Ses yalıtım

K

krassiva

Selamlar!

Çok yakın bir arkadaşım baterist. Evde rahat davul çalışamadığı için çok şikayetçiydi. Hatta mutsuzdu çalışamadığı için. kendini yetiştiremiyor diye nerdeyse bunalıma giriyordu.
Şimdi, olay şu!
Kendisine depo gibi bir yer kiraladı. Ancak tabi ki apartman ve sokak sakinleri sesten rahatsız olacağa benzer. Milleti rahatsız etmemek için, müstakil bir yerler aradı ama sonuç olumsuz oldu. Herneyse şimdi bir kiralamış durumda. 10 metrekare ya var ya yok.
Şimdiki amacı da ses yalıtımı yaptırmak. Ses yalıtımı nedir ne değildir ne o ne ben, pek de işe yarar bilgiler bilmiyoruz. Ses yalıtımı sesi yüzde kaç azaltır? Nasıl bir sistem uygulanmalı? Kaça mal olur? En ekonomik şekilde nasıl halledilir? Kimileri straform yada yumurta kabından falan bahsetti.
Ve ayrıca pencerelere ve kapıya nasıl bir sistem uygulanır?
Kısacası yalıtım hakkında fikir sahibi olanlar veya deneyimleri olanlar bana bilgi verebilir mi?
Uygulanırlığı ve masrafı beni en çok ilgilendiren...

Şimdiden çok teşekkürler yardımcı olanlara!...
 
Ses yalıtımı ve kayıt stüdyosu iç düzenlemeleri için şu siteyi ziyaret edin (İngilizce) aradığınız bütün bilgiler orada:

http://www.saecollege.de/reference_material/index.html

Sol sütundaki ana konu başlıkları ve üst satırdaki ara başlık tablarını iyice gözden geçirin, çok güzel akustik bilgileri var orada, hesaplama cetvelleri filan, ihtiyaç duyulacak bütün temel bilgiler mevcut. Özellikle şu sayfada duvar yalıtımı nasıl yapılır detaylarıyla gösteriliyor:

http://www.saecollege.de/reference_material/titles/Acoustics3.htm

Ayrıca yalıtım ve ses absorbe edici malzemeler hakkında bilgi ve fiyat almak için:

http://www.adamhall.com/

Bu sitede her türlü malzemeyi görmek ve fikir edinmek mümkün. Oradan kendi bütçenizi ve yolunuzu bulursunuz.

Bu sitelere baktıktan sonra eğer daha ileri sorularınız olursa yazın. Sitelerin tamamını tercüme edecek vaktimiz yok o yüzden kendiniz okuyup anlamak durumundasınız ancak yine de özellikle çıkaramadığınız bir yer olursa haber verin tercüme ederiz.
 
Bence git bir izocam-foambord-alçıpan satan amcaya sor , en iyi fiyatlandırmayı ve malzemeyi o söyler belki stüdyo yalıtımı ve akustiği hakkında hiçbir çalışmada bulunmamıştır ama amacınız dışarı ses çıkarmamaksa eminim hallederler.Ben malzeme olarak taş yünü yada biraz daha ucuzu olan cam yününü tasiye ederim.Yumurta kartonu :) ise sesi engellemek için kullanılmaz.Mahcem üstadın verdiği sitede inanılmaz açıklamalar var bu konuda.
Ayrıca ses elektrik gibidir nerde bir kaçak bulsa affetmez kapı,baca,pencere yalıtım esnasında çok ciddi şekilde elden geçirilmelidir.
 
arkadaslar yapı ses yalıtımında kullanılacak malzemelerin baslıcaları

1. Köpük (poliüretan)
2. Strafor

bunların türkiye piyasalarında fiyatları m3 basina 75 100 euro arası

3-4 çesit strafor var
yeşil renkliler
pembe
mavi

en güclüsü yesil olanı
benim odamı kaplayacak strafor yaklasık 2 m3 yani 200 euro


oda hacminiz 2 m3 azalıyor tabi !! + bide taban stroforu daha detaylı ...

Bu yaz yaptıgım stajdan cıkardıgım notlardır!!
 
Konu çok eski ama bugün bu sayfayı inceliyorsam demek ki bu bilgiler kullanılmaya devam ediyor.

Arkadaşlar birincisi strafor beyaz köpük gibi birşey.hani eşyalarınız zarar görmesin diye beyaz kutuların içerisine konur.İşte onlar gibi.

3-4 çeşit strafor var dediği malzeme XPS -
bunun farklı markalarda üretilenleri var tabi.Ona göre de kaliteleri değişiyor.arkadaşın dediği gibi en kalitelisi yeşil olanı.

fiyatıda 200 euro felan değil onu da biliyorum yani m3 olarak düşünecek olursak 150 civarı olması lazım.

Bu arada en büyük hata ses yalıtımı için bunlar değil daha farklı malzemeler kullanılması lazım.Burada çok yanlış bir bilgilendirme var.

Yani taşyünü - kauçuk - polietilen gibi malzemelerin kullanılması lazım.Bunun içinde yalıtım bilgilerine sahip olmamız lazım.

Hiç bişe bilmiyorsanız google da yalıtım bilgileri diye arattırın bakın ilk üç siteye
örneğin

www.türkcebilgi.com
www.bilgiara.com
www.teranyapi.com

buralara bakın mesela.Kolay gelsin.Araştırma yapmadan uygulamayı asla yapmayın boşa para harcamayın arkadaşlar.
 
ses yalıtımı için taş yünü nün işlevselliği, markaları ve fiyatı hakkında yorumları bekliyorum.
ayrıca üzerine bir kat ta ses yalıtım süngeri çekmek şart mıdır? fiyatları nelerdir?
 
Taşyünü yeterince yoğundur ve dereceleri vardır: En yoğun olanı en faydalısıdır ama en pahalısıdır. Ankara'da fiyatları en son paket başına 60 Tl idi. Kesinlikle mekanda kullanımdan sonra üzeri kaplanmalıdır, yoksa kaşındırır ve sağlıklı değildir, sürekli olarak nefesle alınmamalıdır. Metrekare hesabı yaparak nekadar ihtiyacın varsa çıkartıp, bit inşaat ürünleri satan yerden metrekare başına en yoğun olan cinsini alabilirsin. Türkiye'de en yoğunlarını bulmak zor ama yoksa da iyi bir yalıtım için bunlardan aynı yüzeye iki kat kullanabilirsin. Hiç aralık vermeden kullanmalısın ki tam yalıtım olsun. Kalın olursa bas frekansları yutma şansı o akadar fazla olur ve sışarı ses daha az çıkar.

Akustik yalıtım farklıdır bununla karıştırmamak gerek. Akustik yalıtım için ayrı bir işlem gerekir.
Kolay gelsin.
 
Geri
Üst