Compressor Kullanımı Için Yardım...

Arkadaşlar soracağım bikaç sor var

1- Comp pedal herzaman açıkmı kalmalıdır?

2- Comp pedal sadece solo damı açık kalmalı?

3- Hep açık kalırsa sesi boğuk halemi getirir?


Bu setup ta yeri neresi olmalıdır

gitar--> wah -- Od-3 -- Ds-1 -- Bf-2 -- delay

Anlamak istediğim şey aslında 1. sorunun geniş bi açıklaması tşk ederim
 
Genelde cleanlerde kullanıllır. Sololarda da ayrıca çok işe yarar özellikle tappinglerde işini baya bir kolaylaştırır. Distortion lı ritmlerde kullanmasan da olur çok da gerekli bir şey değildir. Ben olsam o setupta wah ve od3 arasına koyardım ama bazıları da Bf2 ve delay arasına koymayı da tercih edebilir.
 
newzat, compressor denen nane sesi "compress" eden veya türkçe söylersek sıkıştırmaya yarayan alettir. daha teknik bir ifadeyle, herhangi bir ses sinyalini önceden ayarlanmış arzu edilen bir ses yüksekliği seviyesinde sabitlemeye yarar, bunu nasıl yapar, düşük seviyedeli ses sinyalini yükseltir, yüksek seviyeli ses sinyallerini de düşürür, böylelikle ses sinyali daha dengeli bir hal alır, rack formatında olanları vardır, gitar pedalı formatında olanları vardır, lambalı olanları vardır, varoğlu vardır yani :D gitarda kullanım amacı öncelikle uzun ve temiz sesler elde etmektir, en azından pazarlanma şekli çoğunlukla böyle, bunun dışında sololarda (clean ya da dist.) daha kuvvetli bir ton elde etmek amacıyla da kullanılır, düşük ses seviyelerinde uzun sustain ya da feedback elde etmek için kullanılır, clean ritm partilerinde keskin ve vurucu bir ton elde etmek için kullanılır, pedal formatında olanları genellikle düşük kaliteli devre elemanları ile üretilmiş olduğundan ayarlarının dikkatli yapılması gerekir, zira abartırsanız uzun sustain'in yanında bir de ölümcül dip sesi kazanırsınız, sese hafif bir bas kattığı da doğrudur, unutmadan bu saydığım faydalı özelliklerini kullanmanız durumunda ödeyeceğiniz bedel dinamiklerinizin neredeyse yok olma noktasına gelmesidir, özellikle drive tonlarında, yani sağ elinizle az vursanız da çok vursanız da elde edeceğiniz ses seviyesi aynı kalacaktır, tabii bu da yaptığınız ayarlamalarla alakalı, ne kadar yüksek ayar, o kadar dinamik kaybı ;)

erginn, sorularına cevaplar:

1. senin tercihine bağlı
2. senin tercihine bağlı :)
3. sürekli açık olarak kullanacaksan ayarlarını dikkatli yapmanda fayda var, ayarları abartırsan dip ses dayanılmaz hale gelir, bir de mesela boss compressor'lerin sevmediğim yanı, yüksek ayar seviyelerinden acayip bir atak katıyor tona, tamamen karakteri değişiyor sanki tonun, sevenler vardır belki ama ben rahatsız oluyorum, bence en iyi compressor, dip sesi en az olan, ton katakterini en az değiştiren ve compress yaptığı en az belli olan compressor'dür.

setup'daki yerine gelince, bence wah'ın etkisini vurgulamak için wah'tan sonra olabilir, drive'lardan önce olabilir, ama o zaman sadece drive'ın artar, drive pedallarından sonra koyarsan drive seviyesi aynı kalmak suretiyle ses seviyesinden artış elde edebilirsin, sololar için falan, böylelikle bir nevi 6 adet tonun olur elinde, clean, crunch, lead+bunların solo versiyonları, veya mesela flanger'dan sonra koyarsın, böylece flanger'da abartılı yoğun efektler kullanmak gibi bir amacın olursa kulakları rahatsız etmeden bunları kullanabilirsin, bu kafdar anlattım tabi ama, aslında kural falan yok, deneyip kendin tecrübe etmelisin ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Tşk ederim çok güzel açıklamışsınız son bi soru daha sorcam.. b rahatsız etmeden sustaini bol alaraktan en güzel tonu nerelerde alırız

Level Ton Attack sustain



nerelerde olmalı
 
erginn demiş ki:
Tşk ederim çok güzel açıklamışsınız son bi soru daha sorcam.. b rahatsız etmeden sustaini bol alaraktan en güzel tonu nerelerde alırız

Level Ton Attack sustain



nerelerde olmalı

birşey değil yardımcı olabildiysem ne mutlu, en güzel ton değil de, elde etmek istediğin etkiyle ilgili olarak ayarlamalarını yapabilirsin, mesela öncelikli olarak ses seviyesini yükseltmek istersen level'ı yüksek ama sustan'i az, uzun sesler ya da pürüzsüz bir ton elde etmek için de tam tersini yani level düşük sustain yüksek şeklinde ayarlayabilirsin, ben level ton ve sustain'i tam orta seviyede ayarlayıp attack'ı tamamen kısıyorum, benim işimi görüyor, denemenin sonu yok, yapman gereken ayarları aşırı uçlara getirip ne gibi değişimler olduğunu görmek (ya da duymak :LOL: ), sonra ihtiyacına göre ince ayarları yapmak, kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
tşk. comp fazla bilinmeyen bi pedal olduğu için yazdım ... artı bi sorunum daha çıktı her tele vuruşumda sevmediğim bi tık sesi geliyo clean lerde bu bana kafayı yedirtti
 
evet bende de oluyor o(mxr dynacomp ta). sanırım attack la alakalı olabilir. attack ı tamamen kapamayı dene öyle olmazsa biraz daha aç attack zamanını bir de öyle dene.(tam emin değilim çünkü benimkinde böyle bir ayar yok.)
 
erginn demiş ki:
tşk. comp fazla bilinmeyen bi pedal olduğu için yazdım ... artı bi sorunum daha çıktı her tele vuruşumda sevmediğim bi tık sesi geliyo clean lerde bu bana kafayı yedirtti

sustain ayarını fazla açtıysan ve de tellere her zamanki tuşenle vurursan o tık sesinin gelmesi normal, çünkü sinyali hem yükselten hem de bastıran bir cihaz, compressor devredeyken biraz daha yumuşak çalmaya çalış, nasıl olsa ses seviyesinde azalma olmayacak, ayrıca o ses kimi clean/funk vs. gibi ritmlerde keskinliği vurgulamak açısından istenen bir durum olabilir ;)
 
Benim fikrimce tuşeyi öldürdüğü için çok fazla kullanılmaması gerekiyor.Sürekli aynı ses seviyesinde çalabilmeyi kendi ellerinizle yapmayı öğrendiğinizde böyle bir alete gereksinimizde ortadan kalkar.

Her zaman daha iyi çalarak daha iyi ton yakalayabilirsiniz.
 
ya tuşe olayına çok takmamak lazım. bence clean ritmlere chorusla kullanıldığında süper bir hava katıyor. gerek arpej gerek funky rifflerde o patlama hissiyatını çok iyi veriyorlar. zira lambali bi amfiyle çok hoş sonuçlar elde edebilirsiniz. nice süper tuşeli insanlar tanıyorum ki kompresör kullanıyorlar. denemenizi tavsiye ederim...
 
Tam bende böyle bir başlık arıyordum... Hatta açmayı planladım. :) Denk geldi...

Ya birde bakıyorumda çeşitli firmaların compressorleri arasında fiyat farkları bazen ucuyor. En iyi fiyat performans veren hangisi. Marshall gibi duruyor sanırım bu aralar bir tane almayı planlıyorum. :)

Bence anlatılanlara göre kayıt yaparken acayip işe yarayacak bir alet bu.
 
Şimdi arkadaşlar yanlış anlaşılma olmasın compressoru ben kendim için yorumladım.

Normalde albüm kayıtlarında kesinlikle olması gereken birşeydir.Çünki şarkınızda ritm çalarken hafif hafif bazen farklı tuşeler ile vurmanız kaçınılmazdır fakat ritmde compressor kullanırsanız her akor vuruşunuz aynı ses seviyesinde bir nevi her vuruş aynı tuşede olacaktır.Bu farkta bize "wayyyy ammmğğuaa goyyyymmm ne gzl gayt yapmisslarr" dememize neden olur.
Tabi eğer bir solo gitaristseniz özel durumlar hariç compressor kullanmanız ölümcül duygu kaybı yaşatır.
Nerde ve ne için kullanacağınız çok önemlidir sizi kralda yapar vezirde.
 
Compressor ü dün aldım ilk setup a taktığım da şöyle bi afalladım bu ne la dedim basıyom aynı kapatıyom aynı meğerse adaptörü takmayı unutmuşum:p herneyse attack olayını kıstım az şekilde tık lıyo şimdi ama buseferde ses kısıldı sesde bi bozma yapıyo belkide ben amfimin sesini fazla açamadığımdandır ama şu bi günde beni hiç tatmin etmedi eğerki böyle olmaya devam ederse değiştirmeyi hiç yoktan bi eq ile takas etmeyi düşünebilirim
 
erginn demiş ki:
Compressor ü dün aldım ilk setup a taktığım da şöyle bi afalladım bu ne la dedim basıyom aynı kapatıyom aynı meğerse adaptörü takmayı unutmuşum:p herneyse attack olayını kıstım az şekilde tık lıyo şimdi ama buseferde ses kısıldı sesde bi bozma yapıyo belkide ben amfimin sesini fazla açamadığımdandır ama şu bi günde beni hiç tatmin etmedi eğerki böyle olmaya devam ederse değiştirmeyi hiç yoktan bi eq ile takas etmeyi düşünebilirim


Markadan markaya çok farkediyor ve ben compressor konusunda ağzımın açık kaldığı tek marka line6'nın constrictorudur.

Bir pedal böyle bir compressor yapabilir mi? Yapmış adamlar...
http://www.line6.com/tonecore/demo/demo.html

Bu linke girip üstten sarı renkli olan pedala tıklıyorus sağ tarafa geliyor bizim efsane =) sonra sağ tafataki listeden demolara tıklayıp bir kaç saniye bekledikten sonra çalıyor.

Özellikle compact demosunda hakikaten sıkıştırdığını hissediyoruz gitarı, chop chopta ise "yuhaaa öğaaaahhhhh yiahhhhh" gibi söylemler kurabilirsiniz aman dikkat.

Fiyatıda arkadaşın tahmin ettiğiniz üzere normal compressor pedalları gibide değildir zaten...:!:
 
cs3 ten yakın tarihlerde ben de almıştım.ama ayarını hala tutturamadım o yüzden istediğim şeyleri alamadım aletten şimdilik memnun değilim.bi de ergin arkadaşımın gösterdiği analog diziliminde kullandığımda volume seviyesi aşırı derecede düşüyor benim sistemimde.deneme yanılma yöntemiyle cs3 ü en sona koydum ve volumden en az kısarak compression işlemini yaptığını gördüm(duydum).lafı gelmişken soruyum elimdeki analog pedalları en uygun biçimde nasıl dizebilirim tabi cs3 ü en sona almak şartıyla:) aletler:morley bad horsie1,ibanez ts7,ibanez cf7,behringer gdi21,boss cs3. ilerde bi de equalizer pedalı almayı düşünüyorum bunlarla beraber iyi gidermi sizce tavsiye edermisiniz.şimdiden teşekkürler.
 
Geri
Üst