Home-Made parçalar için... ?

Selamlar arkadaşlar.
Geçmiş konuları şöyle bir dolaştım, ancak evde amatör olarak
kendi parçalarını kaydetmeye niyetlenmiş birine -sıfırdan- yardımcı
olabilecek bir bilgi sunumuna rastlamadım.
Diğer bir deyişle mevcut bilgiler, kayıt konusunda zaten belirli bir bilgi birikimi
bulunan, ancak süreçte ufak tefek aksaklıklar yaşamış insanlara yönelik.

Elimde bass ve elektro gitarım var, bunlarla bir altyapı hazırlamak için ne tür ekipmanlara
ihtiyacım var?
Diğer bir soruysa kayıt almak için hangi programları kullanmayı öğrenmeliyim?
Teşekkürler..
 
Ben de biraz yabancıyım aynı senin durumundaydım ama geçenlerde buna benzer bir konu açtım bir arkadaş yardımcı oldu. Sonra geçtiğimiz hafta bu programları iyi kullanan bir arkadaşımla buluştuk. Birlikte birşeyler yaptık bazı şeyleri anladım bildiklerimi anlatayım. Eminim bu forumda daha ayrıntılı bilgi verebilecek arkadaşlar da vardır. Ben kendimce yardımcı olmaya çalışayım. Şimdi ilk bilgisayara(dizüstü de olabilir tabi ki) cubasee diye bir program var bunu kur. Bu cubasee ye bağlı içinde başka programlar da var. Yanlış haytlamıyorsam bir tanesi guitar rig gibi birşeydi. Aşağıda ne olduğunu yazıcam. Harici ses kartı alıcaksın laptopa ve amfiye giriceksin. Amfi olmasına gerek yok bilg. hoparlörüne de gireblirsin. Cubase programı çok geniş bir program, arkadaşım 2 yıldır uğraşıyorum bilmediğim yerleri var demişti. Arada buluşuyoruz öğrenmeye çalışıyorum.

Şimdi asıl konuya gelelim yukarıda sözünü ettğim guitar rig öyle bir şey ki evine birsürü kabin-amfi-gitar TON getiriyor. İstediğin bir amfiyi seçiyorsun sonra tonlar geliyor mesela metali seçiyorsun orada noise gateıne kadar ayar çekebiliyorsn kaliteli tonlar var. Evet çok şaşırtıcı ama teknoloji işte.. Kayıda gelince.Mıdı cihazlar var bunlardan alman lazım. Nedir bu ? Bu mıdı anladğım kadarıyla b inevi ses dönüştürücü. Klavye şeklinde olanlarından var arkadaşımda ben de alıcam. mesela mıdı bır klavye aldın mıdı klavyeyı giriyorsun. Sonra cubaseden ıstedıgın bır ensturmanı seçiyorsun orneğin midi klavyenden distortion gitar ya da keman sesi alabilirsin. İstediğin ayarda hem de. Ses kartı da dışardaki sesleri bilgisayarın alıyacağı hale dönüştürür. Kendi ensturmanını bağlayıp kayıt edebilirsin sonra mıdı klavyeyle arkayı istediğin ensturmanla alt yapıyla doldurtabilirsin. Yani öğreniceğin program cubasee ihtiyacın olan cihaz ses kartı. Forumda ses kartlarıyla ılgılı nedir ne değildir hangisi kalitelidir çok rahat öğrenebilirsin. Biraz karışık oldu işin içinden ben de çıkamadım anlamadığın yer varsa daha açıklamaya çalışırım.
 
Eğer iyi bir kayıt yapmak istiyorsan ses kartının yanında iyi bir kulaklık da alman gerekiyor.

Kayda gelirsek, bu Cubasein içinde birçok Vstyi kullanabilirsin. Bunlar sanal enstrumanlardır. Mesela öncelikle iyi bir davul vstsi indirmen gerekiyor. Sonra buna uygun presetler indirmelisin. Sonra indirdiğin presetler üzerinde oynayarak kendi davul presetini oluşturmalısın.

Gitar ve Bass içinse tonlama için plug-inler kullanmalısın. Guitar Rigi öneririm, tabi istersen daha birçok plug ini indirip, deneyebilirsin. Ama kendi pedallarından istediğin sesi alabiliyorsan hiç plugin kullanmadan, sadece pedallarını bilgisayarın girişine bağlayarak kaydedebilirsin.

Vokal içinse net birşeyler söyleyemem. Bence en önemlisi kendi tarzını yaratman. Mesela ben önce Ezmix, sonra Guitar Rigden birer preset kllanıp, üstüne biraz pitch correcter ile Eq ekliyorum.

En sonunda ise ses seviyesini düşük bulursan, bazı pluginlerle sesi arttırabilirsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
hocam gitar ve bass kaydını satın alacağım ses kartıyla yapmayı düşünüyorum.
vokal kaydını arkadaşımın home-stüdyo'sunda alacağım ve mix-master'ı da o halledecek.
davulları herhangi bir DAW ile yazmayı düşünüyorum (şu andaki düşüncem FL)
zaten şu anda müzik dinlemek için kullandığım headphone da gerçekten çok iyi ve bu için kullanabilirim.

sanırım şu an için para harcamam gereken tek şey ses kartı oluyor. yanlış mıyım?
 
Dışarıdan bakınca öyle evet.

Ama referans monitör ya da kulaklık cidden çok önemli. Müzik dinlemek için iyidir ama referans konusu çok farklı. Yeterli olur mu bilmiyorum.

Ayrıca kullanacağın PC ya da MAC ve program nedir?
 
Şartlar izin veriyorsa tabiki mikrofonlamayı tavsiye ederim.

O zaman çok iyi bir karta ihtiyaç yok. Ortalama bir ürün iş görecektir.

E-mu, m-audio, line6 ürünleri seçenek olabilir.
 
Geri
Üst