. Fazla kişiye de gerek yok. Zaten fazla kişinin koordinasyonunu sağlamak daha zor olacaktır. Kısacası ilk adımımız bu.

İlgilinen arkadaşların bu son belirlemelerden sonra tekrar düşünmelerini ve proje grubunda yer almak istiyorlarsa bu isteklerini, destek olmak / yardım etmek istiyorlarsa bu isteklerini bana TEKRARDAN açıkça bildirmelerini istiyorum. Aklınıza takılan şeyleri sorun. Yalnız lütfen açık ve kesin bir dil kullanın. Öneri mi yoksa soru mu olduğu belli olmayan ifadeler kullanmayın.

MSN: [email protected]
e-mail: [email protected]

Not:
*Projedeki gelişmeleri elbette haber veririz, ama burda ama başka yerde, ilerlersek ayrı bir web sitesi açabiliriz (Şimdi de açabiliriz ama gerek yok).
*Şahsen, yüzeysel olarak PIC, DSP, Digital Design, Operating Systems biliyorum. Delphi, C++ (genel olarak programlama) biliyorum. Altyapım yani ne hiç, ne de tam.
*POD XT Live için programlanabilir diyemem. Çünkü sadece üretici firma programlıyor ve model packlar ücretsiz değil. Programlanabilir demek, herkesin programlamasına açık demek.
 
presence demiş ki:
digital analog çevricileri ne kapasitede yapmayı düşünüyorsunuz bu konuya hiç neyinilmemiş bence en can alıcı noktayı atlamışsınız

Eğer örnekleme frekansı ve kaç bitlik işlem kapasitesi olacağından söz ediyorsan bunlar için daha vakit var. Ama elbette bunlar ne kadar yüksek ise ses daha kalite olur, fakat hız azalır. Bunlar zamanı gelince hesaplanması gereken değerler.
 
PROJE GRUBU BELİRLENDİ

Sevgili Forum Üyeleri,

Proje grubumuz belirlendi. Başarı dilekleriniz için teşekkür ederiz. Gelişmelerden sizi de haberdar edeceğiz. Tabii ki yeri geldi mi yardımlarınızı da bekleriz :D

Sevgiler.
 
Geri
Üst