Bir kere synth/workstation ve dijital piano tamamen farklı şeyler. 88 tuşlu bir workstation'a dijital pianonun yaptığı şeyleri büyük ölçüde yaptırabilirsiniz ama bir dijital pianoya workstation'ın yaptığı şeyleri yaptıramazsınız. Dolayısıyla öncelikli olarak kafanızdaki bu karışıklığı gidermeniz , " Dijital piano mu workstation mı ? " sorusunun cevabını bulmanız lazım. Örneğin sadece piano partileri çalacaksanız tabii ki dijital piano alın. Ama siz progresif rock çalacağım diyorsunuz. Bu tür bir müzik ; çok daha geniş bir ses paleti demek. Gerektiğinde ses sentezlemek , patch'ler yazmak demek. Bunu da ancak bir synth/workstation ile yapabilirsiniz. Mesela aşağıdaki videoda adam Kurzweil K2600 modeli ile ; cihazın üzerindeki fabrika presetlerini kullanarak bir takım patch'ler yazmış. ( Örneği yukarıda Kurzweil'den bahsettiğim için yine Kurzweil'den verdim. Yoksa benzeri şeyleri başka markaların workstation modelleri ile yapmak da mümkün. )
88 tuşun en büyük avantajı çalımda özgürlük sağlamasıdır. Örneğin 88 tuşlu bir cihazla piano partileri dahil her şeyi çalabilirsiniz. Ama tuş sayısı azaldıkça özgürlük alanınız gittikçe kısıtlanır. Buna karşılık 88 tuşlu bir cihazın ; büyüklük ve ağırlıktan kaynaklanan mobilizasyon problemi olduğunu da unutmamak gerekir.
Ben Kurzweil alternatifini ; sizin bütçe kısıtınız ve yapmayı düşündüğünüz müzik türü nedeniyle verdim. Bütçe kısıtınız olmasaydı ilave alternatifler ( hammer action tuş takımlı ve 88 tuşlu modelleri olmak kaydıyla ) aşağıdaki gibi olurdu :
1-) Yamaha
a-) Üretimden kalkmış modeller : Motif ES , Motif XS, Motif XF
b-) Halen üretilmekte olan modeller : MOXF8 , MODX8
2-) Korg
a-) Üretimden kalkmış modeller : Triton Extreme , M3 , Kronos , Kronos X
b-) Halen üretilmekte olan modeller : Kronos 2, Krome
3-) Roland
a-) Üretimden kalkmış modeller : Fantom G
b-) Halen üretilmekte olan modeller : Fantom , FA-08 , Juno DS , Integra7 + 88 tuşlu midi klavye
4- Nord
a-) Üretimden kalkmış modeller : Nord Stage eski seriler
b-) Halen üretilmekte olan modeller : Nord Stage 3 88 , Nord Electro 6 HP
5-) Kurzweil
a-) Üretimden kalkmış modeller : Yukarıda belirttim.
b-) Halen üretilmekte olan modeller : PC4 , PC3K
Benim aklıma gelen modeller genel olarak böyle. Belki hatırlayamadığım veya atladığım modeller olmuştur.
Tekrardan yanıtlarınız için teşekkür ederim. Sanırım dediğiniz gibi synth/workstation almak benim için çok daha akıllıca olacak. Önerdiğiniz diğer modelleri de inceleyip kararımı vermeye çalışacağım. Zaman ayırdığınız ve sorularımı cevapladığınız için çok teşekkür ederim.