Gamları Öğrenmek / Fret Friend

Çok iddialı olmayan orta derece arada jam yapmak isteyen insanlar için ( mesela gruptaki ritim gitarist olabilir) yardımcı olabilir. Ya da gam konulara hakim olamayan, gerekli çalışma motivasyonundan uzak olup, belli başlı ögelerle melodi çıkarmak gam yürüyüşü yapmak isteyenlere alternatif olabilir. Bu konuda hak verebilirim. Ayrıca gam konularına önyargılı olan bireylerin bunu kullandıktan sonra "aslında zor değilmiş" deme ihtimali var. Motivasyon kaynağı olabilir. Tabi akside olabilir. Ama uzun vade kullanımda ve ciddi hedefleri olan kişileri kolaya kaçmak ve tembelleştirmek gibi sakıncalarıda olabilir. Denemediğim bir şey olduğu için kesin bir durumdan bahsedemiyorum.
 
Eğitmenin gitarında olursa,öğrenci için kolaylık yaratabilir bence. Nota ile değil de grafik,şekil üzerinden gam öğrenmeyle aynı çünkü. Hatta daha interaktif. Ki ben olsam noktalar yerine notaların isimlerini yazar, gamların kuruluşlarını da yazıp ayrıca vererek, kendi kendine gamları notalarla kurmasını beklerim. Yeni başlayan için fiş dosyası gibi birşey. Bu sebepten alternatif bir yol olarak kullanılası. Ayrıca,farklı eğitim ekollerinden çıkan ya da hali hazırda içinde olan çocuklara tek bir yöntemle gitar ya da müzik öğretmek bazen mümkün olamayabiliyor. Çeşit çeşit insan,algı olduğu gibi çeşit çeşit yöntem doğması da çok doğal.
 
Benim kuzen fişlere yazarak bağlama sapına yapıştırma ile öğrenmişti. Fena fikir değil yeni başlayanlar için. Kendiniz de yapabilirsiniz bir tane velcro cırt cırtlı band şeriti, yazılabilir keçemsi-kadife dokulu kumaşa dikiş makinesi ile işler, araları da kesersiniz. Kendi sapınıza göre ayarlarsınız. Başta boş gibi gelebilir ama başlangıç/orta seviyeler için bence gayet pratik ve kullanışlı hemen seri eksilememek gerek bana göre.
 
O şekillerin belli bir "mantığı" var. O mantığı çözmek yerine bu şekillere bel bağlamak aslında hiç pratik değil. Fakat ne yazık ki bunun mantığını çözmek için uğraşmak istemiyor insanlar. Oysa bir kere o şifreyi çözerseniz her tonda çalarsınız.
 
Son düzenleme:
Bende böyle birşey aldım sadece deneme amaçlı çinden getirttim. Sapın arka kısmı boş videodaki gibi çalım zorluğu yaşatacak birşey değil. Bakalım faydası olacak mı
 

Dosyalar

  • 20160207_131242.jpg
    20160207_131242.jpg
    137.1 KB · Gösterim: 248
Yapılabilecek çok az şey gitar çalmanın zorluğunu azaltır. Enstrüman çalma kabiliyeti ile müzisyenliği/sanatçılığı birbirine karıştırmamak gerekiyor. Biri aritmetik, diğeri mental olgu. İkisi birlikte çok iyi işler çıkartabilir. Ancak birinin diğerini öldürme olayı tamamen taşıdığınız ruh ve müzikal potansiyeliniz ile alakalı.

Asıl konuya gelirsek. Gamları öğrenmek ve eksiksizce uygulamak boru değil. Bunu kolaylaştırmanın bir yolu gerçekten pek yok ama basite indirgenebilir. Bu yöntem de buna gayet uygun gibi duruyor. Zira gam çalışmak veya gam üzerinde egzersiz yapmak zaten bu aletin yaptığını hayalde canlandırmaktan başka bir şey değil. Tercih edip etmemek herkesin öğrenme şekli farklı ve özgün olduğu için çalan kişiye kalmış elbette. Ben tercih etmezdim. Zira çok basit tekniklerle hafızada tutmak mümkün oluyor gamları. Oturup uzun uzun çalışmak lazım :)
 
Gamlar birçok kez anlatıldı ama hep şekilsel ve aldıkları aralıklar yönünden ki hatta youtube'da böyle tonla işe yaramayan dersler de görürsünüz. Aslında gam dediğin zaman sadece notalar yok işin içinde Akorlar ve akor progesyonları da var. Akorların soloda çalınan notalarla olan ilişikisi anlatılmıyor genelde. Çünkü anlatması ve uygulaması bayağı karmaşık bir hal alıyor direkt aralıkları anlatmak varken. Yani sen bir solo yazacaksan klavyede uçup gideceksen bu durumda arka plandaki akor dizisini kafana göre yapamazsın eğer amacın belli bir gamı vurgulamaksa. Aslında insanların öğrenmek istedikleri klavyede tona bağlı kalarak 1 tane major gamın notaları nerde olur. Bu shred için gayet yeterli bilgi zaten ama gam olayına geçildiği zaman hele kişi rock ve metal çalıyorsa bunların akor dizilerini bilmek çok faydalı olur mu bilemiyorum. Progresif Metal,Rock,soundtrack,new age ve Jazz yazacaksa hatta pop yazacaksa başka tabi.

Ustalarım yanlışım varsa düzeltsin.
 
Gitaristler gerçekten çok tembel !
Bu cihazların hiç birine gerek yok. Gitaristlerin sadece iki şeye ihtiyacı var:
  1. Notaların bütün klavyedeki isimlerini öğrenmek.
  2. Dizileri çalmak için bir sistem öğrenmek.
Gitaristlerin her bir tonu ayrı ayrı öğrenmesi gerektiğine ilişkin yanılgı, saksafon ve piyano gibi enstrümanlar için yazılmış kitaplardan geliyor. Bu gibi enstrümanlarda her tonu ayrı ayrı öğrenmek zorundasınız, ama bunu sadece bir kez yapmanız gerekiyor.
Gitaristler ise tek bir tonu klavye üzerinde pratik olarak ne şekillerde çalıp bağlayacağını öğrenmek zorundadır. Bu zaman alır, ama bunu bir kez yapabildiği zaman gerisi çorap söküğü gibi gelir. C majörde çalabiliyorsanız, Ab majörde de çalabilirsiniz. Eğer bunu yapamıyorsanız, yukarıda yazdığım iki temel unsurda eksiğiniz var demektir. Ya notaların isimlerini bilmediğiniz için kayboluyorsunuzdur, ve/veya sistemi değil de sadece C majördeki notaların yerlerini ezberlediğiniz için, aslında sistem bilmiyor ve uygulayamıyorsunuzdur.
Bunun tek istisnası, kulağı doğuştan çok gelişmiş insanlar. Ancak bu insanlar da neyi neden yaptığını anlatamıyor genellikle, çünkü yaptıkları iş konusunda analitik olmaya ihtiyaçları yok.
 
Oha! Zlatan İbrahimovich gitar çalıyor sandım. Baştaki videodeki eleman baya benziyormuş :LOL:
Neyse konuya dönelim, ışıklı da yapılabilirmiş o bant aslında, ince ledler kullanılarak
 
Geri
Üst