Cort G285

Birkac ay suren uzun arastirma suresinden sonra nurtopu gibi bir Cort G285 e sahip oldum arkadaslar. Yeni gitar almak isteyen arkadaslara faydali olmasi icin kisa bir inceleme hazirladim.

Once ihtiyaclarimi belirledim.

Varolan gitarimda cift humbucker ve fixed bridge var. Overdrive de sound u cok iyi ama clean lerde pek temiz ve canli degil. Bu yuzden alacagim gitarda mutlaka single manyetik olmaliydi. Tremolo olmasini istiyordum ama Floyd Rose un zahmetine katlanmak istemedim. Dolayisiyle vintage tarz en uygunu olacakti. Daha cok clean caldigim icin sound parlak ve dengeli olsun istedim. Yani cok cirtlak yada bas olmamaliydi.

Seceneklerimi ortaya koydum.

Oldum olasi strat sahibi olmak istemistim. Ama butcem (1000$ olarak belirledim) amerikan strat almaya bile yetismiyordu. Gitari uzun sure kullanacagim icin ikinci el olayina girmek pek istemedim. Mexico strat lar da pek tatmin etmedi. Ibanezlerin icinde benim ihtiyacimi karsilayacak bir model yoktu, ki zaten olsa bile bence fiyat/performans orani hic te iyi degil. Jackson bence zaten sekilden oteye birsey degil(bu benim gorusum, kimse kavga etmesin benimle). Yamahanin da guzel modelleri var ama yine fiyat performans orani olarak ic acici degildi durum. Pacifica serisinden begendigim model 1000€ nun uzerindeydi, direk dukkandan kactim :)

Sonuc.

Geriye fiyat performans orani olarak cok iyi olan Cort markasi kaldi. Dusuk modelleri icin birsey diyemem ama orta ve ust modelleri iscilik ve malzeme kalitesi zaten gitari eline aldiginda anlayabiliyorsun.

Uc model belirledim. G260, G-VT ve G285. hepsi de S-S-H manyetik diziliminde
G260 kalite olarak bir mexico strat a denk bir gitar. Artisi da klavyesi daha rahat, tremolosu daha yetenekli ve swamp ash dedikleri agaci gercekten cok hos. Fiyat ta sifiri 400 dolar gibi bisey.
G-VT internette guzel gibi gorunuyordu ama elime alinca hayal kirikligina ugradim. Hardware olarak bekledigim kadar iyi degildi, sound da cok tizdi ve pek te canli degildi.

Geriye G285 kaldi. Zaten bu gitari ilk gordugumde cok begenmistim ve o kadar arastirmanin sonunda yine donup dolasip bu modeli aldim.


0.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg


Gitarin renk secenegi yok, fotograflar pek iyi cikmadi ama mavi gibi bi rengi var. Pick guard i da beyaz ama granit gibi bisey. Acikcasi gitarin goruntusunu pek begenmiyorum ama zevk meselesi tabiki.

Tremolo sistemi floyd rose ile vintage tarz arasinda biryerde. Iki sistemin de avantajlarini tasiyor. Burgular kilitli, ama birbirlerine cok yakin. Bu sistein kolay kolay akor kacirmadigi soyleniyor, umarim oyledir. Klavye ibanezlerinki kadar olmasa da baya ince. Fretler jumbo olsa daha cok memnun olacaktim ama benim icin baya rahat geldi. Sonucta klayvenin rahatligi icin bir standart yok, kimi kalin sever kimi ince.

Gelelim en onemli olan kisma, sound:
Uzerinde Seymour duncan SH4 ve SSL1 manyetikler var. Humbucker split edilebiliyor, ve burada cok akilli birsey dusunmusler. Diger gitarlardaki gibi ton dugmesiyle degil ayri bir switch ile ayarlaniyor. Humbucker olarak calisirken gitar ben buradayim diyor. Sesi oldukca yuksek ve parlak. Single modu pek te bekledigim kadar iyi degil ama switch 4. pozisyonda cok tatli bir sound u var. Single manyetiklerin sound u blues sound u isteyenler icin birebir. Gitarin sustain i super, ses cok dengeli, yani baslar yada tizler baskin degil.

Sonuc olarak G285 her yola gelebilecek bir gitar. Gain i koklediginde yeterince sert sound elde edebildigin gibi clean lerde de cok tatli yumusak bir sound yakalayabiliyor. Ozellikle bu SH4 denilen manyetik beklentimin cok uzerinde bir sound veriyor. Eger yakin zamanda guzel bir mikrofon bulabilirsem yine buraya ses orneklerini koymak istiyorum.

not: arda ya da yardimlarindan dolayi tesekkur ediyorum
 
Bi de şu inlayleri benim sinir edecek biçimde kalın mi telinin altına yapıştırmasalar da klavyenin ortasına yapıştırsalar daha güzel olacak. Bence estetiğin içine ediyor o yukarda duran inlayler...

Hayırlı olsun gitarın. Manyetikler ve köprü güzel... Klavye de sana rahat geliyorsa daha ne :)
 
kaanengin demiş ki:
not: arda ya da yardimlarindan dolayi tesekkur ediyorum

Rica ederim Kaancım hayırlı uğurlu olsun bence şahane bir gitar ve şimdilik alışkın olmasan bile zamanla gitarın görünüşünü de çok seveceğine eminim. Gitarın üstü flamed maple kaplı ve eflatunumsu çok tatlı bir rengi var bence.

Ayrıca Parçaları baştan başa yıldızlar geçidi gibi(tremnut, duncanlar, sperzel trim-lok, spoke whell nut, amerikan basswood gövde ki jemlerde ve Satriani signature lerin üst modellerindeki ağaçtır, ve bence köprüsü de amerikan deluxe fenderlerdekinin 1-1 kopyası tamamen çelik ve baya kaliteli. )

Valla ben sadece sanki senin kafanı karıştırıp 2 ay kaybettirmişim gibi geliyor ama bence içine sinerek yaptığın bilinçli bir alış-veriş oldu. :)

Tekrar güle güle kullan.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Arastirma yapmam biraz uzun surdu ama iyi oldu cunku su anda yaptigim secimin benim icin en uygunu olduguna eminim, icin rahat yani.
Sonucta bu paraya gidip mexico fender alsam sonra bu modeli gorsem bin pisman olurdum 8)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Govdeye bakilirsa S serisine benziyor. Uzerindeki single manyetikler sanirim hot rails. Klavyesindeki islemelere falan bakilirsa iyimser bir tahminle bu gitar 1000 dolarin uzerindedir diyorum. Modelini bilen cikar mi acaba
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Arda, yigidi oldur ama hakkini ver demisler.
Ben de gitari cok sevimli buldugumu soyleyemeyecegim ama ozellikle sapindaki islemeler cok hos olmus.
 
Valla ben 2 ay önce Ibanez'in sitesine girmiştim o zaman böyle doğal renklere hastaydım (Gerçi hala hastayım ama olsun :p ) Bütün RG idi JEM'di falan hepsine bakıp bunu beğenmiştim bence çok hoş bi' gitar zaten arched top ları seviyorum (benimki de öyle olduğundandır belki :p )
 
Geri
Üst