Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo

Merhabalar.

Konu başlığı, ne yazık ki 3 gün önce yakalandığım hastalığın adı.

Bildiğim hayatım normal seyrinde akarken, her şey her zamanki gibi normal iken, bir sabah dünyam başıma yıkıldı...

Evet... Gerçekten yıkıldı...

Her sabahki gibi saatin sesi ile uyandım ve o güne kadar hiç yaşamadığım hiç bilmediğim bir baş dönmesi ile karşılaştım. Ve geçmiyordu bir türlü...

"Olur öyle sabahları. Bazen bana da oluyor" demeyin... Çünkü bana da oluyordu... Sizleri temin ederim öyle bir şey değil bu...

Bu hadise, yataktan çıkmadan, hatta başıma yastıktan kaldırmadan oldu. Gözlerimi kapattım, başıma başka yöne çevirdim ama hiç bir faydası olmadı. Zorla doğruldum yataktan ve arkaya doğru düştüm. Sanırım ölüyordum o anda. Birden kendiliğinden geçti. Ve "dün gece sigarayı fazla kaçırdım herhalde, ne zamandır spor da yapmıyorum, az da uyudum bu gün" gibi düşüncelerle kendimi rahatlattım. Yaklaşık bir saat sonra işe gitmek için karşıdan karşıya geçerken geldi bu sefer ve ben caddenin ortasında yerdeydim. İşe gitmedim ve gerisin geriye eve döndüm. merdivenden çıkarken bir daha vurdu bu illet yattım merdivene. Zorla girdiğim evde bu hadise bir nebze azalsa bile ertesi güne kadar hiç geçmedi. Sanırım ciddi bir hastalık sonucu bu belirtileri yaşıyorum derken, internette konu ile ilgili bir araştırma yapmaya karar verdim. Kısa araştırmam sonucu en iyisinin doktora gitmek olduğuna karar verdim. Allah'tan hastane hemen evin karşısında, yoksa gidemezdim. Nöroloji bölümünde randevu almaya niyetli iken tanıdık bir doktora durumdan bahsettikten sonra randevuyu KBB ye almamı gerekirse onların nörolojiye sevk edecekleri söyledi. Öyle yaptım.

Vel hasılı kelam, Bura gerçekleştirilen muayene sonucu, "benign paroksismal pozisyonel vertigo" isimli hastalığın teşhisi kondu.

Bu hastalığın neden başladığı ile ilgili net bir bilgi yok. Ve net bir tedavisi de. Öncelikle hiçbir ilacı da olmamakla beraber "Epley manevrası" isimli bir tedavi yöntemi var. Ama kesin çözüm değil. Bu fiziksel manevralarla hastalığı bir süre geçirmek mümkün. Ancak kuvvetle muhtemel hayat boyu belirli periyodlarla nüksedecek.

Şöyle tarif edebilirim;

Alkol kullanan arkadaşlar, çok fazla içtikleri bir gece kendilerini yatağa bıraktıkları anda o yatağın ve dünyanın dönmesi hissi. İşte bu hissi 50 belki 100 ile çarpın.

Hastalık şöyle oluyor; İç kulakta bulunan küçük kalsiyum karbonat ve mineral kristalleri yerinden oynuyor. Kulak içindeki salyongoz bölgesine dağılan bu kristaller kişide şiddetli bir baş dönmesine neden oluyor. Şayet kristaller sol kulaktaysa sol tarafa dönüldüğünde sağ taraftaysa da sağa dönüldüğünde şiddetli bir baş dönmesi yaşanıyor.

Alıntı:
İç kulak kanalındaki kalsiyum karbonat kristalleri, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Normalde, dikey hareketleri beyne ileten karbonat kristalleri, yerinden oynayarak, başın dairesel hareketlerini beyne ileten, yine iç kulaktaki yarım daire kanallarına düşer. Burada yer alan denge sıvısı (endolenf) içinde, baş hareketleri ile hareket eden kristaller, bu hareketlerin normalden daha güçlü ve uzun süreli olarak algılanmasına neden olur. Bu durumda Vertigo ortaya çıkar. Bazı kişilerde Vertigo, bir kaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer, fakat daha sonra tekrardan etkisini gösterir.

Kaynak: http://www.anatomica.com.tr/benin-pozisyonel-paroksismal-vertigo-nedir


Demem o ki, siz siz olun stresten uzak ve sağlıklı efendi gibi yaşayın. Emin olun bu hissi bir kez bile yaşamak istemezsiniz...

Herkese sağlıklı ve vertigosuz bir yaşam dilerim...

vertigo.jpg
 
Annemde de var hatta yarin hastaneye gidecekler, ani hareketler yapmamaya calisin. Tansiyonuda yukseltiyor bazen sanirim. Cok gecmis olsun zor bir durum.
 
Geçmiş olsun arkadaşım meğer neler neler varmış bu hayatta
Sağlığımızın kıymetini bilelim
Kimseyi üzmeyelim üzülmeyelim
En büyük servet sağlıkmış meğer
 
öncelikle geçmiş olsun diyeyim. aynı rahatsızlık bende de var ama bu gozunu korkutmasın. bazen gerçekten cok sıddetlı olabılıyor bas donmelerı fakat gecıcı bır durum.
kısısel tavsıyem anı hareketlerden kaçın, yataktan hızlı kalkma yavaş yavaş doğrul. fakat buna rağmen ara ara bu nüksedecek, nuksetmesı bazen 3 ay sürecek bazen 3 saat.
benım doktorlarımdan aldığım tavsıye suydu. eger ayakta duramayacak kadar donuyorsa sabıt bır yönde yat, pozisyon degıstırmeden. fakat ayakta durmanı engellemeyecek sevıyede bır bas donmesı ıse normal hayatına devam et seklınde oldu. sıddetı az olan dönmelerde normal hayata devam etmenın sebebı bir cesıt basgıskılık gıbı bır sey oluşturmak. yani bir cesit direnc oluşturmak.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9
Herkese iyi niyet ve dileklerinden, tavsiye ve önerilerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. :)

Bu iyi geldi...

Bugün doktorun dün verdiği manevra hareketlerini birkaç kez tekrarladım. Görünüş itibarı ile çok saçma görünse de bu hareketler, nitelik ve mantık olarak gayet geçerli ve faydalı. Şimdi biraz dikkatle evin içinde rahatlıkla gezebiliyorum...

Bu hastalığın bir diğer kötü tarafını fark ettim bugün. Çevremdeki insanlar ne hissettiğimi bilmedikleri için abarttığımı, hatta numara yaptığımı düşünüyorlar. Bir insana (özellikle doz aşırı alkol almamış bir insana) nasıl anlatılır ki bu durum.

Bıyıkları kesilmiş kedi gibi hissediyorum kendimi...:cat::hungover:
 
Öncelikle çok geçmiş olsun. Müzisyen bir arkadaşımdada var aynı rahatsızlık. Eczacı aynı zamanda. Konuyu süt ile çözmüş. Hergün süt içiyor. Belki sizdede işe yarayabilir.
 
Bilemiyorum hocam. Onda işe yaramış. Belki sizede bir faydası olabilir diye yazdım. Nasrettin hoca eşşekden düşmüş hekime götğrelim hocam demişler. Hoca demişki bana eşşekden düşen birini bulun. Halimden en iyi o anlar. Kendisiyle şu an beraber bir bar işletiyoruz. Eğer ekstra bişeyler biliyorsa paylaşırım sizinle. Belki bu site alışveriş ve takasdan başka şeylerede sebep olur :) saygılar
 
Bilemiyorum hocam. Onda işe yaramış. Belki sizede bir faydası olabilir diye yazdım. Nasrettin hoca eşşekden düşmüş hekime götğrelim hocam demişler. Hoca demişki bana eşşekden düşen birini bulun. Halimden en iyi o anlar. Kendisiyle şu an beraber bir bar işletiyoruz. Eğer ekstra bişeyler biliyorsa paylaşırım sizinle. Belki bu site alışveriş ve takasdan başka şeylerede sebep olur :) saygılar

Çok sevinirim. Bu hastalıkta tecrübeli birilerinin, tecrübelerinden faydalanmak benim için an itibarı ile (an derken biraz geniş bir zaman dilimi tabi ki) en faydalı şey olacak...

Bar işletmek güzeldir. Zamanında benim de Antalya / Kaş ta vardı bir barım vardı... Güzel günlerdi...

Sevgiler...
 
Geri
Üst