Vokal Kaydı

Bildiğiniz gibi vokal kaydı gayet titizlik isteyen bir husus, sadece vokali girmekle bitmiyo iş , bu yüzden vokal kaydı hususunda deneyimi olanlardan yardım istiyorum , reverbarasyon delay ve bilumum ince süslemeleri vokal kayıtlarında nasıl kullanıyorsunuz , sesi nasıl süslüyorsunuz ? Ne gibi efektler ve kullanıyorsunuz ?
 
Vokalist tecrubeliyse mikrofonu gayet iyi kullanir, yumusak soyledigi yerlerde yaklasir, bagirdigi yerlerde uzaklasir. Tecrubeli degilse, kaydi dinlerken yumusak soyledigi yerleri duyamazsin, bagirdigi yerlerde ise ses hoparlorden firlayip kucagina atlar. Boyle durumlarda hafiften compression uygulamak bu inis cikislari kontrol altina almani saglar. Cok asiri durumlar disinda 2:1 veya en fazla 4:1 compression ratio isini gorur. Attack ve release degerlerini parcanin yapisina, vokalin tarzina gore sen ayarlayacaksin.

Eger istedigin dolgun bir ses ise EQ ile erkek seslerini 200 Hz, kadin seslerini 300 Hz civarinda biraz yukseltebilirsin (yaklasik degerler bunlar). 3-4 dB'den fazla yukseltmek pek dogal sonuclar vermez.

Vokali "double" edebilirsin. Bunu ozellikle vurgulamak istedigin bolumlerde (nakarat gibi) yaparsan daha etkili olur. Double derken kastim, John Lennon gibi iki kez soylemek degil, ya vokal kanalinin kopyasini cikarip kopyayi 3-4 milisaniye ileri atacaksin, ya da orijinal vokal kaydina 3-4 milisaniyelik tek bir delay vereceksin.

Reverb kullanacaksan pre-delay miktarini olabildigince yuksek tut (reverb baslamadan once gecen sure). Bu orijinal ses ile reverb arasinda bosluk kalmasini saglayarak sesin daha net duyulmasini saglar. Kullandigin reverb plug-ininde diffusion ayari varsa (bazilarinda density) bunu da dusuk bir ayarda tut.

Psikoakustik ilmine gore reverb arttikca uzaklik duygusu da artar. Oysa vokal en onde olmasi gereken sey. O yuzden vokali reverb ile bogma. Hem kulaga acemice gelir, hem gercekci olmaz.

Miks kalabaliksa reverb yerine delay kullanabilirsin. Isin sirri bunu gizlemek, delay kulaga yanki gibi belirgin gelmeyecek. Dolayisiyla delay suresini 50 ms'nin altinda tutman onerilir.
 
Geri
Üst