Çatırdı Patırtı Sesler

Arkadaşlar merhaba, dün focusrite 2i2 ses kartını aldım. Hemen eve gelip son sürüm driveri indirip kurdum. Cubaseyi açtım asioall'ı seçtim ve içinden scarlet inputlarını açtım. Sinyal tamam her şey oldu gibi tıngırdatıyordum 2,3 dakika ama sonra birden pat pat pat pat diye sesler gelmeye başladı. O haldeyken asio alla tıkladım bufferda git gel yaptım ses düzeldi yine. Ama yine aynı problem var iki gündür asio all ayarlarını aç kapa yaparak sesi düzeltiyorum 2,3 dakikada bir. Şöyle bir durumda var pat çat sesler gelirken kayıt aldım ve export ettim. Cubaseyi kapatıp dinledim ses mükemmel hiç bir patırdı çatırtı yok. Yahut kayıt esnasında olmamasını istiyorum. Bunun için önerileriniz nelerdir var mıdır bildiğiniz bir şeyler :)
 
Bu seskartının kendi asio seçeneği mutlaka olmalı, o'nu seçip onunla çalışın.

Bunun haricinde duyduğunuz sesler buffer rate'in düşük ayarlanmasından kaynaklı olabilir (asio4all seçilmiş olması dışındaki sebep). blog'umun stüdyo bölümünde detaya girmeden böyle şeyler hakkında biraz karalamıştım göz atabilirsiniz.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Cubase devices kısmında driver seçme kısmında sadece focusrite 2i2 driver yazıyor ve işte diğer asioalllar falan... Asioyu seçiyorum çünkü outlar hoparlöre gitmesi lazım focusrite yapınca ses kartının arkasındaki monitör outlara gönderiyor ve bende monitör olmadığı için yapmıyorum onu. Şimdi asio all içinde ses kartı yükledikten sonra ekstra scarlet 2i2 diye bir şey çıktı ama tik atılmamış biçimde ona tıkladım ve açtım inputlar tamam vs vsvs ses güzel yahut nasıl bir şeyler yapacağım da düzelteceğim bi' fikrim yok 2 gündür gece gündüz makale okuyorum araştıroyurum senin blogada bakayım biraz. Şimdiden teşekkürler :)
 
asio4all açıkçası güzel program olsa da spesifik bir alet için tasarlanmadığı için idealinden yüksek buffer rate gerektirebilir (muhtemelen focusrite'ın asio'sundan daha fazla latency yapar ve cpu ihtiyacı fazladır). Yerinizde olsan ses kaynağı artık ne kullanıyorsanız bir elektrikçiye gider uygun kablo yaptırır realtek'i emekliye ayırırdım.
 
bence önce cubase device settings'den external ses kartının (focusrite) driver'ını seçip focusrite'a bir kulaklık bağlayıp öyle kontrol edin, düzelmişse hoparlörleri ses kartına değil -araya adaptör takarak- external ses kartının kulaklık çıkışına bağlayın
düzelmiyorsa sorun başka yerdedir.
 
geçenlerde ekran kartını overclock yaptım oyunlarda ekran kayıyor falan belki karttandır yahu olabilir demişlerdi


Ekran kartını artifact çıkacak seviyeye kadar overclock yapmanı tavsiye etmem. Ekran kartına yük bindirecek bir programla test et oc yaptıktan sonra. Farkında olmadan ekran kartına zarar veriyor/vermiş olabilirsin. Fazla oc sonucunda Bellekler yanmaya çok meraklıdır. Konudan alakasız ama önemli bir tavsiye.

Buffer rate düşükken cizirti olmasının sebebi de hem kullandığın asio driver ı. Hem de yolu çiziş biçimin. Eğer Realtek üzerinden çıkış vermesini istiyorsan gecikmeden ödün vermelisin. Tek ses kartı bile bir gecikme eklerken, ikinci bir onboard kartın gerekli hesaplamaları yapması ciddi anlamda büyütür latency i. Dolayısıyla olabildiğince kısa tut sinyal zincirini. Tavsiyem ses sistemine göre bir dişi - iki erkek ya da bir erkek - iki erkek 3.5mm lik jak uzatma kablosu alman. Böylece hem ses kartının düşük gecikmeli monitor özelliğini kullanabilirsin, hem de genel kullanım için onboard ses kartını kullanırsın. Ses kartının çıkışına göre bir dönüştürücü daha alman gerekebilir.
 
Ekran kartı sorunlu evet değiştireyim onu, ve evet hoparlörü ses kartının outlarına bağlayayım birde öyle deneyeyim direkt asio kullanmadan focusun driveri ile belki düzelir :)
 
Kısmet bu başlığaymış. Commodore64 oyunları ile gözleri bozmuş bir neslin evladıyım. 95'ten beri bilgisayar (486 DX!!) ile kayıt işlerini kurcalıyorum, hani ayaklı tarih gibi bi şey oldum artık. Neredeyse yıl yıl ay ay her gelişmeyi izledim. Ama abicim şu bilgisayar denilen şeyi yapamadılar gittiler be arkadaş. Bilgisayar başında çileni doldurmadan, acı çekmeden, bi şey indirmeden, patch bulmadan, asio yüklemeden jakı takıp kayıt yapabileceğin düzgün çalışan pratik bir sistem yapmak neden bu kadar zor oldu hep? 2013'e gelmişiz, hala dirver mriver bulmadan, ekran kartını sökmeden iş görmüyor şu alet.
Düşünsenize işletim sisteminde "Sorun Çöz" diye bir seçenek var. Seçerseniz sorunu çözüyor. Neden var bu seçenek? Kim sorun ister ki? Çözmk için neden "evvet çöz"e tıklamam gerekiyor? vb. vb.
 
Kısmet bu başlığaymış. Commodore64 oyunları ile gözleri bozmuş bir neslin evladıyım. 95'ten beri bilgisayar (486 DX!!) ile kayıt işlerini kurcalıyorum, hani ayaklı tarih gibi bi şey oldum artık. Neredeyse yıl yıl ay ay her gelişmeyi izledim. Ama abicim şu bilgisayar denilen şeyi yapamadılar gittiler be arkadaş. Bilgisayar başında çileni doldurmadan, acı çekmeden, bi şey indirmeden, patch bulmadan, asio yüklemeden jakı takıp kayıt yapabileceğin düzgün çalışan pratik bir sistem yapmak neden bu kadar zor oldu hep? 2013'e gelmişiz, hala dirver mriver bulmadan, ekran kartını sökmeden iş görmüyor şu alet.
Düşünsenize işletim sisteminde "Sorun Çöz" diye bir seçenek var. Seçerseniz sorunu çözüyor. Neden var bu seçenek? Kim sorun ister ki? Çözmk için neden "evvet çöz"e tıklamam gerekiyor? vb. vb.

reklama girecek ama o isin cozumu mac. Mesela arkadaşın yapmaya çalıştığı şeyi mac ile yapmak çok basit. Hem de 'asio4all' gibi 3rd party bir yazılıma gerek duymadan, mac os x'le fabrika çıkışı gelen bir özellikle windows'daki Audio Settings'in karşılığı olan 'Audio Midi Settings'e girerek bilgisayara takılı ne kadar ses kartı varsa hepsinin input ve output'larını tek bir ses kartıymış gibi tanıtmak mümkün ve mükemmel çalışıyor. (keywords: Audio Aggregate Device)

F0yIVmE.png


beş yıldan fazla oldu: macbook ve şimdi yeni aldığım macbook pro'yu kullanıyorum. onlarca ses kartıyla denedim. daha hiçbir sorun yaşamadım. Ben de commodore 64'ten beri yardırıyorum, dünyanın en iyi bilgisayarı bence amiga 500'tür. amiga'daki rahatlığı mac'te bile bulamadım. Şu anda da çok iyi bir pc desktop'ım var i7 işlemcili 16gb ram 2tb hdd vs, mükemmel çalışıyor ama yine de kayıtta senkron problemi oluyor, ya ses kartından ya da driver'lardan (bazı arkadaşlar cubase'in metronomunda da sorun var diyor) bilemedim, artık pc ile kayıt yapmıyorum. Long live Mac Os X! :)

(eski bir hikaye: yıl 2000, intel pentium işlemcili pc, m-audio quattro ses kartı, cubase cakewalk vs ne kadar yazılım varsa hepsinde kilitlenen bilgisayar. farklı ses kartları, farklı ekran kartları, farklı ram'lerle deniyoruz düzelmiyor. günler sonra farkettim ki reverb kullanmadığım projeler kilitlenmiyor. ama herhangi bir kanala herhangi bir reverb plug-in'ini koyarsam kilitleniyor. hemen de kilitlenmiyor üstelik, reverb çalışmaya başlıyor, sönümleniyor, neredeyse duyulmaz hale geliyor ve bilgisayar kasılıyor, mouse zor hareket ediyor, cpu fan hızını köklüyor ve mort...forumlarda aynısını yaşayanlar sorunu reverb'ün önüne -55db'de insan kulağının duyamayacağı frekansta bir noise generator koyarak çözmüşler. çünkü reverb'ün sönümlenmesi sırasındaki hesaplamada reverb bir türlü sıfıra ulaşamıyor, intel cpu hesaplamada virgülden sonra sonsuz sayıda hane ekliyor, sıfıra yaklaşıyor ama ulaşamıyor, artık kaçtane hane hesaplıyorsa cpu geberiyor. monitöre kafa attım, kasaya tekme attım, klavyeyi ısırdım, mouse'u kırdım. intel sorunu farkedip update yapana kadar her kanala noise generator koyarak normal çalışmama devam ettim. bir başka hikayem de var, on board ses kartı dahil bilgisayara taktığım hiç bir ses kartından ses alamamakla ilgili ama bunu ileride yazacağım kitap için saklıyorum)
 
Sinan Güngörer, o bilgisayarda senkron problemi olmasının tek mantıklı açıklaması harddisk kullanmak bana kalırsa. Bu kadar masrafı yaptıysan, sisteme bir ssd eklemek çok bir zarar sağlamayacaktır diye düşünüyorum. 120gb ya da daha altında bir ssd takıp, kullanacağın yazılımı ve işletim sistemini onun üstüne kurarsan bir problemin kalmaz. Tecrübeden dolayı söylemiyorum yanlış anlaşılmasın, ama bilgisayarlar ve elektronik ilgi alanım. Ve mantık yürütürsek sistemi en çok yavaşlatan şey sistemin en yavaş bileşenidir. Hazır kayıt üzerinden zibilyon tane efekt eklesen bile eminim bir performans sorunu yaşamıyorsundur. Ama yaptığın kayıtların kalitesini de düşünürsek, eski teknoloji harddisklerin yazma hızı yetmeyebilir. Eğer anakartın sata 3 destekliyorsa tavsiyem 550 mb/sn okuma yazma hızına sahip bir ssd alıp bir de öyle dene.

Bunun dışında söyleyeceğim şöyle bir şey var. Bilgisayarı yapmasına yapıyorlar da(arada bir kaç donanımsal mühendislik hatası çıkmıyor değil), bilgisayarı kullanacak yazılımı (işletim sistemi, driver, diğer türlü software) doğru dürüst yapamıyorlar. Programlama mantığıyla düşünürsek, bug free ve daha verimli algoritmalar yazmak gerçekten zor oluyor. Dünyanın en zeki 10 bin adamını bir şirkete toplasan bile, 10001. adam geliyor o bütünün bir parçası olacak bir kod yazıyor . Sonra al sana mavi ekran :D Bunun dışında farklı firmaların birbirleriyle uyumlu şeyler çıkarması daha da fazla sorunu ortaya çıkarıyor. Apple'ın en büyük olayı bu aslında, apple cihazlarında kullanılan programların çoğunu yine apple çıkarıyor.

E napcaz o zaman böyle mi gidecek hep? Hayır, tabiki de. Burada linux, ve programların open source olmasının faydası devreye giriyor. Mac gibi daha çok basit tüketiciye yönelen bir işletim sistemi olmayabilir, ama Linux'da her şey kontrol edilebilir düzeyde. Eğer bir problemin varsa, çözülebilir demektir. Çözülmesi için gerekli şey bir "sorunu çöz" e tıklamak kadar kolay olmayabilir, ama her türlü çözülür. Açıkçası linuxu düzenli ve bilinçli kullanıp da bir sorun yaşayan kimseyi görmedim ben. Sanırım bu yüzdendir ki bilim alanındaki neredeyse tüm uygulamalarda linux kullanılıyor, hata yapma lüksü yok çünkü.

Bizim nesilimiz böyle değil, ama eminim ki bir kaç nesil sonra ortalama tüketiciler de basit cebir bildikleri kadar programlama bilecekler. Biz biraz geçiş döneminde olduğumuzdan bu sorunları çekmek zorundayız. Ama hepsi aslında gelişimin izleri.
 
Şuan halledilebilecek bir durum değil yani kısaca ona geliyoruz ya donanımsal takviye yapacağız yada yeni bir mac tek çözüm bu? Ne zor işmiş arkadaş aldım kartı bi' heyecanla millet alıyor sorun yok ben alıyorum başlıyor tüm sorunlar kafa kalmadı yahu :D
 
kutaynurel arkadaşım da nacizane tecrübelerimden faydalansın diye anlatıyorum, yeni ses kartı almış bir kişinin gözünü korkutmak da istemiyorum bir yandan. Tavsiyem, soğukkanlılıkla, bu sorunların zamanla mutlaka çözüleceğini bilerek, sabırla araştırma-kurtarma faaliyetlerine devam etmek... :)

PC/Windows ortamındaki yazılım ve donanımlar tek elden çıkmıyor ve bir şekilde denetlenmiyor. Bu iş için üretilmiş değiller ya da en azından mesela bu başlıkta sözü geçen durum, söz konusu donanım ve yazılımlar bir araya getirilerek önceden denenmiş değil. (bilmem anlatabilmiyor muyum)

Mesela, 'hard disk recorder'lar vardı. Tak fişe, bas record'a. Tabi bu cihaza direkt gitarı girip üstüne plug-in koyup cayır cayır çalıp kaydedemezsin (gerçi bunu yapabilen de var roland'ın bir modeli ama hatırlayamıyorum) Bu iş için üretilmişlerdir ve tank gibi çalışırlar. Bende Fostex DMT8 duruyor 12 yıldır tık demedi, bazen bir yıl kullanmam, kullanacağım zaman tozunu alıp fişe takarım, sorunsuz çalışır.

foto: Fostex DMT8 Hard Disk Recorder
iCEROWu.jpg


Mac için de 'bu iş için üretilmiş' diyebiliriz; donanımları farklı sağlayıcılardan sağlıyor olsalar da, cihazı toplayıp, bu cihaza en uygun yazılımı yazıyorlar. Ve hatta üstüne de Logic'i geliştiriyorlar. Arada ufak tefek problemler çıksa da, mac'i de tak fişe bas record'a... (keza zamanında Amiga da, Atari 1040ST de böyle bilgisayarlardı)

foto: Atari 1040ST üzerinde çalışan ilk cubase'lerden biri:
yKGHjtE.png



Şahsen PC ortamında sorun çözmekle uğraşmaktan bıktım. Nacizane tavsiyem, siz de uğraşmayın. Sözüm meclisten dışarı, 'mac'e o kadar para vermem' diyenlerin cebinde iphone olabiliyor. Şahsen iphone almıyorum, pc'ye vereceğim paranın üstüne ekleyip macbook alıyorum.

Ama uğraşmayı tercih ederseniz uğraşın, naapar eder çözersiniz, çözülemeyecek sorun yok.

Casablanca hard disk benim de aklıma geldi. Hatta bir SSD almayı da düşündüm aynen söylediğin gibi. Ama bunaldım artık, uğraşacak vaktim yok. Aslında vaktim var da, bu vakti daha çok müzik yapmaya harcamak istiyorum. (şu anda kullandığım macbook'ta da SSD var)
 
PC'de saatin olduğu yerde saat ve ses haricinde sadece 1 tane ikonum var (o programıda yeni yükledim). Virüs programlarını kurup temizlikten sonra silerim, oyun mümkün değil yüklemem, önüme çıkan her audio programını yüklemem...ama web'de rahatça gezer, film seyreder müzik dinler, office programları gerektikçe kullanırım.

Window'sumu kuralı 2 yıl olmuştur ve yanlış hatırlamıyorsam 2-3 defa ancak çökmüştür. İlk kurulum sonrası 1 tane problem olmuştu o da performans artsın diye iptal edilmiş bir windows servisinden kaynaklanmış (bulmam zaman almıştı). Şu an sorunsuz çalışmakta.
 
Çok teşekkür ederim arkadaşlar önerileriniz ve fikirleriniz için. Çözümü buldum ve sorun yok artık. Şuan kullandığım hoparlörü jack büyültücü ile focusrite kulaklık çıkışına taktım ve cubasede driveri asioalldan focusun kendi driverina geçirdim pat patlar gitti ve gecikmesiz bol kaliteli bol kanallı kayıtları rahatlıkla yapıyorum. Şimdi hoparlör yerine yamaha hs50m için para biriktirerek adım adım biraz daha kaliteyi arttıracağım tekrar tekrar herkese çok teşekkürler :)
 
Çok teşekkür ederim arkadaşlar önerileriniz ve fikirleriniz için. Çözümü buldum ve sorun yok artık. Şuan kullandığım hoparlörü jack büyültücü ile focusrite kulaklık çıkışına taktım ve cubasede driveri asioalldan focusun kendi driverina geçirdim pat patlar gitti ve gecikmesiz bol kaliteli bol kanallı kayıtları rahatlıkla yapıyorum. Şimdi hoparlör yerine yamaha hs50m için para biriktirerek adım adım biraz daha kaliteyi arttıracağım tekrar tekrar herkese çok teşekkürler :)
Bu kadar basit.. Di mi ? :)
 
Geri
Üst