Blindeath Deneysel Çalışmalar

Arkadaşlar selamlar. Bayadır bu tarz bir konu açıp, kişisel çalışmalarımı vs. blog tarzı bir formatta paylaşmayı düşünüyordum. Bugün kaldığım devasa ikilem konuyu açmamda katalizör görevi gördü. 😀

İlk olarak. Birkaç ay önce Clamper'dan aldığım Ibanez RG350 gitarın(sadece köprüsü yoktu hatırladığım kadarıyla) sapını sadece elimde bulunan RG320fm gövdesinde kullanmak için almıştım. RG320 gövdede çatlaklar vardı ve sapla birleştirerek bir Ibankestein yaptım. Fotosu alttadır.
IMG_1072.webp


Geçtiğimiz ay ise elimde kalan RG350 gövdesini ise nasıl değerlendireceğim sorusunu kendime sordum. Eline her gitar alan genç gibi benim de eskiden kalan "Lan kendime gitar yapsam" düşüncesinin arta kalan gazıyla "Ben bu gövdeyi boyayıp kullanırım arkadaş" dedim. Sonrasında ise işe giriştim.

Bu sırada da gitarı nasıl boyayacağım konusunda fikir ararken aklıma veneer kaplama yapıp sadece vernik ya da doğal bir yağ ile gitarı bitirmek geldi. İzmir'deki veneer arayışımda özellikle aradığım bubinga yerine flamed maple bularak onu kullanmak istedim. Aşağıda gitarın ve aldığım veneerin fotolarını görebilirsiniz.

IMG_1626.webp
IMG_1627.webp


Veneer aldığım yerde 50x200 boyutunda varmış. Adam 20 TL diyince paketle abi dedim. Üzerinde çok über güzel şekil olmasa bile ilk denemem için işime yarayacağını düşündüm.

Bu veneeri yapıştırmak için ilk aşamada titebond gibi pahalı bir tutkal almak yerine Koçtaş'tan bison isimli dandik, sonradan lanet ettiğim bir tutkal aldım.

Veneeri yapıştırmak için ise aklıma internette gördüğüm vakum poşetleri geldi ve Koçtaş'tan bir adet te vakumlu poşet aldım 😀 Sonraki adımlar aşağıdadır.

IMG_1628.webp

IMG_1629.webp


Tutkal aşırı su barındırdığı için vakumlu poşetin içinde ağacın bazı yerlerini şişirerek hava boşluğu kalmasına neden oldu. Bu hava boşluklarını kapatmak için ise kanalları yarıp içine tutkal koyarak yapıştırdım. Bu nedenle oluşan kabarık yerleri gövdeyle eşitleyebilmek için bu aşamadan sonra bazı yerleri aşırı zımparaladım. İşe yaradı ama ağacın şekilleri de nasibini aldı.

Bir diğer karşılaştığım zorluk ise tutkalın aşırı su bazlı olmasından dolayı zaten ince olan veneerin üstü çok yüzeysel boya tuttu. Ama sonunda çıkan sonuç ilk yaptığım işe göre beni gayet tatmin etti.

Aşağıda boya denemelerim var. Kırmızı, siyah mürekkep ve Koçtaşta bulduğum Wenge rengi sprey ağaç staini(lekesi diyecektim fakat çok garip kaçıyor).

IMG_1631.webp


Gövdeyi Wenge ile boyayıp hafif zımparaladıktan sonra kırmızı+ siyah karışımı mürekkep ve sadece siyah mürekkep(köşeler) boyadım.
IMG_1632.webp


IMG_1633.webp
IMG_1634.webp


IMG_1635.webp


Ibankestein'da üzerini plastidip ile boyadığım pickguardın üzerindeki boyayı söktüm.
IMG_1650.webp


Bu sırada ise ebayden sipariş verdiğim tru oilin gelmesiyle gitarın son finisine başladım.
IMG_1651.webp

IMG_1660.webp

Boyasını söktüğüm pickguardı da veneer ile kapladım. ilk sefer tutkalı kullandım. Fakat yine ağacı şişirdiğini gördüğüm için geri söküp başka bir parça ile bu sefer Bally tarzı bir yapıştırıcı kullanarak yapıştırdım.
IMG_1652.webp


IMG_1659.webp
IMG_1667.webp
IMG_1668.webp

Tıkandığım yere gelecek olursak pickguardın finishi konusunda yorum yaparsanız sevinirim. Boyasız mı kalsın, kahve + sarılı mı kalsın yoksa ilginç fikri olan var mıdır?
 
Ve gitar tamamlanır 🙂

Aslında gitar 5-6 gün önce son haline geldi fakat Edge Pro II köprü siparişi vermiştim. PTT sağolsun 1 haftada yurt dışından gelen şeyi anca 1 haftada İstanbul'dan İzmir'e bana teslim edebildi.
IMG_1696.webp

IMG_1698.webp


Sonuç olarak bana özel bir RG350 olmuş oldu. Sırada Washburn Dime gitarıma SH-13/SH-59 ikilisi alıp EMG'leri buna takma fikrim var ama ne zamana bütçe ayırabilirsem artık 😀
 
Ve gitar tamamlanır 🙂

Aslında gitar 5-6 gün önce son haline geldi fakat Edge Pro II köprü siparişi vermiştim. PTT sağolsun 1 haftada yurt dışından gelen şeyi anca 1 haftada İstanbul'dan İzmir'e bana teslim edebildi.
62608 eklentisini görüntüle
62609 eklentisini görüntüle

Sonuç olarak bana özel bir RG350 olmuş oldu. Sırada Washburn Dime gitarıma SH-13/SH-59 ikilisi alıp EMG'leri buna takma fikrim var ama ne zamana bütçe ayırabilirsem artık 😀
Haaayırrr! Dokunma o güzelim bebeğe. 🙂
 
Washburn'e mi. Yok onun için sadece orjinal dime manyetiklerine geçiş yapmayı düşünüyorum. Bir de Schaller floyd alabilirim 😀 Şu anda kullandığım ana gitar LTD'de EMG manyetikler olunca içimden gitarı tam Dimebag'e çevirme fikri geçmeye başladı. 😀 😀
Hocam Dime signature SD'ler çok tiz. Dime zaten onları kullanmıyordu. Bence hiç dokunmayın, ya da Texas Special takın. 🙂
 
Texas Special dediğiniz 3'lü single set mi? Humbucker'ı var mı bilmiyorum ama zevkim için düşük çıkışlı kalacaklarına eminim 🙂 Bir manyetikleri alacak para gelsin de elime. Beğenmezsem satarım zaten 😀
Aynen hocam üçlü Single. 🙂 Yok hocam Fender'le metal yapılıyor yani. Sıkıntı yok, zaten Hetfield, Mustaine kayıtlara Clean için böyle Custom LP'ler ile, Drive için Fender American Standart'larla giriyorlar. 🙂 Böyle de bir isyanımı yapayım ufaktan. 🙂
 
Tekrardan selamlar. Pratik olsun diye, bir de can sıkıntısından topladığım toparladığım üzerinde fantaziler yaptığım gitarların truss rod kapaklarını yapmaya karar verdim. Önce RG350'nin orjinal kapağını ağaçtan yaparak üzerine flame mapple kaplama + tru oil ile uygulama yaptım. İlk yaptığım bloğu bir raf parçasından kesip iyicene uğraşarak zımpara ile incelterek yaptım.
IMG_2322.webp


Bugün ise Koçtaşta dolaşırken bulduğum 4mm'lik bir ağaçtan biraz daha farklı bir şey yaptım.

IMG_2321.webp

IMG_2323.webp


Charvel ve RG için yarın da tremolo kapaklarını yapmayı düşünüyorum 😀
IMG_2324.webp
 
Tekrardan selamlar. Pratik olsun diye, bir de can sıkıntısından topladığım toparladığım üzerinde fantaziler yaptığım gitarların truss rod kapaklarını yapmaya karar verdim. Önce RG350'nin orjinal kapağını ağaçtan yaparak üzerine flame mapple kaplama + tru oil ile uygulama yaptım. İlk yaptığım bloğu bir raf parçasından kesip iyicene uğraşarak zımpara ile incelterek yaptım.
72799 eklentisini görüntüle

Bugün ise Koçtaşta dolaşırken bulduğum 4mm'lik bir ağaçtan biraz daha farklı bir şey yaptım.

72798 eklentisini görüntüle
72800 eklentisini görüntüle

Charvel ve RG için yarın da tremolo kapaklarını yapmayı düşünüyorum 😀
72801 eklentisini görüntüle
Yahu ne adamsın! Uğraştığın işlere bak! 😀
 
Merhaba arkadaşlar,

Pedal işine girmem ile kullanılacak güç kaynağı sorunsalına çözüm arama yollarına girdim. Piyasadaki DC Brick diye tabir edilen güç kaynaklarının fiyatını gördükten sonra ne var bunun içinde de bu kadar "sessizmiş" diye araştırma yapasım geldi.

Nette dolaşırken aşağıdaki fotoyu buldum.
photobucket-2537-1314028151430.webp

Dunlop DC Brick ve MAX830 regulatör kullanılmış. Ben de buna göre düşük gürültü seviyesinde çalışacak bir regülatör kullanmaya karar verdim.

Bu arayışımda ise Ultra-Clean Power Supply | General Guitar Gadgets sitesindeki konu tam anlamıyla işime yaradı.

Önce devreyi denemek için büyük bir trafo ve köprü diyot aldım. Yanında bir de klasik 7809 regülatörünü de yapacak kadar malzeme aldım fakat devreyi çalıştırınca onu yapma gereği bile duymadım.Gayet sessiz ve gürültüsüz çalıştığını teyit ettim.
IMG_2494.webp

Lab asistanımın yanında pasaklı deneme devresini görebilirsiniz. 😀

İşi biraz daha profesyonelleştirmek adına ilk düşündüğüm tek büyük güç kaynağı ve tek regülatörden oluşan tasarım yerine biraz daha değişik bir yöntemle gitmeye karar verdim. Normalde kullandığım LM317 1,5 A üzerinde besleme yapabilecek güce sahip bir regülatör. Bu içeride daisy chain yaparak 10 pedala kadar rahatlıkla kullanmamı sağlayacaktı.

Benim seçtiğim yol ise trafoyu düşürerek çok kanallı bir tasarım yapmak oldu. Basitçe anlatmak gerekirse 2x12 VAC çıkışı olan 2 adet 5VA'lık trafo ile 4 adet regülatör devresini besleyip daisy chain miktarını kanal başına düşürmek ve daha gürültü riski olmayan bir yapı oluşturmak.

4 Adet pedalım olduğu ve kutuma o kadarını sığdırabileceğimi düşündüğüm için de bu yol üzerinde ilerlediğimi söyleyebilirim. Çünkü kutu elimde senelerdir vardı ve kullanma fırsatı arıyordum.

IMG_2490.webp


rafolar ve hazırladığım baskı devreyi yukarıda görebilirsiniz.
IMG_2492.webp

Perhidrol ve tuz ruhu karışımı ile bakır plaketi eritme aşaması öncesi.

IMG_2495.webp

Montaj öncesi.

IMG_2499.webp


Bu da bitmiş hali.

İşten dönüşte ve haftasonu baya bir vaktimi aldı. M11 ya da 12 matkap ucum olmadığından dolayı delikleri genişletirken kutuyu da biraz kirlettim ama daha sonra yapacağım revizeler için çok güzel tecrübe oluşturdu.

2 adet 2x12 VAc çıkışı olan trafo kullandığım için 4 adet birbirinden ve hatta izoleli çıkışım bulunmakta. Her kanalı 2 adet pedal için çoğaltsam bile yetecek ve artacak biktarda güce sahibim. Ve en önemlisi sadece devreyi açıp kapatırken gücün gitme sesi dışında en ufak bir gürültü yok. Şu an daha pedal ara kablolarım gelmediği için tüm pedalları ard arda dizip test etme şansım olmadı fakat teker teker hepsinde amfinin kirli ve temiz kanallarında denedim ve sorun yoktu.

Birkaç eksik noktayı bir ara düzelteceğim, sıralamak gerekirse;
1- Devre üzerine koyduğum trimpotlarla output voltajı 8 VDC'den 10VDC'ye kadar ayarlanabilmekte. Bu oranı açarak kullandığım regülatörün izin verdiği 1,25VDC-37VDC aralığına izin verecek hale getireceğim. Kullandığım trafo 24VAC olduğu zaman 18VDC pedalları da çalıştırabilme yeteneği verecek.
2- Satıcının bana eksik verdiği dirençler sayesinde bir kanalım 10VDC bir kanalım da 8,6 VDC veriyor. Eldekilerle birşeyler yapmak zorunda kalınca böyle oldu 🙂 Kullanımı pek etkilemese de düzelteceğim.
3- Adam akıllı güzel bir kutu ayarlamaya çalışacağım 😀


Bu projenin bana maliyeti yaklaşık olarak 60-80 TL arasında oldu. Trafolar en fazla para harcanan şey oldular. İlk aldığım 12VAC 20VA trafo 20 ya da 25, sonraki aldığım 2, 5VA'lığın fiyatı da 20 TL tuttu sanırım.

Bu paraya yurt dışından Joyo üretimi 35$'lık yan marka ürün getirebilirdim fakat bu kadar sessiz çalışır mı emin olamadım. İş stresinden uzaklaşıp birşeyler yapmış olma mutluluğu yanında zaten çok umursamıyorum. 😀

IMG_2491.webp
 

Geri
Üst