Temel bazı sorular: VST/VSTi, DX/DXi, Soundfont kullanımı

Merhabalar,
Öncelikle bu forum köşesi için emeği geçen herkesi tebrik ederim çünkü son derece bilgilendirici ve faydalı. Benim sorularım muhtemelen birçok kişi için çok basit gelecektir ama zaman ayırıp cevap verme imkanınız olursa çok sevineceğim çünkü ufkum genişleyecektir. Uzun süredir müzikle amatör olarak ilgilenmekteyim ve yaklaşık 6 yıldır bilgisayar temelli müzik yapıyorum. Creative SB Live ses kartım var ve şu an Cakewalk Home Studio 2002 sequencer kullanıyorum. Midi kayıtlarımda internetten download ettiğim sound fontları kullanıyorum. Vienna Sound Font'u bunları genelde birleştirmek ya da küçük parçalara ayırmak için kullanıyorum tahminen bu programın çok küçük bir özelliği.Yakın gelecekte daha kaliteli kayıt için M-Audio'nun Audiophile 2496 ses kartı alacağım. Sorularıma gelince ;
1-) Bahsettiğim ses kartı ile ilgili yorumlarınız
2-) VSTi olarak sözü geçen uygulama bir nevi soundfont bank kullanım seçeneğimidir ? Yani bunun ile farklı sesleri seçip üzerlerinde delay, reverb vb efektler mi kullanabiliyorum. Bunu Home Studio 2002 ile kullanabilir miyim ? Nasıl ?
3-) VST olarak sözü geçen uygulamalar (plug ins) şu anda zaten akustik ve vokal kayıtlarımda kullandığım chorus , delay vb..seçeneklermidir ?
4-) DXi nedir nasıl kullanabilirim
5-) Davul kayıtlarını zenginleştirmek için ( sesler çok yapay kalıyor) ne önerebilirsiniz

Sorularımın büyük bölümü aslında tartışılan konular arasında ama kullanılan jargon profesyonel bir seviyede olduğu için sıkıntı yaşıyorum. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler..
 
Foruma hosgeldin Marineblue.

Audiophile 2496 tavsiye edebilecegim bir ses karti, ozellikle su anda kullandigin kartla kiyasladiginda kalitesini cok daha fazla takdir edeceksin.

Diger sorularinin cevaplari (senin de dedigin gibi) bu forumun diger sayfalarinda var, jargonu sadelestirmek ancak bir noktaya kadar mumkun. Yine de kisaca ozetlemek gerekirse:

Kullandigin ana programlara yeni islevler katmak icin yazilan programciklara eklenti (plug-in) deniyor. Muzik alaninda, populer olan muzik kayit programlarina ek islevler kazandirmak icin yazilan yuzlerce plug-in var. Muzik kayit programlari farkli firmalar tarafindan gelistirildigi icin zaman icinde bunlarin kabul ettigi plug-in formatlari da farklilasmis. Ornegin senin kullandigin Home Studio ve diger Cakewalk urunleri (Sonar basta olmak uzere) DX ve DXi formatindaki plug-inleri destekliyor. Alman kampindaki Cubase, Nuendo ve Logic gibi programlar VST ve VSTi formatini destekliyor. Baska formatlar da var ama onlar ev studyosu camiasinda o kadar yaygin degil.

Kisacasi sen Home Studio'da DX ve DXi formatinda yazilmis plug-inleri kullanabilirsin. VST ve VSTi formatindakileri kullanmani saglayan wrapper denen programciklar da mevcut. Istersen bu konuda daha fazla bilgi verebilirim.

DX ve DXi arasindaki fark su: DX formatindaki plug-in'ler mevcut bir sesi islemeye yarar. DXi'ler ise kendileri birer ses kaynagidir, sanal birer synthesizer veya sampler gibi. Oradaki "i" harfi "instrument"a karsilik geliyor kisaca.
 
Re: Temel bazı sorular

Marineblue demiş ki:

Merhabalar, foruma hoşgeldin.

1-) Bahsettiğim M-Audio'nun Audiophile 2496 ses kartı ile ilgili yorumlarınız

Ben şahsen kullanmadım ama kullanan arkadaşlardan, forumlardan ve dergi kritiklerinden okuduğum kadarıyla SB'la aynı sınıfta ancak biraz daha esnek bir ses kartı imiş. Bence eğer bütçen çıkışırsa Audiophile yerine kendine bir Echo Mia kart al, zira hem iç gürültü seviyesi daha iyi, hem de girişleri çıkışları balanslı. Daha iyi bir yatırım olur derim.

Hatta diyebilirim ki ne alırsan al, yeter ki SB alma :D Eğer İngilizcen varsa şu linklere bir göz at:

Echo Mia (SOS Dergi kritiği)

Audiophile 2496 ile Terratec EWX 24/96 karşılaştırmaları(SOS Dergi kritiği)

Ayrıca SOS Forumundan:

New Soundcard (SOS Forum Topic)

Audigy or Audiophile? (SOS Forum Topic)

Audiophile? Is it worth it? (SOS Forum Topic)

Ancak haberin olsun: SoundBlaster'lar dışında SoundFont yükleyip kullanabileceğin ses kartı bulman biraz zor olabilir. SoundFont seslerini V-Sampler gibi bir sanal sampler programı kullanarak açmak durumunda kalabilirsin. Platform seçerken bunları da göze al.

2-) VSTi olarak sözü geçen uygulama bir nevi soundfont bank kullanım seçeneğimidir ? Yani bunun ile farklı sesleri seçip üzerlerinde delay, reverb vb efektler mi kullanabiliyorum. Bunu Home Studio 2002 ile kullanabilir miyim ? Nasıl ?
3-) VST olarak sözü geçen uygulamalar (plug ins) şu anda zaten akustik ve vokal kayıtlarımda kullandığım chorus , delay vb..seçeneklermidir ?
4-) DXi nedir nasıl kullanabilirim

VST ile DX ve VSTi ile DXi kavram olarak aynı işleri yapmakla beraber çalışma sistemi olarak birbirinden ayrılan alt program modülleri diyelim.

Domokun'un dediği gibi, VST/DX terimi ana programlara ek fonksiyonlar katan minik programların ana programla iletişim kurabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiş iki ayrı fiş/soket formatı.

Bunu şuna benzetebiliriz: Microsoft Word'de metnin içinde bir kelime aratacağımız zaman gidip Edit başlığından Find/Replace... ya da Bul/Değiştir seçeneğini seçtiğimizde karşımıza bir kutucuk çıkıyor. O kutucuk aslında program içerisinde çalışan bir program. Word ya da Windows'a yüklenen herhangi başka bir program içinde açılıp kullanılabilen bir program. Kendi başına bir işe yaramıyor ancak içinde açılabileceği bir programdan çağırılınca açılıp iş görmeye başlıyor.

DX ve VST olayını aynı şekilde düşünebilirsin. DX formatı Microsoft'un Windows işletim sistemi için geliştirdiği DirectX multimedia iletişim formatıdır. DX formatına göre yazılan bu tip alt programlar yine DX formatını tanıyan ana (host) programlar tarafından açılıp kullanılabilirler, host programların DX soketleri ile bu minik DX plug-inlerin fişleri birbirine uyumludur.

VST de aynı şekilde çalışan ancak Alman müzik software firması Steinberg tarafından geliştirilmiş bir formattır. DX formatı sadece Windows ortamı için geliştirilmiştir ancak VST hem Mac hem PC ortamında kullanılan bir formattır.

DX ve VST kendiliğinden ses üretmeyen ancak içinden ses geçirilip ses üzerinde değişiklik yapma, işleme kabiliyeti olan alt modüllerin formatıdır.

DXi ve VSTi ise kendiliğinden ses üretebilen SoftSynth, SoftSampler gibi programların formatıdır.

5-) Davul kayıtlarını zenginleştirmek için ( sesler çok yapay kalıyor) ne önerebilirsiniz?

Bir davulcu gibi düşünmeye çalış. Davul programlamak öyle göründüğü gibi basit bir olay değil. Gerçek davulcu hissini yakalamak çok zor, bunu başarabilen insanların büyük çoğunluğu da zaten davulcu ya da davul çalmayı bir derece bilen insanlar. Davulcuların tuşelerini takip et, aynı noktaya ardışık vuruşlar arasındaki şiddet farklılıklarını ve onun verdiği duygu değişikliklerini gözlemlemekle işe başlayabilirsin, ardışık iki kik vuruşundan birincisinin velocity'sini diğerine nazaran %10-15 düşürmek ya da tam tersini yapmak gibi... dene, yanıl, öğren.

Sevgiler.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkürler gerçekten çok faydalı oldu. Mahcem, attach ettğin liklere gözatıyorum tekrar teşekkürler. Son bir sorum daha var.

Domokun,

"Bir prodüksiyonunun anatomisi "başlığı altında link verdiğin parçanda tambur sesi kullanmış idin. Ben external bir ekipmanım olmadan benzeri sesi bir waw dosyası olarak bulup vienna ya da benzeri bir programda işleyip soundfont olarak kullanılabilir hale getirebilir miyim ?

Şimdiden teşekkürler, hepinize kolay gelsin..
 
Soundfont hic kullanmadim, dolayisiyla soundfont nasil elde edilir bilmiyorum. Ama benim parcamdaki senaryodan hareketle, begendigin bir motif buldugun zaman bunu kasetten veya CD'den ses kartin araciligiyla bilgisayara kaydetmen ve Home Studio programinin icinde kullanacagin loop'lar haline getirmen mumkun. wav dosyalarini isleyip loop haline getirmene yarayacak bircok program var, Recycle ve ACID basta olmak uzere.

Belki sound font konusunda tecrubesi olan arkadaslar daha net bir cevap verebilir bu soruya.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Cevap için teşekkürler. Bir sorum daha olacak. Ben kayıtlarımda Casio marka midi bağlantılı klavyemi, Takamine elektro akustik gitarımı ve bas gitarımı kullanıyorum. Her defasında kasanın arkasına eğilip mic in ve line in girişlerini yaparken maalesef anam ağlamakta. Dolayısı ile bu işlemi rahatça ve mümkün ise daha verimli şekilde yapabileceğim ara bir component (bağlantı ekipmanı) bakmaktayım.(teknik tabirini bilmiyorum) Terratec EWS serisi kartlarda ses kartına bağlanan bu şekilde componentler var biliyorum ama ben Audiophile 24/96 düşünüyorum ve maaesef bu kartta böyle bir opsiyon yok. Yine bu forumlarda daha önce göüşülen ve Mahcem'in atıfda blunduğu pre-amp'lar ilişkin www.dv247.com sitesinde yer alan Micromeek MQ1 isimli ürün ( ki ben Audio Buddy vb..leri de inceledim) benim ihtiyaç duyduğum modül müdür ? Bu preamp ses kartına ne şekilde bağlanmaktadır? Getireceği artı özellikler varsa nelerdir ? Bahsettiğim kart ile herhangi bir uyum sorunu yaşar mı? Cevaplar için teşekkürler .Bu arada forumda, hem moderatorleri sıkmamak hem de benim gibi ilgisi çok ama bilgisi yarım arkadaşların farklı görüşlerden faydalanmalarını sağlamak için diğer üyelerde ( Bu başlığı 84 kişi okumuş sadece iki arkadaş cevap yazmış) yorumlarını bildirirlerse daha verimli olur kanatindeyim.

Sevgiler..
 
JoeMeek MQ1'in senin ihtiyacın olan modül olup olmadığını bilemem zira ihtiyacının ne olduğuna en iyi sen karar verirsin, ancak ben bu ünitenin nasıl çalıştığını okuduğumdan anladığım kadarı ile anlatayım:




Yukarıda gördüğün üniteyi 5-çeyrek inç CD okuyucu raflarından birine koyuyorsun. Gördüğün gibi önde bir Hi-Z (yüksek empedanslı) enstruman jak girişi var, oraya harş diye gitarı bası klavyeyi girebilirsin.

Bu ünite bir yassı kablo aracılığı ile kendisiyle beraber gelen bir PCI karta takılıyor, ünite elektrik kaynağını ve ses giriş çıkışını bu PCI kart üzerinden sağlıyor. Ayrıca arka taraftaki metal panelden de sabit mikrofon ve line giriş/çıkışlarını yapıyorsun. Arka panelde MQ1'in panelinden ses kartının girişlerine bir bağlantı yapıyorsun paketin içinden çıkan minik bir ara bağlantı kablosuyla.

Driver yükleme filan diye birşey sözkonusu değil zira bilgisayar MQ1'i ayrı bir cihaz olarak görmüyor, mevcut ses kartına bağlanan harici bir kart oluyor.

"MQ1'in kendisi bir ses kartı değildir, sadece mevcut ses kartı ile beraber çalışarak ses kalitesini yükseltir" diyor. Dolayısı ile dikkat etmeniz gereken husus şu: Bu ürünü aldığınızda normalde ses kartınıza normalde sahip olmadığı 48V Fantom güç verebilen sessiz A Klas mikrofon preamplisi, stereo line giriş çıkışı, bir 3-bant EQ ve güzel bir optik kompresör katlarını eklemiş oluyorsunuz. Ancak mesela SoundBlaster'lardaki o sabit 48kHz sampling rate olayında bir değişiklik olmuyor.

Bu aletin güzelliği şu, ilerde SB'i atıp başka bir kart alsan da MQ1 çalışmaya devam eder, güzel bir yatırım yani. Bana göre fiyatı da çok komik aslında. O güzellikte bir aleti o fiyata alamazsın. Ona yakın alabileceğin front-end'lerin hepsi £100 civarından başlar, yukarı doğru çıkar. Mesela:



Presonus TubePre, €110.- (£75) + KDV ( thomann.de )


MQ1'den Farkı: EQ yok, Compressor yok, Line girişi yok. Balanslı XLR ve Balanssız 6.35mm TRS (Stereo) Jak çıkışı var. 80Hz Lo-Cut filtresi var.



Presonus BlueTube, $160.- (£100) + KDV ( sweetwater.com )


MQ1'den Farkı: Stereo, iki lambalı mikrofon ve enstruman girişi var, Lamba drive (saturation) ayarı var, EQ yok, Compressor yok, Line girişi yok ama aşırı yüksek sinyalleri düşürmek için -20dB pad var. Balanslı XLR ve Balanssız 6.35mm TRS (Stereo) Jak çıkışı var.



Samson C-Valve, £102.12 (€145) + VAT ( dv247.com )


MQ1'den Farkı: Doyum (saturation) kontrollü Lambalı mikrofon pre devresi var, Faz değiştirici anahtar var, EQ yok, Compressor yok ama basit bir butonlu Enhancer/Limiter devresi var, ayrıca Insert Send/Return soketlerine harici kompresör bağlayabilirsin. SPDIF çıkışı var. İdeal olarak Samson'un diğer C Serisi ürünleri ile beraber kullanılmak üzere tasarlanmış:

class.jpg

Samson C Valve, C Com Opti, C Control, C Que 8 & C Com 16
Valve Mic Pre, Optical Compressor, Monitor Controller, Headphone Amplifier & Stereo Compressor



Artık bak, neye ihtiyacın var ise ona göre yolunu çizersin. Umarım bunlar yardımcı olur sana.

Sevgiler.
 
Marineblue demiş ki:
Ben external bir ekipmanım olmadan benzeri sesi bir waw dosyası olarak bulup vienna ya da benzeri bir programda işleyip soundfont olarak kullanılabilir hale getirebilir miyim ?

Wav dosyasını Creative Wave Studio programında açtıktan sonra Save As yap ve Soundfont olarak kaydet.

Soundfont kullanımı ve yapımı ile ilgili en güzel bilgileri http://www.soundfont.com adresinden temin edebilirsin.
 
Mahcem,

Birz geç oldu kusura bakma ..Yardımların için çok teşekkürler. Bu arada demo parçalarımdan birini bu sitede arkadaşların yorumuna sunmanın methodu nedir ? Internet sitem olmadığı için oradan link veme imkanın yok.
 
OK göndereceğim . Yalnız ben tamamlanmış dosyayı Cakewalk'da çalar iken Soundole uygulaması ile wav olarak save ediyorum . Sonra wave editor'de açıp başlangıç bitiş genel volume gibi ince ayarlarını yapıyorum . Neticesinde her bir parça 30- 50 MB arasında büyüklüğe sahip oluyor. (Sonra bunları CD'ye audio file olarak kaydediyorum vb..) Parçayı (olduğu gibi tüm audio ve midi kayıtlarını içerir şekilde) export etmenin farklı bir yolu var mı ? Bu sayede hangi formatta çıktı alabilirim , yani yine wav 'mı yoksa mp3 gibi mi?
 
Bize 128k ve yukarısı mp3 lazım zira büyük wave dosyalarını burada saklamamız ve download'a sunmamız mümkün değil, ben broadband kullandığım halde 50MB indirmeye tahammülüm yok, o kadar dosyayı kimse indirmez.

Kullandığın yazılımın mp3 export filtresini kullan, eğer yoksa piyasada muhtelif mp3-maker programlar var wav dosyalarını mp3'ye çeviren, onlara bak. Şu an aklımda bir isim yok maalesef.
 
Selam Mahcem,

Parçayı MP3 formatına dönüştürebildim ve zipleyip yaklaşık 2 MB ölçüsüne indirip 128 K kaydettim ve sana gönderdim ama maalesef mail'im geri döndü. Şansımıza küselim :)

sevgiler
 
...

davul kayıtların için ve kaliteli sampleslar için giga studio 3 kullanabilirsin ben yeni edindim vede sonar 2.2 birlikte kullanıyorum (bu programlar hakkında fazla bir şey yazamam daha yeni edindim) ama sesler çok orginal...tabi drum sampleların kaliteli olmalı.İnternettiki sitelerine bir bakarsan samplerinin çok kaliteli oldukalrını anlarsın...Ama mahceme katılıyorum bilgisayarda bateri yazmak için gerçekte bateri çalıyormuş gibi düşünmek gerekiyor.Her vuruşuna farklı bir ruh katman gerek çok farklı sesleri bir arada kullanabilirsin.Yukarıdaki programlarla yaptığım bir parçayı yakında siteme upload edeceğim kullandığım bütün sampleları da yazacağım.Müzikle kal...
 
Geri
Üst