Saten Boya Kalkması

Merhaba;

Schecter SLS C-7 gitarım, siyah saten olanından. Gövdenin ön ve arkasında herhangi bir sorun yok da, sap kısmında ilk perdelerin denk geldiği yerde saten boya etkisini kaybetmeye başlamış. Her çalımdan sonra temizlememe rağmen, o bölgelerde parlaklık oluşmaya başlamış.

Sorum ise şu: Yarın öbür gün gitarın diğer yerleri de böyle saten görünümünü kaybedip parlaklaşmaya başlarsa, tekrar saten boya attırabilir miyiz? Eğer attırabilirsek, İstanbul'da önerebileceğiniz biri var mı?

Teşekkürler.
 
Anladığım kadarıyla sapın arkasının bir kısmı parlak değil mi ? Yani ilk perdelerin olduğu yer. Gitarda en çok hareket edilen yerlerden bir tanesi sap kısmı. Sap kısmında çok hareket ettiğin için avucunun içi o bölgeye cila sürmüşsün gibi parlatıyor. Diyeceksiniz ne alaka kendimden örnek vereyim gitarımın bir bölümü boyamıştım mat bir renge. Bir süre sonra o bölgenin parladığını fark ettim. Yani avucunun içi bir süre sonra terliyor kirleniyor ve yağlanıyor. Bu etkenler gitarın o bölgesini parlatıyor. Tabi işin içinde sürtünmede var.

İkinci sorunun cevabı ise kolay kolay gitarın mat rengini yitirmez. Eğer boyatmak istiyorsan veya öyle bir durum oldu tabi ki de boyatabilirsin. İstanbul'da bir yer bilmiyorum ama bu işi yapsa yapsa luthierler yapar. İnşallah yardımcı olmuşumdur.
 
Ben de boya konusundaki biraz tecrübeme dayanarak şöyle açıklayabilirim durumu. Satin (mat) finishlerde mat görünmesinin sebebi birincisi mat vernik kullanılması, diğer sebebi de herhangi bir parlatıcı cila ve yüksek hızla parlatma işlemine tabi tutulmamasıdır. Burada gitarı çalan eliniz - gövdeye değen giysinizin kumaşı, kolunuz vs. hareketlerle çok hafif olsa da parlatma işlemi yapıyor mat şekilde bırakılmış boyayı. Kaçınılmaz durum malesef :) Abartı bir hissiyat farkı oluşmadığı sürece keyifle çalın derim. Çünkü o tarz boyalı her gitarda olucak bir durum o.

Çaresi de şu olabilir, luthierler veya boya işinden anlayan birisi sorunlu bölgedeki verniği hafifçe zımparalayarak çıkartır, sonrasında uygun bir vernik bulunabilirse onu uygular, ve aynı şekilde mat durumda bırakır işlemi.

İyi şanslar.
 
Geri
Üst